Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Soorten dakisolatie

Dakisolatie wordt onderverdeeld in drie grote groepen op basis van het materiaal waaruit ze gemaakt zijn: minerale, kunststof en ecologische isolatie. Welk type dakisolatie het meest geschikt is voor jouw dak, hangt af van de beschikbare ruimte, de opbouw van het dak en persoonlijke voorkeuren. Een overzicht van alle soorten dakisolatie met voor- en nadelen en prijzen vind je in dit artikel.

Mogelijke dakisolatie materialen:
1. Minerale wol
2. Kunststof isolatie
3. Ecologische isolatie
CONCLUSIE: welke soort dakisolatie plaatsen?
Vergelijk vrijblijvend offertes van isolatie experts

1. Minerale wol dakisolatie (zachte isolatie)

minerale wol isolatie dak

Minerale wolsoorten zoals glaswol en rotswol zijn gemakkelijk te verwerken en isoleren thermisch gezien erg goed. Aangezien minerale wol relatief goedkoop is, biedt het over het algemeen de beste prijs-kwaliteitverhouding. Minerale wol wordt toegepast als isolatie van hellende daken, zoldervloeren, voorzetwanden en spouwmuren.

 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Geluiddempend en onbrandbaar
 • Goede thermische & akoestische isolatie
 • Grotere isolatiedikte nodig dan bij kunststof isolatie.

 

Soorten minerale wol dakisolatie

We geven hieronder een kort overzicht van de mogelijke soorten dakisolatie uit minerale wol:

 

Glaswol dekens

Glaswol is erg geschikt voor het isoleren van hellende daken. Dit isolatiemateriaal is eenvoudig op maat te snijden en kan makkelijk tussen de kepers van het dak geplaatst worden. Glaswol dekens zijn goedkoop, hebben een goede brandwerendheid en goede isolatiewaarde. Bij het werken met glaswol moet je wel beschermende handschoenen dragen en een stofmasker want de vezels zijn irriterend voor huid en longen.

Gemiddelde prijs glaswol dakisolatie: € 10 à 20 per m² (excl. btw & plaatsing)

Meer info en prijzen van glaswol.

 

Rotswol dekens

Rotswol is net als glaswol een minerale wol met uitstekende isolerende eigenschappen. Het is geschikt voor isolatie van hellende daken, maar je kunt er ook de zoldervloer mee isoleren. Het heeft nagenoeg dezelfde positieve eigenschappen als glaswol maar isoleert akoestisch iets beter. Rotswol is verkrijgbaar in dekens en zachte platen. Rockwool is iets minder irriterend voor de huid dan glaswol, maar toch is het ook bij rotswol aan te raden beschermende handschoenen en een stofmasker te gebruiken.

Gemiddelde prijs rotswol dakisolatie: € 20 à 35 per m² (excl. btw & plaatsing)

Meer info en prijzen van rotswol.

 

Gespoten glaswol

Gespoten glaswol is een minerale wol met een fijne wolachtige structuur. Het wordt steeds vaker gebruikt om hellende daken en plafonds mee te isoleren. Het kan makkelijk in bestaande holtes geblazen worden. Zijn er nog geen openingen, dan wordt er eerst een kunststof dampscherm vastgemaakt waarin de wol geblazen kan worden. Door de optimale vulling van het dak kunnen koudebruggen vermeden worden, wat ten goede komt aan de energieprestatie van het dak.

Gemiddelde prijs gespoten glaswol: € 15 à 30 per m² (excl. btw)

Meer info over gespoten glaswol.

  • Wanneer is minerale wol de beste keuze?
  Is je dak in goede staat en heb je voldoende vrije hoogte, dan is minerale wol een goede keuze voor de isolatie van je dak. Met de juiste isolatiedikte (16 tot 24cm) heb je een perfecte thermische isolatie die voldoet aan de nieuwste normen. Minerale wol is qua prijs de voordeligste isolatiesoort en bovendien ook erg goed om buitengeluid (auto’s, regen, vliegtuigen,..) te dempen.


 • Wanneer is minerale wol geen goede keuze?
  Is je onderdak niet in perfecte staat (= kans op insijpeling van vocht) of zit je met een beperkte opbouwhoogte, dan kies je best voor een kunststof isolatiemateriaal. Deze isoleren beter met minder dikte en verliezen ook geen isolatiewaarde wanneer ze in contact komen met vocht. Ook qua afwerking ogen platen net iets verzorgder dan isolatiedekens (makkelijker af te stoffen).


 • Zelf minerale wol plaatsen of laten plaatsen?

  Door zelf te isoleren kan je heel wat geld uitsparen, maar je moet er wel wat voor over hebben. Minerale wol kan namelijk heel wat jeuk en irritatie veroorzaken tijdens de plaatsing. Ook de moeilijke bereikbaarheid en het aanleveren van materialen speelt in het nadeel van de zelfbouwer. Maak je bovendien aanspraak op een verlaagd btw-tarief of dakisolatie subsidies, dan weegt zelfplaatsing helemaal niet meer op tegen laten plaatsen.

  Ook niet onbelangrijk is een correcte plaatsing. Bij het plaatsen van minerale wol komt meer kijken dan je denkt. Een verkeerde plaatsing kan lijden tot condensproblemen, slechte luchtdichtheid, koude bruggen,… • Dak isoleren met minerale dekens of inblaasisolatie?

  De laatste jaren is inblaasisolatie erg populair. Niet onterecht want inblaasisolatie is veel minder arbeidsintensief om te plaatsen (je moet geen isolatie naar boven dragen) en kan elke kier of ongelijkmatige holtes perfect opvullen. Er is ook helemaal geen overschot of afval. Door de snelle plaatsing spaar je ook heel wat uit op werkuren wat de kostprijs van laten plaatsen versus zelf plaatsen nihil maakt. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw woning? Ontvang offertes van isolatie experts in de buurt.

Wat kost je dak isoleren met minerale wol?

Wil je jouw dak professioneel laten isoleren met inblaasisolatie of dekens? Dan moet je rekenen op een gemiddelde prijs van 40 tot 110 euro per m² (excl. btw).  Dit is compleet afgewerkt inclusief dampscherm. Die prijs voor isolatie met minerale wol is opgebouwd uit de volgende onderdelen:

 • Prijs minerale wol: 7 à 20 euro per vierkante meter (excl. btw)
 • Prijs dampscherm + afdichtingstape: 3 à 4 euro per vierkante meter (excl. btw)
 • Optionele extra kosten: uitdikken of uitlatten van de spanten + eventuele afwerking

LET OP: de exacte prijzen zijn afhankelijk van de oppervlakte, bereikbaarheid, gewenste isolatiedikte en de isolatie expert. Je kan daarom best offertes van meerdere experts vergelijken, om extra kosten te besparen. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

2. Kunststof dakisolatie (harde isolatie)

kunststof isolatieplaten isolatie dak

Kunststof materialen als EPS, XPS, PUR, PF en PIR zijn allemaal chemische (hard)schuimen op basis van aardolie. Het zijn lichte materialen die goed isoleren en ongevoelig zijn voor vocht. Het is om deze reden dat vooral de kunststof isolatieplaten (zoals PIR isolatieplaten) erg geschikt zijn voor isolatie van hellende en platte daken of voor gebruik in vochtige ruimtes zoals gevels en kelders.

 • Hogere isolatiewaarde dan minerale wol (minder dikke isolatie voor zelfde isolatiewaarde).
 • Makkelijk af te dichten als dampscherm.
 • Minder geschikt als geluidsisolatie.
 • Minder geschikt om tussen kepers te plaatsen.

 

Soorten kunststof dakisolatie

We geven hieronder een kort overzicht van de mogelijke soorten dakisolatie uit kunststof:

 

PUR dakisolatie

Van alle kunststof dakisolatie soorten wordt PUR het vaakst toegepast. Het is verkrijgbaar in de vorm van platen of gespoten schuim. PUR isoleert erg goed, is niet gevoelig voor vocht en is zeer duurzaam. Of je best schuim of platen kiest hangt af van de vrije ruimte en opbouw van het dak. PUR kan in allerlei diktes worden aangebracht. Het is niet het meest milieuvriendelijke of dampopen isolatiemateriaal, maar thermisch gezien presteert het in de meeste gevallen het best.

Gemiddelde prijs PUR dakisolatie: € 15 à 30 per m² (excl. btw & plaatsing)

Meer info over PUR dakisolatie.

 

PIR isolatieplaten

PIR (polyisocyanuraat) isolatieplaten zijn erg geschikt voor het isoleren van daken. Ze zijn vochtbestendig, hebben een hoge isolatiewaarde en zijn drukvast. Bovendien kunnen ze zowel gebruikt worden bij platte als bij hellende daken. PIR is ook brandwerend en makkelijk te verwerken. Naast dakisolatie is het ook geschikt als isolatie voor de zoldervloer dankzij zijn hoge druksterkte. Je kan isolatieplaten kopen in diverse diktes, maar PIR is niet verkrijgbaar in de vorm van spuitisolatie.

Gemiddelde prijs PIR isolatieplaten: € 25 à 30 per m² (excl. btw & plaatsing)

Meer info over PIR dakisolatie.

  • Wanneer is kunststof dakisolatie de beste keuze?
  PUR en PIR zijn een goede keuze wanneer je weinig opbouwhoogte hebt en met een minimum aan plaatsverlies maximaal wenst te isoleren. Platen zijn aan te bevelen wanneer je een onderhoudsvriendelijk oppervlak wenst zonder af te moeten werken met een extra dampscherm, OSB, gyproc,… PUR spuitisolatie is dan weer het overwegen waard wanneer je een erg onregelmatige dakconstructie hebt of de werken laat uitvoeren door een isolatiebedrijf (snellere plaatsing = lagere kosten).


 • Wanneer is kunststof dakisolatie geen goede keuze?
  Heb je voldoende ruimte en is je onderdak in prima staat, dan ben je voordeliger af met minerale wol. Deze is goedkoper en zal bovendien ook beter het geluid van buitenaf bufferen.


 • Dak isoleren met kunststof platen of spuitisolatie?

  Net zoals bij losse minerale wol wint ook gespoten PUR sterk aan populariteit. Gespoten PUR is veel sneller te plaatsen dan platen en vult elke kier of holte volledig op. In tegenstelling tot inblaaswol hangt PUR aan de constructie zelf vast en kan het dampscherm nadien volledig luchtdicht geplaatst worden.

  Vanaf dat je dak een bepaalde oppervlakte heeft, loont het al snel om te werken met gespoten PUR. De snelle plaatsing maakt dat de isolatie heel goedkoop en snel geplaatst kan worden. Zo ben je vaak voordeliger af bij het laten plaatsen dan bij het zelf plaatsen. Benieuwd naar de meest geschikte isolatie voor jouw dak? Ontvang vrijblijvend advies op maat van jouw situatie.

Wat kost je dak isoleren met kunststof isolatie?

De prijs van PIR of PUR start vanaf 15 euro per m² en kan oplopen tot wel 50 euro per m² of meer (excl. btw). De exacte prijs varieert naargelang het type materiaal, de dikte en de opbouw. Afhankelijk van de fabrikant en het type plaat kan je kunststof isolatieplaten namelijk kopen met tand-en groef systeem, afwerkingslaag in Gyproc of hout, dampscherm, extra laag geluidsisolatie,…

TIP: door kunststof isolatie te laten plaatsen door een expert, ben je zeker van een correcte plaatsing en kom je bovendien in aanmerking voor dakisolatie premies. Bovendien kan een expert je ook adviseren over de meest geschikte isolatie voor jouw dak. Vind een dakisolatie expert in de buurt.

 

3. Ecologische dakisolatie (bio-eco / natuurlijke materialen)

soorten dakisolatie ecologisch

Vind je ecologisch bouwen belangrijk, dan kan je ook kiezen voor alternatieve soorten dakisolatie. Bio-ecologische dak isolatie bestaat uit natuurlijke en (bijna) onuitputbare grondstoffen. Denk hierbij aan plantaardige, dierlijke en minerale grondstoffen. Ecologische isolatie bevat geen of nauwelijks chemische toevoegstoffen en belasten het milieu of de gezondheid minimaal.

 • Milieuvriendelijk
 • Brandveilig (meestal) en goed geschikt als geluidsisolatie
 • Weinig vakmannen in gespecialiseerd
 • Tot 50% duurder dan minerale / kunststof isolatie
 • Gevoeliger aan ongedierte

 

Soorten ecologische dakisolatie

We geven hieronder een kort overzicht van de mogelijke soorten dakisolatie uit ecologische materialen:

 

Schapenwol

Schapenwol wordt veel toegepast als ecologische dakisolatie. Het heeft goede vochtregulerende eigenschappen, is niet irriterend bij verwerking en isoleert erg goed. Het heeft daarnaast ook een hoge warmteopslagcapaciteit waardoor het binnenklimaat minder onderhevig is aan temperatuurschommelingen. Van schapenwol is ook bekend dat het schadelijke vluchtige stoffen in de lucht kan absorberen. Het is wel één van de duurste ecologische isolatiematerialen.

Gemiddelde prijs schapenwol dakisolatie: € 20 à 25 per m² (excl. btw & plaatsing)

 

Papiervlokken (cellulose)

Papiervlokken worden gemaakt van gerecycleerd krantenpapier. Daardoor is dakisolatie met papiervlokken een ecologische verantwoorde manier van isoleren. Papiervlokken hebben het voordeel dat ze een bepaalde hoeveelheid vocht kunnen opnemen om later weer vertraagd af te geven. Naast vochtregulerende eigenschappen heeft cellulose een hoge warmteopslagcapaciteit (inertie), waardoor de ruimtes onder het dak minder snel oververhit zullen raken.

Gemiddelde prijs papiervlokken dakisolatie: € 20 à 35 per m² (excl. btw & plaatsing)

Meer informatie over papiervlokken.

 

Houtwol

Net als de andere soorten milieuvriendelijke isolerende materialen heeft ook houtwol goede vochtregulerende eigenschappen en een hoge warmteopslagcapaciteit. Houtwol dekens kunnen makkelijk op maat worden gemaakt en tussen de kepers worden bevestigd. Het materiaal is niet irriterend voor de huid. Houtwol is erg geschikt voor na-isolatie van verschillende soorten hellende daken. Houtvezelplaten worden bovendien ook vaak gebruikt als isolerend onderdak.

Gemiddelde prijs houtwol dakisolatie: € 20 à 25 per m² (excl. btw & plaatsing)

Meer info over houtwol.

 

Kurk

Kurk is een milieuvriendelijk isolatiemateriaal afkomstig van de kurkeik. Deze wordt op regelmatige tijdstippen ‘geoogst’ zonder de boom zelf te beschadigen. Kurk is verkrijgbaar in de vorm van platen in verschillende diktes. Het materiaal isoleert niet alleen thermisch maar ook akoestisch erg goed. Het is wel een van de duurste ecologische isolatiematerialen waardoor er minder vaak voor gekozen wordt bij het isoleren van daken.

Gemiddelde prijs kurk dakisolatie: € 30 à 40 per m² (excl. btw & plaatsing)

 

Hennep

De vezels van de hennepplant zijn erg sterk en, qua structuur erg geschikt voor het vervaardigen van zachte isolatie. Hennep dakisolatie is verkrijgbaar in de vorm van rollen (dekens) en platen in diktes van 30 tot 190 mm. Naast isolatie voor daken wordt hennep ook gebruikt voor het isoleren van (spouw)muren en vloeren. Hennep is niet geschikt voor gebruik in vochtige omstandigheden en is ook brandbaar.

Gemiddelde prijs hennep dakisolatie: € 15 à 20 per m² (excl. btw & plaatsing)

  • Wanneer is ecologische dakisolatie een goede keuze?
  Ecologische dakisolatie is vooral een goede keuze wanneer je op zoek bent naar duurzame dakisolatie en iets wil bijdragen aan het milieu. Daarnaast is het ook enkel aangewezen wanneer je voldoende budget hebt. Wil je goedkoop isoleren? Dan ben je meestal beter af met kunststof isolatieplaten of isolatiedekens.


 • Isoleert ecologische dakisolatie ook akoestisch goed?
  De akoestische isolatiewaarde verschilt per isolatiemateriaal. Cellulose en houtwol bijvoorbeeld zijn materialen die akoestisch erg goed isoleren. Ze hebben namelijk een goede vorm en structuur om zowel contact- als luchtgeluid te dempen en te absorberen.

 

Wat kost je dak isoleren met ecologische isolatie?

De prijs voor ecologische dakisolatie bedraagt gemiddeld € 15 à 40 per vierkante meter (excl. bw). De exacte prijs is sterk afhankelijk van de soort ecologische isolatie, de dikte, het te isoleren oppervlak, de plaatsing… Milieuvriendelijke isolatie is doorgaans wel duurder dan minerale wol of kunststof isolatie.

BELANGRIJK: de prijs voor de plaatsing van ecologische dakisolatie verschilt ook per isolatie specialist. Wil je zeker zijn van een correcte plaatsing van je dakisolatie aan de beste prijs? Vergelijk dan offertes van meerdere experts. Ontvang vrijblijvend offertes voor de plaatsing van dakisolatie.

 

 

CONCLUSIE: welke dakisolatie materiaal plaatsen?

Wat nu de beste soort dakisolatie is voor jou dak, hangt van een aantal factoren af, zoals het type dak (plat of hellend), de locatie van het isolatiemateriaal (binnen of buiten), het beschikbare budget en je persoonlijke voorkeur:

 • Persoonlijke voorkeur: vind je ecologisch bouwen belangrijk en ben je bereid om hierin te investeren, kijk dan eens uit naar schapenwol, cellulose of een andere milieuvriendelijk materiaal voor het isoleren van een hellend dak.
 • Budget: is budget een belangrijke factor en wil je flink wat energie besparen, kies dan voor glas- of steenwol. Je kiest dan voor een goede prijs-kwaliteitverhouding. Heb je wat meer budget ter beschikking? Dan zijn ook ecologische isolatiematerialen een interessante optie.
 • Type dak + isolatiemethode: wil je een hellend of plat dak isoleren aan de buitenzijde, dan kun je het beste kunststof isolatieplaten (bijvoorbeeld PIR) gebruiken. Ook wanneer er onvoldoende ruimte is tussen de kepers kunnen isolatieplaten (al dan niet in combinatie met wol) een goede keuze zijn.
 • Dakconstructie: is de constructie van je dak heel erg onregelmatig, dan kies je best voor inblaasisolatie of spuitisolatie. Zo ben je zeker dat alle kieren en hoeken goed gevuld worden met isolatie en vermijd je koudebruggen. Spuit- of inblaasisolatie laat je wel best plaatsen door een gespecialiseerd isolatiebedrijf.

 

Offertes vergelijken = kosten besparen!

Zoals je kan zien zijn er heel wat factoren die een rol spelen in de keuze voor het meest geschikte isolatie materiaal voor je dak. Het is dan ook aanbevolen om meerdere isolatiebedrijven te contacteren voor vrijblijvend advies en offertes op maat. Zo kan je niet alleen de verschillende soorten isolatiematerialen vergelijken maar ook prijzen, werkwijzen, terugverdientijd… Bovendien kan je ook de interessantste aanbieding kiezen en bespaar je zo vaak extra kosten. Vul daarom onderstaand offerteformulier in en ontvang prijsvoorstellen op maat van jouw situatie:

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten