PUR-schuim dakisolatie
PUR-hardschuim (ook wel polyurethaanschuim genoemd) kan zowel bij de isolatie van platte als van hellende daken worden aangewend. Beter dan de klassieke isolatiematerialen sluit PUR-schuim nauw aan bij de kepers van het dak. Op die manier wordt warmteverlies en het ontstaan van koudebruggen uitgesloten. Het verspreiden van het schuim op het onderdak zorgt voor een mooie, egale en niet zo dikke laag die als het ware één wordt met het dak.
Wat is PUR-schuim precies?
Polyurethaan wordt bekomen door het mengen van twee chemische componenten (een isocyanaat en een polyol). Deze twee vloeibare componenten worden gemengd gespoten en dat vormt een schuim dat zich perfect aanhecht aan het te isoleren materiaal. Dit is mede te danken aan de massa gesloten cellen waaruit PUR-schuim bestaat. Daarin wordt droge lucht vastgehouden en droge lucht levert het beste isolatiemateriaal.
De lambdawaarde van isolatiemateriaal toont aan hoe goed het materiaal isoleert. Hoe lager die waarde, hoe beter het isoleert. De lambdawaarde van polyurethaan bedraagt 0,026 W/mK (rekenwaarde). Dat is een stuk lager dan bijvoorbeeld de variant in glaswol (0,040 W/mK) of schuimbeton (0,350 W/mK).
Prijs PUR-schuim per vierkante meter
De gemiddelde prijs voor gespoten PUR wordt voornamelijk bepaald door de oppervlakte en gewenste dikte. Om een eerste prijsindicatie te maken, mag je rekenen op een prijs tussen de 15 en 30 euro per vierkante meter. Voor een prijs op maat aan de beste voorwaarden doe je er goed aan verschillende offertes aan te vragen. Raadpleeg zeker eens onze offertepagina. Hier kan je tot 3 vrijblijvende offertes aanvragen zonder aankoopverplichting.
Ga naar onze offertepagina en vraag een prijs op maat voor PUR-schuim dakisolatie.
Welke voordelen biedt dakisolatie met PUR-schuim?
Misschien wel het grootste voordeel van PUR-schuim is de nauwkeurigheid. Het schuim vult immers alle hoekjes en kantjes tussen de kepers en het onderdak op, ook de kleinste die wel eens durven te ontsnappen als men bijvoorbeeld isoleert met platen. Het resultaat? Een isolatie zonder kieren of spleten. Ook leidingen kunnen op die manier trouwens worden weggewerkt in de isolatie. Een bijkomend voordeel is dat het spuiten van schuim weinig tot geen afval nalaat.
PUR-schuim droogt ook zeer snel op (2 à 3 minuten) en kan snel worden geplaatst. Dat levert een aanzienlijke tijdswinst op ten opzichte van andere isolatiemethoden. Na het opdrogen kan men, indien gewenst, het schuim afplatten. Het ontbreken van irriterende vezels vermijdt ook de gevoeligheid aan allergieën of irritaties bij de persoon die de isolatie aanbrengt. Bovendien is het materiaal rotvrij en dus op langere termijn ook ongevoelig voor schimmels of ongedierte.
PUR-schuim wordt geplaatst door isolatiebedrijven die zich gespecialiseerd hebben in isolatiespuiten. Door de snelle plaatsing is de prijs van de PUR vaak lager dan laten isoleren met traditionele isolatiematerialen, zoals dekens en platen. Zeker wanneer de te isoleren ruimte veel hoeken bevat, kan deze isolatiemethode lonen.
Wat moet je weten over de plaatsing van spuitisolatie
Vooraleer je grote oppervlakten van het dak wenst te isoleren, controleer je best of er nergens obstakels zijn die de plaatsing zouden kunnen bemoeilijken. Doe je dit niet, riskeer je dat er ongewild plaatsen worden overgelaten. Dit kan vochtproblemen en het ontstaan van koudebruggen met zich meebrengen. PUR-schuim is ideaal om ook de kleinste kieren te isoleren. Hoe makkelijker de ruimte te bereiken is, hoe lager de prijs per vierkante meter zal zijn.
De componenten van PUR-schuim zijn, in principe, schadelijk voor de gezondheid. Tijdens het spuiten worden daarom steeds aangepaste werkkledij en een mondmasker voorzien. Tijdens de werken moet de woning ook voldoende geventileerd worden. Eens het PUR schuim uitgehard is, zijn er geen schadelijke stoffen meer waar te nemen.