Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Schuin dak isoleren: werkwijze, materialen & prijzen

In een woning met een niet-geïsoleerd schuin dak gaat onnodig veel warmte verloren. Wil je een lagere energiefactuur, een aangenaam binnenklimaat en een verminderde uitstoot van CO2? Laat dan je schuin dak isoleren. Hoeveel kost dat ongeveer? Hoe gaat een vakman te werk bij het isoleren van je schuin dak? En welke isolatiematerialen zijn het meest aangewezen? Je ontdekt er alles over in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe schuin dak isoleren?
Prijs schuin dak isoleren
Waarom schuin dak isoleren?
Welke isolatiematerialen?
Belang onderdak en dampscherm
Hoe schuin dak afwerken?

Vraag je offertes aan

 

Schuin dak isoleren: denk aan het onderdak

Je schuine dak isoleren doe je best als er een onderdak aanwezig is. Dat is een water- en winddichte folie (of onderdakplaten) die je dak beschermt tegen de weersinvloeden. Bovenop dat onderdak ligt het rasterwerk van tengel- en panlatten waarop je dakbedekking rust. Meer info vind je hieronder:


 • Hoe weet ik of ik een onderdak heb?
  Dat kan je zien aan de binnenkant van je dak. Kan je je dakbedekking (dakpannen, leien, …) gewoon zien liggen? Dan heb je geen onderdak. Zie je wel een folie of platen, maar is er sprake van schade? Dan moet je je onderdak laten vernieuwen.

 • Wat als ik geen onderdak heb?

  Dan is het de beste en meest duurzame oplossing om een onderdak te laten plaatsen. Om vochtproblemen en koudebruggen te vermijden, gebeurt dat het best aan de buitenkant van je dakconstructie.

  Eventueel kan je ook je schuin dak isoleren zonder onderdak. Daarvoor zijn wel de juiste vochtwerende isolatieplaten nodig en ook de plaatsing is complexer. Daardoor ligt de kostprijs vaak hoger. Gebruik je je zolder niet als leefruimte? Dan is het ook een optie om je zoldervloer te isoleren. Dat komt nog goedkoper uit en je bespaart zelfs extra op je energiefactuur.


 • Hoeveel kost het plaatsen van een onderdak?

  Een dakdekker verwijdert eerst je dakbedekking om dan je onderdak te plaatsen. Daarna plaatst hij je dakbedekking terug. Je mag rekenen op een richtprijs van ongeveer 45 euro per m², incl. btw en arbeidskosten.

  Als je een onderdak laat plaatsen kan de dakdekker ook je dak langs buiten isoleren. Zo verlies je geen ruimte in je woning en moet je geen afgewerkte kamers afbreken. Is je dakbedekking aan vervanging toe? Dan is het plaatsen van een onderdak en dakisolatie een goed moment om ook je dakpannen, leien, … te vernieuwen. Uiteraard zal de prijs dan hoger liggen. Ontvang gratis offertes bij dakdekkers actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Hoe schuin dak isoleren?

Je kan je schuin dak isoleren op 2 manieren: aan de buitenkant of de binnenkant van je dakconstructie. We zetten beide werkwijzen kort op een rij:

 

1. Schuin dak isoleren langs binnen

Een schuin dak is eenvoudig te isoleren door aan de binnenzijde een houten of metalen raamwerk te plaatsen waartussen het isolatiemateriaal kan worden geklemd. De afwerking kan op verschillende manieren gebeuren. Sommige isolatiematerialen zijn voorzien van een decoratieve afwerklaag, bij andere soorten moet je het dak zelf afwerken met gipsplaat of met houten of kunststof panelen. Een dampscherm is altijd noodzakelijk. Deze wordt aan de warme zijde, juist onder de afwerking aangebracht. Sommige isolatiematerialen hebben een dampremmende laag, waardoor een apart dampscherm overbodig is.

Prijs: 20 à 50 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

2. Schuin dak isoleren langs buiten

Je kan ook je schuine dak isoleren langs de buitenzijde door het isolatiemateriaal bovenop de bestaande dakconstructie te plaatsen. Een dakdekker verwijdert dan je dakbedekking, brengt een dampscherm aan en daarbovenop plaatst hij harde isolatieplaten met een tand- en groefsysteem. Zo krijg je een sluitende isolatieschil zonder koude- of warmtebruggen. Daarbovenop komt de onderdakfolie. Enige nadeel: harde isolatieplaten bieden een uitstekende thermische isolatie, maar ze isoleren minder tegen geluiden van buitenaf.

Achteraf kan de vakman je oude dakbedekking weer terugplaatsen, maar je kan ook kiezen voor een nieuwe dakbedekking. Dat is sterk aangeraden, want zo kan je de levensduur van je dak aanzienlijk verlengen.

Prijs: 40 à 60 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

Isoleer ik mijn schuin dak beter langs buiten of langs binnen?

Is het nu beter om je schuin dak te isoleren aan de binnenkant of de buitenkant? Dat hangt af van jouw situatie en wensen:

 • Schuin dak isoleren langs buiten = dakdekker: heb je een volledige dakrenovatie voor ogen of wil je geen ruimteverlies binnen? Dan kies je beter voor isoleren langs buiten. Ontvang gratis offertes op maat bij dakdekkers actief in je buurt via de offertepagina.
 • Schuin dak isoleren langs binnen = isolatiespecialist: is je dak nog in goede staat en is er een onderdak aanwezig? Dan is je schuin dak isoleren van binnenuit de beste optie. Langs binnen isoleren is ook goedkoper én je bent verzekerd van een goede geluidsisolatie. Ontvang gratis offertes op maat bij isolatiespecialisten actief in je buurt via de offertepagina.

 

Prijs schuin dak isoleren

De kostprijs voor het isoleren van een schuin dak hangt vooral af van de werkwijze (langs binnen of langs buiten), het isolatiemateriaal, de gewenste afwerking, …Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:

 • Schuin dak isoleren langs binnen: 20 à 50 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing
 • Schuin dak isoleren langs buiten: 40 à 60 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing

BELANGRIJK: deze richtprijzen kunnen verschillen van vakman tot vakman. Wil je gericht prijzen, adviezen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina.

 

isoleren schuin dak

 

Voordelen schuin dak isoleren

De meest belangrijke reden om een schuin dak te isoleren is de energiebesparing die je ermee kan bereiken. Deze besparing kan oplopen tot wel 30%, waardoor je op jaarbasis al gauw honderden euro’s kan besparen. Maar dakisolatie heeft nog meer voordelen:

 • Waardevermeerdering van de woning: een woning die goed is geïsoleerd krijgt een betere energiescore bij de opmaak van het energieprestatiecertificaat. Een betere score betekent een hogere verkoopwaarde.
 • Aangenaam woonklimaat: in de zomer zal het binnen langer koel blijven omdat de warmte door de isolatie buiten wordt gehouden. In de winter blijft het juist langer warm.
 • Geen vochtproblemen: na het isoleren van een schuin dak zal de temperatuur aan de binnenzijde van het dak minder hoog zijn, waardoor er nagenoeg geen condensvorming in de dakconstructie zal optreden. In combinatie met een dampremmende laag zullen vochtproblemen als schimmelvorming uitgesloten zijn.
 • Lagere uitstoot van CO2: door de isolatie ga je minder energie verbruiken. Hierdoor draag je je steentje bij aan het terugdringen van de hoeveelheid CO2 die wereldwijd wordt uitgestoten.

 

Welke isolatiematerialen?

De keuze aan geschikte isolatiematerialen voor een schuin dak is vrij groot. Een kort overzicht:

 

1. Isolatiemateriaal langs binnen

Prijstechnisch gezien zijn isolatiedekens van minerale wol erg aantrekkelijk. Het materiaal isoleert zeer goed en de kosten per vierkante meter zijn beperkt. Zelfs ecologisch gezien is glaswol een goede keuze omdat er voor de productie relatief weinig energie wordt gebruikt en het materiaal uit gerecycleerd glas bestaat. Naast minerale wol kan je ook nog kiezen voor harde isolatieplaten of gespoten PUR-schuim.

 

2. Isolatiemateriaal langs buiten

Bij het isoleren van een schuin dak langs de buitenkant gebruikt een dakdekker harde, drukvaste isolatieplaten met een tand- en groefsysteem van kunststof hardschuim: polyurethaan (PUR), polyisocyanuraat (PIR), geëxtrudeerd polystyreen (XPS), …

 

Vraag advies aan een isolatiespecialist

Welk isolatiemateriaal is nu het meest geschikt voor jouw project? Hoe zit het met milieuvriendelijke isolatie als schapenwol, houtwol, papiervlokken, ..? Een isolatiespecialist geeft je graag advies op maat. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes en voorstellen bij specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

isolatiematerialen schuin dak

 

Belang onderdak en dampscherm

Bij de isolatie van een schuin dak zijn het onderdak en het dampscherm 2 essentiële elementen. We leggen kort uit waarom:

 1. Onderdak: dit is een wind- en waterdichte beschermlaag die ervoor zorgt dat vocht niet door de dakconstructie naar binnen kan dringen. Dat is nodig, want leien of pannen zijn nooit helemaal wind- en waterdicht. Zonder onderdak kan je een schuin dak niet langs binnen isoleren, omdat het isolatiemateriaal nat zou worden. Dat is nadelig voor de isolatiecapaciteit én er kunnen grote vochtproblemen ontstaan.
 2. Dampscherm: een schuin dak isoleren gebeurt bijna altijd in combinatie met een dampscherm. Het is de isolatiespecialist die dit scherm aan de warme zijde van de isolatie aanbrengt (kant van de zolder). Dat is belangrijk, want het dampscherm zorgt ervoor dat vochtige warme lucht niet in het isolatiemateriaal en de dakconstructie kan trekken. Daarnaast bevordert het de luchtdichtheid van de woning.

 

Hoe schuin dak afwerken?

Is het isoleren van je schuine dak achter de rug? Dan moet je enkel nog je dak afwerken. We zetten een paar populaire methodes kort op een rij:

 • Schuin dak isoleren en afwerken met gipsplaat: een veel gebruikt materiaal om een schuin dak af te werken is gipsplaat. Zulke platen zijn goedkoop en je kan ze makkelijk op maat snijden. Je schroeft ze gewoon op een houten of metalen roostering en werkt ze egaal af met een vulmiddel.
 • Schuin dak isoleren en afwerken met kant-en-klaar systeem: je kan ook kiezen voor een kant-en-klaar systeem, waarbij een dunne afwerklaag van hout of kunststof aan het isolatiemateriaal is bevestigd. De naden tussen de panelen zijn afgewerkt met kunststof strips. Zo krijg je een relatief egale afwerking.
 • Schuin dak isoleren en afwerken met panelen in hout of kunststof: naast gipsplaten zijn ook panelen in hout of kunststof mogelijke opties om je schuin dak af te werken. De plaatsing gebeurt op dezelfde manier als bij gipsplaten. Wil je je zolderruimte als leefruimte gebruiken? Dan kan je deze afwerklaag nog verder schilderen of behangen.

 

Doe een beroep op een vakman

Werk je je schuin dak het liefst af met gipsplaat? Of ga je eerder voor isolatiemateriaal met een dunne afwerklaag? Een vakman kan je ook op het vlak van de afwerking van je schuine dak het nodige advies op maat geven. En daar blijft het niet bij… Hij zorgt ook voor een correcte uitvoering volgens jouw wensen.

TIP: je kan gratis advies en prijzen bij vakmannen actief in je buurt aanvragen via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten