Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Beste dakisolatie

Je dak thermisch isoleren is 1 van de beste en snelste manieren om op je energiefactuur te besparen. Maar hoe kies je nu de beste dakisolatie voor jouw woning? Je kan je keuze onder meer baseren op criteria als de prijs, de uitvoering en de isolatiewaarde van de materialen. Daarnaast speelt ook de toepassing een rol: laat je je dak isoleren langs binnen of langs buiten? Hier ontdek je de beste dakisolatie volgens deze factoren!

Ga snel naar:
1. volgens toepassing
2. volgens kosten
3. volgens isolatiewaarde
4. volgens uitvoering
CONCLUSIE: welke dakisolatie is het beste?

 

1. Beste dakisolatie volgens toepassing

beste isolatie schuin dak

Wil je je dak laten isoleren langs de binnenkant of de buitenkant van je dakconstructie? Of kies je ervoor om je zoldervloer te isoleren? Die keuze heeft ook een invloed op het soort dakisolatie. Een kort overzicht:

 

OPTIE 1: dak langs binnen isoleren (€ 20 à 50 per m², excl. btw, incl. plaatsing)

Je dak langs binnen isoleren is vooral aangeraden bij hellende daken als je geen volledige dakrenovatie voor ogen hebt. De werken verlopen vlot, komen goedkoper uit en je huidige dakbedekking blijft onaangeroerd. Langs binnen isoleren bij platte daken is niet aanbevolen. Zo zit je dakconstructie namelijk niet in de isolatieschil en is die onderhevig aan temperatuurschommelingen, met alle gevolgen van dien.

Wat is de beste dakisolatie voor de binnenzijde? De meest voorkomende keuze zijn isolatiedekens uit minerale wol, harde isolatieplaten of PUR-schuim. Harde platen en halfzachte isolatiedekens kan je makkelijk tussen de balken van de dakconstructie klemmen. Vooral minerale wol is vrij soepel. Heb je daarentegen te weinig ruimte tussen de spanten? Dan is PUR schuim de beste keuze.

Ontvang gratis offertes op maat.

 

OPTIE 2: dak langs buiten isoleren (€ 40 à 100 per m², excl. btw, incl. plaatsing)

Dakisolatie langs de buitenzijde van de dakconstructie is een goed idee als je een volledige dakrenovatie voor ogen hebt. Zo bespaar je ruimte aan de binnenkant van je dak en ben je ook zeker van een doorlopende, sluitende isolatieschil zonder koude- of warmtebruggen.

Wat is de beste dakisolatie voor de buitenzijde? Harde, drukvaste isolatieplaten (PUR, PIR, XPS, …) zijn in deze situatie veruit de meest gebruikte isolatieoplossing. Die hebben een hogere isolatiewaarde dan dekens van minerale wol en zijn ook vlot naadloos te plaatsen door het tand- en groefsysteem.

Ontvang gratis offertes op maat.

 

OPTIE 3: zoldervloer isoleren (€ 20 à 40 per m², excl. btw, incl. plaatsing)

Wil je je zolder hoofdzakelijk als opbergruimte gebruiken? Kies dan voor het isoleren van de zoldervloer. Zo verklein je het te verwarmen woonvolume aanzienlijk en spaar je dus energiekosten uit. Bovendien gaat het isoleren sneller en heb je minder isolatiemateriaal nodig.

Wat is de beste isolatie voor je zoldervloer? Dat hangt af van het type ondervloer en de staat waarin deze verkeert. Bij een massieve zoldervloer gaat de voorkeur uit naar harde isolatieplaten of PUR-schuim. Bij een houten roostering zijn dekens of halfstijve platen van minerale wol meer aangewezen.

Ontvang gratis offertes op maat.

 

De juiste keuze maken? Schakel een isolatiespecialist in!

Naast de toepassing hangt de beste dakisolatie voor jouw project ook nog af van andere factoren als de prijs, de moeilijkheidsgraad van de werken, … Wil je zeker zijn van de juiste keuze tegen een correcte prijs? Vraag dan gratis voorstellen aan bij meerdere vakmannen actief in je buurt. Zo kan je de voorgestelde isolatiematerialen, kosten, werkwijzen, … gericht en vlot vergelijken.

Isolatiespecialist nodig? Via onze offertedienst ontvang je na enkele werkdagen gratis advies en prijzen op maat bij meerdere vakmannen actief in je buurt. Start hier je aanvraag.

 

 


2. Beste dakisolatie volgens kosten

De kosten van je dakisolatie vormen een andere doorslaggevende factor. Naast het type isolatiemateriaal spelen ook de bereikbaarheid van je dak, de oppervlakte, … een rol in de totale kostprijs van je project. Een overzicht van de mogelijke isolatiematerialen en hun prijzen:

IsolatiemateriaalPrijs per m² (excl. btw & plaatsing)Meer info
Dekens van glaswol€ 10 - 20Klik hier
Dekens van houtwol€ 20 - 25Klik hier
Dekens van rotswol€ 20 - 35Klik hier
EPS platen€ 10 - 20Klik hier
PUR platen€ 20 - 25Klik hier
PIR platen€ 25 - 30Klik hier
Gespoten PUR€ 15 - 30Klik hier
Gespoten glaswol€ 20 - 30Klik hier
Papiervlokken (cellulose)€ 20 - 35Klik hier

BESTE KEUZE: glaswol of EPS platen

Zowel glaswol als EPS-platen kan je verkrijgen aan gemiddeld € 10 à 20 per m² (excl. btw en plaatsing). Glaswol is verkrijgbaar op rol of in halfzachte platen en is eenvoudig op maat te snijden. Het gamma EPS platen bestaat uit verschillende afmetingen en diktes. Kortom, zoek je naar het isolatiemateriaal met de beste prijs-kwaliteitsverhouding? Dan kom je bij deze 2 materialen uit.

LET OP: om de beste keuze te maken, moet je meerdere factoren tegen elkaar afwegen. Een isolatiespecialist helpt je daar graag bij. Hij analyseert je dakconstructie, luistert naar jouw wensen en adviseert je op basis daarvan over het beste type dakisolatie. Vraag gratis voorstellen aan bij meerdere vakmannen actief in je buurt via ons contactformulier.

 

TIP: druk de kosten met subsidies & financiële voordelen

Er bestaan meerdere financiële voordelen om je investering in dakisolatie sneller terug te verdienen. Zo kan je aanspraak maken op de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE), de Energiebespaarlening en een gemeentelijke subsidie voor dakisolatie. Laat je bovendien de werken uitvoeren door een isolatiespecialist en is je woning minstens 2 jaar oud? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 9% op de arbeidskosten.

Advies op maat? Een isolatiespecialist informeert je graag over de voorwaarden en bedragen van deze subsidies. Bovendien bezorgt hij je alle nodige documenten voor een vlotte aanvraag. Vraag meer info aan een isolatiespecialist actief in je buurt.

 

 


3. Beste dakisolatie volgens isolatiewaarde

De isolatiewaarde van je dakisolatie drukken we uit met de lambawaarde. Deze geeft aan hoeveel warmte een bepaald product geleidt. Hoe lager de lambda-waarde, hoe beter een isolatiemateriaal isoleert. Daarom is de isolatiewaarde van elk materiaal een belangrijk element in je zoektocht naar de beste dakisolatie.

IsolatiemateriaalLambdawaarde (W/mK)Dikte isolatiemateriaal
Dekens van glaswol0,032 - 0,04016 - 21 cm
Dekens van houtwol0,038 - 0,045 16 - 21 cm
Dekens van rotswol0,035 - 0,042
16 - 21 cm
EPS platen0,030 - 0,04012 - 14 cm
PUR platen0,023 - 0,03512 - 14 cm
PIR platen0,023 - 0,02612 - 14 cm
Gespoten PUR0,02612 - 14 cm
Gespoten glaswol0,045 bij 12 kg/m³20 cm
Papiervlokken (cellulose)0,037 - 0,03916 - 21 cm

BESTE KEUZE: gespoten PUR & harde isolatieplaten (PUR & PIR)

Uit de vergelijking valt op dat PUR schuim en harde isolatieplaten (PUR & PIR) de laagste lambdawaarde hebben. Hierdoor isoleren ze beter in vergelijking met de andere materialen. Een vakman spuit PUR schuim tussen je dakconstructie, waarna het uitzet en alle kieren en naden vult. Als alternatief heb je isolatieplaten in PUR & PIR. Door hun hoge isolatiewaarde behaal je zelfs met relatief dunne platen een goede thermische isolatie voor je dak.

LET OP: om de beste keuze te maken, moet je meerdere factoren tegen elkaar afwegen. Een isolatiespecialist helpt je daar graag bij. Hij analyseert je dakconstructie, luistert naar jouw wensen en adviseert je op basis daarvan over het beste type dakisolatie. Vraag gratis voorstellen aan bij meerdere vakmannen actief in je buurt via ons contactformulier.

 


4. Beste dakisolatie volgens uitvoering

beste dakisolatie

Wat zijn nu precies de meest gebruikte uitvoeringen van isolatiematerialen voor het dak? Doorgaans zijn dat isolatiedekens, isolatieplaten, spuit- of inblaasisolatie. We overlopen ze kort:

 

1. Isolatiedekens

Isolatiedekens of halfzachte isolatieplaten van glaswol, rotswol en houtwol worden veel gebruikt als dakisolatie. Dekens zijn flexibel en kan je eenvoudig tussen de spanten van het dak klemmen. Ze zijn ook brandwerend, gaan na verloop van tijd niet uitzetten of krimpen en kunnen geschrankt worden om alle kieren en naden te dichten.

Voordelen isolatiedekens: budgetvriendelijk, makkelijk op maat te snijden, geluiddempend, recycleerbaar, …

 

2. Isolatieplaten

Harde isolatieplaten kunnen uit PIR, PUR, EPS of XPS bestaan. Ze halen een hogere isolatiewaarde dan dekens, waardoor je minder dik moet isoleren om dezelfde thermische isolatie te bereiken. Voor een luchtdichte afwerking vult een vakman de eventuele naden en kieren op met PUR-schuim.

Voordelen isolatieplaten: geringe dikte, hoge isolatiewaarde, nette afwerking, hard & drukvast

 

3. Spuitisolatie

Met behulp van spuitisolatie kan je je dak nauwkeurig en naadloos isoleren. Waar bij isolatiedekens en -platen het risico op kiertjes en naden bestaat, vormt spuitisolatie zich helemaal naar z’n hechtingsoppervlak. Kortom, spuitisolatie is ideaal voor moeilijk bereikbare plaatsen. Gespoten glaswol en PUR-schuim zijn de meest bekende varianten van spuitisolatie.

Voordelen spuitisolatie: vlotte plaatsing, hoge isolatiewaarde, naadloze dichting, …

 

4. Inblaasisolatie

In tegenstelling tot spuitisolatie wordt inblaasisolatie (bv. cellulosevlokken) in de dakconstructie geblazen met een speciale darm. Hiervoor wordt eerst een dak- of plafondafwerking geplaatst, zodat de isolatie makkelijker op z’n plek blijft zitten. Bij het inblazen vormen ze zich rondom eventuele leidingen en balken voor een naadloze isolatie.

Voordelen inblaasisolatie: milieuvriendelijk en recycleerbaar, brandvertragend, naadloze dichting, …

 

Vraag gratis advies aan een isolatiespecialist actief in je buurt!

Je ziet dat er meerdere uitvoeringen van dakisolatie bestaan die allemaal hun eigen specifieke kenmerken hebben. Welke dakisolatie je uiteindelijk best kiest, hangt samen met nog andere criteria. Een isolatie-expert helpt je graag verder. Hij bekijkt de technische mogelijkheden, luistert naar je persoonlijke wensen en helpt je om de beste dakisolatie voor je woning te kiezen.

Gratis advies en prijzen op maat ontvangen? Vul dan ons gratis contactformulier in en ontvang binnen enkele dagen offertes bij meerdere vakmannen actief in je buurt.

 

 


CONCLUSIE: wat is voor mij de beste dakisolatie?

Het antwoord op deze vraag is niet rechtlijnig. Wat voor jou de beste dakisolatie is, hangt onder meer af van de volgende factoren:

  • Toepassing: laat je je dak langs binnen isoleren? Dan zijn dekens van minerale wol een uitstekende keuze als je budget beperkt is. Ook harde isolatieplaten en PUR-schuim zijn mogelijke opties. Bij het isoleren van je dak langs buiten kies je sowieso best voor drukvaste, harde isolatieplaten.
  • Prijs: de kosten om je dak te isoleren, verschillen van materiaal tot materiaal. De goedkoopste materialen zijn harde isolatieplaten uit EPS en dekens van glaswol. Let op: ook de plaatsing speelt een rol. Zo is PUR-schuim duurder, maar door de eenvoudige plaatsing spaar je heel wat arbeidskosten uit.
  • Ruimte tussen de spanten: ook de ruimte tussen je spanten speelt mee. Hoewel minerale wol flexibeler is, mag je dakisolatie nooit tussen de balken proppen. Dan doe je de isolerende eigenschappen van het materiaal teniet. Heb je dus niet de ruimte om diep genoeg tussen de balken te isoleren met isolatiedekens of -platen? Kies dan voor spuitisolatie of laat de balken opdikken door een vakman.
  • Oppervlak: is het te isoleren oppervlak niet egaal? Dan kies je best niet voor harde isolatieplaten. Soepele isolatiedekens kan je wel gebruiken bij een ongelijke ondergrond, net als spuitisolatie.

TIP: wat is de beste dakisolatie voor je schuin dak? Wat is de beste isolatie voor een plat dak? En welk materiaal is de beste dunne isolatie? Met al deze vragen helpt een isolatie-expert je graag verder. Staar je dus zeker niet blind op de prijs, de isolatiewaarde of het type isolatie. Dakisolatie die niet op jouw situatie is afgestemd, zal sowieso minder renderen. Vul het onderstaande formulier in en krijg gratis advies op maat:

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten