Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kosten dakisolatie 2024

Is je dak nog niet geïsoleerd? Dan breng je daar best snel verandering in, want het zorgt voor een mooie besparing op je energiefactuur. Zeker met de stijgende energieprijzen en subsidies is het een slimme investering die je snel terugverdient. Maar wat kost dakisolatie, welke factoren hebben een invloed op de kosten van dakisolatie, …? Alles over de dakisolatie prijzen 2024 lees je hier.

Ga snel naar:
Gemiddelde kosten dakisolatie per m²
Kosten dak laten isoleren
Kosten zelf dak isoleren
Subsidies & terugverdientijd

 

 

Wat kost dakisolatie gemiddeld in 2024?

De gemiddelde dakisolatie kosten variëren van € 20 tot 100 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Voor een dakoppervlak van 80 m² (gemiddelde rijwoning) komt dat neer op € 1.600 tot 8.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Hoeveel de kosten om je dak te isoleren precies bedragen, hangt af van diverse factoren: type dak, isolatiemethode (langs binnen of buiten), gebruikte dak isolatiemateriaal, dikte van de isolatielaag, moeilijkheidsgraad, … Meer info lees je verderop in het artikel.

Wil je jouw dak isoleren en benieuwd naar de exacte kosten op maat van jouw project?
Vergelijk gratis offertes van vakmannen.

 

UPDATE 06-05-2024
Hoe evolueren de dakisolatie kosten verder in 2024?

Door de prijsstijging van grondstoffen en materiaalschaarste is isolatiemateriaal de voorbije jaren steeds duurder geworden. Het is dus mogelijk dat die trend zich in 2024 verder zal zetten. Los van een eventuele prijsstijging, blijft isoleren nog steeds de beste manier om te besparen op de lange termijn. Je doet het beter nu dan later.

Je moet ook rekening houden met piekende energieprijzen. Isolatie is de beste maatregel om je energiefactuur terug te dringen. Het blijft dus een slimme investering die je op termijn hoe dan ook terugverdient. Benieuwd naar een offerte volgens de huidige kosten? Vergelijk gratis en vrijblijvend voorstellen via de offerteservice.

 


Kosten dakisolatie per m²

De kosten om je dak te isoleren zijn grotendeels afhankelijk van je keuze om zelf je dak te isoleren of je dak te laten isoleren door een vakman. Een overzicht van de gemiddelde kosten per m²:

 

1. Kosten dak laten isoleren

Wil je jouw dak laten isoleren door een isolatiespecialist? Dan hangen de kosten vooral af van het type dak en de gekozen isolatiemethode. In de tabel vind je een overzicht met de gemiddelde prijzen van dakisolatie. Tip: de kosten kunnen lager uitvallen dankzij subsidies en andere financiële voordelen (meer info verderop).

Vrijblijvende offertes van isolatiespecialisten actief in jouw regio kan je hier aanvragen.

Wat isoleren?IsolatiewijzePrijs per m²
(incl. plaatsing en excl. btw)
Meer info
Hellend dakLangs binnen€ 20 - 50 (excl. afwerking)Klik hier
Hellend dakLangs buiten€ 40 - 60 (excl. afwerking)Klik hier
Plat dakLangs binnen€ 25 - 40 (excl. afwerking)Klik hier
Plat dakLangs buiten€ 45 - 100 (incl. afwerking)Klik hier
ZoldervloerPUR op massieve vloer€ 20 - 40Klik hier

LET OP: er zijn nog andere factoren die een invloed hebben op de kosten voor het isoleren van je dak. Denk aan voorbereidende werken (bv. dakbedekking weghalen), werken achteraf (bv. dak langs binnen afwerken, …), de dikte van de isolatielaag, … Voor een correcte berekening van de dakisolatie prijs voor jouw situatie schakel je best een isolatiespecialist in. TIP: vergelijk offertes van meerdere vakmannen. Start je aanvraag.

 

2. Kosten zelf dak isoleren

Wil je zelf jouw dak isoleren, dan hangen de kosten sterk af van het gekozen isolatiemateriaal en de dikte van de isolatielaag. In de tabel vind je de gemiddelde kosten per dak isolatiemateriaal naargelang de dikte.

IsolatiemateriaalVereiste diktePrijs per m²
(excl. btw & plaatsing)
Meer info
Glaswol16 - 21 cm€ 10 - 20Klik hier
Rotswol16 - 21 cm€ 20 - 35Klik hier
Houtwol16 - 21 cm€ 20 - 25Klik hier
PUR schuim12 - 14 cm€ 15 - 30Klik hier
EPS platen12 - 14 cm€ 10 - 20Klik hier
PUR platen12 - 14 cm€ 20 - 25Klik hier
PIR platen12 - 14 cm€ 25 - 30Klik hier
Geïsoleerde platen12 - 14 cm€ 50 - 200Klik hier
Papiervlokken16 - 21 cm€ 20 - 35Klik hier
Cellulose16 - 21 cm€ 20 - 30Klik hier

LET OP: bij deze dakisolatie prijzen is nog geen rekening gehouden met de kosten voor een dampscherm, het bevestigingsmateriaal, … Hou ook rekening met kosten voor voorbereidende werken (bv. dakbedekking verwijderen) en werken achteraf (bv. nieuwe dakbedekking).

Wil je zelf je dak isoleren? Maak dan zeker ook de vergelijking met een vakman. Als je alle factoren tegenover elkaar afweegt, zie je dat het slimmer is om je dak te laten isoleren. Je bent dan niet alleen zeker van een correcte plaatsing en het juiste isolatiemateriaal voor jouw dak. Ook de kosten verschillen niet zoveel, zeker als je ook rekening houdt met subsidies, het verlaagd btw-tarief, …

 

Lees onder de foto meer over de subsidies, voor- en nadelen van zelf isoleren vs. laten isoleren, …

dakisolatie kosten

 

Welke factoren bepalen de dakisolatie kosten?

De bovengenoemde dakisolatie prijzen zijn slechts richtprijzen. De precieze kosten voor het isoleren van een dak zijn afhankelijk van diverse factoren:

 1. Oppervlakte + dikte dakisolatie

  Wil je jouw dak laten isoleren? Dan heeft de totale oppervlakte een belangrijke impact op de kosten. Hoe groter de oppervlakte, hoe lager de dakisolatie kosten per m². Dat komt omdat de voorbereidende werken vaak evenveel werk zijn bij een klein als bij een groot project. Hetzelfde geldt voor de dikte van dakisolatie. Tip: de vereiste dikte van dakisolatie is afhankelijk van de lambda-waarde van het isolatiemateriaal.

 2. Dak isolatiemateriaal

  De dakisolatie prijs per m² is ook afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal. Meer info over de soorten dak isolatiematerialen en hun kosten vind je verderop. De reden dat er heel wat prijsverschil zit op de verschillende isolatiematerialen is te wijten aan de kostprijs van de gebruikte grondstoffen en moeilijkheidsgraad van de plaatsing.

  Helaas is het niet zo simpel om gewoon de goedkoopste soort dakisolatie te kopen. Elk dak vergt een andere materiaalkeuze. Daarnaast zijn er ook persoonlijke voorkeuren die een rol kunnen spelen (geluidswerend effect, ecologische voetafdruk, …). Een isolatiespecialist kan je gepast adviseren over de beste keuze voor jouw situatie.

 3. Type dak + isolatiemethode

  Afhankelijk van het type dak zijn er verschillende methodes van dakisolatie:

  Plat dak isoleren: een plat dak is gevoelig voor condensvorming. Indien constructief mogelijk laat je jouw plat dak beter isoleren langs buiten en opnieuw bekleden door een dakwerker. Deze methode is wel iets duurder. Meer info vind je hier.

  Hellend dak isoleren: een schuin dak isoleren langs buiten is het meest efficiënt omdat er minder risico is op koudebruggen en het dak minder onderhevig is aan temperatuur schommelingen. De kosten voor dakisolatie langs de buitenzijde zijn doorgaans iets hoger. Meer info vind je hier. Ontdek hier oplossingen om te isoleren zonder onderdak.

  Zoldervloer isoleren: deze methode is het goedkoopst maar enkel aangeraden als je de zolder als opslagruimte gebruikt. De ruimte die onder het isolatiemateriaal beschermd wordt, is dan kleiner. Zo verwarm je efficiënter. Meer info vind je hier.

 4. Werken voor- en achteraf

  Bij het isoleren van een dak stopt het niet bij het plaatsen van isolatiemateriaal. Er gaan ook voorbereidende werken aan vooraf. Denk maar aan het verwijderen van de bestaande dakbedekking (bij dakisolatie langs buiten), schade aan het dak herstellen, …

  Ook achteraf moet je rekening houden met extra werken. Bv. het plaatsen van nieuwe dakbedekking (bij dakisolatie langs buiten) of het opnieuw afwerken van de binnenkant van het dak (bij dakisolatie langs binnen). Deze extra werken zorgen vanzelfsprekend ook voor extra kosten. Hou hier rekening mee als je jouw budget opmaakt.

 

LET OP: de dakisolatie kosten zijn niet alleen afhankelijk van bovenstaande factoren. De kosten kunnen ook verschillen per isolatiespecialist. Om zeker te zijn van een correcte dakisolatie prijs vraag je best offertes aan bij verschillende isolatiespecialisten. Zo kan je niet alleen hun prijsvoorstellen, maar ook adviezen op vlak van isolatiemateriaal, isolatiemethode, … vergelijken. Ontvang hier vrijblijvend offertes op maat.

 

 

Soorten dakisolatie en hun kosten

Het isoleren van een dak gebeurt doorgaans met isolatiedekens, isolatieplaten of gespoten isolatie. Een combinatie van meerdere materialen is ook perfect mogelijk. Een overzicht van de verschillende soorten dakisolatie en hun kosten:

 

kosten glaswol 1. Isolatiedekens

Isolatiedekens zijn één van de meest gebruikte materialen om het dak te isoleren langs binnen. Ze worden geplaatst tussen de spanten en afgewerkt met een dampscherm. De meest gekende materialen in de vorm van isolatiedekens zijn glaswol en rotswol. Isolatiedekens worden voornamelijk gebruikt bij hellende daken.

Kosten glaswol en rotswol: Glaswol is verkrijgbaar vanaf 10 euro per m². Voor plaatsing beginnen de prijzen vanaf 20 euro per m². Rotswel is zo’n 20% duurder. Door dakisolatie te laten plaatsen heb je recht op subsidies, wat een flink verschil kan maken voor deze investering.

Ontvang hier offertes van isolatiespecialisten.

 

dakisolatieplaten prijs 2. Isolatieplaten

Isolatieplaten worden toegepast voor zowel dakisolatie langs de buiten- als binnenzijde. Voor dakisolatie langs de buitenzijde worden best drukvaste isolatieplaten gebruikt. De belangrijkste voordelen van isolatieplaten zijn hun geringe dikte, hoge isolatiewaarde en verzorgde afwerking. Een nadeel is dat ze minder geluid tegenhouden dan isolatiedekens. Wil je slaapkamers maken onder het dak, dan kies je beter een zacht isolatiemateriaal zoals glaswol.

Kosten isolatieplaten: Dakisolatieplaten zijn verkrijgbaar vanaf 12 euro per m². Voor de plaatsing mag je rekenen op prijzen vanaf 25 euro per m².

Ontvang hier offertes van isolatiespecialisten.

 

dakisolatie pur-schuim 3. Spuitisolatie

Met gespoten isolatie kan je het dak op een erg nauwkeurige manier isoleren. Bij isolatiedekens of isolatieplaten kunnen er altijd kiertjes tussen het isolatiemateriaal ontstaan. CellulosevlokkenPUR-schuim, papiervlokken of gespoten glaswol vullen deze kiertjes makkelijker op. Gespoten PUR kan daarbij het snelst geplaatst worden en ook de droogtijd is vrij kort.

Kosten PUR-schuim: gemiddeld kost het isoleren van een dak met PUR in schuimvorm 30 euro per vierkante meter.

Ontvang hier offertes van isolatiespecialisten.

 

 

Welk dak isolatiemateriaal kies ik best?

Baseer je keuze in ieder geval niet enkel op de kosten. Elk dak is anders en vraagt een andere aanpak. Afhankelijk van de staat van het dak, je budget, wensen, … zal het ene materiaal meer geschikt zijn dan het andere.

Hoe ben ik zeker van de juiste keuze? Wil je weten welk materiaal het meest geschikt is voor jouw dak of zoldervloer? Of wil je graag de exacte dakisolatie prijs weten inclusief de mogelijke kortingen via subsidies? Een vakman kan je hier, via een analyse van je dak, wensen, … het best over adviseren. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en ontvang vrijblijvend voorstellen van isolatiespecialisten actief in jouw regio. Start je aanvraag hier.

 

 

kosten dak isoleren

 

Druk de kosten van dakisolatie met subsidies en fiscale voordelen

Zelf je dak isoleren is mogelijk, maar niet aangeraden. Het vraagt de nodige kennis, ervaring, materialen, … Aangezien het ook niet de leukste job is en er heel wat tijd in kruipt, kiezen veel mensen ervoor om hun dak te laten isoleren. Naast zekerheid over de correcte plaatsing biedt de uitvoering door een aannemer nog tal van andere voordelen die het prijsverschil tussen doe-het-zelven en laten isoleren vrij beperkt maken:

 

1. Lager btw-percentage

Als je een huis ouder dan 2 jaar wil verbouwen om het energiezuiniger te maken door middel van dakisolatie, kom je in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief van 9% voor de arbeidskosten. De kosten voor de materialen vallen onder het gebruikelijke btw-tarief van 21%.

 

2. Subsidies voor isolatie berekenen

Voor het isoleren van daken kan je als Vereniging van Eigenaren (VvE) een beroep doen op de landelijke Subsidie voor Verduurzamingsmaatregelen (SVVE). Vroeger was dit de SEEH-subsidie.

Als particulier kan je aanspraak maken op de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Er zijn ook subsidies op lokaal niveau. Je kan je gemeentebestuur raadplegen om na te gaan of er vergoedingen beschikbaar zijn in jouw regio.

Alle info, bedragen en voorwaarden vind je in het artikel subsidies dakisolatie.

 

3. Energielening van de overheid

De Energiebespaarlening is een andere maatregel om mensen te stimuleren om energiezuiniger te bouwen en te verbouwen. Dat is een goedkope lening om energiezuinige maatregelen mee te financieren. De rente is afhankelijk van de datum van aanvraag en de looptijd.

 

LET OP: enkel erkende aannemers geven recht op subsidies

Om jouw dakisolatie kosten te kunnen drukken via deze subsidies en financiële regelingen moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Een daarvan is dat je jouw dak laat isoleren door een erkend aannemer. Een vakman inschakelen is hoe dan ook de beste keuze.

Deze adviseert je niet alleen over de beste isolatiemethode, het beste isolatiemateriaal, … voor jouw dak. Hij informeert je ook graag over de dakisolatie subsidies die jij kan aanvragen. Bovendien ben je dankzij een vakman zeker van een correcte plaatsing, waarbij voldaan wordt aan alle voorwaarden. Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij erkende isolatiespecialisten via de offertepagina.

 

Mogelijke besparing + terugverdientijd dakisolatie

Via het dak gaat heel wat warmte verloren. Dakisolatie voorkomt dat warmteverlies, wat resulteert in meer warmtecomfort en een mooie besparing op je energiefactuur. De besparing met dakisolatie bedraagt gemiddeld 25% tot 30%. Hoeveel je exact kan besparen met dakisolatie is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren: het type woning en dak, type verwarming, de energieprijzen, toegepaste isolatiemethode en isolatiemateriaal, de dikte van de dakisolatie, …

Ook de terugverdientijd van dakisolatie kan sterk variëren. Reken op een gemiddelde terugverdientijd van 5 tot 15 jaar. Die grote marge is er omdat de effectieve terugverdientijd sterk afhangt van de dakisolatie kosten (sterk afhankelijk van isolatiemethode, isolatiemateriaal, oppervlakte, subsidies, …) en de jaarlijkse besparing (sterk afhankelijk van de energieprijzen, …).

 

CONCLUSIE: is dakisolatie dan een interessante investering?

Wat de prijs, besparing, terugverdientijd, … ook is, je verliest enkel geld als je jouw dak niet isoleert. Benieuwd naar de beste isolatie-oplossing voor jouw dak? Vraag dan zeker offertes aan bij gespecialiseerde isolatiebedrijven. Deze kunnen je verder informeren over de mogelijkheden, kosten, besparing en terugverdientijd van dakisolatie voor jouw project. Vergelijk gratis voorstellen op maat via de offerteservice.

 

 

Zelf dak isoleren of dak laten isoleren?

Als je zelf dakisolatie wil plaatsen, moet je over aardig wat technische kennis beschikken. Bovendien is het isoleren van een dak een klus die heel wat tijd in beslag kan nemen voor een doe-het-zelver. Zelf je dak isoleren omvat ook risico’s en je moet met heel wat zaken rekening houden:

Hoe isoleer je jouw dak het best? Welk isolatiemateriaal gebruik je best? Hoe breng je de isolatie correct aan? Hoe vermijd je koudebruggen? … Als doe-het-zelver kan je daar niet altijd correct over oordelen.

Je dak laten isoleren door een vakman is meer aangeraden. Zo geniet je van:

 • Advies op maat: een isolatiespecialist weet waarop hij moet letten en kan precies bepalen welke isolatiemethode en -materiaal het meest geschikt is voor jouw dak. Hij weet welke materialen er op de markt zijn en kan ook spuitisolatie aanbieden (niet mogelijk voor doe-het-zelvers). Een isolatiespecialist kan je ook adviseren over premies, berekenen hoeveel energie je jaarlijks kan besparen, …
 • Correcte plaatsing: ervaren isolatie specialisten kunnen dakisolatie snel en correct plaatsen. Dat is cruciaal voor een optimale energiebesparing. Ook het dampscherm moet vakkundig bevestigd worden zodat er geen condens en dus schimmel kan ontstaan op je isolatie.
 • Garantie: laat je de werken uitvoeren door een vakman, dan kan je rekenen op garantie in geval van problemen achteraf. Dat voordeel heb je niet als je zelf jouw dak isoleert.
 • Subsidies + financiële voordelen: indien je een aannemer inschakelt voor het plaatsen van dakisolatie, kan je aanspraak maken op subsidies. Bij woningen ouder dan 2 jaar kom je ook in aanmerking voor een verlaagd BTW-tarief. Zo weegt de besparing bij zelfplaatsing niet op tegen de kosten van laten plaatsen.

Op zoek naar een vakman om je dak te isoleren? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes op maat van isolatiespecialisten actief in jouw regio via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten