Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Belastingvermindering dakisolatie

Update artikel: 03 Jun 2024 – Is isolatie aftrekbaar van de belastingen? Nee, isolatie en dus ook dakisolatie is niet fiscaal aftrekbaar. Wel kan je aanspraak maken op enkele subsidies en goedkope leningen (meer daarover lees je in het artikel dakisolatie subsidies). Verder kan je voor isolatiewerken ook genieten van een verlaagd btw-tarief. Lees er alles over in dit artikel.

 

Is dakisolatie nog voordelig zonder belastingvermindering?

Via het dak kan heel wat warmte verloren gaan. Dakisolatie is dus altijd een slimme investering. Je dak laten isoleren is relatief goedkoop en zorgt voor een energiebesparing van zo’n 30% op jaarbasis. Voor een gemiddelde woning kan je jouw investering op 4 tot 10 jaar terugverdienen.

Om optimaal te kunnen genieten van dakisolatie is een correcte plaatsing en keuze van het isolatiemateriaal cruciaal. Je laat de isolatiewerken dan ook best uitvoeren door een gespecialiseerde vakman. Deze kan je adviseren over de beste isolatie oplossing voor jouw dak en verzekert je van een correcte plaatsing. TIP: vraag zeker offertes aan bij meerdere isolatiespecialisten. Zo kan je makkelijk voorstellen en prijzen vergelijken. Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes op maat.

 

 

Voorwaarden voor het verlaagd btw-tarief

Indien je voldoet aan alle voorwaarden, dan betaal je voor dakisolatie slechts 9% btw op de arbeidskosten in plaats van de gebruikelijke 21%.

 

1. Woningen ouder dan 2 jaar

Het verlaagde btw-tarief voor dakisolatie is enkel geldig voor woningen die ouder zijn dan twee jaar. Garageboxen, vakantiewoningen en bedrijfsgebouwen vallen hier niet onder. Men kent dit belastingvoordeel dus enkel toe aan woningen die permanent bewoond zijn door particulieren.

 

2. Isolatiemateriaal

Niet eender welk isolatiemateriaal valt onder deze regeling. Met isolatiematerialen zoals glaswol, steenwol, piepschuim, isolatieglas of polyurethaan (PUR/PIR) kom je in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief. Isolerende deuren, kozijnen en riet gelden niet als isolatiemateriaal.

 

3. Arbeidskosten van erkende isolatiespecialisten

Daarnaast geldt de belastingvermindering niet op alle aspecten van de dakisolatie. De vermindering is enkel van toepassing op de arbeidskosten van de plaatsing zelf, door erkende aannemers. Op de prijs van de isolatiematerialen betaal je dus wel nog het gebruikelijke tarief van 21% btw.

 

Wil je genieten van het 9% btw-tarief en ben je op zoek naar een erkend isolatiespecialist om je dak te isoleren? Ontvang en vergelijk vrijblijvend advies en prijzen van erkende isolatiespecialisten actief in jouw buurt via de offertepagina.

 

 

belastingvermindering dakisolatie

 

Aandachtspunten belastingvermindering dakisolatie

Werken voorafgaand aan het isoleren, komen niet in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief. Sloopwerken om de plaatsing van isolatie mogelijk te maken vallen bijvoorbeeld onder het gebruikelijke tarief van 21%. Voeren de door jou aangestelde vakmannen werken uit die zowel onder het tarief van 21% als onder het tarief van 9% vallen? Dan splits je de werken op in een deel met 21% en een deel met 9% btw.

 

Tip: kies steeds voor vakmannen die zich specialiseren in dakisolatie. Zo ben je zeker dat alle richtlijnen voor de belastingsvermindering gevolgd worden, dat de de plaatsing correct gebeurt en dat er wordt gekozen voor een geschikt isolatiemateriaal. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

 

Andere interessante financiële voordelen

Er zijn nog andere voordelen die ervoor kunnen zorgen dat je de kosten voor het isoleren van je dak sneller kan terugverdienen. Zo zijn er onder meer landelijke en gemeentelijke subsidies. De gemeentelijke vergoedingen kunnen sterk verschillen van gemeente tot gemeente. Het is dan ook aangeraden om je te informeren bij je gemeente over eventuele subsidies en hun voorwaarden.

Daarnaast zijn er ook nog de goedkope leningen van de overheid. Via de Energiebespaarlening kan je aan een interessant tarief een lening aangaan voor energiebesparende maatregelen zoals dakisolatie. Lees meer over de subsidies & goedkope leningen voor energiebesparende werken.

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten