Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vliering isoleren

Heb je een vliering in huis? Dit is het bovenste gedeelte van je woning dat dient als extra ruimte om je spullen op te bergen. Echter is dit vaak erg beperkt, waar je meestal alleen via een luik bij kan. Desondanks is het altijd de moeite waard om zo’n vliering te laten isoleren. Welke materialen zijn geschikt? Hoe gaat een expert te werk en hoeveel kost het je? Dit én meer lees je hier!

Ga snel naar:
Hoe vliering isoleren?
Mogelijke isolatiematerialen
Vliering isoleren: kosten
Belangrijke aandachtspunten
Zelf vliering isoleren of expert?
Ontvang vrijblijvend meerdere offertes

 

 

Vliering isoleren: wel of niet?

Ook al is de beschikbare ruimte in een vliering beperkt, is het meestal toch verstandig om deze te laten isoleren. Een specialist isoleert dan de vlieringvloer met glaswol, harde isolatieplaten, … Je levert dan een beetje ruimte in voor de volgende pluspunten:

 • Lagere energierekening: een slecht geïsoleerd dak is verantwoordelijk voor zo’n 30% van je warmteverlies. Warmte stijgt namelijk op en zal sneller via de bovenkant van je huis ontsnappen. Dit ga je tegen met vlieringisolatie.
 • Meer wooncomfort: kies je ervoor om je vliering te laten isoleren? Dan blijft de temperatuur in je huis een stuk stabieler, tijdens bloedhete zomers én ijskoude winters!
 • Verhoogde woningwaarde: een geïsoleerde vliering is aantrekkelijk voor potentiële kopers. Je huis krijgt dan namelijk een beter energielabel toegewezen.
 • Milieuvriendelijke oplossing: hoe beter je huis is geïsoleerd, hoe minder energie je verbruikt en hoe duurzamer je dus bezig bent. Tegelijkertijd zijn er ook zeker ecologisch verantwoorde isolatiematerialen voor je vliering beschikbaar. Goede voorbeelden zijn papiervlokken, houtvezels, ingeblazen glaswol, … Deze materialen maken je keuze voor isolatie nóg bewuster!

Interesse in vlieringisolatie? Een isolatie-expert vertelt je alles. Die is altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op gebied van woningisolatie en kan jouw project zeker in goede banen leiden. Laat je vliering isoleren door een isolatiespecialist.

vliering isoleren

 

Hoe vliering isoleren?

Heb je besloten om je vliering te laten isoleren? Dan moet je nog een methode kiezen. Meestal maken vakmensen onderscheid tussen de volgende 2 werkwijzen:

 

OPTIE 1: vlakke vlieringvloer isoleren

Heb je een vlakke, massieve vlieringvloer? Dan zijn kunststof isolatieplaten in combinatie met een dampscherm de beste keuze. Deze platen hebben niet alleen een erg hoge isolatiewaarde (waardoor de opbouwhoogte dus beperkt blijft), maar zijn ook drukvast en dus meteen beloopbaar. Mogelijke materialen om je vliering te isoleren zijn EPS-, XPS-, PIR- of PUR isolatieplaten.

Isolatieplaten zijn ideaal om snel grote oppervlakken te isoleren. Je bespaart zo dus ook arbeidskosten. Wel moet je rekening houden met eventuele kiertjes en gaatjes voor een naadloze isolatielaag. Deze zijn dan nog op te vullen met spuitisolatie.

 

OPTIE 2: vliering isoleren met houten rooster

Gaat het eerder om een houten draagstructuur met balken? Dan kies je voor isolatiedekens van minerale wol (ook weer met een dampscherm) en laat je deze tussen de houten balken bevestigen voor een mooie afsluiting. Deze materialen zijn niet brandbaar, isoleren op gebied van warmte én geluid en zijn niet gevoelig voor vocht of schimmels.

Zijn er nog geen balken aanwezig waar je het isolatiemateriaal tussen kan plaatsen? Dan moet je vakspecialist eerst een houten rooster maken. Dit zorgt echter wel voor een hogere kostprijs.

 

TIP: vraag advies aan een isolatiespecialist!

De beste isolatiemethode voor je vliering is niet alleen afhankelijk van hoe deze is opgebouwd, maar ook van je persoonlijke wensen. Zo kan je kiezen tussen isolatieplaten of -dekens, maar zijn er ook nog vele ecologisch verantwoorde materialen beschikbaar. Een specialist zorgt altijd voor een oplossing op maat. Vergelijk vrijblijvend 2 à 3 offertes.

 

Mogelijke isolatiematerialen

Voor elke isolatiemethode zijn er verschillende materialen beschikbaar. Hieronder zetten we alle populaire opties op een rijtje:

1. Isolatiedekens

Vlieringvloeren zijn meestal niet zo stevig en bestaan vaak alleen uit een houten draagstructuur. Isolatieplaten zijn dan niet de meest handige optie. Als gevolg worden isolatiedekens van minerale wol erg veel gebruikt om de ruimtes tussen de balken te isoleren. Deze dekens hebben een uitstekende isolatiewaarde van zo’n 0.032 – 0.040 W/mK, zijn brandveilig, dampopen, … Een kort overzicht:

 • Glaswol: dit materiaal bestaat uit gerecyclede glasscherven, opgevuld met zuiver zand. Daarom is glaswol een erg milieuvriendelijke optie om je vliering te isoleren. Ook is het beschikbaar in verschillende vormen, diktes, … Ook is het goedkoper dan rotswol.
 • Rotswol: hierbij gaat het om vulkanisch gesteente dat is omgezet tot woldraden in combinatie met materialen als olie en hars. Rotswol is te vergelijken met glaswol qua toepassingen, isolatiewaarde, plaatsing, … Echter is het wel wat beter op gebied van brandwerendheid en geluidsisolatie.

Gemiddelde prijs: € 18 à 42 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat!

2. Isolatieplaten

Kunststof isolatieplaten zijn ideaal om snel en efficiënt massieve, vlakke vlieringen te isoleren. Je kan hier namelijk grote oppervlakken mee overbruggen. Verder heeft elk type een goede isolatiewaarde die schommelt tussen 0.023 – 0.040 W/mK, profiteer je van een goede prijs-kwaliteitverhouding, … Wel zijn ze minder milieuvriendelijk vanwege de materialen die nodig zijn voor de productie. Hieronder wat meer info:

 • EPS: isolatieplaten van EPS zijn budgetvriendelijk, goed bestand tegen vocht, en hebben een relatief goede isolatiewaarde van 0.030 – 0.040 W/mK. Het materiaal bestaat voor 98% uit lucht en voor 2% uit polystyreenkorrels, en staat ook wel bekend als piepschuim of tempex.
 • XPS: een betere optie voor vlieringvloeren zijn XPS platen. Deze zijn erg drukvast en dus beter beloopbaar na de plaatsing. Verder heeft het materiaal een gesloten schuimstructuur, een voordelige isolatiewaarde van 0.032 – 0.035 W/mK, …
 • PIR: PIR is relatief duur, maar je profiteert wel van een aantal belangrijke pluspunten. Zo zijn de meeste PIR isolatieplaten al voorzien van een dampscherm, hebben ze een optimale isolatiewaarde van 0.023 – 0.026 W/mK, … Hou wel in je achterhoofd dat PIR wat minder makkelijk te recyclen is dan andere materialen.
 • PUR: vergelijkbaar met PIR zijn PUR isolatieplaten. Deze polyurethaan platen zijn goedkoper dan PIR, maar isoleren wel minder goed (0.023 – 0.032 W/mK) en zijn wat brandgevoeliger. Verder zijn ze net zo licht, drukvast, goed bestand tegen vocht, …

Gemiddelde prijs: € 20 à 45 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat!

3. Spuitisolatie

Is de vlieringvloer oneven of is er sprake van een houten draagstructuur met veel kieren en gaatjes? Dit los je makkelijk op met spuitisolatie. Dit is namelijk een van de simpelste manieren om een vliering te isoleren. Hiervoor gebruikt een expert PUR-schuim of icynene:

 • PUR-schuim: door de uitstekende isolatiewaarde van 0.026 W/mK en de lage kostprijs is PUR-schuim een populair isolatiemateriaal. Je kan gemakkelijk bij moeilijk te bereiken plekken en vult die dan snel op. Dit is ook ideaal wanneer er leidingen langs het te isoleren oppervlak lopen. Echter is het wel een chemisch product en doet het dus niet veel goeds voor het milieu.
 • Icynene: gebruik je liever een milieuvriendelijke optie? Kies dan voor icynene. Dit is een ecologisch verantwoord materiaal zonder HFK’s (fluorkoolwaterstoffen). Verder is het ideaal voor houten oppervlakken in vochtige plekken, aangezien het luchtdicht en tegelijkertijd dampopen is. Jammer genoeg zijn er wel nadelen. Zo is het duurder dan PUR-schuim en is de isolatiewaarde minder goed.

Gemiddelde prijs: € 25 à 35 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat!

 

4. Inblaasisolatie

De meest milieuvriendelijke methode om je vliering te isoleren, is inblaasisolatie. Hierbij brengt een specialist los materiaal aan op het oppervlak door middel van een speciale inblaasmachine. Dit maakt het ook een erg handige methode om holle, moeilijk te bereiken ruimtes te vullen. Hieronder bespreken we de populairste materialen:

 • Glaswol: zijn isolatiedekens geen optie? Dan is glaswol ook nog in te blazen. Zoals eerder vermeld bestaat dit voor een groot deel uit gerecycled glas. Net als bij de isolatiedekens profiteer je hiermee van een erg goede isolatiewaarde (op thermisch én akoestisch gebied), een lange levensduur en een voordelige kostprijs.
 • Cellulose: dit materiaal bestaat uit gerecycled krantenpapier, gecombineerd met boorzouten. Voor een vliering kan dit simpelweg los worden ingeblazen. Niet alleen is het materiaal perfect tegen schimmelvorming, maar is het ook erg brandveilig. Bovendien profiteer je van een isolatiewaarde van 0.040 W/mK.
 • Houtvezels: een goed alternatief voor cellulose zijn houtvezels. Dit zijn losse stukjes sparrenhout die van nature zeer goed tegen vocht kunnen. Zo profiteer je hiermee ook van een dampopen, naadloze isolatielaag. Verder hebben houtvezels een isolatiewaarde van 0.038 – 0.045 W/mK.

Gemiddelde prijs: € 15 à 35 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat!

 

vloer vliering isoleren

 

Vliering isoleren: kosten

Wat voor prijs mag je verwachten als je jouw vliering laat isoleren? Deze ligt gemiddeld tussen € 15 à 45 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Hierbij zijn het gekozen materiaal, de isolatiemethode, de moeilijkheidsgraad van de klus, … belangrijke prijsbepalers:

Type isolatieIsolatiematerialenIsolatiewaarde (W/mK)Gemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing
IsolatiedekensGlaswol0.032 - 0.040€ 18 - 35
Rotswol0.032 - 0.040€ 24 - 42
IsolatieplatenEPS0.030 - 0.040€ 20 - 25
XPS0.032 - 0.035€ 30 - 35
PIR0.023 - 0.026€ 20 - 45
PUR0.023 - 0.032€ 20 - 25
SpuitisolatiePUR-schuim0.023 - 0.026€ 25 - 30
Icynene0.035 - 0.038€ 30 - 35
InblaasisolatieGlaswol0.032 - 0.040€ 15 - 35
Cellulose0.037 - 0.040€ 20 - 35
Houtvezels0.038 - 0.045€ 25 - 35

LET OP: dit zijn alleen richtprijzen. Zo kunnen vakmensen hun eigen prijzen bepalen en varieert dit ook per project. Wil je zeker zijn van een eerlijke prijs en een correcte uitvoering van de werken? Vergelijk dan meerdere voorstellen van maximaal 3 vakmensen actief in je regio via onze gratis offerteservice.

 

Belangrijke aandachtspunten

Een vliering isoleren is een vrij complexe klus. Vooral omdat het vaak kleinere ruimtes zijn met weinig plek om te bewegen. Daarnaast zijn er nog een aantal aandachtspunten om goed in het achterhoofd te houden. We zetten ze voor je in een overzicht:

 • Isolatiewaarde: vlieringen zijn vaak erg klein en dus is het slim om voor een isolatiemateriaal te gaan met een zo hoog mogelijke isolatiewaarde. Zo kan je de isolatielaag dun houden en verlies je geen kostbare opbergruimte.
 • Geen koudebruggen: laat je jouw vliering isoleren? Let dan op dat het materiaal een naadloze laag vormt. Kieren of gaatjes in de isolatielaag zorgen voor koudebruggen, waardoor alsnog warmte kan ontsnappen. Een expert zorgt er bovendien ook voor dat het trapluik goed is geïsoleerd.
 • Dampscherm: isoleer je de binnenkant van je woning? Dan heb je een dampscherm nodig. Dit voorkomt dat vochtige lucht tegen je isolatiemateriaal condenseert en je te maken krijgt met vochtproblemen.
 • Veiligheid: vlieringen hebben niet altijd een sterke vloer om te isoleren. Soms gaat het enkel om losse delen, waar je doorheen zou kunnen zakken. Een expert weet precies hoe die een vliering moet isoleren en neemt altijd de nodige voorzorgsmaatregelen om de risico’s tot een minimum te beperken.

 

Zelf vliering isoleren of expert?

Je huis langs de binnenkant isoleren is iets wat je in veel gevallen zelf kan doen, maar dit is niet altijd het geval voor vlieringen. Dit zijn meestal krappe ruimtes met weinig plek om je te bewegen, wat de plaatsing ingewikkeld maakt. Daarnaast zijn er soms ook nog veiligheidsrisico’s aan verbonden. Kortom, laat je vliering isoleren door een expert. Zo profiteer je van…

 • Gericht advies: een expert beantwoordt al je vragen over vliering isoleren. Denk aan informatie over isolatiewaarden, welke materialen het meest ecologisch verantwoord zijn, … Zo maak je altijd de juiste keuzes.
 • Kwalitatieve materialen: vakmensen weten alles over de mogelijke isolatiematerialen voor je vliering en kunnen makkelijk het kaf van het koren scheiden. Zo ben je altijd zeker van de beste materialen voor jouw project.
 • Garantie: met een specialist hoef je je geen zorgen te maken om extra kosten als gevolg van fouten, beschadigingen, … Deze nemen vakmensen voor hun eigen rekening.
 • Financiële voordelen: de kosten voor het isoleren van je vliering zijn op meerdere manieren te verlagen als je een expert inschakelt. Zo geniet je van een verlaagd btw-tarief van 21 naar 9% op de arbeidskosten als je huis ouder is dan 2 jaar. Daarnaast zijn er ook meerdere subsidies waar je mogelijk voor in aanmerking komt. De populairste is de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie).

 

Voordelig vliering isoleren = experts vergelijken!

Ook al moet je arbeidskosten betalen als je een expert inschakelt voor de isolatie van je vliering, is dit aan het einde van de streep toch de goedkoopste optie. Zo ben je zeker van een correcte uitvoering van de werken, betrouwbare materialen, … Ook krijg je niet te maken met eventuele extra kosten als gevolg van fouten of schade.

Wil je zeker zijn van een eerlijke prijs voor de isolatiewerken? Vergelijk dan 2 à 3 voorstellen via onze gratis offerteservice! Start je aanvraag hieronder:

 

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten