Dakisolatie materialen
Ben je van plan om je dak te isoleren? Dan kan je kiezen uit verschillende dakisolatie materialen. Van glaswol isolatiedekens tot PUR-schuim of inblaasisolatie: weet je niet zeker welk dakisolatie materiaal het meest geschikt is voor jouw project? In dit artikel geven we je graag inzicht in de mogelijkheden. Ontdek hier een handig overzicht van alle dakisolatie materialen met hun voor- en nadelen en uiteraard de prijs!
Inhoudsopgave
Dakisolatie materialen volgens grondstof
1. Minerale wol
2. Kunststof isolatie
3. Ecologische isolatie
Dakisolatie materialen volgens uitvoering
1. Isolatiedekens
2. Isolatieplaten
3. Spuitisolatie
4. Inblaasisolatie
CONCLUSIE: welk dakisolatie materiaal kies ik het best?
Dakisolatie materialen volgens grondstof
Materialen voor dakisolatie kunnen we onderverdelen in 3 grote groepen: minerale wol, kunststof isolatie en ecologische isolatie. Wat zijn de kenmerken, voor- en nadelen en prijzen van deze dak isolatie materialen? We zetten het kort op een rij!
Ga snel naar:
1. Minerale wol
2. Kunststof isolatie
3. Ecologische isolatie
1. Minerale wol
Minerale wol bestaat uit gesponnen woldraden die zijn vermengd met hars, zand, olie, … Deze draden kunnen worden samengeperst tot halfstijve platen of isolatiedekens. Ook minerale wol laten inspuiten tegen je dakconstructie is een optie (bv. gespoten glaswol). Een kort overzicht van de types minerale wol voor je dak:
- Dekens of platen van glaswol: dit is 1 van de meest gebruikte materialen voor het isoleren van een hellend dak langs de binnenkant. Deze dekens of halfstijve platen (gemaakt van gerecycled glas en zand) zijn goedkoper dan de meeste andere materialen. Bovendien zijn ze licht van gewicht en flexibel.
- Dekens of platen van rotswol: ook met rotswol kan je goedkoop en snel een schuin dak langs binnen isoleren (of een zoldervloer). Dit dakisolatie materiaal is gemaakt van gesmolten vulkanisch gesteente. Het beschikt over alle voordelen van glaswol, maar zorgt voor een nog iets betere geluidsisolatie.
- Gespoten glaswol: naast dekens en platen kan je glaswol ook laten inspuiten tussen je dakconstructie of op je zoldervloer. Een vakman kan het makkelijk en snel in bestaande holtes blazen. Zo spaar je arbeidskosten uit en ben je ook 100% zeker van een naadloze isolatielaag voor je dak.
Voor- en nadelen minerale wol
- Beste prijs-kwaliteitsverhouding
- Goede thermische isolatie
- Brandveilig en geluiddempend
- Licht en flexibel
- Meer isolatiedikte nodig
- Enkel geschikt bij voldoende vrije hoogte
Prijs minerale wol
De prijs van minerale wol voor je dakisolatie hangt vooral af van het type en de dikte. Gemiddeld mag je rekenen op 10 à 35 euro per m² (excl. btw en plaatsing).
LET OP: je moet ook rekening houden met de arbeidskosten van een vakman, de prijs van een dampscherm en bevestigingsmaterialen, … Benieuwd naar een totale prijs voor jouw project? Vergelijk gratis en vrijblijvend adviezen en prijzen van vakmannen bij jou in de buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier!
2. Kunststof isolatie
Bij kunststof isolatie gaat het om chemische (hard)schuimen op basis van aardolie. Die zijn te verkrijgen als harde, drukvaste isolatieplaten (zie foto links) of als spuitisolatie (zie foto rechts). Concreet kan je gebruikmaken van de volgende kunststof dakisolatie materialen:
- PUR-dakisolatie: dit is het meest gebruikte kunststof dak isolatie materiaal. Polyurethaan-isolatie is verkrijgbaar in de vorm van harde isolatieplaten of als gespoten PUR-schuim. Met de PUR-isolatieplaten kan je je dak zowel langs binnen als langs buiten isoleren.
- PIR-dakisolatie: polyisocyanuraat-isolatie lijkt op PUR, maar heeft een nog hogere isolatiewaarde. Kortom, met deze harde platen haal je met een dunnere isolatielaag een even goede of zelfs betere thermische isolatie. PIR is wel niet verkrijgbaar in de vorm van spuitisolatie.
- EPS- of XPS-dakisolatie: ook deze kunststof isolatieplaten zijn een optie om je dak langs binnen of buiten te isoleren. Vooral voor een isolatielaag aan de buitenkant van je dakconstructie zijn deze harde platen interessant vanwege hun uitstekende vochtbestendigheid.
Voor- en nadelen kunststof isolatie
- Hogere isolatiewaarde dan minerale wol
- Zelfde of betere thermische isolatie bij geringere dikte
- Hard, drukvast en ongevoelig voor vocht
- Minder geschikt als geluidsisolatie
- Moeilijker te hanteren (platen)
- Niet milieuvriendelijk
Prijs kunststof isolatie
De prijs van kunststof dakisolatie hangt vooral af van het type, de uitvoering (platen of PUR-schuim), de dikte van de isolatielaag, … Gemiddeld mag je rekenen op 10 à 30 euro per m² (excl. btw en plaatsing).
LET OP: de totale kostprijs varieert sterk van project tot project. Benieuwd naar een precieze prijs voor jouw dakisolatie? Vergelijk gratis en vrijblijvend adviezen en prijzen van vakmannen bij jou in de buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier!
3. Ecologische isolatie
Wil je het milieu niet extra op de proef stellen bij het (ver)bouwen van je woning? Dan kan je ook kiezen voor ecologische dakisolatie materialen. Die bestaan uit natuurlijke, onuitputbare en volledig recycleerbare grondstoffen. Voor de productie ervan is ook weinig energie nodig. Enkele voorbeelden:
- Papiervlokken (cellulose): dit dak isolatie materiaal is gemaakt van gerecycled krantenpapier. Het gaat om een vorm van inblaasisolatie. Met een speciale machine blaast een vakman deze vlokken tussen de houten balken van je dakconstructie of tussen de houten balken van je zoldervloer.
- Houtwol: zoek je een ecologischer alternatief voor glas- of rotswol? Dan is houtwol een goede keuze. Met houtvezeldekens of -platen kan een vakman zowel je dak als je zoldervloer isoleren. Houtwol heeft een groot vochtregulerend vermogen en een hoge warmteopslagcapaciteit.
- Schapenwol: naast houtwol is ook schapenwol ecologischer dan glas- of rotswol. Dit materiaal biedt een goede thermische isolatie en het is bovendien luchtzuiverend en vochtabsorberend. Schapenwol is wel duurder dan de reguliere minerale wol.
Voor- en nadelen ecologische isolatie
- Geen belasting voor het milieu
- Brandveilig en vochtregulerend
- Goede thermische isolatie + geluidsisolatie
- Minder gespecialiseerde vakmannen
- Tot 50% duurder dan minerale en kunststof isolatie
- Gevoeliger voor ongedierte
Prijs ecologische isolatie
De prijs van ecologische dakisolatie hangt vooral af van het type, de dikte van de isolatielaag, … Gemiddeld mag je rekenen op 20 à 35 euro per m² (excl. btw en plaatsing).
LET OP: deze richtprijs houdt geen rekening met arbeidskosten, extra materialen als een dampscherm, … Benieuwd naar een totale prijs voor jouw project? Vergelijk gratis en vrijblijvend adviezen en prijzen van vakmannen bij jou in de buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier!
Dakisolatie materialen volgens uitvoering
Materialen voor dakisolatie kan je verkrijgen in verschillende uitvoeringen. Om welke uitvoeringen gaat het allemaal? En welke uitvoering is het meest aangewezen in welke situatie? Een overzicht!
Ga snel naar:
1. Isolatiedekens
2. Isolatieplaten
3. Spuitisolatie
4. Inblaasisolatie
1. Isolatiedekens
Isolatiedekens zijn een budgetvriendelijke en praktische uitvoering van dakisolatie. Bovendien zijn ze licht, flexibel en vlot te hanteren. Een vakman snijdt ze gewoon op maat en klemt ze vast tussen de houten balken van je dakconstructie of de roostering van je zoldervloer. Enkele kenmerken van isolatiedekens:
- eenvoudig te plaatsen, ook op een ongelijke ondergrond
- goede thermische isolatie én ook een optimale geluidsisolatie
- Goede prijs-kwaliteitsverhouding
- Brandwerend en dampopen
- Volledig recycleerbaar
- …
Daksolatie materialen: glaswol, rotswol, houtwol, schapenwol, …
Toepassingen: hellend dak isoleren langs binnen, zoldervloer isoleren, plat dak isoleren langs binnen, …
Richtprijs: vanaf 20 à 35 euro (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.
2. Isolatieplaten
Verschillende dakisolatie materialen kan je verkrijgen in de vorm van isolatieplaten. Die kan je gebruiken om je dak langs binnen (zie foto) of langs buiten te isoleren. Enkele kenmerken van isolatieplaten:
- hogere isolatiewaarde dan isolatiedekens
- verkrijgbaar in verschillende groottes, vormen en diktes
- minder flexibel dan dekens of PUR-schuim (kieren kunnen wel gedicht worden met spuitisolatie)
- sommige platen hebben al een dampscherm langs 1 zijde om vocht tegen te houden
- bepaalde types zijn verkrijgbaar met een tand- en groefsysteem voor een naadloze plaatsing
- …
Dak isolatiematerialen: PUR, PIR, EPS, XPS (harde variant) / glaswol, rotswol, houtwol (halfstijve variant)
Toepassingen: hellend dak isoleren, plat dak isoleren langs buiten, zoldervloer isoleren, …
Richtprijs: vanaf 20 à 25 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.
3. Spuitisolatie
Met spuitisolatie kan een vakman je dak het snelst isoleren. Hij moet namelijk geen dekens of platen op maat snijden en vastklemmen. Gewoon het PUR-schuim of de glaswol op het te isoleren oppervlak spuiten is voldoende. Zeker bij grotere daken kan je zo flink besparen op de arbeidskosten van een vakman. Enkele kenmerken van spuitisolatie:
- dicht alle kieren, spleten en hoeken perfect (optimale luchtdichtheid)
- stabiel en vormvast (geen risico op verzakkingen)
- hoge isolatiewaarde
- dikte valt makkelijk af te stemmen op jouw dak of zoldervloer
- na enkele minuten al volledig uitgehard
- …
Dak isolatiematerialen: PUR-schuim, gespoten glaswol, …
Toepassingen: hellende daken (langs binnen), massieve zoldervloeren, …
Richtprijs: vanaf 25 à 30 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.
4. Inblaasisolatie
Naast spuiten kan een isolatiespecialist bepaalde materialen voor dakisolatie ook inblazen met een speciale machine. Ook hier gaat de plaatsing snel en kan je zeker bij grotere oppervlaktes heel wat arbeidskosten uitsparen in vergelijking met isolatiedekens of -platen. Enkele kenmerken van inblaasisolatie:
- ideaal voor holle ruimtes en plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn
- milieuvriendelijker dan spuitisolatie
- snelle en eenvoudige plaatsing
- geluidsisolerend en brandwerend
- dikte valt makkelijk af te stemmen op jouw dak of zoldervloer
- valt aan te brengen met of zonder kleefstof
- …
Dakisolatie materialen: cellulose (papiervlokken), glaswol, houtvezels, …
Toepassingen: hellende daken (langs binnen), houten zoldervloeren, …
Richtprijs: vanaf 20 à 35 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.
CONCLUSIE: welk dakisolatie materiaal kies ik best?
Er bestaan veel verschillende materialen voor dakisolatie. Zie je even tussen het bos de bomen niet meer? Dan is het handig om de meest bepalende factoren voor een keuze op maat even op een rij te zetten. Een kort overzicht:
- Toepassing: wil je je dak langs buiten isoleren (bv. in het kader van een renovatie)? Dan kies je sowieso het best voor harde, drukvaste isolatieplaten. Isoleer je je dak langs binnen? Dan heb je meer keuze en kan je ook gaan voor isolatiedekens en spuit- of inblaasisolatie. Ook het type zoldervloer bepaalt de keuze voor het isolatiemateriaal. Bij een massieve zoldervloer ga je het best voor kunststof isolatie en bij een houten roostering is minerale wol of ecologische inblaasisolatie meer aangeraden.
- Budget: door materiaalschaarste stijgen de prijzen van alle dakisolatie materialen. Toch zijn er nog altijd verschillen qua kosten tussen de verschillende types materialen. Vraag er dus zeker naar bij je vakman. En onthoud: ondanks die stijgende prijzen blijft dakisolatie een rendabele investering die je sowieso snel terugverdient door lagere energiekosten.
- Opbouw van het dak en beschikbare ruimte: is er voldoende ruimte onder je dak? Dan bieden isolatiedekens van minerale wol de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Bij een beperkte opbouwhoogte is kunststof isolatie dan weer meer geschikt. Dankzij de hogere isolatiewaarde kan je dunner isoleren.
- Oppervlak: gaat het om een egaal oppervlak? Dan kan je perfect kunststof isolatieplaten gebruiken. Bij een ongelijk oppervlak zijn flexibele isolatiedekens beter geschikt. Zijn er bovendien veel kieren en hoeken in je dakconstructie? Dan kan je met spuitisolatie of inblaasisolatie nog altijd probleemloos en vlot een naadloze isolatielaag creëren.
- Persoonlijke wensen: wil je graag zo milieuvriendelijk mogelijk je dak isoleren? Dan zijn er verschillende ecologische materialen om uit te kiezen. Of misschien heb je een bepaalde voorkeur voor een ander dak isolatie materiaal? Bespreek je wensen zeker met je isolatiespecialist.
BELANGRIJK: een vakman informeert je graag over de mogelijkheden voor jouw project en helpt je bij het kiezen van het meest geschikte isolatiemateriaal. Je kan gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat aanvragen bij meerdere vakmannen via het onderstaande offerteformulier: