Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Warmteverlies dak

Wil je het warmteverlies in huis beperken? Dan is je dak het allereerste aandachtspunt. Langs je dak is het mogelijke warmteverlies namelijk het grootst en daar kan je dus ook snel het meeste verschil maken. In dit artikel lees je alles over de gevolgen van warmteverlies via je dak en hoe je dit kan oplossen.

Ga snel naar:
Gevolgen van warmteverlies door het dak
Hoe warmteverlies via je dak oplossen?
Dakisolatie: gemiddelde kosten
Wanneer isolatiespecialist inschakelen?
Ontvang meerdere offertes op maat

 

 

Hoeveel warmte verlies je via je dak?

Warmte stijgt op, waardoor de bovenkant van je huis een logische boosdoener is op gebied van warmteverlies. Je kan berekenen hoeveel warmte precies verloren gaat, maar dit is vrij complex en laat je dus beter over aan een expert. In de meeste gevallen kan je uitgaan van zo’n 30% van je totale warmteverlies, en zelfs meer als je dak in een slechte staat verkeert.

Wil je het warmteverlies via je hellende of platte dak beperken? Een specialist helpt je verder met dakisolatie op maat. Via onze gratis offerteservice kom je in contact met één of meerdere van deze experts actief in je buurt. Begin nu met vergelijken.

warmteverlies dak

 

Wat zijn de gevolgen van warmteverlies door het dak?

Wat zijn de gevolgen van warmteverlies via je dak en wat kan je verwachten als je geen dakisolatie laat plaatsen? Hieronder zetten we de belangrijkste punten op een rijtje:

 • Minder warmtecomfort: het is lastiger om de temperatuur in huis constant te houden als er veel warmte verloren gaat via het dak. Hierdoor zal het thuis al snel te koud worden in de winter, of te warm in de zomer.
 • Hogere energierekening: hoe meer warmte verloren gaat, hoe meer je moet stoken om de temperatuur op peil te houden. Dit is niet alleen belangrijk voor je gezondheid, maar ook om vochtproblemen in huis te voorkomen. Het logische resultaat? Een hogere energierekening.
 • Grotere impact op het milieu: moet je extra stoken, je airco langer aan laten staan, …? Dan verbruik je meer energie en zal je invloed op het milieu dus ook groter zijn. Dit is iets wat je kan beperken met een laag dakisolatie.
 • Veel omgevingsgeluid: geluid van buitenaf is op zolder luid en duidelijk te horen als je dak niet is geïsoleerd. Het komt dan eenvoudig binnen via de naden en kieren die na verloop van tijd ontstaan. Dit is natuurlijk niet fijn, vooral als je de zolder als slaapkamer gebruikt. Ook dat probleem is op te lossen met isolatie.

 

Hoe warmteverlies via je dak oplossen?

Er zijn veel nare gevolgen van warmteverlies via je dak, maar gelukkig zijn er ook meerdere manieren om dit probleem snel op te lossen. De beste isolatiemethode is afhankelijk van het type dak. Hieronder bespreken we de mogelijke oplossingen:

 

OPLOSSING 1: dak isoleren langs de binnenkant

Je kan warmteverlies via je dak beperken door je dak langs binnen te isoleren. Meestal is dit een goede oplossing voor een hellend dak. Een specialist bevestigt het isolatiemateriaal dan tussen de houten balken van de draagstructuur, gecombineerd met een dampscherm aan de warme kant. Het nadeel is wel dat je ruimte op zolder inlevert, wat mogelijk een probleem is als je deze bv. als slaapkamer gebruikt.

Voor een huis met een plat dak is het een minder goed idee. Het isolatiemateriaal ligt dan onder de dakconstructie en de dakbedekking, waardoor deze delen nog steeds onderhevig zijn aan temperatuurschommelingen.

 

OPLOSSING 2: dak isoleren langs de buitenkant

Een dak langs buiten isoleren kost meer werk en is wat prijziger, maar voor elk type dak toe te passen. Deze methode is vooral verstandig als je dakbedekking toch al aan vervanging toe is. Hieronder meer info:

 • Hellend dak: een hellend dak geïsoleerd langs de buitenkant staat ook wel bekend als een sarkingdak. Hierbij komen de isolatieplaten direct op de dakspanten terecht, eventueel met een draagvloer ertussen. Hierboven komt dan een onderdak, uiteindelijk opgevolgd door je dakbedekking. Zo’n sarkingdak is snel op te bouwen, het hele dak is beschermd tegen vocht en verschillende weersomstandigheden, …
 • Plat dak: indien mogelijk is een plat dak altijd langs buiten geïsoleerd. Zo’n dak staat ook bekend als een warm dak. De gehele dakconstructie is dan optimaal beschermd, in tegenstelling tot wanneer je aan de binnenkant isoleert (koud dak).

 

OPLOSSING 3: zoldervloer isoleren

Gebruik je jouw zolder niet als woonruimte en dient deze alleen als opslagplaats? Dan is zoldervloerisolatie zeker te overwegen. Zo beperk je de totale isolatieschil en hoef je dus minder te stoken of te koelen om je huis op een comfortabele temperatuur te krijgen. Een expert gebruikt hiervoor meestal drukvaste kunststof isolatieplaten voor betonnen vloeren en minerale wol voor niet-massieve zoldervloeren. Daarnaast zijn er ook nog ecologische isolatiematerialen, zoals schapen- of houtwol.

 

CONCLUSIE: wat is de beste oplossing?

Er is geen eenduidige oplossing voor warmteverlies via het dak. Alles hangt af van het type dak, je budget en je specifieke wensen. Weet je niet zeker wat je moet doen en hoe je jouw dak moet laten isoleren? Profiteer dan van gericht advies en prijzen op maat van erkende vakbedrijven via onze gratis offerteservice.

 

Dakisolatie: gemiddelde kosten

Afhankelijk van het type dak, het benodigde isolatiemateriaal, hoe complex de klus is, … kan je uitgaan van een gemiddelde prijs van € 20 à 100 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). De uiteindelijke prijs kan ook nog verschillen per expert. Hieronder een kort overzicht met een aantal gangbare richtprijzen:

Wat isoleren?IsolatiewijzePrijs per m²
(incl. plaatsing en excl. btw)
Meer info
Hellend dakLangs binnen€ 20 - 50 (excl. afwerking)Klik hier
Hellend dakLangs buiten€ 40 - 60 (excl. afwerking)Klik hier
Plat dakLangs binnen€ 25 - 40 (excl. afwerking)Klik hier
Plat dakLangs buiten€ 45 - 100 (incl. afwerking)Klik hier
ZoldervloerPUR op massieve vloer€ 20 - 40Klik hier

TIP: bovenstaande prijzen zijn enkel richtprijzen. Zo kunnen de uiteindelijke kosten voor jouw project nog variëren. Ook mogen vakmensen hun eigen tarieven bepalen. Wil je zeker zijn van professioneel advies, een goede uitvoering van de werken, een eerlijke prijs…? Vergelijk nu meerdere vakbedrijven in je buurt.

 

warmteverlies dak beperken

 

Wanneer isolatiespecialist inschakelen?

Je kan in sommige gevallen gerust zelf je dak isoleren. Zo beperk je het warmteverlies via je dak én ben je minder geld kwijt. Toch is doe-het-zelven niet bij elke methode aan te raden. Wat is de beste keuze voor jou? Een beetje uitleg per optie:

 

1. Zelf dak isoleren

Je mag een dak zelf isoleren als je dit langs de binnenkant doet. Je kan zo snel aan de slag, aangezien je niet hoeft te wachten op een plaatser. Daarnaast hoef je geen rekening te houden met arbeidskosten. Echter mag je als doe-het-zelver niet een dak langs buiten isoleren. Ook weet je nooit zeker of je de werken goed uitvoert, of je de juiste materialen gebruikt, … Om deze redenen kies je vaak toch voor een expert.

 

2. Dak isoleren met isolatiespecialist

Of je nu langs buiten of langs binnen isoleert, een expert inschakelen is meestal de beste optie. Zo geniet je namelijk van de volgende voordelen:

 • Gericht advies: welk isolatiemateriaal pas je toe voor je dak, en hoeveel heb je nodig? Wat is de beste isolatiemethode voor jouw project? Misschien zijn er nog alternatieven om te overwegen? Met een erkende specialist ben je zeker van advies op maat van je wensen en budget.
 • Snelle & correcte uitvoering: een erkende installateur plaatst op dagelijkse basis woningisolatie en weet dus precies wat die doet. Zo geniet je gegarandeerd én zo snel mogelijk van een geïsoleerd dak.
 • Kwalitatieve materialen: een expert gebruikt alleen de beste materialen om een definitief einde te maken aan het warmteverlies via je dak. Ook kan die deze vaak voor een lagere prijs inkopen. Zo ben je met een expert toch goedkoper uit dan je zou denken.
 • Financiële voordelen: laat je jouw dak isoleren en is het huis ouder dan 2 jaar? Dan geniet je in ieder geval van een verlaagd btw-tarief van 21 naar 9% op de arbeidskosten. Daarnaast kan je in aanmerking komen voor premies zoals de ISDE (Investeringsubsidie Duurzame Energie). Een professionele installateur vertelt je graag meer over de mogelijkheden, de voorwaarden en het aanvraagproces.

 

Warmteverlies via je dak beperken? Vraag advies aan een expert!

Wil je een einde maken aan temperatuurschommelingen in je huis? Of wil je bijvoorbeeld een volwaardige woonruimte maken van je zolder? Dan kies je altijd voor dakisolatie. Zo beperk je het warmteverlies via je dak tot een minimum en bespaar je flink op je energierekening.

Meer weten? Een erkende isolatiespecialist vertelt je graag meer. Vergelijk meerdere voorstellen van vakmensen actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten