Dakisolatie-advies.nl

Subsidie dakisolatie 2020

Laatste update, 14 januari 2020 – Het dak isoleren is een investering die je op termijn dubbel en dik terugverdient. Om dakisolatie nog interessanter te maken, zijn er verschillende subsidies en andere financiële voordelen. Hierna volgt een overzicht van alle voordelen die je kan aanvragen in 2020.

Ga snel naar: subsidie energiebesparing eigen huisgemeentelijke subsidiesbtwenergielening

 

1. Subsidie energiebesparing eigen huis

Voor het isoleren van daken kan je als Vereniging van Eigenaren (VvE) of woningeigenaar beroep doen op de landelijke Subsidie Energiebesparen Eigen Woning. Als Vereniging van Eigenaren (VvE) kan je nog t.e.m. 2022 de Subsidie energiebesparing eigen huis aanvragen. Let op, voor particuliere woningeigenaren loopt de subsidieregeling slechts tot en met 31 december 2020.

 

Hoeveel subsidie kan je krijgen?

Wanneer je aan de voorwaarden voldoet, heb je voor dakisolatiewerken recht op een subsidie van ongeveer € 20 per m². Laat je de zolder of vlieringvloer isoleren, dan bedraagt de subsidie € 5 per m².

Let op: om aanspraak te kunnen maken op deze subsidie moet je minstens 2 energiebesparende maatregelen laten uitvoeren:

 

Waarvoor kan je een subsidie aanvragen?

  • Energiebesparende maatregelen (minstens 2): Je kan een subsidie ontvangen als je 2 of meer energiebesparende maatregelen laat uitvoeren: vb. het plaatsen van spouwmuurisolatie, gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsglas, …
  • Aanvullende energiebesparende maatregelen: Pas na het nemen van 2 of meer energiebesparende maatregelen kan je deze subsidie voor aanvullende energiebesparende maatregelen ontvangen. Mogelijke aanvullende maatregelen: het plaatsen van isolerende deuren, een energiezuinig ventilatiesysteem, …
  • Zeer energiezuinig pakket: Ga je voor een max. aantal energiebesparende maatregelen in het hele gebouw? Dan kies je beter voor het ‘zeer energiezuinig pakket’ waarvoor je een bonussubsidie krijgt.

 

Bijkomende subsidies woningeigenaren

Wil je als woningeigenaar laten onderzoeken welke energiebesparende isolatiemaatregelen het meest geschikt zijn voor jouw woning? Dan kan je een maatwerkadviesrapport aan een gecertificeerde energieprestatie-adviseur (EPA) vragen. Hiervoor kan je een subsidie van € 150 krijgen.

 

Bijkomende subsidies VvE

Wil je weten welke energiebesparende maatregelen het beste resultaat en rendement geven voor jouw gebouw(en)? Dan kan je ook een subsidie aanvragen voor energieadvies. Het energieadvies wordt dan verstrekt door een gecertificeerde energieprestatieadviseur, eventueel in combinatie met procesbegeleiding en/of een meerjarenonderhoudsplan (MJOP). De subsidiebedragen zijn het volgende:

  • Energieadvies
Aantal koopwoningen binnen verenigingMaximaal subsidiebedrag
1 of 2 woningen€ 200
3 of 4 woningen € 400
Bij meer dan 4 woningen€ 400 + € 80 per extra woning met een maximum van € 2.480

 

  • Energieadvies met procesbegeleiding
Aantal koopwoningen binnen verenigingMaximaal subsidiebedrag
1 of 2 woningen€ 500
3 of 4 woningen€ 1.000
Bij meer dan 4 woningen€ 1.000 + € 100 per extra woning met een maximum van € 3.600

 

  • Meerjarenonderhoudsplan (MJOP) in combinatie met energieadvies met eventuele procesbegeleiding

Aantal koopwoningen binnen verenigingMaximaal subsidiebedrag
1 of 2 woningen€ 750
3 of 4 woningen
€ 1.500
meer dan 4 woningen
€ 1.500 + € 150 per extra woning met een maximum van € 5.400

 

TIP: laat de isolatiewerken uitvoeren door een deskundig bedrijf

Een van de voorwaarden om aanspraak te kunnen maken op de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis is dat je de werken laat uitvoeren door een deskundig bedrijf. Een gespecialiseerde vakman je niet alleen correct adviseren over de subsidies waarvoor jij in jouw situatie in aanmerking komt. Hij kan je ook helpen om aan alle voorwaarden te voldoen. Benieuwd naar advies en prijzen op maat? Ontvang hier vrijblijvend offertes bij erkende isolatiespecialisten via deze pagina.

 

 

2. Gemeentelijke subsidie dakisolatie

Niet alleen de Rijksoverheid biedt subsidies aan, ook op lokaal niveau kan je soms genieten van voordelen bij het isoleren van je dak. Dit is volledig afhankelijk van gemeente tot gemeente en de voorwaarden waaraan moet voldaan worden, kunnen per gemeente ook verschillen.

Via de Energiesubsidiewijzer kan je voor jouw gemeente nagaan wat het subsidiebedrag is en wat de precieze voorwaarden zijn. Doorgaans gebeurt de subsidieaanvraag via de website van je gemeente aan de hand van je DigiD.

 

 

3. Verlaagd btw-tarief dakisolatie

Bij het laten uitvoeren van isolatiewerken kan je misschien wel genieten van een verlaagd btw-tarief. Je betaalt slechts 9% btw op de arbeidskosten in plaats van de gebruikelijke 21%. Op de isolatiematerialen zelf blijft het standaard btw-tarief van 21% echter wel van kracht.

Er zijn nog enkele voorwaarden verbonden aan deze btw-vermindering. Zo moet je woning ouder dan twee jaar zijn om te kunnen genieten van het verlaagde btw-tarief.

Tip: erkende aannemers kunnen naast het uitvoeren van de isolatiewerken ook helpen bij het kiezen van het isolatiemateriaal dat het voordeligst uitkomt.
✓ Klik hier om vrijblijvend prijzen op maat aan te vragen bij erkende isolatiespecialisten.

 

 

4. Energiebespaarlening van de nationale overheid

Via de Energiebespaarlening kan je goedkoop lenen als je energiebesparende werken wil laten uitvoeren in je woning. Dakisolatie valt ook onder deze regeling. De rente wordt vastgelegd bij het afsluiten van de lening en verandert niet gedurende de looptijd ervan. Deze looptijd varieert van 7 tot 15 jaar, afhankelijk van het geleende bedrag. Het minimale te lenen bedrag is € 2.500, het maximumbedrag is € 25.000.

Een van de voorwaarden om dit soort lening af te sluiten is dat je eigenaar bent van de woning waaraan de werken zullen uitgevoerd worden. Je mag ook niet ouder dan 75 jaar zijn om de lening aan te vragen.

Bron: Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland (RVO)

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten