Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dak laten isoleren

Dakisolatie staat gelijk aan een lagere energierekening en een hoger warmtecomfort. Maar enkel op voorwaarde dat de plaatsing correct gebeurt. Daarom is je dak laten isoleren door een erkende vakman doorgaans de beste keuze. In dit artikel bespreken we de voordelen van isolatiespecialisten, de verschillende methoden die zij hanteren en hoeveel een dak laten isoleren je gemiddeld kost.

Ga snel naar:
Mogelijke isolatiematerialen
Hoe dak laten isoleren?
Prijs dak laten isoleren
Subsidies dakisolatie laten plaatsen
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Waarom je dak laten isoleren door een vakman?

Wil je jouw dak isoleren? Dan werk je best samen met een erkende vakman. Op die manier kan je gegarandeerd rekenen op de volgende voordelen:

 • Correcte uitvoering: isolatiespecialisten hebben tonnen ervaring, waardoor ze secuur en tegelijk snel kunnen werken. Zo treffen ze altijd de juiste voorbereidingen, weten ze precies welke materialen ze moeten toepassen en zijn ze zich bewust van alle aandachtspunten voor een luchtdichte, naadloze isolatielaag.
 • Meer mogelijke materialen voor lagere prijs: sommige materialen kan je niet zelf plaatsen. Een goed voorbeeld hiervan is PUR-schuim. Met deze spuitisolatie kan een vakman snel en eenvoudig een sluitende laag dakisolatie aanbrengen. Daarnaast kan een erkende vakman alle mogelijke isolatiematerialen ook nog eens voor een lagere prijs inkopen.
 • Financiële voordelen: het inschakelen van een vakman is duurder dan zelf isoleren, maar je kan die extra arbeidskosten drukken met financiële voordelen. Zo kom je in aanmerking voor subsidies, kan je een Energiebespaarlening aanvragen, … En is je huis ouder dan 2 jaar? Dan geniet je ook van het verlaagde btw-tarief van 9% op de arbeidskosten.
 • Garantie: gaat er iets mis tijdens de plaatsing van het isolatiemateriaal? Dan neemt de vakman de kosten voor zijn eigen rekening. Als doe-het-zelver ben je niet financieel beschermd tegen eventuele fouten. En die zijn sneller gemaakt dan je denkt.

Dak laten isoleren door een vakman? Vergelijk dan vrijblijvend 2 à 3 voorstellen van ervaren isolatiespecialisten actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

dak laten isoleren

 

Mogelijke isolatiematerialen

Een dak laten isoleren kan met verschillende isolatiematerialen, afhankelijk van jouw situatie, je budget, je persoonlijke voorkeuren, … Een overzicht van de meest gangbare opties:

 

1. Kunststof isolatieplaten

Vakmensen maken vaak gebruik van drukvaste isolatieplaten uit PUR, PIR, XPS of EPS om je dak te isoleren. Deze platen zijn op maat te snijden en nemen vanwege de hoge isolatiewaarde weinig ruimte in beslag. Sommige soorten zijn voorzien van een tand- en groefsysteem, zodat de platen naadloos in elkaar overlopen. Is dit niet het geval? Dan kan een vakman eventuele kieren opvullen met PUR-schuim.

Richtprijs: € 20 – 25 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

2. PUR-schuim

Je kan er ook voor kiezen om uitsluitend gebruik te maken van PUR-schuim. Het aanbrengen van dit materiaal vergt het gebruik van een speciaal spuitpistool volgens een techniek die alleen is weggelegd voor isolatiespecialisten. Met PUR-schuim vormt een vakman snel en eenvoudig een naadloze isolatielaag met een dikte naar keuze. Zo spaar je ook heel wat arbeidskosten uit.

Richtprijs: € 25 – 30 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

3. Isolatiedekens

Isolatiedekens van minerale wol zijn flexibeler dan isolatieplaten en dus wat makkelijker om tussen de houten balken van je dakconstructie te klemmen. Naast een goede thermische isolatie zorgen deze dekens ook voor een betere geluidsisolatie dan isolatieplaten of PUR-schuim.

Richtprijs: € 20 – 35 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

4. Inblaasisolatie

Een goed alternatief voor spuitisolatie is inblaasisolatie. Het is met deze methode net zo makkelijk om een naadloze isolatielaag te vormen, maar ook hier ben je sowieso aangewezen op een vakman. Doorgaans gebruikt een isolatiespecialist papiervlokken of glaswol voor deze methode, met als gevolg dat inblaasisolatie vaak milieuvriendelijker is dan spuitisolatie met PUR.

Richtprijs: € 20 – 30 per m² (excl. btw en incl. plaatsing)

 

Welk materiaal voor dakisolatie kies ik best?

De keuze voor een materiaal om je dak mee te laten isoleren hangt af van verschillende factoren. Denk hierbij aan het type dak, je specifieke woonsituatie, je budget, … Maak dus gebruik van onze gratis offerteservice en geniet van gericht advies en prijzen op maat bij ervaren vakmensen actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

Hoe dak laten isoleren?

Voor een vakman aan de slag gaat, komt hij op bezoek voor een dakinspectie. Op basis van de staat van het dak, je woonsituatie, je persoonlijke budget, … bepaalt hij de meest geschikte isolatiemethode en -materiaal. Hoe het proces verder verloopt, is afhankelijk van of je een plat of schuin dak hebt. Een overzicht:

 

1. Schuin dak laten isoleren

Gaat het om een schuin dak in goede staat? Dan kiest een vakman er meestal voor om langs binnen te isoleren. Daarbij plaatst hij het materiaal tussen de houten balken van de dakconstructie. Wil je een volledige dakrenovatie laten uitvoeren? Dan is het beter om een sluitende isolatielaag aan te brengen aan de buitenkant van de dakconstructie.

 

2. Plat dak laten isoleren

Een vakman kan een plat dak langs binnen (koud dak) of langs buiten (warm dak) isoleren. Die laatste methode is overduidelijk het meest aangewezen. Zo zit de dakconstructie namelijk mee in de isolatieschil en vermijd je schade aan je houten balken en dakbedekking op langere termijn. Bij zo’n warm dak werkt een vakman doorgaans met drukvaste isolatieplaten van PUR, PIR, XPS of EPS.

 

Geniet van gericht advies via onze gratis offerteservice

Hoe kan je jouw dak laten isoleren? Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten tijdens de plaatsing en hoe bespaar je zoveel mogelijk op materiaalkosten? Profiteer van gericht advies van vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

Prijs dak laten isoleren

Afhankelijk van het type dak, de isolatiemethode, het gekozen materiaal, … schommelt de prijs voor een dak laten isoleren tussen € 20 à 100 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Een overzicht van de gangbare richtprijzen (excl. afwerking):

Type dakisolatieIsolatiemethodeGemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
Schuin dakLangs binnen€ 20 - 50
Langs buiten€ 40 - 60
Plat dakLangs binnen € 25 - 40
Langs buiten€ 45 - 100
Zoldervloer€ 20 - 40

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Ben je op zoek naar precieze prijsvoorstellen voor jouw project? Dan vraag je best offertes aan bij meerdere vakmannen actief in je buurt. Zo kan je naast die prijzen ook adviezen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

dak laten isoleren kosten

 

Subsidies dakisolatie laten plaatsen

Naast het verlaagde btw-tarief en de Energiebespaarlening zijn er verschillende subsidies voor een dak te laten isoleren. Om in aanmerking te komen ben je in ieder geval verplicht om een isolatiespecialist in te schakelen. Een overzicht van de mogelijke subsidies voor dakisolatie:

 • ISDE: de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie) is aan te vragen door huiseigenaren die 1 of meerdere energiebesparende maatregelen willen treffen. Hierbij kan je kiezen tussen verschillende opties, waarbij bodem- en vloerisolatie onder 1 maatregel vallen. Voldoe je aan alle overige voorwaarden? Dan krijg je voor dakisolatie € 15 per m² aan subsidie. Vanaf 2 maatregelen krijg je € 30 per m².
 • SVVE: de SVVE (Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars) bestaat sinds 2023 en is enkel bedoeld voor VvE’s. Om in aanmerking te komen, moet je ook voor deze regeling 1 of meerdere energiebesparende maatregelen treffen.
 • Gemeentelijke subsidie dakisolatie: sommige gemeenten verlenen ook subsidies voor dakisolatie. Het specifieke bedrag varieert echter en staat niet landelijk vast. Informeer dus zeker naar de mogelijkheden bij jouw eigen gemeente.

 

Geld besparen? Vergelijk offertes!

Wil je jouw dak laten isoleren voor een zo laag mogelijke prijs? Vergelijk dan zeker voorstellen van vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Zo geniet je niet alleen van gericht advies en prijzen op maat, maar vergelijk je ook gemakkelijk werkwijzen, uitvoertermijnen, … Start je aanvraag via onderstaand offerteformulier:

 

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten