Plat dak dubbel isoleren
Heb je al een geïsoleerd plat dak, maar merk je toch een groot warmteverlies en liggen je stookkosten hoog? Dan voldoet je huidige dakisolatie wellicht niet meer aan de huidige energie-eisen. In dat geval kan je je plat dak dubbel isoleren. Wat zijn de mogelijkheden voor dat na-isoleren van je plat dak? Hoeveel kost dat per m²? En met welke aandachtspunten houdt een vakman allemaal rekening? Je leest het in dit artikel!
Ga snel naar:
Hoe plat dak dubbel isoleren?
Kosten plat dak dubbel isoleren
Belangrijke aandachtspunten
Zelf isoleren of vakman inschakelen?
Vraag vrijblijvend offertes aan
Waarom je plat dak dubbel isoleren?
Bij oudere platte daken bestaat de kans dat de aanwezige dakisolatie niet meer voldoet aan de huidige energie-eisen. Het gevolg? Hogere energiekosten en een gebrek aan wooncomfort. Gelukkig is het perfect mogelijk om je plat dak dubbel te isoleren. Zo kan je snel weer rekenen op:
- Lagere energiefactuur: warme lucht stijgt. Met een extra laag dakisolatie voor je plat dak voorkom je dat die warmte zomaar langs je dak ontsnapt. Zo kan het dubbel isoleren van je plat dak je energiefactuur doen dalen met wel 30%.
- Hoger woon- en warmtecomfort: je plat dak na-isoleren zorgt ook voor een constanter binnenklimaat in je woning. In de winter blijft het langer warm en in de zomer langer koel.
- Lagere CO2-uitstoot: je plat dak dubbel isoleren is ook je steentje bijdragen aan het milieu. Hoe minder energie je moet verbruiken om je woning te verwarmen, hoe lager je CO2-uitstoot.
- Hogere waarde van je woning: hoe beter je dak geïsoleerd is, hoe groter de waarde van je woning. Zo kan je een betere prijs krijgen bij een eventuele verkoop.
Hoe plat dak dubbel isoleren?
Afhankelijk van de situatie kan je jouw plat dak dubbel isoleren langs buiten of langs binnen. Hoe gaat een vakman daarbij te werk? Een kort overzicht van beide opties:
OPTIE 1: plat dak dubbel isoleren langs buiten
Bij deze methode plaatst een dakdekker je extra laag dakisolatie bovenop je dakconstructie. Dit is de meest aanbevolen methode om je plat dak te na-isoleren. Dankzij de beschermende werking van de isolatie warmt je dakconstructie namelijk mee op met de rest van je woning. Zo vermijd je vochtproblemen en barsten of scheuren in je dakbedekking. Je plat dak dubbel isoleren langs buiten kan op de volgende 3 manieren:
Warm dak
Bij een warm dak ligt de isolatielaag tussen de draagvloer van je dak en je dakbedekking (bv. EPDM of roofing). Is die dakhuid aan vervanging toe? Dan kan de dakdekker die verwijderen om dan de isolatie + de nieuwe dakbedekking te plaatsen. Is ook de dakisolatie zelf niet meer in goede staat? Dan kan de vakman die isolatie verwijderen en volledig vervangen door een nieuwe isolatielaag. Het is ook mogelijk om de extra isolatielaag op je bestaande dakbedekking te plaatsen. Die dakhuid doet dan dienst als dampscherm.
Geschikte isolatiematerialen: kunststof isolatieplaten (PUR, PIR, EPS, XPS) / platen van minerale wol
Prijs warm dak: 70 à 100 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.
Omgekeerd dak
Bij een omgekeerd dak plaatst de dakdekker je extra laag dakisolatie bovenop je bestaande dakbedekking. Zo zit ook die dakhuid mee in de isolatieschil. Op dat isolatiemateriaal komt dan een laag van grind of tegels. Die ballast houdt de extra isolatie mooi op zijn plaats en beschermt het ook tegen temperatuurschommelingen. Deze methode komt vaak voor bij dakterrassen en vaak belopen platte daken.
Geschikte isolatiematerialen: vochtbestendige en drukvaste XPS-platen
Prijs omgekeerd dak: gemiddeld 45 à 50 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.
Duodak (warm dak + omgekeerd dak)
Is je plat dak al geïsoleerd langs de buitenkant (warm dak)? Dan laat je je plat dak best dubbel isoleren met een extra isolatielaag op je huidige dakbedekking + een ballastlaag (omgekeerd dak). Die combinatie van een warm dak en een omgekeerd dak staat ook bekend als een ‘duodak’. Dankzij die duodak isolatie is je plat dak optimaal geïsoleerd met het beste van beide methodes.
Geschikte isolatiematerialen: vochtbestendige en drukvaste XPS-platen
Prijs duodak: gemiddeld 45 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.
OPTIE 2: plat dak dubbel isoleren langs binnen
Bij deze methode plaatst een isolatiespecialist je extra laag dakisolatie onder je dakconstructie. We spreken ook van een ‘koud dak’ omdat die draagstructuur niet mee opwarmt met de rest van je woning. Daarom is je plat dak dubbel isoleren langs binnen niet aan te raden.
Koud dak
Bij een koud dak brengt een isolatiespecialist het extra isolatiemateriaal aan tussen of onder de balken van je dakconstructie. Die methode heeft enkele grote nadelen. Je draagstructuur en je dakbedekking staan namelijk bloot aan temperatuurschommelingen. Hierdoor gaan ze krimpen en uitzetten, met schade op langere termijn tot gevolg. Bovendien loop je een groter risico op interne condensatie omdat vocht van binnen niet kan ontsnappen langs de dampdichte dakbedekking.
Geschikte isolatiematerialen: dekens of platen van minerale wol / kunststof isolatieplaten
Prijs koud dak: 25 à 40 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.
Welke isolatiemethode kies ik best?
In principe is je plat dak dubbel isoleren langs buiten meer aangeraden omdat de dakconstructie dan mee in de isolatieschil zit. Natuurlijk is alles afhankelijk van de situatie (budget, staat van de dakconstructie, …). Om zeker te zijn van de beste aanpak voor het dubbel isoleren van je plat dak vraag je best advies aan een isolatiespecialist.
Die weet perfect met welke aandachtspunten hij rekening moet houden en helpt je bij het maken van de juiste keuze voor jouw plat dak. Een vakman zorgt bovendien voor een correcte en vlotte uitvoering van de isolatiewerken met hoogwaardige materialen. Ontvang gratis advies en prijzen op maat van vakmannen actief in je buurt via de offerteservice.
Kosten plat dak dubbel isoleren
Voor het dubbel isoleren van je plat dak betaal je gemiddeld 25 à 100 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing). De kosten hangt vooral af van de gebruikte methode (langs buiten of langs binnen isoleren), het gekozen isolatiemateriaal, de oppervlakte van je plat dak, … De richtprijzen per methode op een rij:
Isolatiemethode | Prijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing) |
---|---|
Plat dak dubbel isoleren langs buiten | € 45 à 100 |
Plat dak dubbel isoleren langs binnen | € 25 à 40 |
Let op, laat je de isolatiewerken uitvoeren door een vakman en is je woning ouder dan 2 jaar? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 9% in plaats van 21% voor de arbeidskosten van de vakman.
Benieuwd naar de exacte kosten voor jouw project? Vraag dan verschillende prijsvoorstellen aan bij vakmannen actief in je buurt. Zo kan je gericht prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen en uitvoeringstermijnen vergelijken. Start je aanvraag hier.
Belangrijke aandachtspunten
Een correcte uitvoering is essentieel als je je plat dak laat dubbel isoleren. Bij een verkeerde plaatsing is het risico op blijvend warmteverlies of schade door vochtproblemen erg groot. Daarom houdt een vakman altijd nauwgezet rekening met de volgende aandachtspunten:
- Analyse van de dakconstructie + dakbedekking: een vakman analyseert eerst de staat van je dakconstructie (aangetast door vocht of niet, ingezakt door een te zware belasting, …). Indien nodig zal hij die draagstructuur eerst (deels) verstevigen. Ook je huidige dakbedekking neemt hij grondig onder de loep. Zo kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan.
- Dampscherm tegen condensvorming: om het isolatiemateriaal te beschermen tegen vocht van binnenuit is een kunststof dampscherm aan de warme zijde van de dakisolatie nodig. Bij een koud dak komt dat scherm dus meteen achter je plafond en vóór de isolatielaag te liggen. Bij dakisolatie langs buiten ligt het dampscherm tussen je dakbeschot en de isolatielaag.
- Luchtdichte afwerking: een correct geplaatst dampscherm zorgt al voor een behoorlijke luchtdichtheid ter hoogte van je plat dak. Om tocht en andere ongewenste luchtstromen bij je dak te vermijden, is het echter ook belangrijk om mogelijke naden en kieren (bv. aan de overgang met de muren) goed te dichten met PUR-schuim of luchtdichte tape.
- Dakranden eventueel verhogen: je plat dak dubbel isoleren langs buiten zorgt voor een verhoging van je dak. Afhankelijk van de dikte van de dakisolatie kan het dus nodig zijn om ook je dakranden (en eventueel je dakkoepel) te verhogen. Zo voorkom je dat regenwater bij zware buien over je dak stroomt.
- Vlotte regenwaterafvoer: na het plaatsen van extra dakisolatie langs buiten moet er nog voldoende afschot zijn voor een vlotte afvoer van regenwater naar de regenpijp. Dat kan via een draagstructuur met afschot of een hellingschape, maar een dakdekker kan ook afschotisolatie gebruiken.
BELANGRIJK: een plat dak na-isoleren is duidelijk een klus die de nodige ervaring en expertise vergt. Wil je mogelijke valkuilen en fouten bij de plaatsing vermijden? Dan schakel je best een professionele vakman in. Je kan gratis voorstellen aanvragen bij specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.
Zelf plat dak dubbel isoleren of vakman inschakelen?
Kan je zelf je plat dak dubbel isoleren of doe je best een beroep op een gespecialiseerde vakman? We overlopen kort beide opties:
1. Zelf plat dak dubbel isoleren
Door de isolatiewerken zelf uit te voeren, spaar je de arbeidskosten van een vakman uit. De nadelen van doe-het-zelven zijn echter groter dan dat ene financiële voordeel. Zelf je plat dak dubbel isoleren is namelijk enkel een goed idee als je veel ervaring hebt met isolatiewerken. Fouten zijn snel gemaakt en de gevolgen van een verkeerde plaatsing kunnen groot zijn: warmteverlies, schade aan je dakconstructie door vochtproblemen, ongewenste luchtstromen, …
2. Plat dak dubbel laten isoleren
Wil je 100% zeker zijn van een sluitende extra isolatieschil voor je plat dak met een luchtdichte afwerking? Dan doe je best een beroep op een professionele vakman. Zo kan je gegarandeerd rekenen op:
- Grondige analyse van je dak: een vakman inspecteert eerst je dakconstructie en je dakbedekking. Zo vermijd je onaangename verrassingen achteraf. Hij bekijkt ook welke isolatiemethode het meest geschikt is voor jouw plat dak (warm dak, omgekeerd dak, …).
- Advies en aanpak op maat: op basis van zijn analyse stelt de vakman een aanpak op maat voor. Is het bv. nodig om je dakbedekking te verwijderen of komt de extra isolatie op je dakhuid te liggen? Welk isolatiemateriaal is het meest aangewezen? Heb je hogere dakranden nodig of niet? Wil je eventueel een dakkoepel of een lichtstraat plaatsen? Een specialist bekijkt altijd het volledige plaatje.
- Correcte & vlotte uitvoering: een vakman plaatst je extra laag dakisolatie volgens de regels van de kunst. Zo ben je zeker van een optimale isolatie van je plat dak op lange termijn. Zo’n specialist werkt bovendien ook vlot, waardoor de arbeidskosten beperkt blijven.
- Hoogwaardige materialen: een vakman werkt enkel met kwalitatieve isolatiematerialen, dakbedekkingen (bv. EPDM), grind of tegels, … In combinatie met zijn deskundige plaatsing kan je dus op je beide oren slapen: je plat dak is optimaal geïsoleerd en kan er weer voor vele jaren tegen.
- Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 2 jaar oud? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 9% in plaats van 21% voor de arbeidskosten van de vakman. Vraag zeker meer uitleg over dit financiële voordeel aan een vakman actief in je buurt.
CONCLUSIE: samenwerken met een vakman loont meer!
Met een vakman ben je zeker van een correcte plaatsing van je extra dakisolatie op maat van jouw situatie en wensen. Bovendien kan zo’n specialist je plat dak vlot dubbel isoleren, waardoor de arbeidskosten best meevallen. Reken daar ook nog eens het verlaagde btw-tarief bij en de conclusie is duidelijk: het is veiliger en voordeliger om je plat dak te laten na-isoleren door een vakman.
TIP: je kan gratis voorstellen aanvragen bij meerdere specialisten actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier: