Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Isolatieplaten voor het dak: soorten, prijzen & plaatsing

Dakisolatieplaten zijn, net als isolatierollen uit glaswol of steenwol, snel te plaatsen. Isolatierollen zijn vooral aan te raden als je veel binnenruimte hebt. Ze moeten namelijk in een dikkere laag geplaatst worden in vergelijking met isolatieplaten om dezelfde isolatiewaarde te bereiken. Hier bespreken we de verschillende soorten isolatieplaten voor het dak en hun prijzen per m2.

Snel naar: soorten dakisolatieplatenhoe dik isoleren?prijstoepassingenvoor- en nadelen

 

Welke isolatieplaten zijn er voor het dak?

Dakisolatieplaten kunnen uit verschillende materialen vervaardigd worden. De materiaalkeuze bepaalt onder meer de prijs en de (isolerende) eigenschappen van de plaat. Afhankelijk van de samenstelling kan het isolerend vermogen van een isolatieplaat nog variëren. Onderstaande tabel toont alvast de prijzen voor de verschillende soorten isolatieplaten voor het dak:

MateriaalIsolerend vermogenPrijs per m2 (*)Prijs geldt voor dikte van... (**)
EPSMatig tot goedVanaf +/- 15 euro15 centimeter
XPSGoed tot zeer goedVanaf +/- 19 euro14 centimeter
PURZeer goedVanaf +/- 20 euro12 centimeter
PIRZeer goed tot uitstekendVanaf +/- 25 euro10 centimeter
ResolUitstekendVanaf +/- 35 euro9 centimeter
(*) De prijzen zijn inclusief plaatsing door een vakman. Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij specialisten in isolatiewerken. Klik hier om prijzen op maat van jouw project te ontvangen.
(**) Door je dak te isoleren met platen van de vermelde dikte bereik je een Rd-waarde van ongeveer 4,5 m² K/W. Hierdoor kom je mogelijk in aanmerking voor een subsidie, als je ook een andere vorm van isolatie laat uitvoeren (er zijn natuurlijk nog andere voorwaarden). Zoals reeds gezegd kan het isolerend vermogen per materiaal nog variëren. Een dikkere laag kan dus nodig zijn of een dunnere laag kan volstaan.

 

1) EPS isolatieplaten worden gemaakt uit geëxpandeerd polystyreen. Dit is ook bekend als piepschuim. Het gaat hier om een licht materiaal, wat de isolatieplaten makkelijk te hanteren maakt. EPS-platen zijn goed bestand tegen vocht en zijn doorgaans ook beloopbaar.

2) XPS isolatieplaten zijn vervaardigd uit geëxtrudeerd polystyreen. Ze hebben ongeveer dezelfde voordelen als EPS (bestand tegen vocht, makkelijk te hanteren en beloopbaar), maar XPS-platen isoleren net iets beter.

3) Dakisolatieplaten uit PUR (voluit polyurethaan) hebben een zeer goede isolatiewaarde, waardoor ze in een beperkte dikte kunnen geplaatst worden. Eventuele kieren in de isolatielaag kunnen opgevuld worden met PUR in schuimvorm. Deze gespoten PUR kan overigens ook gebruikt worden voor dakisolatie als alternatief voor de harde isolatieplaten.
Ontdek hier meer over het isoleren van daken met PUR.

4) Isolatieplaten voor het dak die uit PIR (polyisocyanuraat) gemaakt worden, zijn brandveiliger dan de variant uit PUR. Daarnaast hebben ze vaak ook een isolatiewaarde die net iets beter is dan die van polyurethaan. Daarom kunnen ze in een nog net iets dunnere laag geplaatst worden. Ontdek hier meer over PIR dakisolatie.

5) Resol isolatieplaten hebben het hoogste isolerend vermogen van alle isolatieplaten met een lambdawaarde van 0,020 W/mK. Dankzij deze hoge isolerende waarde kan je dus dunner isoleren met eenzelfde resultaat. Ze zijn ideaal als dakisolatie voor een hellend dak, zowel langs de binnen- als buitenkant. Ontdek hier meer over resolschuim.

 

dakisolatieplaten prijzen

 

Hoe dik isoleren?

De dikte van de isolatielaag zal afhangen van de beschikbare ruimte en de isolatiewaarden van het gekozen materiaal: hoe beter het isolerend vermogen, hoe dunner de benodigde isolatielaag zal zijn. De te bereiken R-waarde zal in veel gevallen 3,5 m² K/W zijn. Dit is namelijk de minimale waarde om in aanmerking te komen voor een dakisolatiesubsidie. Meer tips voor het bepalen van de dikte van de isolatieplaten voor je dak ontdek je in dit artikel. De bedragen en voorwaarden voor de subsidies voor dakisolatie kan je vinden in dit artikel.

Een isolatiespecialist kan bepalen wat het beste isolatiemateriaal is voor jouw situatie en berekenen welke dikte dan nodig is om recht te hebben op isolatiepremies. Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij specialisten in isolatiewerken.
Klik hier om prijzen op maat van jouw project te ontvangen.

 

 

Prijs dakisolatie met isolatieplaten

De kosten voor dakisolatie zijn onder meer afhankelijk van de totale te isoleren oppervlakte, het gekozen materiaal en de gekozen isolatiespecialist. Ook de plaatsingswijze speelt een rol: een dak kan namelijk langs binnen of langs buiten geïsoleerd worden. Het isoleren van de zoldervloer kan een interessant alternatief zijn. Verderop in dit artikel meer info hierover.

– Voor het isoleren van een hellend dak met isolatieplaten langs de binnenzijde kan je je verwachten aan prijzen vanaf ongeveer 25 euro per m2.

– Voor het verwijderen van de oude dakbedekking, het plaatsen van isolatieplaten langs de buitenzijde en het vernieuwen van de dakbedekking beginnen de kosten ongeveer bij 75 euro per vierkante meter.

– Laat je je zoldervloer isoleren met isolatieplaten door een vakman? Dan kan je je verwachten aan prijzen vanaf ongeveer 30 euro per m2.

Een vakman kan voor jou bepalen wat het meest geschikte isolatiemateriaal is voor jouw situatie. Door een erkend aannemer in te schakelen kan je bovendien ook rekenen op een correcte uitvoering van de isolatiewerken en op een subsidie voor dakisolatie. Je moet natuurlijk wel voldoen aan alle voorwaarden voor deze vergoeding.

 

Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen voor het isoleren van je plat of hellend dak met isolatieplaten. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen. Klik hier om prijzen op maat van jouw project te ontvangen.

 

isolatieplaten dak plaatsen

 

Toepassingen & plaatsing

Het dak isoleren kan op verschillende manieren gebeuren. Isolatieplaten zijn geschikt voor volgende toepassingen:

  • Dakisolatie langs binnen: een klassieke vorm van het isoleren van daken. Bij hellende daken worden de isolatieplaten doorgaans tussen de houten balken van de dakstructuur geplaatst. Gaat het om de isolatie van een plat dak langs de binnenzijde? Dan spreekt men van een koud dak. Deze techniek wordt niet zo vaak meer toegepast omdat de dakconstructie dan te veel last heeft van temperatuurschommelingen. Je ontdekt meer info over het isoleren van daken langs de binnenzijde in dit artikel.
  • Dakisolatie langs buiten: bij het isoleren van bestaande daken langs de buitenzijde moet eerst de dakbedekking verwijderd worden om vervolgens de dakisolatieplaten te plaatsen. Daarna wordt de oude dakbedekking teruggeplaatst of wordt een nieuwe bedekking geplaatst. Meer weten over deze isolatiewijze? Je ontdekt er meer over in het artikel “Dak isoleren langs buiten“.
  • Zoldervloerisolatie: wordt je zolderruimte niet verwarmd? Dan is het misschien interessanter om de zoldervloer met isolatieplaten te isoleren in plaats van het dakoppervlak. Op die manier wordt het te verwarmen volume van je woning een pak kleiner, waardoor je efficiënter kan verwarmen. Meer info over het plaatsen van zoldervloerisolatie vind je in dit artikel.

 

Isolatieplaten worden natuurlijk niet alleen voor het dak gebruikt. Ze kunnen bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor het isoleren van gevels langs buiten en voor het isoleren van vloeren. Bij nieuwbouwwoningen kunnen ze ook gebruikt worden om de spouw te isoleren.

 

 

Wat zijn de voor- en nadelen van dakisolatieplaten?

Hieronder vind je de belangrijkste pluspunten van het isoleren van daken met isolatieplaten:

1) De eenvoudige manier van plaatsen is al meteen het eerste grote voordeel van isolatieplaten. De platen zijn verkrijgbaar in verschillende groottes. Dat betekent dat je zowel kleinere als zeer grote oppervlaktes snel kunt bedekken. Vooral bij zeer grote oppervlaktes (vaak bij platte daken) gaat het werk zo zeer snel vooruit.

 

2) Isolatieplaten hebben een hoge isolatiewaarde met beperkte dikte. De isolatieplaten kunnen met een kleinere dikte worden aangebracht, terwijl ze toch dezelfde isolerende waarde behouden. Ze nemen dus een minimale ruimte in beslag. Hierdoor moeten aansluitende elementen (zoals kepers of dakgoten) vaak niet worden aangepast. Dat scheelt een pak in tijd en kosten.

Qua warmtebehoud en blijvende isolatiewaarde scoren de isolatieplaten beter dan anorganische isolatiematerialen zoals glas- en rotswol.

 

3) Dakisolatieplaten zijn geluidswerend. Niet alleen warmte of koude worden door de isolatieplaten goed geweerd, ook geluid wordt hierdoor zeer goed afgehouden. Niet onbelangrijk als je bijvoorbeeld jouw plat dak, waar ook al eens op wordt gelopen, wil isoleren. 

Het grootste nadeel van isolatieplaten is dat de synthetische materialen als basisgrondstof meestal petrochemische stoffen hebben. Dit zijn stoffen die afgeleid zijn van aardolie. De productie ervan is dan ook milieuvervuilend door het vrijkomen van gevaarlijke stoffen. Het afval dat overblijft, vergaat bijna niet en is zeer moeilijk te recycleren.

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten