Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Soorten dakisolatie

Dakisolatie wordt onderverdeeld in drie grote groepen: minerale, kunststof en ecologische isolatie. Welk type dakisolatie het meest geschikt is voor jouw dak hangt af van de beschikbare ruimte, opbouw van het dak en persoonlijke voorkeuren. Een overzicht van alle soorten dakisolatie met voor-en nadelen vind je hier.

1. Minerale wol
2. Kunststof isolatie
3. Ecologische isolatie
Conclusie: Welke soort dakisolatie plaatsen?

1. Minerale wol dakisolatie (zachte isolatie)

Minerale wolsoorten zoals glaswol en rotswol zijn gemakkelijk te verwerken en isoleren thermisch gezien erg goed. Aangezien minerale wol relatief goedkoop is, biedt het over het algemeen de beste prijs-kwaliteitverhouding. Minerale wol wordt toegepast als isolatie van hellende daken, zoldervloeren, voorzetwanden en spouwmuren.

 • Geluiddempend en onbrandbaar
 • Goede thermische isolatie
 • Grotere isolatiedikte nodig dan bij kunststof isolatie.

 

glaswol dakisolatie Glaswol dekens

Glaswol is erg geschikt voor het isoleren van hellende daken. Dit isolatiemateriaal is eenvoudig op maat te snijden en kan makkelijk tussen de kepers van het dak geplaatst worden. Glaswol dekens zijn goedkoop, hebben een goede brandwerendheid en goede isolatiewaarde.

Bij het werken met glaswol moet je wel beschermende handschoenen dragen en een stofmasker want de vezels zijn irriterend voor huid en longen.

Meer info en prijzen van glaswol.

 

Rotswol isolatie Rotswol dekens

Rotswol is net als glaswol een minerale wol met uitstekende isolerende eigenschappen. Het is geschikt voor isolatie van hellende daken, maar je kunt er ook de zoldervloer mee isoleren. Het heeft nagenoeg dezelfde positieve eigenschappen als glaswol maar isoleert akoestisch iets beter.

Rotswol is verkrijgbaar in dekens en zachte platen. Rockwool is iets minder irriterend voor de huid dan glaswol, maar toch is het, ook bij rotswol, aan te raden beschermende handschoenen en een stofmasker te gebruiken.

Meer info en prijzen van glaswol.

 

Gespoten glaswol Gespoten glaswol

Gespoten glaswol is een minerale wol met een fijne wolachtige structuur. Het wordt steeds vaker gebruikt om hellende daken en plafonds mee te isoleren. Het kan makkelijk in bestaande holtes geblazen worden. Zijn er nog geen openingen, dan wordt er eerst een kunststof dampscherm vastgemaakt waarin de wol geblazen kan worden.

Door de optimale vulling van het dak kunnen koudebruggen vermeden worden, wat ten goede komt aan de energieprestatie van het dak.

Meer info over gespoten glaswol.

  • Wanneer is minerale wol de beste keuze?
  Is je dak in goede staat en heb je voldoende vrije hoogte, dan is minerale wol de beste keuze van alle soorten dakisolatie. Met de juiste isolatiedikte (16 tot 24cm)  heb je een perfecte thermische isolatie die voldoet aan de nieuwste normen. Minerale wol is qua prijs de voordeligste isolatiesoort en bovendien ook erg goed om buitengeluid (auto’s, regen, vliegtuigen,..) te dempen.


 • Wanneer is minerale wol geen goede keuze?
  Is je onderdak niet in perfecte staat (= kans op insijpeling van vocht) of zit je met een beperkte opbouwhoogte, dan kies je best voor een kunststof isolatiemateriaal. Deze isoleren beter met minder dikte en verliezen ook geen isolatiewaarde wanneer ze in contact komen met vocht. Ook naar afwerking toe ogen platen net iets verzorgder dan isolatiedekens (makkelijker af te stoffen).


 • Zelf minerale wol plaatsen of laten plaatsen?

  Door zelf te isoleren kan je heel wat geld uitsparen. Je moet er dan wel wat voor over hebben… minerale wol kan heel wat jeuk en irritatie veroorzaken tijdens de plaatsing. Ook de moeilijke bereikbaarheid en aanleveren van materialen speelt in het nadeel van de zelfbouwer. Maak je bovendien aanspraak op een verlaagd BTW-tarief of dakisolatie premies, dan weegt zelfplaatsing helemaal niet meer op tegen laten plaatsen.

  Ook niet onbelangrijk is een correcte plaatsing. Bij het plaatsen van minerale wol komt meer kijken dan je denkt. Een verkeerde plaatsing kan lijden tot condensproblemen, slechte luchtdichtheid, koude bruggen,… • Dak isoleren met minerale dekens of inblaasisolatie?

  De laatste jaren is inblaasisolatie erg populair. Niet onterecht want inblaasisolatie is veel minder arbeidsintensief (je moet geen isolatie naar boven dragen) en kan elke kier of ongelijkmatige holtes perfect opvullen. Er is ook helemaal geen overschot of afval.

  Door de snelle plaatsing spaar je ook heel wat uit op werkuren wat de kostprijs van laten plaatsen versus zelf plaatsen nihil maakt. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw woning? Vrijblijvende offertes en advies op maat kan je aanvragen via onze offerteservice.

Kostprijs dak isoleren met minerale wol

Wil je jouw dak isoleren met minerale wol dan moet je rekening houden met volgende prijzen:

 • minerale wol: tussen 7 en 20 euro per vierkante meter, inclusief BTW.
 • dampscherm + afdichtingstape: 3 à 4€ per vierkante meter, inclusief BTW.
 • optionele extra kosten: uitdikken of uitlatten van de spanten + eventuele afwerking

WIl je jouw dak professioneel laten isoleren met inblaasisolatie of dekens, dan moet je rekenen op een gemiddelde prijs van 40 tot 110 euro per vierkante meter (excl. btw).  Dit is compleet afgewerkt inclusief dampscherm. Prijzen zijn afhankelijk van de oppervlakte, bereikbaarheid en gewenste isolatiedikte. Graag advies en vrijblijvende prijsoffertes op maat? Maak gebruik van de offerteservice.

 

2. kunststof dakisolatie (harde isolatie)

Kunststof materialen als EPS, XPS, PUR, PF en PIR zijn allemaal chemische (hard)schuimen op basis van aardolie. Het zijn lichte materialen die goed isoleren en ongevoelig zijn voor vocht. Het is om deze reden dat vooral de kunststof isolatieplaten (zoals PIR isolatieplaten) erg geschikt zijn voor isolatie van hellende en platte daken of voor gebruik in vochtige ruimtes zoals gevels en kelders.

   • Hogere isolatiewaarde dan minerale wol (minder dikke isolatie voor zelfde isolatiewaarde).
   • Makkelijk af te dichten als dampscherm.
   • Minder geschikt als geluidsisolatie.
   • Minder geschikt om tussen kepers te plaatsen.

Pur schuim PUR dakisolatie

Van alle kunststof dakisolatie is PUR het vaakst toegepast. Het is verkrijgbaar in de vorm van platen of gespoten schuim. PUR isoleert erg goed, is niet gevoelig voor vocht en is zeer duurzaam. Of je best schuim of platen kiest hangt af van de vrije ruimte en opbouw van het dak.

PUR kan in allerlei diktes worden aangebracht. Het is niet het meest milieuvriendelijke of dampopen isolatiemateriaal maar, thermisch gezien, presteert het in de meeste gevallen het best.

Meer info over PUR dakisolatie.

 

Soorten PIR isolatieplaten PIR isolatieplaten

PIR (polyisocyanuraat) isolatieplaten zijn erg geschikt voor het isoleren van daken. Ze zijn vochtbestendig, hebben een hoge isolatiewaarde en zijn drukvast.  PIR kan zowel gebruikt worden bij platte als bij hellende daken.

PIR is brandwerend en makkelijk te verwerken. Naast dakisolatie is het ook geschikt als isolatie voor de zoldervloer dankzij zijn hoge druksterkte. Je kan isolatieplaten kopen in diverse diktes. PIR is niet verkrijgbaar in de vorm van spuitisolatie.

Meer info over PIR dakisolatie.

  • Wanneer is kunststof dakisolatie de beste keuze?
  PUR en PIR zijn een goede keuze wanneer je weinig opbouwhoogte hebt en met een minimum aan plaatsverlies maximaal wenst te isoleren. Platen zijn aan te bevelen wanneer je een onderhoudsvriendelijk oppervlak wenst zonder af te moeten werken met een extra dampscherm, OSB, gyproc,… PUR spuitisolatie is dan weer het overwegen waard wanneer je een erg onregelmatige dakconstructie hebt of de werken laat uitvoeren door een isolatiebedrijf (snellere plaatsing = lagere kosten).


 • Wanneer is kunststof dakisolatie geen goede keuze?
  Heb je voldoende ruimte en is je onderdak in prima staat, dan ben je voordeliger af met minerale wol. Deze is goedkoper en zal bovendien ook beter het geluid van buitenaf bufferen.


 • Dak isoleren met kunststof platen of spuitisolatie?

  Net zoals bij losse minerale wol wint ook gespoten PUR sterk aan populariteit. Gespoten PUR is veel sneller te plaatsen dan platen en vult elke kier of holte volledig op. In tegenstelling tot inblaaswol hangt PUR aan de constructie zelf vast en kan het dampscherm nadien volledig luchtdicht geplaatst worden.

  Vanaf je dak een bepaalde oppervlakte heeft loont het al snel om te werken met gespoten PUR. De snelle plaatsing maakt dat de isolatie heel goedkoop en snel geplaatst kan worden. Zo ben je vaak voordeliger af bij laten plaatsen dan zelf te plaatsen. Benieuwd naar de meest geschikte isolatie voor jouw dak? Vrijblijvende offertes en advies op maat kan je aanvragen via onze offerteservice.

Prijs dak isoleren met kunststof isolatie

De prijs van PIR of PUR platen varieert naargelang het type materiaal, dikte en opbouw. Afhankelijk van de fabrikant en het type plaat kan je kunststof isolatieplaten kopen met tand-en groef systeem, afwerkingslaag in Gyproc of hout, dampscherm, extra laag geluidsisolatie,…

Prijzen starten aan 15 euro per m² en kunnen oplopen tot wel 50 euro per m² of meer. Dit zijn prijzen exclusief BTW of plaatsing. Offertes van gespecialiseerde isolatiebedrijven kan je hier aanvragen. Deze doen een vrijblijvend voorstel voor het type isolatie dat meest past bij jouw noden en budget.

 

 

3. Ecologische dakisolatie (bio-eco / natuurlijke materialen)

Vind je ecologisch bouwen belangrijk, dan kan je ook kiezen voor alternatieve soorten dakisolatie. Bio-ecologische dakisolatie bestaat uit natuurlijke en (bijna) onuitputbare grondstoffen. Denk hierbij aan plantaardige, dierlijke en minerale grondstoffen. Ecologische isolatie bevat geen of nauwelijks chemische toevoegstoffen en belasten het milieu of de gezondheid minimaal.

   • Milieuvriendelijk.
   • Brandveilig (meestal) en goed geschikt als geluidsisolatie.
   • Weinig vakmannen in gespecialiseerd.
   • Tot 50% duurder dan minerale / kunststof isolatie.
   • Gevoeliger aan ongedierte.

Soorten dakisolatie: PUR isolatie Schapenwol

Schapenwol wordt veel toegepast als ecologische dakisolatie. Het heeft goede vochtregulerende eigenschappen, is niet irriterend bij verwerking en isoleert erg goed. Het heeft een hoge warmteopslagcapaciteit waardoor het binnenklimaat minder onderhevig is aan temperatuurschommelingen.

Van schapenwol is bekend dat het schadelijke vluchtige stoffen in de lucht kan absorberen. Het is wel één van de duurste ecologische isolatiematerialen.

Meer info over schapenwol.

 

Soorten dakisolatie papiervlokken Papiervlokken (cellulose)

Papiervlokken worden gemaakt van gerecycleerd krantenpapier. Hiermee is dakisolatie met papiervlokken een ecologische verantwoorde manier van isoleren. Papiervlokken hebben het voordeel dat ze een bepaalde hoeveelheid vocht kunnen opnemen om later weer vertraagd af te geven.

Naast vochtregulerende eigenschappen heeft cellulose een hoge warmteopslagcapaciteit (inertie), waardoor de ruimtes onder het dak minder snel oververhit zullen raken.

Meer informatie over papiervlokken.

 

Houtwol dakisolatie Houtwol

Net als de andere soorten milieuvriendelijke isolatiematerialen heeft ook houtwol goede vochtregulerende eigenschappen en een hoge warmteopslagcapaciteit. Houtwol dekens kunnen makkelijk op maat worden gemaakt en tussen de kepers worden bevestigd. Het materiaal is niet irriterend voor huid.

Houtwol is geschikt voor na-isolatie van verschillende soorten hellende daken. Houtvezelplaten worden vaak gebruikt als isolerend onderdak.

Meer info over houtwol.

 

soorten kurk isolatie Kurk

Kurk is een milieuvriendelijk isolatiemateriaal afkomstig van de kurkeik. Deze wordt op regelmatige tijdstippen ‘geoogst’ zonder de boom zelf te beschadigen.

Kurk is verkrijgbaar in de vorm van platen en dit in verschillende diktes. Kurk isoleert niet alleen thermisch goed maar ook akoestisch. Het is wel een van de duurste ecologische isolatiematerialen waardoor er minder vaak voor gekozen wordt bij het isoleren van daken.

Meer info over kurk.

 

Soorten milieuvriendelijke dakisolatie Hennep

De vezels van de hennepplant zijn erg sterk en, qua structuur erg geschikt voor het vervaardigen van zachte isolatie. Hennep dakisolatie is verkrijgbaar in de vorm van rollen (dekens) en plaatsen in diktes van 30 tot 190 mm.

Naast isolatie voor daken wordt hennep ook gebruikt voor het isoleren van (spouw)muren en vloeren. Hennep is niet geschikt voor gebruik in vochtige omstandigheden en is ook brandbaar.

Meer info over hennep.

 

CONCLUSIE: Welke soort dakisolatie plaatsen?

Welke soorten dakisolatie je het beste kiest, hangt van een aantal factoren af, zoals: het type dak (plat of hellend), locatie van het isolatiemateriaal (binnen of buiten), het beschikbare budget en je persoonlijke voorkeur:

   • Vind je ecologisch bouwen belangrijk en ben je bereid om hier wat in te investeren, kijk dan eens uit naar schapenwol, cellulose of een andere milieuvriendelijk materiaal, voor het isoleren van een hellend dak. Hou er wel rekening mee dat de kans groot is dat je de plaatsing zelf zal moeten voorzien aangezien er weinig vakmannen in gespecialiseerd zijn.
   • Is budget een belangrijke factor en wil je flink wat energie gaan besparen, kies dan glas- of steenwol. Je kiest dan voor een goede prijs-kwaliteitverhouding. Als kers op de taart is minerale wol ook bijzonder goed om geluid van buitenaf te weren.
   • Wil je een plat dak gaan isoleren of een hellend dak aan de buitenzijde, dan kun je het beste kunststof isolatieplaten (bijvoorbeeld PIR) gebruiken. Ook wanneer er onvoldoende ruimte is tussen de kepers kunnen isolatieplaten (al dan niet in combinatie met wol) een goede keuze zijn.
   • Is de constructie van je dak heel erg onregelmatig, dan kies je best voor inblaasisolatie of spuitisolatie. Dit laat je best platen door een gespecialiseerd isolatiebedrijf.

 

Vergelijken loont!

Zoals je kan zien zijn er heel wat factoren die een rol spelen in de keuze van het meest geschikte soort dakisolatie. Het is dan ook aanbevolen meerdere isolatiebedrijven te contacteren voor vrijblijvend advies en offertes op maat.

Zo kan je niet alleen de verschillende soorten isolatie vergelijken maar ook prijzen, werkwijzen, terugverdientijd,… Offertes van isolatiebedrijven uit jouw regio kan je hier aanvragen.

 

Soorten dakisolatie

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten