Subsidie dakisolatie 2018

Het dak isoleren is een investering die je op termijn dubbel en dik terugverdient. Om dakisolatie nog interessanter te maken, zijn er verschillende subsidies en andere financiële voordelen. Hierna volgt een overzicht van alle voordelen die je kan aanvragen in 2018. – Laatste update 28 december 2017

Snel naar: Subsidie Energiebesparing Eigen Huisgemeentelijke subsidiesBTWEnergielening

 

 

1. Subsidie energiebesparing eigen huis voor VvE

Als Vereniging van Eigenaren (VvE) kan je nog t.e.m. 2018 de Subsidie energiebesparing eigen huis aanvragen voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen voor jouw gebouw en appartement(en). De subsidie stimuleert zo energiebesparing in bestaande woningen in de particuliere koopsector. Let op, voor particuliere woningeigenaren is er geen subsidieregeling.

 

Beschikbaar budget

Voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen is er een totaalbudget van €12 miljoen. Voor een MJOP (meerjarenonderhoudsplan), energieadvies en procesbegeleiding is er een totaalbudget van €2 miljoen voorzien.

Subsidiebedragen:

  • Max. €2480 voor energieadvies
  • Max. €3600 voor energieadvies met eventuele procesbegeleiding
  • Max. €5400 voor een MJOP in combinatie met energieadvies met eventuele procesbegeleiding

Dit zijn maxima. Voor de specifieke subsidiebedragen per situatie kan je terecht op rvo.nl. 

 

Wat is een VvE?

Het zijn Verenigingen van Eigenaren (VvE) die in aanmerking komen voor de subsidie. Onder de term ‘vereniging’ verstaat men Verenigingen van Eigenaren (VvE), wooncoöperaties (dus geen woningcorporaties) of woonverenigingen.

 

Voor wat kan je de subsidie aanvragen?

  • Voor procesbegeleiding en energieadvies.
  • Als je min. 2 energiebesparende maatregelen en eventueel een energieprestatiegarantie laat uitvoeren.
  • Voor energieadvies icm een groen of duurzaam meerjarenonderhoudsplan (MJOP) en eventuele procesbegeleiding.

 

Welke maatregelen kan je als vereniging nemen?

  • Energiebesparende maatregelen (minstens 2): Het plaatsen van spouwmuurisolatie, gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie of hoogrendementsglas.
  • Aanvullende energiebesparende maatregelen: Pas na het nemen van 2 of meer energiebesparende maatregelen kan je deze subsidie voor aanvullende energiebesparende maatregelen ontvangen. Mogelijke aanvullende maatregelen: het plaatsen van isolerende deuren, een energiezuinig ventilatiesysteem, …
  • Zeer energiezuinig pakket: Ga je voor een max. aantal energiebesparende maatregelen in het hele gebouw? Dan kies je beter voor het ‘zeer energiezuinig pakket’ waarvoor je een bonussubsidie krijgt.
  • Energieprestatiegarantie: Hiermee sluit je een verzekering af die je de zekerheid geeft dat bedrijven de energiebesparende maatregelen goed uitvoeren en dat deze maatregelen ook echt leiden tot energiebesparing.

bron: rvo.nl 

 

Tip: Een vakman kan je niet alleen correct adviseren over de subsidies waarvoor jij in jouw situatie in aanmerking komt. Hij kan jou ook helpen om aan alle voorwaarden te voldoen. Benieuwd naar advies en prijzen op maat? Vraag vrijblijvend offertes aan bij erkende isolatiespecialisten via deze pagina.

 

 

2. Gemeentelijke subsidie dakisolatie 2018

Niet alleen de Rijksoverheid biedt subsidies aan; ook op lokaal niveau kan je soms genieten van voordelen bij het isoleren van je dak. Dit is volledig afhankelijk van gemeente tot gemeente en de voorwaarden waaraan moet voldaan worden, kunnen per gemeente ook verschillen.

Via de Energiesubsidiewijzer kan je voor jouw gemeente nagaan wat het subsidiebedrag is en wat de precieze voorwaarden zijn. Doorgaans gebeurt de subsidieaanvraag via de website van je gemeente aan de hand van je DigiD.

 

 

3. Andere financiële aanmoedigingen voor isolatiewerken

 

1) Verlaagd btw-tarief dakisolatie

Bij het laten uitvoeren van isolatiewerken kan je misschien wel genieten van een verlaagd BTW-tarief. Je betaalt dan slechts 6 procent BTW op de arbeidskosten in plaats van de gebruikelijke 21 procent. Op de isolatiematerialen zelf blijft het standaard btw-tarief van 21 procent echter wel van kracht.

Er zijn nog enkele voorwaarden verbonden aan deze BTW-vermindering. Zo moet je woning ouder dan twee jaar zijn om te kunnen genieten van het verlaagde BTW-tarief.

 

Tip: erkende aannemers kunnen naast het uitvoeren van de isolatiewerken ook helpen bij het kiezen van het isolatiemateriaal dat het voordeligst uitkomt.
✓ Klik hier om vrijblijvend prijzen op maat aan te vragen bij erkende isolatiespecialisten.

 

2) Energiebespaarlening van de nationale overheid

Via de Energiebespaarlening kan je goedkoop lenen als je energiebesparende werken wil laten uitvoeren in je woning. Dakisolatie valt ook onder deze regeling. De rente wordt vastgelegd bij het afsluiten van de lening en verandert niet gedurende de looptijd ervan. Deze looptijd varieert van 7 tot 15 jaar, afhankelijk van het geleende bedrag. Het minimale te lenen bedrag is 2.500 euro, het maximumbedrag is 25.000 euro.

Een van de voorwaarden om dit soort lening af te sluiten is dat je eigenaar bent van de woning waaraan de werken zullen uitgevoerd worden. Je mag ook niet ouder dan 75 jaar zijn om de lening aan te vragen.

 

subsidie dakisolatie met PUR schuim