Dakisolatie plaatsen
Een correcte plaatsing van dakisolatie is al even belangrijk als het kiezen van het juiste materiaal en de isolatiewaarde. In dit artikel staan we even stil bij de belangrijkste aandachtspunten omtrent de plaatsingswijze en het laten plaatsen van dakisolatie.
Laten plaatsen of zelf aan de slag?
Net zoals bij heel wat andere klussen in huis, moet je vaak de afweging maken wat je laat uitvoeren door een vakman en wat je beter zelf doet om geld uit te sparen. Dakisolatie plaatsen is een klus die elke handige Harry met enige research zeker aankan. Diverse premies en subsidies, een fikse BTW-korting, zorgen er echter voor dat het prijsverschil tussen zelfplaatsing en laten plaatsen vaak erg gering is. Op onze pagina met prijsadvies vind je een overzicht van alle interessante financiële voordelen.
Dampdichtheid is onontbeerlijk bij een correcte plaatsing
Sinds enkele jaren is er een echte omwenteling gekomen in de manier waarop we daken gaan isoleren. Vroeger plaatste men de isolatie rechtstreeks onder het dak of de zoldervloer zonder rekening te houden met het vocht dat de isolatie te absorberen zou krijgen. Doordat koude en warme lucht samenkomen in je isolatie, zal namelijk er condens ontstaan, wat de isolatiewaarde aanzienlijk kan verminderen. Na verloop van tijd, zal de vochtige isolatie ook een impact hebben op het houten regelwerk er rondom, dat zal gaan rotten.
Om dergelijke problemen te voorkomen wordt er tegenwoordig steeds gewerkt met een luchtdicht of zelfregulerend dampscherm. Deze zullen voorkomen dat het vocht zich zal opstapelen in je isolatie.
Dampschermen zijn afzonderlijk verkrijgbaar maar er bestaan ook isolatiedekens met een aluminiumafwerking. Deze laatste zijn vooral erg geliefd bij doe-het-zelvers. Professionele plaatsers van dakisolatie kiezen resoluut voor een afzonderlijk dampscherm omdat het een pak sterker is en bovendien ook meer garanties biedt naar dichtheid toe. Wanneer de naden goed afgetapet worden en er geen openingen zijn, zijn beide systemen echter perfect.
Dakisolatie kiezen
Welke isolatie je best laat plaatsen, gaat afhangen van de opbouw van het dak, beschikbare ruimte, gewenste afwerking en je ecologische standpunten. Een overzicht van de meest gebruikte isolatiematerialen voor het dak en de zolder vind je hier terug:
Glaswol
Glaswol wordt gemaakt van gerecycleerd glas en is één van de meest gebruikte materialen om het dak mee te isoleren. Het is verkrijgbaar in de vorm van dekens, matten en in losse zakken. Glaswol is makkelijk te plaatsen en kan zowel door een doe-het-zelver als een vakman gebeuren. Om dit type isolatie te plaatsen, moet je wel voldoende ruimte hebben tussen de kepers of een regelwerk van hout. Bij nieuwbouwwoningen kiest men al snel voor een dikte van 18 centimeter of meer. Glaswol is niet beloopbaar, rot- en schimmelvrij, goedkoop en isoleert bijzonder goed zonder zijn waarde te verliezen. Prijzen starten vanaf €8/m².
– Lees hier meer over glaswol
– Vraag hier vrijblijvend een offerte aan
Rotswol plaatsen
Rotswol lijkt in vele opzichten goed op glaswol. Het is verkrijgbaar in dezelfde vorm, heeft een gelijkwaardige isolatiewaarde en is ook makkelijk zelf te plaatsen. In tegenstelling tot glaswol, zal rotswol wel beter akoestisch isoleren en is het bovendien één van de meest milieuvriendelijkste dakisolatiematerialen. Rotswol is hierdoor wel gevoelig voor vocht, muizen, ratten en ander ongedierte. Bij het plaatsen van rotswol dakisolatie zal je dus steeds rekening moeten houden met een correcte afwerking. De prijs ligt zo’n 20% hoger dan glaswol.
– Lees hier meer over de eigenschappen van rotswol bij een plat dak
– Vraag hier vrijblijvend een offerte aan
Nog enkele aandachtspunten
Elk huis vergt zijn eigen specifieke methode. Een allesomvattende oplossing aanreiken, is dan ook onmogelijk. Vooraleer je isolatie gaat kopen of een prijs gaat aanvragen voor de plaatsing doe je er dan ook goed aan eerst zelf in te schatten wat je wensen zijn. Onderstaande aandachtspunten zullen jou daar vast bij verder helpen:
Zolder of dak
Een eerste belangrijke beslissing zal zijn of je beter af bent met het isoleren van het dak of de zoldervloer. Wanneer je deze ruimte niet gebruikt als woonruimte zou het zonde zijn om deze kamer onnodig te verwarmen. Heel wat mensen kiezen er dan ook voor in eerste instantie de zoldervloer goed te isoleren. Komt er later alsnog een nieuwe functie op zolder dan is het altijd nog mogelijk ook dakisolatie te plaatsen.
Niet alleen de dikte is van belang
Wanneer je isolatiematerialen gaat vergelijken, is het belangrijk niet alleen rekening te houden met de dikte en de isolatiewaarde van het materiaal. Ook de ecologische impact en het akoestisch aspect spelen een belangrijke rol. Zo zal je bij een plat dak heel wat geluid van regen ondervinden wanneer je gebruikmaakt van isolatieplaten. Hier wordt dan ook vaak de combinatie gemaakt met enerzijds glaswol of rotswol en anderzijds isolatieplaten.
Plaatsen met zo weinig mogelijk kieren
Kieren en spleten zijn absoluut uit den boze wanneer je het dak gaat isoleren. Laat de isolatie goed aansluiten op elkaar en spuit kieren waar geen isolatie tussen kan af met isolerend schuim. Als je kiest voor een isolatielaag van, bijvoorbeeld, 20 centimeter, ben je ook beter af door 2 lagen te plaatsen van 10 centimeter. Als je deze 2 lagen geschrankt plaatst, voorkom je dat er onnodig warmte verloren zal gaan.