Plat dak isoleren

Het isoleren van een plat dak vergt een totaal andere aanpak dan deze bij een schuin dak. In dit artikel bespreken we de verschillende plaatsingsmethoden en de meest gebruikte isolatiematerialen om platte daken te isoleren.

 

Opbouw plat dak en zijn isolatiemethode

Om een plat dak goed te isoleren zal men eerst moeten kijken naar de dakopbouw. Er bestaan drie verschillende methodes die elk hun specifieke voor- en nadelen hebben. Welke je moet kiezen, zal afhangen van de reeds aanwezige constructie en de vrije ruimte. De drie verschillende manieren om een plat dak op te bouwen zijn: het koud plat dak, het warm plat dak en het omgekeerd dak.

 

1. Het koud plat dak

Bij deze methode wordt het plat dak geïsoleerd langs de binnenzijde waardoor de draagconstructie met de waterwerende laag (beton, hout, rubber, epdm, roofing,..) niet opgewarmd wordt door de warmte van je woning. Deze methode wordt voornamelijk toegepast bij bestaande platte daken en aanbouwen die om technische redenen maar een beperkte hoogte kunnen hebben.

Een koud dak wordt afgeraden omdat het dakvlak te maken zal krijgen met grotere temperatuurschommelingen. Hierdoor zal de dakafwerking meer uitzetten en krimpen wat kan leiden tot scheurvorming. Bij een koud dak kan de isolatie het vocht uit de kamer ook absorberen wat zal zorgen voor een slechtere isolatiewaarde en vocht. Dit vocht kan op lange termijn ook de dakconstructie aantasten.

Bij het isoleren van een plat dak volgens het koud-dak-principe is het dan ook heel belangrijk een dampdicht scherm te plaatsen. Probeer te werken met opbouwverlichting zodat je het dampscherm niet moet onderbreken wat wel het geval is bij inbouwspots. De meest gebruikte isolatiematerialen voor een koud dak zijn:

 

Glaswol bij een plat dak

Glaswol
Glaswol is een minerale wol die zowel voor doe-het-zelvers als isolatieplaatsers gebruikt wordt. Bij een plat dak kan dit isolatiemateriaal tussen de spanten aangebracht worden.

Lees hier meer over de eigenschappen van glaswol bij een plat dak

 

 

Rotswol tussen spanten

Rotswol
Rotswol kan net zoals glaswol tussen de spanten van het plat dak gestopt worden. Het is een ecologisch alternatief dat gewonnen wordt uit gesteente. Ook akoestisch is deze isolatie bijzonder gunstig bij een plat dak.

Lees hier meer over de eigenschappen van rotswol bij een plat dak

 

 

isolatieplaat

Isolatieplaten
Bij gewelven kunnen isolatieplaten prima dienst door hun geringe dikte en hoge isolatiewaarde. Ze kunnen rechtstreeks gelijmd worden maar ook vijzen is perfect mogelijk. Isolatieplaten komen voor in heel wat varianten.

Ontdek hier alle dakisolatieplaten met hun eigenschappen

 

 

⇒ Meer informatie over het isoleren volgens het koud-dakprincipe vind je in dit artikel.

 

Koud plat dak isoleren

 

2. Het warm plat dak

Zoals de naam al doet vermoeden, zal deze isolatiemethode de draagconstructie WEL isoleren. De dakisolatie wordt langs de buitenzijde van de dakconstructie aangebracht zodat de constructiematerialen mee in de isolatieschil zitten. Bovenop de isolatie wordt een afdekking of waterwerende laag aangebracht zoals epdm, rubber of roofing.

Deze methode van isoleren is aan te raden omdat de dakconstructie veel minder zal uitzetten en krimpen waardoor er minder kans is op barsten en scheuren. De dakconstructie zal nu ook fungeren als warmtebuffer: overdag slaat de constructie de warmte op en wanneer het ’s avonds afkoelt zal de warmte geleidelijk worden afgegeven.

 

XPS

XPS-platen
Harde geëxtrudeerde polystyreenplaten zijn gemaakt van restproducten uit aardolie. Ze hebben een gesloten celstructuur en zijn bijzonder drukvast. De platen zijn verkrijgbaar in tand-en-groefverbindingen.

 

 

 

Pir

PIR-platen
De polyisocyanaat-isolatieplaat is de opvolger van de PUR-plaat welke slechte brandtechnische eigenschappen heeft. De platen zijn meestal bekleed met een dampdichte laag zodat enkel de naden nog afgesloten moeten worden.

Lees hier meer over PIR dakisolatie

 

⇒ Meer info over deze isolatiewijze vind je in het artikel “Warm dak: voordelen, werkwijze & prijs“.

 

Warm plat dak isoleren

 

3. Het omgekeerd plat dak

Bij deze methode gaat men nog een stapje verder dan het traditioneel warm plat dak. De isolatie wordt nu op de waterkerende laag gelegd zodat ook deze beschermd zit binnen de isolatieschil. Een ballastlaag van grind, hout of tegels zal de isolatie beschermen. Deze isolatiemethode wordt vaak toegepast bij dakterrassen, balkons en platte daken die frequent belopen worden. Het spreekt dan ook voor zich dat de gekozen isolatie drukvast en weersbestendig moet zijn. De keuze valt dan ook bijna altijd op harde geëxtrudeerde polystyreenplaten (XPS-platen).

⇒ In het artikel “Omgekeerd dak: info, voor- en nadelen & prijs” kan je terecht voor meer informatie over deze isolatiewijze.

 

Omgekeerd plat dak

 

Isolatie plat dak laten uitvoeren

Zoals je vast al gemerkt hebt, is een plat dak isoleren geen sinecure. Bij een verkeerde plaatsing, is de kans op vochtproblemen erg groot, wat ervoor kan zorgen dat de volledige dakconstructie moet vernieuwd worden.

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten