Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Isolatie plat dak: Prijs m2

Door je dak te isoleren kan je jaarlijks heel wat geld besparen. Natuurlijk moet je dan wel eerst investeren in die dakisolatie. Benieuwd naar het kostenplaatje? De prijs voor het isoleren van een plat dak is afhankelijk van verschillende factoren zoals de isolatietechniek, het isolatiemateriaal, de dakoppervlakte,… Je leest er alles over in dit artikel.

Ga snel naar: Prijs per m²Factoren die de prijs beïnvloedenSubsidiesDoe-het-zelven

 

Dakisolatie plat dak: Prijs per m2

De prijs voor de isolatie van een plat dan is eerst en vooral sterk afhankelijk van de gekozen isolatietechniek. Er zijn 3 mogelijkheden:

Plaatsing isolatie
Isolatietechniek
Gemiddelde prijs per m²
Isoleren langs buiten
Warm dak
€70 - €100 (incl. afwerking)
Omgekeerd dak
€45 - 50 (incl. afwerking)
Isoleren langs binnen
Koud dak
€25 - €40 (excl. afwerking)

 

1. Plat dak isoleren langs buiten

Voor het isoleren van een plat dak langs buiten zijn er twee technieken: het warm dak en omgekeerd dak principe.

 

A. Warm plat dak

Wil je de hoogst mogelijk isolatiewaarde halen? Dan kies je best voor een warm plat dak. Daarbij wordt het isolatiemateriaal op de draagstructuur en onder de dakbedekking geplaatst. Onder de isolatie komt nog een dampscherm om te voorkomen dat condensvocht in het isolatiemateriaal trekt.

Het grote voordeel van deze methode is dat de draagstructuur mee in de isolatieschil zit en warm gehouden wordt. De dakconstructie is daardoor minder onderhevig aan temperatuurschommelingen, wat het risico op schade verkleint.

Het warm dak principe is de populairste isolatiemethode voor platte daken, zowel bij renovaties als nieuwbouwprojecten. Dat komt omdat de huidige dakbedekking eerst verwijderd moet worden. Bij het plaatsen van nieuwe dakbedekking is dit dus de meest voor de hand liggende methode.

» Opbouw warm plat dak: plafond – balklaag – dakbeschot – dampremmende laag – isolatie – dakbedekking
» Veel gebruikte isolatiematerialen: XPS-platen, PIR-platen, EPS-platen, minerale wol in harde plaatvorm

 

» Richtprijs warm plat dak: ± € 70 – 100 per m²
Vraag vrijblijvend prijzen op maat aan via de offertepagina

 

plat dak warm isoleren

 

B. Omgekeerd plat dak

Wil je een bestaand plat dak isoleren en daarbij de huidige dakbedekking behouden, dan is het omgekeerde dak principe een interessante keuze. Daarbij wordt de isolatie bovenop de huidige dakbedekking geplaatst. Die dakbedekking doet dienst als waterkerende laag. Nadeel? De isolatiewaarde is lager dan bij een warm plat dak. Voordeel? De kostprijs ligt veel lager.

Om het op zijn plaats te houden wordt het isolatiemateriaal afgedekt met een ballastlaag uit tegels, grind of keien. Deze laag beschermt ook tegen temperatuurschommelingen.

Let op, het is belangrijk dat de huidige dakbedekking in goede staat en waterdicht is én dat de dragende dakstructuur het gewicht van de isolatie en ballastlaag kan dragen. Verder moet de dakrand ook hoog genoeg zijn om te vermijden dat de verschillende lagen er uitsteken.

» Opbouw omgekeerd plat dak: plafond – balklaag – dakbeschot – dakbedekking – isolatiemateriaal – ballastlaag
» Veel gebruikte isolatiematerialen: PUR-platen, XPS-platen, PIR-platen

 

» Richtprijs omgekeerd plat dak: ± € 45 – 50 per m²
Vraag vrijblijvend prijzen op maat aan via de offertepagina

 

isolatie omgekeerd plat dak

 

2. Plat dak isoleren langs binnen

Wanneer men een plat dak langs binnen isoleert, spreekt men van een koud plat dak. Daarbij plaatst men de dakisolatie tussen of onder het dakbeschot. De dakconstructie zit dus niet mee in de isolatieschil en warmt niet mee op waardoor het meer onderhevig is aan temperatuurschommelingen. Vocht kan ook moeilijker uit de constructie ontsnappen.

M.a.w., het risico op schade en rotting is groter dan bij de andere isolatiemethodes waardoor het koud dak principe het minst aangeraden is. Hou er ook rekening mee dat de binnenafwerking van jouw dak verwijderd moet worden om de isolatie te kunnen aanbrengen, wat gepaard kan gaan met vuil en breekwerken.

» Opbouw koud plat dak: plafond – balklaag – isolatie – dakbeschot – dakbedekking
» Veel gebruikte isolatiematerialen: minerale wol, kunststof isolatieplaten

 

» Richtprijs omgekeerd plat dak: ± € 25 – 40 per m²
Vraag vrijblijvend prijzen op maat aan via de offertepagina

 

isolatie koud plat dak

 

Factoren die de prijs beïnvloeden

Hierboven vermeldden we de prijs voor het isoleren van een plat dak o.b.v. de mogelijke isolatietechnieken. Natuurlijk zijn er nog andere factoren die een invloed hebben op de uiteindelijke kostprijs:

 • Isolatiemateriaal: Minerale wol is het goedkoopst, gevolgd door EPS-platen en XPS-platen. PIR- en PUR-platen zijn nog net iets duurder. » Lees hier meer over de verschillende soorten dakisolatie.
 • Staat van de huidige dakconstructie: Om een optimale werking van de dakisolatie te verzekeren, is het van groot belang dat de huidige dakconstructie in goede staat is. Zo niet, kan je de dakconstructie beter laten herstellen of vernieuwen om verdere problemen te voorkomen. Meer info over dakrenovatie vind je op mijn-dakdekker.nl
 • Kosten van de eventuele nieuwe dakbedekking: Wil je jouw plat dak niet alleen isoleren maar ook voorzien van een nieuwe dakbedekking? Dan moet je natuurlijk rekening houden met die extra kost.
 • Dakoppervlakte: Hoe groter het dak, hoe meer isolatiemateriaal er nodig is en hoe meer werk de vakman heeft. Dat resulteert logischerwijs in een hogere kostprijs in vergelijking met een klein dak, dat snel geïsoleerd kan worden met minder isolatiemateriaal.

 

Beperk de kosten via subsidies

Of je nu kiest voor een koud, warm, of omgekeerd dak. De prijs voor het laten isoleren van jouw plat dak is niet niets. Gelukkig is de investering het meer dan waard. Dankzij dakisolatie kan je niet alleen genieten van een hoger warmtecomfort in huis, je kan jaarlijks ook heel wat besparen op jouw energiefactuur. Om de investering nóg sneller terug te verdienen kan je bovendien genieten van enkele interessante subsidies en vergoedingen.

Zo kan je onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE), de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) of een gemeentelijke subsidie. Is je woning ouder dan 2 jaar, dan kan je ook in aanmerking komen voor een verlaagd btw-tarief van 9%. Verder kan je via de Energiebespaarlening goedkoop lenen om energiebesparende werken te laten uitvoeren. » Lees er alles over in dit artikel.

 

Doe-het-zelven als goedkoopste optie?

Een plat dak isoleren is geen eenvoudige klus en vraagt kennis, handigheid en voorzichtigheid. Het is belangrijk dat je werkt met het juiste isolatiemateriaal, dat er geen thermische lekken achterblijven, …

Doe-het-zelven lijkt op het eerste zicht misschien de goedkoopste keuze, dat is niet altijd het geval. Fouten tijdens doe-het-zelven zijn namelijk snel gemaakt en kunnen achteraf leiden tot onverwachte en hoge kosten. Weet ook dat je dan zelf al het nodige materiaal moet voorzien, wat al snel heel wat geld kost.

Een vakman inschakelen biedt daarboven enkele interessante voordelen die wegvallen wanneer je jouw plat dak zelf isoleert:

 • Advies op maat: Welke isolatietechniek is de beste keuze? Welk isolatiemateriaal is het meest geschikt? … Een vakman kan je met zijn kennis en ervaring adviseren en bijstaan in het maken van de juiste keuzes.
 • Mooi en kwalitatief resultaat: Een vakman weet door zijn kennis en ervaring in het vak hoe hij jouw specifieke situatie het best aanpakt. Op die manier ben jij verzekerd van een mooi en kwalitatief resultaat op lange termijn.
 • Een vakman beschikt over het nodige materiaal: Je hoeft dus zelf geen materiaal aan te kopen. Je kan er ook vanuit gaan dat een vakman professioneel materiaal heeft waarmee nauwkeuriger gewerkt kan worden.
 • Je bespaart jezelf tijd en moeite: Wat een professional voor je doet hoef je zelf niet te doen. Bovendien kan je rekenen op een snelle plaatsing. Waar jij een week voor nodig hebt, kan een vakman misschien wel op 2 dagen.
 • Je kan aanspraak maken op premies en andere financiële maatregelen: De werken laten uitvoeren door een erkende aannemer is vaak een van de voorwaarden om aanspraak te kunnen maken op een premie.

 

Bespaartip: Vergelijk voorstellen van verschillende aanbieders. Zo kan je prijzen, termijnen, materialen, adviezen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het best past bij jouw verwachtingen. Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij verschillende erkende vakmannen via onderstaand offerteformulier.

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten