Dakisolatie-advies.nl Hét grootste vergelijk- en adviesplatform

Subsidie dakisolatie 2022 - 2023

Laatste update: 07 Nov 2022 – Het dak isoleren is een investering die je op termijn dubbel en dik terugverdient. Om dakisolatie nog interessanter te maken, kan je aanspraak maken op verschillende dakisolatie subsidies en andere financiële voordelen. Hier vind je een overzicht van alle steunmaatregelen met hun voorwaarden, bedragen en aanvraagprocedure.

 

Overzicht beschikbare subsidies dakisolatie 2022 - 2023

1. Verlaagd btw-tarief
2. Energiebespaarlening
3. ISDE: Investeringssubsidie duurzame energie
4. Gemeentelijke subsidie dakisolatie
5. SEEH: Subsidie energiebesparing eigen huis (enkel voor VvE’s)

 

1. Verlaagd btw-tarief dakisolatie (van 21% naar 9%)

Is je woning ouder dan 2 jaar en laat je het dak isoleren? Dan kom je in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief van 9% in plaats van 21%. Het verlaagd 9% btw-tarief is enkel van toepassing op de arbeidskosten voor het plaatsen van dakisolatie. Op de isolatiematerialen zelf blijft het standaard btw-tarief van 21% van kracht.

 

Hoe kan ik aanspraak maken op het verlaagd btw-tarief?

Om te kunnen genieten van het verlaagd btw-tarief moet je de dakisolatie laten plaatsen door een erkende vakman. Samenwerken met een professionele isolatiespecialist is sowieso de beste keuze. Deze kan je adviseren over de meest geschikte isolatiemethode voor jouw dak en zorgt voor een correcte plaatsing. Voldoe je aan de nodige voorwaarden? Dan maakt hij voor jou een factuur op met een verlaagd btw-tarief. Vergelijk vrijblijvend advies en prijzen op maat van dakisolatie specialisten.

 


2. Energiebespaarlening voor dakisolatie

Via de Energiebespaarlening kan je als particulier goedkoop lenen als je energiebesparende werken wil laten uitvoeren in je woning. Dakisolatie valt ook onder deze regeling.

 

Hoeveel kan ik lenen?

De rente wordt vastgelegd bij het afsluiten van de lening en verandert niet gedurende de looptijd ervan. Deze looptijd varieert van 7 tot 20 jaar, afhankelijk van het geleende bedrag. Het minimale te lenen bedrag is € 1.000, het maximumbedrag is € 25.000. Wil je jouw woning tot een (bijna) Nul op de Meter woning renoveren (Zeer Energiezuinig Pakket +/Nul op de Meter)? Dan kan je max. € 65.000 lenen.

 

Wat zijn de voorwaarden?

 • Voor wie: je moet eigenaar en bewoner zijn van een bestaande woning. Verder is er geen leeftijdsbeperking voor dit financiële voordeel.
 • Uitvoerder van de werken: je kan de Energiebespaarlening enkel aanvragen als je het dak laat isoleren door een aannemer. Om je aanvraag te kunnen doen moet deze de “Verklaring Aannemer / Installateur” invullen waarin hij stelt dat de werken zullen voldoen aan de voorwaarden.

 

Hoe kan ik de energiebespaarlening aanvragen?

Reeds uitgevoerde dakisolatie werken komen ook in aanmerking, maar dan mogen ze niet langer dan 2 maanden geleden zijn uitgevoerd. In andere gevallen moet je de Energiebespaarlening aanvragen vóór de start van de werken via de website van het Nationaal Warmtefonds. Bij die aanvraag moet je al een offerte en verklaring (zie voorwaarden) van een aannemer kunnen voorleggen. Zo kan het Warmtefonds bepalen of de isolatiewerken in aanmerking komen voor de Energiebespaarlening.

TIP: samenwerken met een vakman is hoe dan ook de beste keuze. Die kan je adviseren over de meest geschikte isolatiemethode en zorgt voor een correcte plaatsing. Hij maakt ook een aangepaste offerte op en bezorgt je alle nodige documenten voor de aanvraag. Ontvang gratis offertes van dakisolatie specialisten.

 

Ook als VvE kan je een Energiebespaarlening aanvragen

Ook als Vereniging van Eigenaren (VvE) kan je een Energiebespaarlening aanvragen om energiebesparende investeringen als dakisolatie in je appartementsgebouw te financieren.

Hoeveel kan ik lenen? Als VvE kan je min. € 25.000 en max. € 10.000.000 lenen, met een max. van € 30.000 per appartementsrecht. Voor een combinatie van meer verregaande energiebesparende maatregelen kan je tot max. € 65.000 per appartementsrecht lenen.

TIP: ook hier kan je de lening enkel aanvragen als je het dak laat isoleren door een aannemer en moet je bij de aanvraag al een offerte en verklaring van een aannemer kunnen voorleggen. Een isolatiespecialist kan je hier verder over informeren en adviseren over de beste isolatie-oplossing voor jouw project. Ontvang voorstellen via de offertepagina.

 


3. ISDE voor particulieren 2022 - 2023

Je kan deze subsidie voor isolatie enkel als particulier aanvragen als je investeert is dakisolatie of vloer- en/of bodem-, glas-, gevel- of spouwmuurisolatie. De ISDE loopt door tot 2030.  

 

Hoeveel bedraagt de dakisolatie subsidie?

Je kan als woningeigenaar de kosten voor je isolatieproject behoorlijk drukken met de ISDE. Voor werken uitgevoerd in 2022 zijn de subsidiebedragen bovendien verhoogd en is de minimale oppervlakte-eis verlaagd. Een overzicht:

Type isolatieBedrag per m²
voor werken in 2022
Min. m²Max. m²Minimale Rd-waarde
(m² K/W)
Gevelisolatie€ 38101703,5
Spouwmuurisolatie€ 8101701,1
Dakisolatie€ 30202003,5
Zolder- of vlieringvloerisolatie€ 8201303,5
Vloerisolatie€ 11201303,5
Bodemisolatie€ 6201303,5

 

Wat zijn de voorwaarden?

 • Je bent eigenaar van de woning waarin de isolatiemaatregelen uitgevoerd worden en de woning dient als je hoofdverblijfplaats.
 • Je komt enkel in aanmerking voor de hogere subsidiebedragen als de isolatiewerken in 2022 zijn uitgevoerd. Liet je de werken nog uitvoeren in 2021? Dan gelden ook de lagere bedragen van dat jaar.
 • Voer je 1 isolatiemaatregel uit? Dan moet je tot eind 2022 achteraf nog min. 1 andere maatregel uitvoeren. Dat kan een andere isolatiemaatregel zijn, maar je kan ook kiezen voor een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet.
 • De isolatiewerken moeten uitgevoerd worden door een vakman. Je mag de werken niet zelf uitvoeren.

LET OP: sinds 2022 kan je niet langer vloer- en bodemisolatie combineren om aan de isolatiewaarde-eis te voldoen voor de ISDE.

 

Vanaf 2023 ook ISDE subsidie voor 1 maatregel mogelijk!

Tot eind 2022 moet je 2 maatregelen uitvoeren om in aanmerking te komen voor de ISDE subsidie. Vanaf begin 2023 geldt echter dat je de ISDE ook kan krijgen na het uitvoeren van slechts 1 maatregel. De subsidie bedraagt dan 15% van de kosten i.p.v. 30% wanneer je 2 maatregelen neemt. Je kan de subsidie aanvragen voor maatregelen die uitgevoerd zijn na 2 april 2022. Meer info over de ISDE in 2023? Kom in contact met een vakman in de buurt.

 

Hoe ISDE voor dakisolatie aanvragen?

Je kan de ISDE voor dakisolatie aanvragen na de uitvoering van de werken, max. 12 maanden na de uitvoering van de 1e maatregel. Bij je aanvraag moet je al enkele zaken aantonen: datum waarop de dakisolatie is aangebracht, info over het soort dakisolatie en de dikte, een foto van tijdens de werken, een bewijs van betaling, … Een vakman bezorgt je de nodige documenten en kan zelfs helpen bij de aanvraag van deze dakisolatie subsidie. Ontvang vrijblijvend offertes van isolatiespecialisten actief in jouw regio.

 


4. Gemeentelijke subsidie dakisolatie

Ben je van plan om je dak te isoleren? Vraag dan zeker ook bij je gemeente na of je in aanmerking komt voor een subsidie voor dakisolatie. Sommige gemeenten en regio’s voorzien namelijk extra maatregelen en subsidies voor een nieuw dak of dakrenovatie (bv. door het isoleren van je dak). Een lokale premie kan je vaak combineren met een andere subsidie, zoals de ISDE.

LET OP: de steunmaatregelen en subsidiebedragen verschillen per gemeente. Wil je een gemeentelijke subsidie aanvragen voor dakisolatie? Dan raadpleeg je best www.energiesubsidiewijzer.nl. Daarnaast kan je je ook altijd laten informeren en adviseren over alle mogelijkheden via een erkend isolatiespecialist.

 

 

Dak isoleren ook interessant zonder subsidie?

Langs het dak kan heel wat warmte verloren gaan. Door je dak te isoleren voorkom je dat. Dat resulteert niet alleen in een beter wooncomfort, maar ook in een lagere energiefactuur. De meeste isolatiewerken verdien je bovendien terug op 5 tot 15 jaar. De daarop volgende jaren zijn pure winst. Of je in aanmerking komt voor een subsidie voor de isolatie van je dak of andere financiële voordelen maakt dus weinig uit. Je zal enkel geld verliezen als je jouw dak niet isoleert.

TIP: je doet er goed aan om advies en offertes aan te vragen bij gespecialiseerde isolatiebedrijven. Deze kunnen je informeren over de mogelijkheden, kosten en de besparing die dakisolatie je oplevert. Ontvang vrijblijvend voorstellen op maat van jouw project via de offerteservice.

 


5. Subsidie energiebesparing eigen huis (enkel voor VvE’s)

subsidie dakisolatie

Voor het isoleren van daken kan je als Vereniging van Eigenaren (VvE) een beroep doen op de landelijke Subsidie Energiebesparing Eigen Huis. Als Vereniging van Eigenaren (VvE) kan je deze subsidie om je dak te isoleren nog t.e.m. 31 december 2022 aanvragen. De voorwaarde is dat de eigenaren zelf in de woningen wonen en deze niet verhuren.

 

Hoeveel bedraagt de dakisolatie subsidie?

Voor werken uitgevoerd in 2022 zijn de subsidiebedragen van de SEEH verhoogd. Voldoe je aan de voorwaarden? Dan heb je voor het isoleren van je dak recht op een subsidie van € 30 per m². Laat je de vliering- of zoldervloer isoleren? Dan bedraagt de subsidie € 8 per m².

LET OP: om aanspraak te maken op deze subsidie voor dakisolatie moet je nog minstens 1 andere energiebesparende maatregel laten uitvoeren. Volgende maatregelen komen daarbij in aanmerking:

 • spouwmuurisolatie
 • gevelisolatie (binnen of buiten)
 • vloer- of bodemisolatie
 • hoogrendementsglas

 

Waarvoor kan je een subsidie aanvragen?

 • Energiebesparende maatregelen (minstens 2): je kan een subsidie ontvangen als je 2 of meer energiebesparende maatregelen laat uitvoeren: bv. het plaatsen van spouwmuurisolatie, gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsglas, … (zie hierboven).
 • Energieadvies: voor advies dat verleend wordt door een gecertificeerde energieprestatieadviseur kan je deze subsidie ook aanvragen. Het advies kan gecombineerd worden met procesbegeleiding en/of een meerjarenonderhoudsplan (MJOP).
 • Subsidie aanvullende energiebesparende maatregelen: pas na het nemen van 2 of meer energiebesparende maatregelen kan je deze subsidie voor aanvullende energiebesparende maatregelen ontvangen. Mogelijke aanvullende maatregelen: het plaatsen van isolerende deuren, een energiezuinig ventilatiesysteem, …
 • Zeer energiezuinig pakket: ga je voor een max. aantal energiebesparende maatregelen in het hele gebouw? Dan kies je beter voor het ‘zeer energiezuinig pakket’, waarvoor je een bonussubsidie krijgt.

 

Bijkomende subsidies VvE

Wil je weten welke energiebesparende maatregelen het beste resultaat en rendement geven voor jouw gebouw(en)? Dan kan je ook een subsidie aanvragen voor energieadvies. Het energieadvies wordt dan verstrekt door een gecertificeerde energieprestatieadviseur, eventueel in combinatie met procesbegeleiding en/of een meerjarenonderhoudsplan (MJOP). De subsidie bedraagt 75% van de factuur (incl. btw). Let op, er gelden maximum subsidiebedragen.

 

Hoe kan ik de SEEH aanvragen?

Een van de voorwaarden om aanspraak te kunnen maken op de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis is dat je de werken laat uitvoeren door een deskundig bedrijf. Dat is ook het meest aangeraden. Een gespecialiseerde vakman kan je niet alleen gepast adviseren. Hij voert de werken ook zo uit dat alles voldoet aan de voorwaarden om een subsidie te krijgen. Benieuwd naar advies en prijzen op maat? Ontvang hier vrijblijvend offertes bij erkende isolatiespecialisten via deze pagina.

 

 


FAQ premie dakisolatie 2022 - 2023

Heb je nog vragen over de subsidies voor dakisolatie? Dan kan je altijd terecht bij een isolatiespecialist actief in je buurt voor advies op maat. Ook hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen. • Kan ik genieten van de verhoogde subsidiebedragen voor ISDE en SEEH?
  Voldoe je aan alle voorwaarden? Dan kan je in 2022 profiteren van de hogere subsidiebedragen voor zowel de ISDE als de SEEH. Voor beide subsidies heeft de Nederlandse overheid extra budget vrijgemaakt. Voor meer advies op maat rond deze hogere bedragen kan je altijd terecht bij een vakman actief in je buurt.


 • Waarom laat ik de isolatiewerken het best uitvoeren door een expert?
  Wil je verzekerd zijn van een correcte plaatsing van je isolatiematerialen en de kans op koudebruggen en thermische onderbrekingen minimaliseren? Dan doe je het best een beroep op een professional. Bovendien moet je met een vakman samenwerken, wil je aanspraak kunnen maken op de bovenstaande financiële voordelen. Kom in contact met isolatie-experts actief in je buurt via ons aanvraagformulier.


 • Hoe weet ik of ik recht heb op de dakisolatie premie 2022 - 2023
  ?
  Daarvoor kan je terecht bij je isolatie-expert. Die zorgt niet alleen voor een correcte plaatsing van je isolatiematerialen, maar informeert je ook grondig over alle voorwaarden voor de subsidie. Daarnaast bezorgt hij je ook de noodzakelijke documenten en helpt je met het correct invullen van de premieaanvraag. Wil je gericht adviezen, werkwijzen,… vergelijken van meerdere professionals in de buurt? Dat kan via het onderstaande offerteformulier.

 

 

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten