Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Plat dak isoleren

Het isoleren van een plat dak vergt een totaal andere aanpak dan bij een schuin dak. In dit artikel bespreken we de verschillende methoden en de meest gebruikte isolatiematerialen om een plat dak te isoleren.

Ga snel naar: 
Hoe plat dak isoleren?
Plat dak isoleren prijs
Ontvang vrijblijvend offertes

 

Hoe plat dak isoleren?

Er zijn 3 verschillende methodes om een plat dak te isoleren die elk hun specifieke voor- en nadelen hebben. Welke isolatiemethode je best kiest, hangt af van de reeds aanwezige constructie en de vrije ruimte. De 3 verschillende manieren voor de isolatie van een plat dak zijn:

1. Warm dak (plat dak isoleren buitenzijde)
2. Omgekeerd dak (plat dak isoleren buitenzijde)
3. Koud dak (plat dak isoleren binnenzijde)

 

1. Warm dak (plat dak isoleren buitenzijde)

plat dak isoleren buitenzijde
Opmerking: het dampscherm wordt onder de isolatieplaten geplaatst.

De isolatie van het plat dak wordt langs de buitenzijde van de dakconstructie aangebracht zodat de constructiematerialen mee in de isolatieschil zitten. Onder de plat dak isolatie komt eerst nog een dampscherm om te voorkomen dat condensatievocht in het isolatiemateriaal trekt. Bovenop de isolatie wordt een afdekking of waterwerende laag aangebracht zoals EPDM, PVC of roofing.

 

Vaak gebruikte materialen voor plat dak isolatie langs de buitenkant:

 • XPS-platen: harde geëxtrudeerde polystyreenplaten (XPS-platen) zijn gemaakt van restproducten uit aardolie. Ze hebben een gesloten celstructuur en zijn bijzonder drukvast waardoor ze veel gewicht kunnen dragen. De dakisolatieplaten hebben ook uitstekende vochtwerende eigenschappen en zijn verkrijgbaar in tand-en-groefverbindingen. Op vlak van isolatiewaarde situeren ze zich tussen EPS- en PUR-platen.
 • PUR-platen: de isolatiewaarde van polyurethaan-platen (PUR-platen) is iets beter dan die van EPS-platen en iets minder dan die van PIR-platen.
 • PIR-platen: polyisocyanaat-isolatieplaten (PIR-platen) zijn brandveiliger dan PUR-platen en hebben ook een iets betere isolatiewaarde waardoor ze dunner aangebracht kunnen worden. De isolatieplaten zijn meestal bekleed met een dampdichte laag zodat enkel de naden nog afgesloten moeten worden.
 • EPS-platen: isolatieplaten uit geëxpandeerd polystyreen (EPS-platen) zijn goed bestand tegen vocht en beloopbaar. Ze isoleren beter dan minerale wol, maar wel iets minder dan bovenstaande isolatieplaten voor het plat dak. EPS-platen zijn wel vrij licht waardoor ze makkelijk te hanteren zijn.

Opbouw warm dak: plafond – balklaag – dakbeschot – dampscherm – isolatie – dakbedekking

Plat dak isoleren buitenkant kosten: € 70 à 100 per m² (incl. plaatsing en afwerking, excl. btw). De exacte kosten zijn afhankelijk van de oppervlakte, het gebruikte isolatiemateriaal, de gekozen dakbedekking, … Hou ook rekening met extra kosten voor het verwijderen van de oude dakbedekking, het eventueel verhogen van de dakrand, … Benieuwd naar de kosten voor jouw project? Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Is een plat dak isoleren langs de buitenzijde een goed idee?

Deze methode voor het isoleren van een plat dak wordt het vaakst gebruikt en is ook het meest aangeraden. Omdat de dakconstructie mee in de isolatieschil zit, is deze minder onderhevig aan temperatuurschommelingen. Daardoor zal ze minder uitzetten en krimpen en is er minder risico op barsten en scheuren.

Door de dakisolatie aan de buitenzijde van het plat dak te plaatsen, fungeert de dakconstructie ook als warmtebuffer: overdag slaat de constructie de warmte op en wanneer het ’s avonds afkoelt wordt de warmte geleidelijk afgegeven. Let op, bij een bestaand plat dak moet de huidige dakbedekking eerst verwijderd worden. Afhankelijk van de dikte van de isolatie, kan het ook nodig zijn om de dakrand op te hogen. 

Benieuwd naar meer info? Lees hier alles over een warm dak.

 

2. Omgekeerd dak (plat dak isoleren buitenzijde)

platdak isolatie

Bij deze methode voor het isoleren van een plat dak wordt de isolatie op de bestaande dakbedekking gelegd zodat deze beschermd zit binnen de isolatieschil. De dakbedekking doet dienst als waterkerende laag. Een ballastlaag van grind, hout, tegels, … beschermt de isolatie en houdt het op zijn plaats.

Dakisolatie voor een plat dak op deze manier aanbrengen, gebeurt vooral bij daken die vaak belopen worden. Het spreekt dan ook voor zich dat de gekozen isolatie drukvast en weersbestendig moet zijn. De keuze valt dan ook bijna altijd op harde geëxtrudeerde polystyreenplaten (XPS-platen).

Opbouw omgekeerd dak: plafond – balklaag – dakbeschot – dakbedekking – isolatie – ballastlaag

Kosten omgekeerd dak: € 45 à 50 per m² (incl. plaatsing en afwerking, excl. btw). De exacte kosten zijn afhankelijk van de oppervlakte, het isolatiemateriaal, … Hou rekening met extra kosten voor het herstellen van eventuele schade aan de bestaande dakconstructie, het verhogen van de dakrand, … Benieuwd naar de kosten voor jouw project? Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Is een omgekeerd dak een goed idee?

Deze methode van dakisolatie voor een plat dak wordt vooral toegepast bij dakterrassen, balkons en platte daken die frequent belopen worden. Het lijkt een ideale techniek wanneer je een bestaand plat dak wil isoleren zonder de huidige dakbedekking te verwijderen, maar let op. Een omgekeerd dak is enkel aangeraden als de bestaande dakbedekking nog in goede staat en waterdicht is. Anders is het risico op schade te groot, wat leidt tot hoge kosten voor herstelling (de ballastlaag zal bv. verwijderd moeten worden, …).

Hou dus rekening met extra kosten om eventuele schade aan de bestaande dakconstructie eerst te herstellen. Een omgekeerd dak kan zo toch duurder uitvallen dan een warm dak. Dat laatste is hoe dan ook de slimmere keuze, zeker als je dak vrij oud of beschadigd is. De dakstructuur moet ook het gewicht van de isolatie en ballastlaag kunnen dragen.

Benieuwd naar meer info? Lees hier alles over een omgekeerd dak.

 

3. Koud dak (plat dak isoleren binnenzijde)

plat dak isoleren binnenzijde
Opmerking: het dampscherm wordt langs de warme zijde van de isolatielaag geplaatst.

Bij deze isolatiemethode wordt de draagconstructie niet mee geïsoleerd. De isolatie van het plat dak wordt langs de binnenzijde van de dakconstructie aangebracht, onder het dakbeschot. In geval van een houten roostering wordt het isolatiemateriaal tussen de balken aangebracht. De draagconstructie met de waterwerende laag (beton, hout, PVC, EPDM, roofing,..) zit zo niet mee in de isolatieschil.

 

Vaak gebruikte materialen om een plat dak te isoleren langs binnen:

 • Minerale wol: isolatiedekens zijn flexibel en kunnen makkelijk tussen de spanten van het plat dak aangebracht worden. Ze hebben een goede prijs-kwaliteitsverhouding en zorgen voor een goede thermische en akoestische isolatie. Glaswol en rotswol worden het vaakst gebruikt. Rotswol is een ecologisch alternatief dat gewonnen wordt uit gesteente. Ook akoestisch is deze isolatie bijzonder gunstig bij een plat dak.
 • Isolatieplaten: bij gewelven doen isolatieplaten prima dienst door hun geringe dikte en hoge isolatiewaarde. Ze kunnen rechtstreeks gelijmd worden maar ook vijzen is perfect mogelijk. Isolatieplaten komen voor in heel wat varianten: XPS-platen, EPS-platen, PUR-platen, PIR-platen, …

Opbouw koud dak: plafond – dampscherm – balklaag met isolatie – dakbeschot – dakbedekking

Kosten plat dak van binnen isoleren: € 25 à 40 per m² (incl. plaatsing , excl. btw en afwerking). De exacte kosten zijn afhankelijk van de oppervlakte, het gebruikte isolatiemateriaal, … Hou ook rekening met extra kosten voor het verwijderen van de binnenafwerking van je dak en het opnieuw afwerken ervan. Benieuwd naar de kosten voor jouw project? Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Is een plat dak isoleren langs de binnenzijde een goed idee?

Wanneer je een plat dak isoleert langs binnen, zit de dakconstructie niet mee in de isolatieschil. Deze is zo onderhevig aan temperatuurschommelingen waardoor ze kan uitzetten en krimpen. Dat vergroot het risico op scheuren en barsten in de dakbedekking.

Er is ook een groter risico op vochtproblemen. Een correcte plaatsing van een dampscherm aan de warme zijde van de isolatielaag is daarom erg belangrijk. Zo voorkom je dat condensatievocht uit huis de isolatie, en op termijn ook de dakconstructie, aantast. Hou er ook rekening mee dat de binnenafwerking van je plat dak verwijderd moet worden om de isolatie te kunnen plaatsen. Dat gaat gepaard met extra kosten en breekwerken.

Om al deze redenen is een plat dak van binnenuit isoleren enkel aangeraden in combinatie met buitenisolatie of wanneer langs buiten isoleren niet mogelijk is (bv. bij daken die om technische redenen maar een beperkte opbouwhoogte kunnen hebben).

Benieuwd naar meer info? Lees hier alles over een koud dak.

 

 

CONCLUSIE: welke isolatiemethode kies ik best?

Op welke manier je de dakisolatie voor een plat dak best aanbrengt is afhankelijk van de situatie. Zowel bij nieuwbouw als renovatie is een plat dak isoleren langs de buitenzijde via het warm-dak- principe het meest aangeraden. Enkel als de huidige dakbedekking nog in goede staat en waterdicht is kan je ook een omgekeerd dak overwegen. Een dak isoleren langs de binnenzijde is minder aangeraden, maar is nog altijd beter dan niet isoleren. Je plat dak langs binnen en buiten isoleren is natuurlijk ook mogelijk.

Wil je zeker zijn van de juiste keuze? Dan schakel je best een vakman in. Deze kan je situatie analyseren en zo adviseren over de meest geschikte isolatiemethode. TIP: vraag voorstellen aan bij verschillende vakmannen. Zo kan je makkelijk adviezen, prijzen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 


Plat dak isoleren prijs

Laat je jouw plat dak isoleren, dan bedraagt de prijs gemiddeld € 25 à 100 per m² (incl plaatsing en excl. btw). De exacte kosten zijn onder meer afhankelijk van de oppervlakte, moeilijkheidsgraad van de werken, … De gekozen isolatiemethode heeft de grootste invloed op de kosten om je plat dak te isoleren:

IsolatiemethodeGemiddelde prijs per m² (incl plaatsing, excl. btw)
Warm dak (plat dak isoleren buitenzijde)€ 70 à 100 (incl. afwerking)
Omgekeerd dak (plat dak isoleren buitenzijde)€ 45 à 50 (incl. afwerking)
Koud dak (plat dak isoleren binnenzijde)€ 25 à 40 (excl. afwerking)

LET OP: bovenstaande prijzen zijn slechts richtprijzen. Hou ook rekening met extra kosten voor bijkomende werken (bv. verhogen dakranden, verwijderen dakbedekking, opnieuw afwerken binnenkant dak, herstellen van schade aan de bestaande dakconstructie, …). Is je woning ouder dan 2 jaar en laat je de isolatiewerken uitvoeren door een vakman? Dan geniet je bovendien van een verlaagd btw-tarief van 9% i.p.v. 21%.

Benieuwd naar de exacte kosten om jouw plat dak te isoleren? Vraag dan voorstellen aan bij verschillende vakmannen. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, … vergelijken. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

 

Isolatie plat dak laten uitvoeren of zelf isoleren?

Een plat dak isoleren is geen sinecure. Bovendien zijn fouten snel gemaakt, met alle gevolgen van dien. Bij een verkeerde plaatsing, is de kans op vochtproblemen bijvoorbeeld erg groot, wat ervoor kan zorgen dat het isolatiemateriaal en de dakconstructie aangetast worden. Een verkeerde plaatsing van de isolatie kan ook leiden tot koudebruggen waardoor er warmteverlies optreedt, … Om zeker te zijn van een optimale plat dak isolatie, schakel je best een vakman in. Zo kan je rekenen op: 

 • Advies en aanpak op maat: gaat het om een nieuwbouw of renovatie? Is de bestaande dakconstructie nog in goede staat? Is de dakconstructie draagkrachtig genoeg? Moeten dakranden verhoogd worden? Welk isolatiemateriaal is het meest geschikt? … Een vakman zal je situatie grondig analyseren om op basis daarvan de beste methode voor het isoleren van je plat dak te bepalen.
 • Correcte en vlotte uitvoering van de isolatiewerken: een vakman weet hoe hij de isolatie op je plat dak moet aanbrengen, met welke aandachtspunten hij rekening moet houden, … Zo ben je zeker van een optimaal resultaat. Bovendien werkt een vakman, dankzij zijn kennis en ervaring, vlot en efficiënt waardoor de werktijd en dus ook de arbeidskosten beperkt blijven.
 • Financiële voordelen: laat je het isoleren van je plat dak over aan een vakman, dan geniet je van een verlaagd btw-tarief van 9% i.p.v. 21% als je woning ouder is dan 2 jaar. Je kan ook aanspraak maken op enkele interessante dakisolatie subsidies.

Op zoek naar een vakman actief in jouw buurt? Ontvang en vergelijk vrijblijvend advies en prijsvoorstellen via onderstaand offerteformulier:

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten