Hellend dak isoleren

Hoe je een hellend dak isoleert, hangt af van de opbouw van jouw dak. Een dak met spanten isoleer je best door isolatie tussen de spanten (ook kepers genoemd) te plaatsen. Spanten zijn de verticale balken waarop het onderdak en de panlatten rusten. Als jouw dak ook gordingen bevat, kun je isolatie tussen de kepers en de gordingen plaatsen. Gordingen zijn dan weer de horizontaal geplaatste (zware) balken die vaak tegen de muur zijn ingemetseld. En dan is er nog het sarkingprincipe. Dit houdt in dat men bovendaks gaat isoleren. Een overzicht:

 

Soorten hellende daken en hun isolatiemethoden

 

1. Spantendak

Een spantendak komt het vaakst voor bij recentere woningen. De spanten of kepers lopen verticaal langs het dak en vertrekken vanuit de nok. Heel vaak maakt men hier gebruik van minerale wol (glaswol). De rollen glaswol laten zich immers gemakkelijk op maat snijden en zijn gemakkelijk te plaatsen. De rollen klemmen zich ook optimaal tussen de kepers, waardoor ontsnappingsruimtes voor warmte of koude worden vermeden. Daarboven plaats je uiteraard nog een dampscherm dat met tape moet worden afgedicht.

 

Spantendak isoleren

 

2. Gordingendak

Daken van oudere woningen zijn vaak opgebouwd uit kepers en gordingen. De houten kepers lopen daarbij van in de nok van het dak tot beneden aan het dak, terwijl de gordingen van links naar rechts lopen. Bij een dak met gordingen plaats je een eerste laag isolatie tussen de kepers of spanten. Deze laag alleen volstaat niet. Daarom plaats je bij voorkeur nog een tweede laag. Breng deze geschrankt aan. Hierdoor bedek je de naden en kieren die na de eerste laag nog zichtbaar blijven. Op die manier voorkom je luchtlekken. Om nog zekerder te zijn, kun je ook extra latten bevestigen tussen de gordingen. Zo verklein je het oppervlak en creëer je als het ware een soort kaderwerk dat het isolatiemateriaal beter op zijn plaats houdt.
Als alle isolatie werd geplaatst, breng je het dampscherm daarboven aan. Daarboven komt dan uiteindelijk de binnenafwerking van het dak.

Het isoleren van een gordingendak heeft het voordeel dat je de plaatsing meestal gemakkelijk zelf kunt uitvoeren. Het biedt een zeer goede isolatie met een maximaal thermisch comfort, zowel in de zomer als in de winter. De warmtebesparing is meteen voelbaar. Je kunt de ruimte onder het dak dus gemakkelijk als extra leefruimte inschakelen.

 

3. Sarkingdak

Sarking is een methode die vertrekt vanuit het principe waarbij men de isolatie bovenop een bestaande dakconstructie of draagstructuur aanbrengt. Vandaar dat men vaak ook spreekt over de term ‘bovendaks isoleren’. Deze methode wordt vaak gebruikt om een bestaande constructie nog beter te gaan isoleren. De plaatsing gebeurt dan van buitenaf en rechtstreeks op het onderdak (dus boven de kepers of spanten).
Meestal gaat men bij sarking ook gebruik maken van een harde isolatieplaat. Op die manier creëer je een doorlopend isolatieschild zonder koude- of warmtebruggen. Tegelijkertijd kan de isolatieplaat dienst doen als onderdak. Deze methode van het dak isoleren is bijzonder praktisch wanneer de dakconstructie langs de binnenzijde is afgewerkt en/of bewoond wordt.

 

Zoldervloer of dak isoleren?

De vraag rijst vaak of het wel nodig is om het hellend dak te isoleren. Veel hangt af van het feit of je de ruimte net onder het dak intensief wil gaan gebruiken of niet. Indien dit niet het geval is, volstaat het vaak om de zoldervloer te isoleren en het dak zelf onberoerd te laten. Zo verklein je het te isoleren oppervlak en zal je ook niet onnodig moeten verwarmen.

Gebruik je de ruimte als leefruimte, hobbykamer of slaapkamer, dan is dakisolatie noodzakelijk om een aangenaam leefklimaat te creëren (niet te koud en niet te warm). Indien je de ruimte enkel als bergruimte gebruikt, hoef je het dak niet te isoleren. Natuurlijk wil je wel dat je spullen droog en vorstvrij blijven. Daarom is het in dat geval wel belangrijk om je zoldervloer goed te isoleren.
Als je nog niet weet of je de ruimte ooit zal gebruiken, kies je best voor zekerheid. Je kunt in dat geval zelfs zowel de zoldervloer als het dak zelf isoleren. Eventueel kun je later nog de afwerking van de binnenmuren doen.

 

Hellend dak laten isoleren

Hoewel het isoleren van een hellend dak perfect zelf uit te voeren is, kan het toch lonen de werken uit te laten voeren door een professionele plaatser van dakisolatie. Dankzij het verlaagde btw-tarief van 6% en de  subsidies voor dakisolatie komt het uiteindelijke prijskaartje vaak op hetzelfde neer. Om zeker te zijn dat de juiste isolatiemethoden worden toegepast en het meest geschikte isolatiemateriaal wordt aanbevolen, doe je er goed aan verschillende plaatsers met elkaar te vergelijken.

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen