Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zelf dak isoleren

Hoewel het de nodige kennis en handigheid vraagt, kiezen veel mensen ervoor om zelf hun dak te isoleren. De voornaamste reden daarvoor is besparen op de kosten. Maar, is doe-het-zelven echt goedkoper? Hoe moet je een dak zelf isoleren? En is het wel een goed idee om zelf aan de slag te gaan of laat je de isolatiewerken beter over aan een vakman? Ontdek het in dit artikel.

Ga snel naar: dak zelf isoleren of dak laten isolerenstappenplanprijsoffertes ontvangen

 

Zelf dak isoleren of vakman inschakelen?

Benieuwd of je de isolatie van jouw dak beter zelf in handen neemt of uitbesteedt aan een vakman? Een overzicht van de voor- en nadelen van beide opties.

 

1. Dak zelf isoleren

Je dak zelf isoleren is een mogelijkheid, zolang je goed weet waar je mee bezig bent. Doe-het-zelven is vooral aan te raden als je over voldoende kennis van zaken en handigheid beschikt of als het om een relatief makkelijke isolatieklus gaat. Een hellend dak aan de binnenkant isoleren bijvoorbeeld, is in principe goed zelf te doen. De isolatie van een plat dak of hellende dak aan de buitenkant laat je beter over aan een isolatiespecialist.

 

Voordelen

+ Snel: doordat je de werken zelf uitvoert kan alles snel gebeuren en hoef je niet te wachten op een vakman.

+ Goedkoper: aangezien je geen vakman moet betalen, wordt doe-het-zelven vaak als goedkoper beschouwd. Hou er wel rekening mee dat je naast het isolatiemateriaal ook allerlei werkmateriaal moet aankopen, wat de kosten snel doet stijgen.

 

Nadelen

– Keuze in isolatiemateriaal is beperkt: als je zelf aan de slag gaat, moet je je beperken tot isolatieplaten of isolatiewol zoals glaswol of steenwol. Inblaas- of spuitisolatie, die als betere isolatiematerialen beschouwd worden, kan je niet zelf aanbrengen of kopen in de doe-het-zelfzaak.

– Je moet zelf al het materiaal voorzien: daarbij is het isolatiemateriaal natuurlijk het belangrijkst. De juiste hoeveelheid inschatten is niet makkelijk. Hou er bijvoorbeeld rekening mee dat je de isolatie op maat moet snijden om tussen de dakspanten aan te brengen. Daardoor zal je altijd wat verlies hebben. Naast het isolatiemateriaal, moet je ook een boormachine, breekmes, vijzen, mondmaskers, vuile kledij, een ladder of stelling, … voorzien.

Nare gevolgen bij slechte plaatsing: de effectiviteit van dakisolatie gaat hand in hand met de plaatsing ervan. Weet dat een slechte plaatsing van dakisolatie nare gevolgen kan hebben zoals vochtproblemen, schimmels, warmteverlies, …

 

zelf dak isoleren

 

2. Dak laten isoleren

Gaat het om een moeilijkere isolatieklus, bijvoorbeeld de isolatie van een schuin dak langs de buitenkant, een plat dak of een dak met ongelijke spanten? Of wil je jezelf gewoon verzekeren van een correcte plaatsing en kwalitatief resultaat? Dan schakel je beter een isolatie expert in. Deze weet door zijn kennis en ervaring precies hoe hij te werk moet gaan en waarop hij moet letten.

 

Voordelen

+ Betere isolatietechnieken: waar je als doe-het-zelver beperkt bent tot isolatieplaten en isolatiewol, kan een vakman ook spuit- of inblaasisolatie aanbrengen. Dat is de snelste en meest efficiënte manier van isoleren. Kieren en gaten, waar je met ander isolatiemateriaal niet bij kan, worden met spuit- of inblaasisolatie makkelijk opgevuld. Het zorgt zo voor een perfecte afdichting.

+ Kennis en ervaring: een vakman heeft kennis en ervaring in het vak. Hij weet daardoor beter welke isolatiemethode en -materialen het meest geschikt zijn voor jouw situatie. Een vakman weet ook met welke aandachtspunten hij rekening moet houden en hoe hij te werk moet gaan. Zo weet hij precies hoe hij luchtdicht moet isoleren. Dat is erg belangrijk om thermische lekken te voorkomen.

+ Vertrouwen bij potentiële kopers: een goed geïsoleerd huis krijgt een beter energielabel, wat belangrijk is bij een eventuele verkoop van de woning. Voor heel wat kopers zal het ook betrouwbaarder overkomen als de isolatie aangebracht is door een professional.

 

Nadelen

– Duurder: als doe-het-zelver moet je enkel betalen voor het materiaal. Laat je de werken uitvoeren, dan komt daar nog het arbeidsloon van de vakman bij. Hou er rekening mee dat je met een vakman geniet van een verlaagd btw-tarief van 9%. Bovendien ben je verzekerd van een correcte plaatsing en kwalitatief resultaat. Benieuwd naar een prijs op maat? Ontvang vrijblijvend offertes van isolatiespecialisten via de offertepagina.

 

dak zelf isoleren

 

Stappenplan dak zelf isoleren

Het daktype, namelijk of het gaat om een schuin of plat dak, bepaalt hoe je best te werk gaat.

 

Zelf plat dak isoleren

Een plat dak kan je op 3 manieren isoleren. Je kan het langs buiten isoleren (= warm dak), langs binnen isoleren (= koud dak) of je kan de isolatie op de bestaande dakbedekking aanbrengen (= omgekeerd dak).

Welke methode je ook kiest, een plat dak isoleren is specialistenwerk. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met de bestaande opkanten, de waterafvoer moet goed aangebracht worden om vochtproblemen te vermijden, … Het is daarom sterk aangeraden om de isolatie van je plat dak over te laten aan een isolatiespecialist.

 

Zelf schuin dak isoleren

Een van de mogelijkheden is het schuin dak lang buiten isoleren. Deze methode is niet eenvoudig. Je moet sowieso het dak op, de oude dakbedekking moet verwijderd worden (niet van toepassing bij nieuwbouw) én er moet achteraf ook een nieuwe afwerkingslaag voorzien worden. Gezien de moeilijkheidsgraad van de werken, is het aangeraden om hiervoor een isolatiespecialist in te schakelen.

Een schuin dak langs binnen isoleren is makkelijker zelf te doen. Je gaat daarbij als volgt te werk:

 

 1. Dakconstructie en onderdak controleren

  Ga eerst en vooral na of er een onderdak aanwezig is en of het dampdoorlatend is. Een onderdak is nodig om de isolatie te beschermen tegen weersinvloeden van buitenaf. Zie je de dakbedekking rechtstreeks liggen vanuit de zolder, dan is er geen onderdak aanwezig. Lees hier wat je moet doen om een dak zonder onderdak te isoleren.

  Controleer, naast het onderdak, ook de staat van de dakconstructie. Een oud of beschadigd dak laat je beter herstellen voordat je isolatie aanbrengt. Zo voorkom je dat het dak, enkele jaren na het aanbrengen van de isolatie, toch vernieuwd moet worden. Ontvang advies en offertes op maat van professionele dakwerkers via de offertepagina.

 2. Isolatie plaatsen

  Welk isolatiemateriaal je best kiest, hangt vooral af van de afstand tussen de kepers en de gewenste dikte en isolatiewaarde. Als doe-het-zelver kan je kiezen voor isolatieplaten (bvb. uit PUR, PIR, EPS, …) of isolatiedekens (bvb. uit glaswol, rotswol, …).

  De isolatie breng je aan tussen de draagbalken van het dak. Als de isolatie niet vanzelf blijft zitten, kan je het aan de draagbalken vast nieten of spijkeren. Zijn de draagbalken niet volgens de standaardafmetingen geplaatsts, dan zul je de isolatie eerst nog zelf op maat moeten snijden. Tip: snij de isolatie ongeveer 1 cm te ruim af, zodat je het makkelijk tussen de draagbalken kan klemmen.

 3. Dampscherm plaatsen

  De isolatie moet je nu nog luchtdicht afwerken. Dat doe je via een dampscherm. Dat is een dampdichte folie die je isolatie beschermt tegen vocht van binnenuit. Niet het in horizontale banen vast op de draagbalken. Tip: laat de banen zo’n 10 cm overlappen en plak de naden af met tape.

  Let op, het plaatsen van een dampscherm is enkel nodig als je isolatiemateriaal gebruikt dat nog niet voorzien is van een dampwerende laag.

 4. Binnendak afwerken

  Wil je de ruimte onder het dak gebruiken, dan is het aangeraden om de binnenkant van het dak mooi af te werken. Het meest geschikte materiaal is gyproc. Dat is makkelijk aan te brengen en kan je achteraf verven, behangen, bepleisteren of betegelen. Andere afwerkingsmaterialen zijn natuurlijk ook mogelijk. Op onderstaande foto werd bijvoorbeeld gekozen voor een afwerking in hout.

 

dakisolatie zelf doen

 

Prijs dakisolatie doe het zelf of vakman?

Zelf je dak isoleren, is dat nu echt goedkoper dan wanneer je een vakman inschakelt? Wij berekenen voor jou het prijsverschil tussen doe-het-zelven en een vakman.

 

1. Prijs zelf dak isoleren

Als doe-het-zelver moet je enkel betalen voor het materiaal dat je nodig hebt. Dus het isolatiemateriaal, het dampscherm en ander werkmateriaal zoals een breekmes, mondmaskers, …

Gemiddelde prijs (incl. btw)
Minerale isolatiewol (± 160 mm dik)€ 8 à 12 per m²
Isolatieplaten (± 120 mm dik)€ 10 à 20 per m²
Dampscherm + tape€ 5 per m²
Overig werkmateriaal€ 100

 

Hoeveel bedraagt de totale kostprijs voor een hellende dak van 100 m²?

Stel dat je jouw dak zelf langs de binnenkant isoleert met isolatieplaten. Dan zal je daarvoor in totaal gemiddeld € 1.600 à € 2.600 betalen.

 

2. Prijs dak laten isoleren door een vakman

Als je jouw dak laat isoleren door een vakman, hangt de prijs af van verschillende factoren zoals de te isoleren oppervlakte, de moeilijkheidsgraad van de werken, … De belangrijkste factoren die een invloed hebben op de prijs zijn het type dak en de isolatiemethode.

Type dakIsolatiemethodeGemiddelde prijs per m² (excl. btw)
Hellend dakLangs binnen€ 20 à 50
Hellend dakLangs buiten€ 40 à 60
Plat dakLangs binnen€ 25 à 40
Plat dakLangs buiten€ 45 à 100

 

Hoeveel bedraagt de totale kostprijs voor een hellende dak van 100 m²?

Stel dat je jouw dak langs de binnenkant laat isoleren. Dan betaal je daarvoor in totaal gemiddeld € 2.000 à 5.000.

 

Conclusie

Een vakman inschakelen is inderdaad duurder dan wanneer je de isolatiewerken zelf doet, maar je bent er dan wel zeker van dat de dakisolatie correct geplaatst is en optimaal zijn werk zal doen. Een professional zal er ook voor zorgen dat de dakisolatie aan alle normen voldoet. Bovendien geniet je van een verlaagd btw-tarief.

Hou er ook rekening mee dat fouten tijdens het doe-het-zelven snel gemaakt zijn en de kosten achteraf aardig kunnen doen oplopen. Het is daarom ook aan te raden om dakisolatie te laten plaatsen door een isolatie expert. Ontvang vrijblijvend voorstellen op maat van jouw project via onderstaand offerteformulier.

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten