Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dak isoleren van binnenuit

Een dak isoleren van binnenuit heeft als voordeel dat de dakbedekking onaangeroerd kan blijven. In dit artikel ontdek je de werkwijze voor het plaatsen van dakisolatie langs de binnenzijde van hellende en platte daken, geschikte isolatiematerialen en de prijzen voor deze isolatiewerken.

Ga snel naar:
1. Schuin dak isoleren binnenzijde
2. Plat dak isoleren binnenzijde
Dak isoleren van binnenuit kosten
Vochtproblemen vermijden na dakisolatie
Mogelijke isolatiematerialen
Vergelijk offertes van isolatiespecialisten

 

Wanneer dak isoleren van binnenuit?

Een dak isoleren kan op 2 manieren: langs de buitenzijde of langs de binnenzijde. Doorgaans geniet dakisolatie langs de buitenzijde de voorkeur, al zijn er ook een aantal gevallen waarin het een goed idee is om het dak te isoleren van binnenuit:

 • Geen volledige dakrenovatie: heb je geen volledige dakrenovatie voor ogen, bijvoorbeeld wanneer je een bestaand dak gaat na-isoleren of je dakbedekking nog in goede staat is, dan is je dak isoleren van binnenuit een goede optie.
 • Doe-het-zelven: ga je je dak zelf isoleren? Dan is je dak van binnenuit isoleren de meest aangewezen methode. Het risico op een foutieve plaatsing is hierbij het kleinst.

Dak isoleren langs de binnenzijde of de buitenzijde? Een dakisolatie expert geeft je aangepast advies op maat van jouw woning. Kom in contact met experts in jouw regio.

 

 

1. Schuin dak isoleren binnenzijde

schuin dak isoleren van binnenuit

De meeste schuine daken hebben een keper- of spantenstructuur. Dit zijn houten balken die de dakconstructie ondersteunen. Het isolatiemateriaal wordt dan tussen deze houten balken aangebracht. Meestal kiest men hierbij voor glaswol als isolatiemateriaal omdat dit makkelijk op maat van de plaats tussen de kepers kan gesneden worden.

Het kan nodig zijn om een extra houten raamwerk te voorzien om de isolatie op zijn plaats te houden en voor de afwerkingslaag. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor gipsplaten of kunststof panelen om de isolatielaag af te werken.

 

Alternatief voor dakisolatie van binnenuit: zoldervloer isoleren

Gebruik je de zolder alleen als opslagplaats en wordt deze ruimte dus niet verwarmd? Dan is het misschien beter om de zoldervloer te isoleren in plaats van het dakoppervlak. Op die manier is het te verwarmen volume van je woning namelijk kleiner, waardoor je efficiënter kan verwarmen.

 

2. Plat dak isoleren binnenzijde

plat dak van binnenuit isoleren

Bij het aanbrengen van dakisolatie langs de binnenzijde van een plat dak spreekt men ook wel van een koud dak. Het isolatiemateriaal ligt namelijk onder de dakbedekking en de dakconstructie. Deze isolatiewijze wordt eerder afgeraden omdat de constructie dan onderhevig is aan temperatuurschommelingen, wat kwalijke gevolgen kan hebben.

De isolatie wordt bij het isoleren van een plat dak van binnenuit tussen de balken onder het dakbeschot geplaatst. Ook hier kan men een houten kader aanbrengen om de isolatie in positie te houden en voor de afwerking.

 

Dak isoleren van binnenuit kosten

Een dak isoleren van binnenuit kost gemiddeld € 20 tot 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Hoeveel de kosten voor dakisolatie precies bedragen, hangt onder meer af van de te isoleren oppervlakte, het gekozen isolatiemateriaal en de moeilijkheidsgraad van de werken.

Type dakGemiddelde kosten per m²
(excl. btw en afwerking, incl. plaatsing)
Hellend dak€ 20 - 50
Plat dak€ 25 - 40

LET OP: de prijzen in de tabel zijn slechts richtprijzen. Prijsvoorstellen op maat kan je gratis en vrijblijvend aanvragen via onze offerteservice.

 

TIP: financier een deel van de kosten met de subsidie voor dakisolatie

Dakisolatie is een investering die je op termijn sowieso terugverdient. Wanneer je je dak isoleert, maak je bovendien aanspraak op een aantal subsidies en financiële voordelen, zoals het verlaagd btw-tarief van 9% op de arbeidskosten, de ISDE, gemeentelijke subsidies… Zo kan je de terugverdientijd van je investering nog inkorten.

 

Vochtproblemen vermijden na dakisolatie

Een dak isoleren van binnenuit is niet geregeld door simpelweg wat isolatiemateriaal te plaatsen. Je moet bij isolatiewerken ook steeds op mogelijke vochtproblemen letten. Vocht kan namelijk een erg negatieve invloed hebben op de isolatiewaarde van het materiaal. Bij dit aspect van dakisolatie verschijnen het onderdak en het dampscherm op het toneel:

 1. Onderdak

  Het onderdak is een beschermende, vochtbestendige laag net onder de dakbedekking. Het zorgt ervoor dat regen die voorbij de dakbedekking geraakt niet in het isolatiemateriaal terechtkomt. Een onderdak is dampopen zodat eventueel vocht in de dakisolatie toch nog langs buiten weg kan.

  Nieuwe worden daken tegenwoordig altijd voorzien van een onderdak, maar bij oudere woningen kan dit ontbreken. Toch zijn er dan nog mogelijkheden om het dak van binnenuit te isoleren. De mogelijkheden bij het isoleren zonder onderdak vind je in dit artikel.

 2. Dampscherm

  Het dampscherm wordt aan de zogenaamde warme zijde van de isolatie geplaatst. Het moet vermijden dat vocht van binnen de woning in het isolatiemateriaal terechtkomt. Daarom is het dampscherm dampdicht. Als je een dak isoleert waarbij er al isolatie met een dampscherm is, moet deze oude dampwerende laag verwijderd of doorprikt worden.

  Sommige isolatiematerialen zijn al van zo’n dampscherm voorzien, bij andere materialen zal je op het materiaal zelf nog een dampscherm moeten aanbrengen. Het is dan van groot belang dat de dampwerende laag geen kieren bevat.

TIP: om zeker te zijn dat het isolatiemateriaal, het onderdak en het dampscherm correct worden aangebracht, laat je je dakisolatie het best over aan een ervaren isolatiespecialist. Hij weet perfect waarop hij moet letten en zorgt voor een piekfijne isolatie van je dak. Vind een specialist in de buurt.

 

Mogelijke materialen voor dakisolatie aan binnenzijde

Welke materialen kan je gebruiken om je dak te isoleren langs de binnenkant? Een kort overzicht van de mogelijkheden:

 • Minerale wol: minerale wollen zoals rotswol en glaswol moeten vaak in een vrij dikke laag aangebracht worden om een goed isolerende laag te bekomen. Dit type dakisolatie biedt naast een goede thermische isolatie vaak ook een goede geluidsisolatie.
 • Dakisolatieplaten: isolatieplaten voor het dak kunnen uit verschillende materialen vervaardigd worden, bv. PIR, PUR en EPS. In vergelijking met minerale wol zal een minder dikke laag nodig zijn om eenzelfde Rd-waarde te bereiken. Soms zijn isolatieplaten al voorzien van een dampscherm, wat de isolatiewerken natuurlijk vereenvoudigt. Ontdek meer over dakisolatieplaten.
 • PUR-schuim: een dak isoleren van binnenuit kan snel gebeuren met gespoten PUR. Dit isolatiemateriaal vormt een naadloze isolerende laag. Alle kieren worden dus goed gedicht. Aangezien PUR-schuim dampdicht is, is een dampscherm niet nodig. Ontdek meer over PUR-schuim.
 • Ecologische isolatiematerialen: er bestaan tegenwoordig ook heel wat milieuvriendelijke alternatieven die ook geschikt zijn voor het isoleren van daken langs binnen. Voorbeelden hier van zijn papiervlokken en houtwol. Ontdek meer over de milieuvriendelijke isolatiematerialen voor het dak.

 

Wat is de beste isolatie voor de binnenzijde van je dak?

Alle bovenvernoemde isolatiematerialen zijn een goede keuze wanneer je de binnenzijde van je dak wilt isoleren. Kan je de isolatie gemakkelijk tussen de balken van je dakconstructie klemmen? Dan kan je kiezen voor harde isolatieplaten of soepelere isolatiedekens van minerale wol. Heb je weinig ruimte tussen de balken? Dan is PUR-schuim de beste keuze voor een vlotte plaatsing.

TIP: om zeker te zijn van het beste isolatiemateriaal en een correcte plaatsing van je dak dakisolatie, schakel je best een ervaren isolatiespecialist in. Kom en eenvoudig in contact met vakmensen in jouw buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten