Isoleren zonder onderdak

Wie zijn dak wil isoleren, moet zich eerst afvragen of er een onderdak aanwezig is. Traditionele dakisolatie heeft namelijk weinig zin wanneer er geen sprake is van een onderdak. Zonder onderdak kan de isolatie in contact komen met allerlei weersinvloeden zoals neerslag, sneeuw en wind wat de isolatiewaarde sterk zal doen dalen. Welke stappen er ondernomen kunnen worden om een dak zonder onderdak te isoleren vind je terug in dit artikel.

Op zoek naar een vakman voor dakisolatie? Vraag hier gratis offertes aan.

 

Vaak gebruikte methoden

Dakisolatie zonder een onderdak kan in theorie wel, maar er moeten allerlei voorzorgsmaatregelen worden getroffen. Per dak verschilt het of een onderdak al dan niet een grote invloed zal hebben op de doorlaatbaarheid van vocht. Zo spreekt het voor zich dat een pannendak meer wind vangt dan een leien dak. Een vrijstaand huis zal ook meer te verduren krijgen dan een rijwoning. Een overzicht van de mogelijkheden:

 

Onderdak langs binnen aanbrengen
Wanneer je de dakbedekking niet wil verwijderen, kan er ook een onderdak aangebracht worden van binnenuit. Men zal dan een waterdichte laag aanbrengen langs de binnenzijde die uitmondt in een goot. Deze goot wordt dan verbonden worden met een afvoerbuis. De dakisolatie zelf wordt dan langs de binnenzijde van het onderdak geplaatst zodat deze geen vocht meer kan absorberen. Hoewel deze techniek veruit het goedkoopste is, wordt deze werkwijze niet echt aangeraden, omdat de houten dakconstructie hierdoor niet beschermd zal worden.

 

Vochtwerende isolatieplaten
Tegenwoordig zijn er ook vochtwerende isolatieplaten verkrijgbaar die geen isolatiewaarde verliezen wanneer ze in contact komen met vocht en water. Bij een huis zonder onderdak waar slechts sporadisch vocht doorkomt, is dit type isolatie zeker een goede keuze. Zijn de dakpannen en leien geregeld vochtig langs de binnenzijde, dan wordt het aangeraden om alsnog een onderdak aan te brengen.

 

Dakbedekking afhalen en een onderdak plaatsen
De beste methode om een dak zonder onderdak te isoleren, is door er alsnog één te plaatsen. Is je dakbedekking nog in prima staat, dan kunnen de dakpannen makkelijk teruggeplaatst worden en zal je van buitenaf geen verschil opmerken. Hebben je dakpannen hun beste tijd gehad, dan kan het ook een prima moment zijn om de dakbedekking te vernieuwen en de goten na te kijken.

 

Opbouw onderdak

Voorbeeld van correcte dakopbouw – Shutterstock

 

Gevolgen van een dak zonder onderdak

De invloeden van het weer op een dakconstructie zonder onderdak zijn niet gering. Harde wind kan mettertijd schade toebrengen aan de dakisolatie, en het vocht dat zich in elk hoekje en gaatje nestelt, kan houtrot veroorzaken. Je kunt je voorstellen dat een dak waarvan de steunbalken van binnen helemaal zijn vermolmd, ontzettend gevaarlijk zijn voor de bewoners van een huis. Dit proces neemt vaak vele jaren in beslag en is vaak onzichtbaar waardoor bewoners pas na tientallen jaren geconfronteerd worden met een dakconstructie die volledig vernieuwd moet worden.

 

Ook het dampscherm is van belang

Heb je een dak met onderdak, dan ben je er nog niet helemaal. Een dampscherm is namelijk ook van groot belang om ervoor te zorgen dat de dakisolatie optimaal kan werken. Het dampscherm is, net als het onderdak, een beschermde laag die vocht weert. Een dampscherm beschermt het dak echter van binnenuit. Er wil namelijk aardig wat vocht van binnen naar buiten: de condens die je zelf uitademt, de damp van de douche, het vocht dat in je drogende kleding zit, enzovoorts.

 

Tip: Laat je onderdak plaatsen

Wil je nog vele jaren genieten van je huis, dan neem je het probleem best aan bij de kern van het probleem. Door een onderdak te plaatsen, ben je zeker dat de houten constructie gevrijwaard blijft van schade en kan je ook probleemloos isoleren met elk type isolatie. Wanneer je dit type dakwerken laat uitvoeren, kan je ook aanspraak maken op diverse premies en subsidies. Ook het verlaagde btw-tarief van 6% is mooi meegenomen. Meer info over de subsidies vind je hier.

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen