Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Oud dak isoleren

Heb je een oudere woning gekocht of geërfd? Bij de (energetische) renovatie start je het best met het dak. Warmte stijgt namelijk waardoor de meeste warmte verloren gaat via het dak. Maar hoe kan je een oud dak isoleren? Met welke aandachtspunten moet je zeker rekening houden? En waarom schakel je beter een ervaren vakman in? We zetten het allemaal op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe je oud dak isoleren?
Prijs oud dak isoleren
Zelf dak isoleren of vakman?
Enkele veelgestelde vragen
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Je oud dak isoleren? Vraag eerst advies aan een vakman!

Bij een oude woning is de kans groot dat er geen dakisolatie is of dat de isolatielaag niet voldoet aan de hedendaagse normen. Toch begin je beter niet halsoverkop met het isoleren van zo’n oud dak. Voor een correct plan van aanpak laat je beter eerst je dak inspecteren door een vakman. Die bekijkt grondig de volgende aandachtspunten:

 • Staat van de dakconstructie: is de draagstructuur van het oude dak aan het doorzakken of is er sprake van houtrot? Dan heeft isoleren geen zin en moet je eerst je dakconstructie deels of volledig vernieuwen. Pas daarna kan je je oud dak laten isoleren.
 • Onderdak aanwezig of niet: kan je vanaf de zolder je dakbedekking (pannen, leien, …) gewoon zien liggen? Dan is er geen onderdak aanwezig. Zo’n water- en winddichte folie beschermt je dak tegen de weersinvloeden. In dat geval is het de meest duurzame oplossing om zo’n onderdak te laten plaatsen aan de buitenkant van je dakconstructie.
 • Bestaande isolatielaag: een vakman zal bestaande dakisolatie enkel verwijderen als die in slechte staat is (bv. aangetast door vocht). Is dat niet het geval? Dan is het perfect mogelijk om extra dakisolatie tegen die oude isolatielaag te plaatsen.
 • Breedte van de houten balken: voor een optimaal rendement moet je met minerale wol 16 à 21 cm dik isoleren en bij isolatieplaten of PUR-schuim 12 à 14 cm dik. Bij een oud dak zijn de kepers of spanten soms niet breed genoeg voor zo’n isolatielaag. Een vakman kan dan extra houten latten op deze balken vijzen.
 • Dampscherm of niet: wil je je oud dak na-isoleren? Als er al een dampscherm hangt, zal een vakman die dampdichte folie eerst doorprikken of volledig verwijderen. Zo kan eventueel vocht nog ontsnappen langs je dampopen onderdak en krijg je geen vochtproblemen.
 • Zoldervloerisolatie als alternatief: wil je de zolder niet als leefruimte gebruiken? Dan moet je je oude dak niet isoleren. In dat geval is zoldervloerisolatie een budgetvriendelijker alternatief. Je moet een ruimte minder verwarmen in je woning en de plaatsing gaat ook sneller.

Gratis advies op maat? Een ervaren vakman kan perfect inschatten welke aanpak voor jouw oud dak de beste is. Kan je onmiddellijk starten met isoleren of zijn bepaalde voorbereidende werken nodig? Contacteer gratis en vrijblijvend meerdere specialisten actief in je buurt!

 

Hoe je oud dak isoleren?

Is een volledige dakrenovatie niet nodig of heb je die werkzaamheden al achter de rug? Dan kan een vakman zowel een oud hellend als plat dak snel en doeltreffend isoleren. Hoe gaat hij daarbij te werk en welke methode is het meest aangewezen in welke situatie? Een kort overzicht:

 

Oud hellend dak isoleren

oud dak isoleren

Een oud hellend dak isoleren kan zowel langs binnen als langs buiten. Welke optie is het meest aangewezen voor jouw project? We zetten beide werkwijzen kort op een rij:

 

OPTIE 1: oud hellend dak isoleren langs binnen

Bij deze methode plaatst een isolatiespecialist de dakisolatie (minerale wol, isolatieplaten, spuitisolatie, …) onder de dakconstructie. Zo kan de dakbedekking gewoon blijven liggen en gaan de werken dus snel. Let op: bij een oud dak is deze methode enkel aangewezen als…

 • de dakbedekking én de draagconstructie van je oud dak in goede staat zijn.
 • een onderdak in goede staat aanwezig is om je dak te beschermen tegen regen en wind.
 • de binnenruimte onder je dak (nog) niet is afgewerkt en je voldoende plaats hebt.
 • de eventuele bestaande dakisolatie droog en in goede staat is.

BELANGRIJK: wil je achteraf niet voor onaangename verrassingen komen te staan? Laat dan eerst een vakman je oude dak inspecteren. Ontvang gratis advies op maat bij isolatiespecialisten actief in je buurt!

 

OPTIE 2: oud hellend dak isoleren langs buiten

Bij deze methode plaatst een dakwerker de dakisolatie (harde, drukvaste isolatieplaten) bovenop je dakconstructie. Die plaatsing gebeurt dus van buitenaf. Kortom, een dakwerker verwijdert eerst je huidige dakbedekking. Bij een oud dak is deze methode aangewezen als…

 • de dakpannen, leien, … van je oude dak aan vervanging toe zijn.
 • er geen onderdak aanwezig is om je dak te beschermen tegen regen en wind.
 • de binnenruimte onder het dak volledig is afgewerkt.
 • de oude isolatielaag vochtig en in slechte staat is.

BELANGRIJK: ben je niet zeker of zo’n volledige dakrenovatie van je oude dak nodig is? Laat je dak dan eerst beoordelen door een vakman. Ontvang gratis advies op maat bij dakwerkers actief in je buurt!

 

Oud plat dak isoleren

oud plat dak isoleren

Net als een schuin dak kan je ook een oud plat dak isoleren langs buiten of langs binnen. Een kort overzicht:

 

OPTIE 1: oud plat dak isoleren langs buiten

Bij deze methode plaatst een dakwerker je dakisolatie bovenop je dakconstructie. Deze werkwijze is de meest aangewezen manier om een plat dak te isoleren. Zo warmt je dakconstructie mee op met de rest van je woning en vermijd je vochtproblemen, schade aan je draagstructuur en dakbekleding, … Voor het na-isoleren van een oud plat dak langs buiten kiest een vakman voor 1 van de volgende 3 opties:

 1. Warm dak: is de EPDM, roofing, … van je oud plat dak in slechte staat? Dan verwijdert de dakwerker die om dan de isolatie + nieuwe dakbedekking te plaatsen. Het is ook mogelijk om de isolatie op je huidige dakhuid te plaatsen. Zo krijg je een ‘warm dak’ omdat je dakconstructie mee opwarmt met je woning.
 2. Omgekeerd dak: bij deze methode plaatst de vakman je dakisolatie bovenop je bestaande dakhuid. Daarop komt dan een ballastlaag van grind, tegels, … Die houdt de isolatielaag mooi op zijn plaats en beschermt het materiaal tegen temperatuurschommelingen.
 3. Duodak (warm + omgekeerd): deze methode is een combinatie van een warm en omgekeerd dak. Is je oud plat dak al geïsoleerd langs buiten? Dan plaatst een dakwerker nog een extra isolatielaag op je huidige dakbedekking + een ballastlaag.

BELANGRIJK: de beste aanpak voor jouw oude plat dak hangt af van jouw situatie (staat van je dakbedekking, functie van het plat dak, …). Ontvang gratis advies op maat bij vakmannen actief in je buurt!

 

OPTIE 2: oud plat dak isoleren langs binnen

Bij deze methode plaatst een isolatiespecialist je dakisolatie tussen of onder de balken van je dakconstructie. We spreken dan van een ‘koud dak’ omdat die draagstructuur blootstaat aan temperatuurschommelingen. Daardoor gaan die houten balken én je dakbekleding krimpen en uitzetten, met mogelijke schade op langere termijn tot gevolg. Kortom, deze werkwijze is allesbehalve aangeraden.

BELANGRIJK: bij deze methode moet je bovendien eerst de binnenafwerking van je dak verwijderen. Op zoek naar de meest praktische methode? Ontvang gratis advies op maat bij vakmannen actief in je buurt!

 


Prijs oud dak isoleren

De kosten voor het isoleren van een oud dak verschillen sterk van project tot project. Gaat het enkel om isoleren langs binnen of is een volledige dakrenovatie nodig? Is er een onderdak aanwezig? Is eventuele bestaande dakisolatie in goede staat of niet? Voor het isoleren van je oude dak zelf mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

IsolatiemethodePrijs per m²
(excl. btw en incl. plaatsing)
Oud hellend dak isoleren
Langs binnen€ 20 à 50
Langs buiten€ 40 à 60
Oud plat dak isoleren
Langs buiten€ 45 à 100
Langs binnen€ 25 à 40

Op zoek naar een precieze prijs voor jouw project? Dan vraag je het best advies en prijzen op maat aan bij meerdere vakmannen actief in je buurt. Zo kan je gericht hun prijsvoorstellen, voorgestelde werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier!

 

isoleren oud dak

 


Zelf oud dak isoleren of vakman inschakelen?

Is het een goed idee om zelf je oude dak te isoleren of doe je het best een beroep op een ervaren isolatiespecialist? We zetten kort beide opties op een rij:

 

1. Zelf oud dak isoleren

Haast en spoed is zelden goed, zeker bij het dak van een oudere woning. Daarom laat je je dak beter eerst grondig inspecteren door een ervaren vakman. Op basis van die analyse kan hij inschatten of een deel van de dakconstructie aan versteviging toe is, of het onderdak in goede staat is, wat de staat van de huidige isolatie is, … Op basis van die inspectie krijg je dan gericht advies voor de beste aanpak van jouw oude dak.

LET OP: kan je bv. je hellend dak langs binnen isoleren? Dan kan je dat eventueel zelf doen, maar alleen als je voldoende ervaring hebt. Anders loop je het risico op koudebruggen, vochtproblemen, … Hou er ook rekening mee dat je 21% btw betaalt op alle materialen. Werk je met een vakman? Dan gaat het om slechts 9% btw.

 

2. Oud dak laten isoleren

Met een oud dak ga je het best omzichtig om. Daarom is het sterk aangeraden om je dak te laten isoleren door een ervaren vakman. Die kan niet alleen optimaal je oud dak isoleren, maar garandeert je ook de volgende voordelen:

 • Grondige dakinspectie: voor je gaat isoleren, zijn bij een oud dak vaak nog enkele voorbereidende werken nodig. Een vakman beoordeelt daarom eerst de staat van je dakconstructie, het eventuele onderdak, …
 • Advies op maat: op basis van die controle geeft een vakman je advies op maat van jouw project. Laat je beter een nieuw onderdak plaatsen langs buiten of niet? Is de dakbedekking aan vervanging toe? Kies je beter voor de isolatie van je zoldervloer in plaats van je dak? Dankzij dit advies ben je zeker van een aanpak op maat voor jouw dak.
 • Correcte uitvoering: een vakman renoveert en isoleert je oude dak volgens de regels van de kunst. Zo zit je weer goed voor vele jaren en geniet je van een optimaal wooncomfort en een lage energiefactuur.
 • Garantie op werkzaamheden: werk je samen met een vakman? Dan ben je financieel beschermd bij eventuele problemen tijdens de werken. Dat is niet het geval als je gaat doe-het-zelven.
 • Subsidies & financiële voordelen: alleen door te werken met een vakman kan je de kosten drukken met verschillende subsidies voor dakisolatie. Bovendien betaal je slechts 9% btw op de arbeidskosten.

 

CONCLUSIE: werken met een vakman loont meer!

Zeker bij een oud dak is het advies van een vakman essentieel. Isoleer je zelf en duiken achteraf problemen op? Dan zijn al je kosten, tijd en moeite voor niets geweest. Met een voorafgaande inspectie door een vakman ben je wel zeker van de juiste aanpak voor jouw dak. En dat is niet alles… Zo’n specialist voert de werkzaamheden correct uit én je kan de kosten drukken met subsidies & het verlaagde btw-tarief van 9%.

Vrijblijvend voorstellen vergelijken? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 


FAQ oud dak isoleren

Wil je je oud dak isoleren en heb je nog de nodige vragen? Dan kan je altijd terecht bij een gespecialiseerde vakman actief in je buurt. Ook hieronder vind je de antwoorden op enkele veelgestelde vragen rond isolatie voor oude daken:   • Kan ik een oud dak isoleren zonder onderdak?

    Dat kan, maar het is niet vanzelfsprekend. Je kan bv. werken met speciale vochtwerende isolatieplaten als het gaat om een korte termijn oplossing. Want op lange termijn riskeer je sowieso houtrot door vocht. Ook je zoldervloer isoleren in plaats van je dak is een mogelijke optie, op voorwaarde dat die zolder enkel als stockageruimte dient.

    TIP: je dak isoleren zonder onderdak is dus nooit een duurzame oplossing. Enkel met zo’n water- en winddichte folie aan de buitenkant van je dakconstructie ben je zeker dat je vochtproblemen en koudebruggen vermijdt. Vraag advies op maat aan een vakman actief in je buurt.   • Is het een goed idee om een oud dak dubbel te isoleren?

    Dat hangt ervan af. Is die oude isolatielaag nog droog en in goede staat? Dan kan een isolatiespecialist zeker extra dakisolatie tegen die oude laag plaatsen. Bij dat dubbel isoleren is het wel belangrijk om het eventuele dampscherm te doorprikken of te verwijderen. Anders zit eventueel condensatievocht in je nieuwe dakisolatie gevangen tussen 2 dampdichte folies. Dat vocht kan dan de isolerende werking van je isolatiemateriaal flink doen dalen.

    BELANGRIJK: wil je zeker zijn dat je oude dak dubbel isoleren aangewezen is in jouw situatie? Vraag dan eerst advies op maat aan een isolatiespecialist actief in je buurt.   • Voor welke subsidies kom ik in aanmerking?

    Dat hangt af van de werkzaamheden die nodig zijn. Gaat het enkel om het isoleren van je oude dak? Dan kan je aanspraak maken op en het verlaagde btw-tarief van 9%. Combineer je isolatiewerken  met een andere verduurzamende maatregel? Dan kan je aanspraak maken op de ISDE investeringssubsidie, op voorwaarde dat je samenwerkt met een vakman.

    TIP: zo’n vakman kan je informeren over de subsidies waarop jij recht hebt. Bovendien bezorgt hij je alle nodige documenten voor een snelle aanvraag. Ontvang gratis advies op maat.   • Wat kost een volledig nieuw dak?

    In sommige gevallen volstaan een nieuwe dakbedekking en dakisolatie bij oude daken niet. Is de dakconstructie te zwaar aangetast door vocht of zakt ze door? Dan is een (gedeeltelijke) vernieuwing van die draagstructuur nodig. De prijzen voor zo’n volledig nieuw dak beginnen vanaf 175 euro per m². Uiteraard kan die richtprijs sterk verschillen per project (moeilijkheidsgraad van de werken, materiaalkeuzes, …).

    Benieuwd of jouw dakconstructie aan vernieuwing toe is? Laat je dak dan zeker inspecteren door een ervaren vakman actief in je buurt.

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten