Koudebrug bij dakisolatie
Koudebruggen zijn plekken in de constructie van een gebouw waarbij er warmteoverdracht plaatsvindt in- of tussen constructiematerialen. Koudebruggen komen voor op plekken in de constructie waar de isolatiemantel is onderbroken. Het bouwmateriaal zelf, zoals steen of hout, gaat dan fungeren als ‘brug’ waarlangs warmte getransporteerd kan worden. In de winter leiden koudebruggen tot warmteverlies, in de zomer hebben ze een tegenovergesteld effect. Ze leiden dan tot een ongewenste opwarming van de woning. Koudebruggen worden tegenwoordig ook wel bouwknopen genoemd.
Waar doen koudebruggen zich voor?
Koudebruggen doen zich overal voor waar er onderbrekingen in het isolatiemateriaal zijn. Bij dakisolatie kan het bijvoorbeeld gaan om ruimte tussen de kepers waar het isolatiemateriaal niet goed aansluit, of bij de aansluitingen bij de muur. Ook bij verkeerd geplaatste draagvloeren, enkel glas en contact tussen binnen- en buitenmuren kunnen koudebruggen ontstaan.
Nadelige gevolgen van koudebruggen bij dakisolatie
Koudebruggen dienen zoveel mogelijk voorkomen te worden, want ze kunnen leiden tot ongewenste effecten, zoals hogere stookkosten en vorstschade. Warme lucht die ontsnapt via koudebruggen kan zorgen voor een extra verbruik van 20%. De warme lucht zal op haar beurt ook condenseren wat zorgt voor schimmelplekken, salpetervorming en beschadiging van de dakconstructie en naburige isolatie.
Koudebruggen bij dakisolatie voorkomen
Het belangrijkste wat je zelf kunt doen om koudebruggen te voorkomen, is ervoor zorgen dat het isolatiemateriaal in de dakconstructie overal goed aansluit. Zachte isolatiematerialen kun je rondom iets groter uitsnijden. Ze laten zich makkelijk samendrukken en kunnen zo naadloos aangebracht worden. Gebruik isolatietape om eventuele naden goed af te kleven en wanneer je een dampscherm hebt geplaatst, waak er dan voor dat deze overal goed aansluit en nergens doorboord wordt. Mocht je leidingen willen aanleggen, maak dan een leidingspouw of gebruik speciale doorvoerdozen. Het nauwkeurig afplakken van doorvoeren met een geschikte isolatietape is natuurlijk ook een mogelijkheid.
Op zoek naar een vakman voor het isoleren van je dak? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen. Klik hier voor meer info.
1. Overweeg dakisolatie langs de buitenzijde bij renovatie!
Het voordeel van dakisolatie langs de buitenzijde (Sarkingdak-principe) is dat het een van de beste manieren is om koudebruggen te voorkomen. Het gehele dak wordt immers van een ononderbroken isolatielaag voorzien waardoor de houtconstructie eronder niet meer (of haast niet) als koudebrug kan fungeren. Ook worden kieren in de constructie op deze manier zo veel mogelijk afgedicht.
2. Een volledig jasje rond je woning
Theoretisch gezien zou je de complete woning in isolatie moeten omhullen om koudebruggen volledig te voorkomen. Dit is echter niet altijd een haalbare kaart. Je kunt er dan wel voor zorgen dat de vloerisolatie goed aansluit bij de muurisolatie en dakisolatie. Tijdens het ontwerp of renoveren van het gebouw moet hier al rekening mee worden gehouden.
Vermijden van koudebruggen tijdens de ontwerpfase
Bij het ontwerp van een gebouw moet er al zo veel mogelijk rekening worden gehouden met bouwknopen. Zo is het bijvoorbeeld aan de architect en ingenieur om bij het ontwerpen van een draagvloer reeds te bepalen dat deze niet tot aan het spouwblad gestort mag worden. Het gaat soms misschien ten koste van de creativiteit, maar door in een vroeg stadium aandacht te besteden aan dit soort zaken, kunnen later een hoop problemen worden voorkomen. Koudebruggen die inherent zijn aan de constructie, zijn namelijk later moeilijk of in het geheel niet meer te herstellen.
Kies de geschikte aannemer
Het op de juiste wijze aanbrengen van het isolatiemateriaal door de aannemer is cruciaal. Hier gaat het in de praktijk helaas vaak mis. Aannemers willen het liefst zo snel mogelijk werken (tijd is geld) en nemen het daarom niet altijd zo nauw met de voorschriften en aanbevelingen van de fabrikant van het isolatiemateriaal. Goed isoleren kost tijd en vergt de nodige vakkennis.