Zoldervloer isoleren
Het isoleren van de zoldervloer geniet de voorkeur boven het isoleren van het dak, wanneer de ruimte toch niet benut wordt als leefruimte. Isoleren gaat sneller, de zolder moet niet onnodig opgewarmd worden en je hebt minder isolatie nodig. Bovendien heb je, net zoals bij dakisolatie, recht op tal van premies en subsidies.
Soorten zoldervloerisolatie
Op welke manier je de zolder kan isoleren, wordt voornamelijk bepaald door de constructie. Bestaat de vloer uit houten kepers, dan kies je best voor isolatiedekens zoals glaswol of rotswol, die je netjes tussen de kepers kan plaatsen. Is je zoldervloer gemaakt van een betonnen plaat, dan ben je beter af met isolatieplaten. Deze zijn drukvast en nemen minder ruimte in voor dezelfde isolatiewaarde. Ben je niet van plan om de zolder te benutten als ruimte, dan kan je de isolatie ook los plaatsen bovenop de vloerafwerking. De meest gebruikte isolatiematerialen zijn:
Glaswol
Glaswol bestaat uit minerale wol en is één van de meest gebruikte materialen om de zoldervloer mee te isoleren. Het is makkelijk te plaatsen, relatief goedkoop en kan perfect geplaatst worden bij ongelijkmatige afstanden. Glaswol moet steeds afgewerkt worden wanneer je de zoldervloer wil benutten. Dit gebeurt vaak met plaatmateriaal zoals OSB-platen.
Lees hier meer over glaswol isolatie voor de zoldervloer.
Rotswol
Rotswol is een ecologisch alternatief voor glaswol dat wordt gewonnen uit gesteente. Het heeft een bijzonder goede akoestische waarde en is verkrijgbaar in tal van diktes en lengtes. Deze isolatie wordt meestal geplaatst tussen kepers en is net zoals glaswol niet beloopbaar. Een afscherming voorkomt dat muizen en ratten aan de isolatie gaan knagen.
Lees hier meer over de eigenschappen van rotswol bij een plat dak.
Isolatieplaten
Wanneer je zolder bestaat uit betonnen gewelven en je de zoldervloer nog wil belopen, zal je keuze al vrij snel beperkt zijn tot drukvaste isolatieplaten. Deze hebben een uitstekende isolatiewaarde en hebben een geringere dikte dan isolatiedekens. Bovendien zijn de meeste isolatieplaten ook beloopbaar bij niet frequent gebruik en moet je dus geen dure vloerafwerking voorzien.
Alle soorten isolatieplaten met hun eigenschappen vind je hier terug.
Gespoten glaswol – Supafil
Aangezien werkuren meer kosten dan isolatie, werken heel wat fabrikanten aan methoden die de plaatsing van dakisolatie zo snel mogelijk laten verlopen. Zo kan je bij Knauf terecht voor Supafil Loft. Dit is glaswolisolatie die gespoten wordt en een perfecte dichting garandeert. De plaatsing gebeurt op enkele uren en je kan de exacte dikte makkelijk zelf bepalen.
Lees hier alles over Supafil Loft isolatie.
PUR spuitisolatie
Wil je de zoldervloer laten isoleren, dan kies je best voor een snelle methode zoals gespoten PUR. Deze zoldervloerisolatie is bijzonder populair bij moeilijk te isoleren zolders, waar veel spanten op de grond steunen en er veel hoeken zijn. Het is perfect beloopbaar en vult zelfs de kleinste kier perfect op. Uit ecologische overwegingen wordt deze isolatiemethode dan weer minder aangeraden.
Lees hier meer over PUR spuitisolatie.
Subsidie zoldervloer isoleren
Wanneer de zolder niet gebruikt wordt als woonvertrek, kan je de isolatiewerken ook inbrengen voor diverse isolatiesubsidies en andere financiële voordelen. Bij het isoleren van zoldervloeren kan je op die manier een flink deel van je factuur terugkrijgen. Bij het aanvragen van prijzen moet je hier dus zeker rekening mee houden. Een overzicht van alle premies en subsidies vind je terug op deze pagina.
Prijs zoldervloer laten isoleren
Om de gemiddelde prijs per vierkante meter te bepalen, moet men rekening houden met de totale oppervlakte, de moeilijkheidsgraad en de gewenste dikte. Voor een gemiddelde oppervlakte tussen de 50 en 100 vierkante meter mag je rekenen op een prijs vanaf 20 euro per vierkante meter, excl. BTW, voor een goed geïsoleerde zoldervloer. Een prijs op maat kan u aanvragen op onze offertepagina. Deze dienst is volledig gratis en vrijblijvend.
TIP: Klik hier voor een vrijblijvende prijsopgave voor zoldervloer isolatie.
Dampscherm plaatsen bij een onverwarmde zolder
Wanneer de zolder geen verwarmde ruimte is, zal men langs de warme zijde van de zoldervloerisolatie een dampscherm moeten plaatsen. Dit is een luchtdicht scherm dat voorkomt dat de binnenlucht gaat condenseren in de isolatie tussen de warme en koude lucht. Plaats je geen dampscherm, dan zal de vochtige lucht zich opstapelen en de isolatiewaarde naar beneden halen.
Op lange termijn kan het vocht ook de constructie van je zoldervloer aantasten en schimmels veroorzaken. Met geen gemiddelde prijs van 5 euro per vierkante meter is een dampscherm ook geen overdreven onkost. Je kan het bovendien ook inbrengen voor je isolatiepremie.