Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Schuin dak isoleren buitenzijde

Is de dakbedekking van je hellend dak aan vervanging toe? Dan is die dakrenovatie ook het uitgelezen moment om je schuin dak te isoleren langs de buitenzijde. Een dakwerker plaatst dan isolatieplaten bovenop je dakconstructie, met daarop een onderdakfolie en een nieuwe dakbekleding. Hoeveel kost deze isolatiemethode? En wanneer laat je je dak beter isoleren langs binnen? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Wat zijn de voordelen en nadelen?
Hoe schuin dak isoleren langs buitenzijde?
Kosten schuin dak isoleren langs buitenzijde
Alternatief: schuin dak isoleren langs binnen
Ontvang vrijblijvend offertes op maat

 

 

Wanneer je schuin dak isoleren langs de buitenzijde?

Een hellend dak isoleren langs binnen is de meest praktische en makkelijke methode. Toch is het in bepaalde gevallen duidelijk meer aangewezen om een schuin dak te isoleren langs de buitenzijde. In dat geval plaatst een dakwerker de isolatie niet onder, maar bovenop je dakconstructie. Deze werkwijze is de beste keuze als je…

  • je dak volledig wil renoveren met een nieuwe dakbedekking.
  • geen of te weinig extra ruimte hebt aan de binnenkant van je dak.
  • zolder al helemaal is afgewerkt en breekwerken dus geen optie zijn.
  • een stijlvol dakgebinte hebt dat je liever niet wegstopt.
  • zeker wil zijn van een perfect sluitende, naadloze isolatieschil.

Wil je je schuin dak isoleren langs de buitenzijde? Doe dan een beroep op een erkende dakwerker voor advies op maat en een correcte, vlotte uitvoering van de dakwerken. Start je aanvraag hier!

schuin dak isoleren buitenzijde

 

Hellend dak isoleren buitenzijde: voor- en nadelen

Twijfel je welke isolatiemethode voor jouw dak de meest geschikte is? Dan vraag je best advies op maat aan een vakman. Dakisolatie aan de buitenzijde van je dak heeft alvast zowel voordelen als nadelen. We wegen beide kort tegen elkaar af:

 

  • Sluitende isolatieschil: aan de buitenkant van je dakconstructie plaatst een vakman harde en drukvaste kunststof isolatieplaten met een tand- en groefsysteem. Zo creëert hij een perfect naadloze isolatielaag zonder koude- of warmtebruggen. Dat risico op zwakke plekken in de isolatielaag is iets groter bij het isoleren van een dak langs binnen.
  • Geen ruimteverlies onder je dak: bij deze isolatiemethode zijn er geen werken aan de binnenkant van je woning. Je verliest dus ook geen extra ruimte aan de binnenkant van je dak. Heel handig als je weinig extra plaats hebt op zolder of als die al volledig is afgewerkt.
  • Ideaal in combinatie met dakrenovatie: zijn je dakpannen, leien, … aan vervanging toe? Dan is de vernieuwing van die dakbedekking het perfecte moment om je dak ook (extra) te isoleren. Na het isoleren langs buiten plaatst de dakwerker dan een nieuwe dakbekleding naar keuze.
  • Houten balken blijven zichtbaar: een dakgebinte kan een echte blikvanger zijn. Wil je die houten balken op zolder dus liever niet verbergen achter gipsplaten of kunststof panelen? Dan isoleer je je dak beter langs buiten dan langs binnen.

 

  • Ingrijpende werkzaamheden: een dak isoleren langs buiten is complexer en arbeidsintensiever dan langs binnen. Zo moet een vakman eerst de oude dakbedekking verwijderen, een nieuw dampscherm en onderdakfolie plaatsen, …
  • Duurdere isolatiemethode: door die grotere complexiteit van de werken komt je schuin dak isoleren langs de buitenkant ook duurder uit. De werken duren namelijk langer, waardoor de arbeidskosten van de dakwerker hoger liggen.
  • Minder geluidswerend: met dakisolatie langs de buitenkant van je schuin dak ben je zeker van een optimale thermische isolatie. De geluidsisolatie is echter minder goed in vergelijking met dakisolatie langs binnen. Kunststof isolatieplaten isoleren namelijk minder goed op akoestisch vlak dan minerale wollen als glaswol en rotswol.

 

Hoe schuin dak isoleren langs buitenzijde?

De isolatie van een schuin dak langs de buitenzijde vergt heel wat expertise en ervaring. Doordat de plaatsing volledig langs buiten gebeurt en de nodige veiligheidsrisico’s inhoudt, wordt doe-het-zelven afgeraden. Een ervaren dakwerker volgt doorgaans de volgende stappen:

 

  1. Oude dakbedekking verwijderen

    Eerst verwijdert een dakwerker je huidige dakpannen, leien, … Hij gaat ook na of hij de houten balken van je dakconstructie niet moet verstevigen of (deels) moet vervangen. Na de werken kan hij de oude dakbedekking terugplaatsen of een nieuwe dakbekleding plaatsen. Dat laatste is het meest aangeraden. Zo zit je weer goed voor vele jaren.

  2. Constructie maken aan de zijkant van je dak

    Bij deze isolatiemethode komt je dak onvermijdelijk iets hoger te liggen. Daarop anticipeert een dakwerker door een constructie te maken aan de zijkanten van je schuin dak. Achteraf is deze verhoging uiteraard niet meer zichtbaar door je nieuwe dakbekleding.

  3. Kunststof isolatieplaten aanbrengen

    In een volgende fase brengt een vakman een dampscherm aan om te vermijden dat vocht vanuit je woning in het isolatiemateriaal dringt. Op die folie plaatst hij dan harde isolatieplaten van PUR, PIR, XPS, … van ongeveer 12 à 15 cm dik. Dankzij het handige tand- en groefsysteem ben je zeker van een naadloze isolatieschil met een optimaal rendement.

  4. Dak afwerken

    Bovenop de isolatielaag legt de dakwerker een water- en winddichte onderdakfolie. Er bestaan ook isolatieplaten die al voorzien zijn van een dampscherm en zo’n onderdak. Zo gaat de plaatsing sneller. Uiteindelijk volgt dan een rasterwerk van tengel- en panlatten, met daarop je nieuwe dakbedekking.

Op zoek naar een dakwerker actief in je buurt? Via onze offertepagina kan je eenvoudig meerdere dakdekkers contacteren voor advies en prijzen op maat. Ontvang vrijblijvend meerdere offertes!

 

Kosten schuin dak isoleren langs buitenzijde

Wat kost de isolatie van je schuin dak langs de buitenzijde nu ongeveer? Gemiddeld mag je rekenen op een prijs van 40 à 60 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Let op: dit is enkel de prijs voor de dakisolatie zelf. Hierin is de afwerking van je dak met een nieuwe dakbedekking niet inbegrepen.

Benieuwd naar een totaalprijs voor jouw project? Vraag dan zeker meerdere prijsvoorstellen aan bij dakwerkers actief in je buurt. Zo kan je niet alleen hun totaalprijzen gericht vergelijken, maar ook hun adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … Start hier je aanvraag!

 

isolatie schuin dak buitenzijde

 

Alternatief: schuin dak isoleren langs binnenzijde

Naast langs buiten is het in vele gevallen ook mogelijk om je schuin dak langs binnen te isoleren. Een isolatiespecialist plaatst het isolatiemateriaal dan tussen de houten balken van je dakconstructie. Dat gaat snel en komt ook het goedkoopst uit. Let wel op: deze methode is enkel aangeraden als zowel je dakbedekking als je onderdak nog in een goede staat zijn.

 

Hoe laat ik mijn schuin dak het best isoleren?

Dat hangt in de eerste plaats van de staat van je dak en je persoonlijke wensen af. Je laat best eerst een grondige dakinspectie uitvoeren door een vakman. Op basis van zijn analyse kan je dan goed inschatten welke isolatiemethode voor jouw hellend dak de meest aangewezen optie is.

Advies op maat ontvangen? Je kan vrijblijvend meerdere vakmannen actief in je buurt contacteren via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten