Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dak isoleren van binnenuit: werkwijze & prijzen

Een dak isoleren van binnenuit heeft als voordeel dat de dakbedekking onaangeroerd kan blijven. In dit artikel ontdek je de werkwijze voor het plaatsen van dakisolatie langs de binnenzijde van hellende en platte daken, geschikte isolatiematerialen en de prijzen voor deze isolatiewerken.

Snel naar: hellend dakplat dakvochtproblemen vermijdenprijsgeschikte isolatiematerialen

 

hellend dak langs binnen isoleren Hellend dak langs binnen isoleren

De meeste schuine daken hebben een keper- of spantenstructuur. Dit zijn houten balken die de dakconstructie ondersteunen. Het isolatiemateriaal wordt dan tussen deze houten balken aangebracht. Meestal kiest men hierbij voor glaswol als isolatiemateriaal omdat dit makkelijk op maat van de plaats tussen de kepers kan gesneden worden.

Het kan nodig zijn om een extra houten raamwerk te voorzien om de isolatie op zijn plaats te houden en voor de afwerkingslaag. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor gipsplaten of kunststof panelen om de isolatielaag af te werken.

 

 

plat dak isoleren van binnenuit Plat dak isoleren van binnenuit

Bij het aanbrengen van dakisolatie langs de binnenzijde van een plat dak spreekt men ook wel van een koud dak. Het isolatiemateriaal ligt namelijk onder de dakbedekking en de dakconstructie. Deze isolatiewijze wordt eerder afgeraden omdat de constructie dan onderhevig is aan temperatuurschommelingen, wat kwalijke gevolgen kan hebben.

De isolatie wordt bij het isoleren van een plat dak van binnenuit tussen de balken onder het dakbeschot geplaatst. Ook hier kan men een houten kader aanbrengen om de isolatie in positie te houden en voor de afwerking.

 

 

Wil je isolatie laten aanbrengen aan de binnenkant van je dak? Via de offerteservice kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij isolatiespecialisten. Zo kan je makkelijk het voordeligste prijsvoorstel vinden. Klik hier om offertes op maat te ontvangen.

 

 

Vochtproblemen vermijden met onderdak en dampscherm

Een dak isoleren van binnenuit is niet geregeld door simpelweg wat isolatiemateriaal te plaatsen. Je moet bij isolatiewerken namelijk steeds op mogelijke vochtproblemen letten want vocht kan een erg negatieve invloed hebben op de isolatiewaarde van het materiaal. Bij dit aspect van dakisolatie verschijnen het dampscherm en het onderdak op het toneel:

 

  • het onderdak is een beschermende, vochtbestendige laag net onder de dakbedekking. Het zorgt ervoor dat regen die voorbij de dakbedekking geraakt niet in het isolatiemateriaal terechtkomt. Een onderdak is dampopen zodat eventueel vocht in de dakisolatie toch nog langs buiten weg kan. Normaal gezien worden daken tegenwoordig voorzien van een onderdak, maar bij oudere woningen kan dit ontbreken. Toch zijn er dan nog mogelijkheden om het dak van binnenuit te isoleren. De mogelijkheden bij het isoleren zonder onderdak vind je in dit artikel.

 

  • het dampscherm wordt aan de zogenaamde warme zijde van de isolatie geplaatst. De functie ervan is om te vermijden dat vocht van binnen de woning in het isolatiemateriaal terechtkomt. Daarom is het dampscherm dampdicht. Als je een dak isoleert waarbij er al isolatie met een dampscherm is, moet deze oude dampwerende laag verwijderd of doorprikt worden. Sommige isolatiematerialen zijn overigens al van zo’n dampscherm voorzien, bij andere materialen zal je op het materiaal zelf nog een dampscherm moeten aanbrengen. Het is dan van groot belang dat de dampwerende laag geen kieren bevat.

 

dak isoleren van binnenuit

 

 

Prijzen dak isoleren van binnenuit

Hoeveel de kosten voor dakisolatie van binnenuit bedragen, hangt onder meer af van de te isoleren oppervlakte, het gekozen isolatiemateriaal en de moeilijkheidsgraad van de werken.

Voor het isoleren van een hellend dak langs de binnenzijde kan je je verwachten aan prijzen vanaf 20 euro per m2, voor de isolatie van platte daken langs de binnenkant beginnen de prijzen ongeveer bij 25 euro per vierkante meter. Een afwerkingslaag is niet inbegrepen in deze prijs.

Wil je je dak van binnenuit isoleren en hiervoor een vakman inschakelen? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij isolatiespecialisten. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken. Klik hier om prijzen op maat van jouw project te ontvangen.

 

Welke materialen gebruiken voor dakisolatie langs binnen?

1) minerale wol: minerale wollen zoals rotswol en glaswol moeten vaak in een vrij dikke laag aangebracht worden om een goed isolerende laag te bekomen. Dit type dakisolatie biedt naast een goede thermische isolatie vaak ook een goede geluidsisolatie.

2) dakisolatieplaten: isolatieplaten voor het dak kunnen uit verschillende materialen vervaardigd worden, bijvoorbeeld PIR, PUR en EPS. In vergelijking met minerale wol zal een minder dikke laag nodig zijn om eenzelfde Rd-waarde te bereiken. Soms zijn isolatieplaten al voorzien van een dampscherm, wat de isolatiewerken natuurlijk vereenvoudigt.
Ontdek hier meer over dakisolatieplaten.

3) PUR-schuim: een dak isoleren van binnenuit kan snel gebeuren met gespoten PUR. Dit isolatiemateriaal vormt een naadloze isolerende laag. Alle kieren worden dus goed gedicht. Aangezien PUR-schuim dampdicht is, zal een dampscherm niet nodig zijn.
Ontdek hier meer over PUR-schuim.

4) ecologische alternatieven: er bestaan tegenwoordig ook heel wat milieuvriendelijke alternatieven die ook geschikt zijn voor het isoleren van daken langs binnen. Voorbeelden hier van zijn papiervlokken en houtwol.
Ontdek hier meer over de milieuvriendelijke isolatiematerialen voor het dak.

 

Alternatief: zoldervloer isoleren

Gebruik je de zolder alleen als opslagplaats en wordt deze ruimte dus niet verwarmd? Dan is het misschien beter om de zoldervloer te isoleren in plaats van het dakoppervlak. Op die manier is het te verwarmen volume van je woning namelijk kleiner, waardoor je efficiënter kan verwarmen. Meer info over het isoleren van zoldervloeren vind je in dit artikel.

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten