Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Garagedak isoleren

Gebruik je je garage ook als extra leefruimte, washok, …? Voor een lagere energierekening en een hoger wooncomfort laat je dan het best je garagedak isoleren. Dat kan zowel langs binnen als langs buiten. Wat is voor jouw garagedak de beste keuze? En hoeveel kost de isolatie van je garagedak ongeveer? In dit artikel vind je alle antwoorden!

Ga snel naar:
Waarom je garagedak isoleren?
Werkwijze garagedak isoleren?
Garagedak isoleren prijs
Geschikte isolatiematerialen
Zelf isoleren of door vakman?
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Wanneer is je garagedak isoleren een goed idee?

Moet je je garagedak nu isoleren of niet? Dat hangt vooral af van jouw situatie. Gebruik je je garage bv. alleen als opslagruimte voor je auto, fietsen, …? Of gaat het om een vrijstaande garage? Dan is je garagedak isoleren in principe niet noodzakelijk. Dat is wel het geval in de volgende situaties:

 • Garage als leefruimte: dient je garage als hobbyruimte, klusplek, washok, …? Dan is voldoende warmte- en wooncomfort geen overbodige luxe. Dankzij de isolatie van je garagedak blijft je garage lekker warm en droog. Dat is zowel aangenaam voor jezelf als voor je spullen.
 • Garage hangt vast aan je woning: gaat het niet om een vrijstaande garage en laat je die niet isoleren? Dan vormt je garage 1 grote koudebrug tussen de buitenomgeving en je woning. Door je garagedak te isoleren voorkom je warmteverlies in je garage én de rest van je woning.
 • Garage behoort tot beschermd volume: is je garage 1 van de verwarmde ruimtes in je woning? Dan behoort je garage tot het zogenaamde beschermde volume. In dat geval ben je verplicht om je garagedak te isoleren.

LET OP: voor een optimale isolatie is je garagedak isoleren niet voldoende. Denk ook aan de isolatie van je garagemuren, een isolerende garagedeur, … Ontvang gratis advies van een isolatiespecialist actief in je buurt via onze offerteservice.

garagedak isoleren

 

Waarom je garagedak isoleren?

Hangt je garage vast aan je woning? Dan biedt de isolatie van je garagedak alleen maar voordelen. Enkele belangrijke voordelen op een rij:

 • Geen warmteverlies: een niet-geïsoleerde garage zorgt voor warmteverlies in de rest van je woning. Wil je voorkomen dat die warmte zomaar ontsnapt, met hogere energiekosten tot gevolg? Dan is je garage dak isoleren echt een must.
 • Preventie van vochtproblemen: dankzij goede dakisolatie is je garage niet alleen warmer, maar ook droger. Zeker in een ruimte die je niet constant verwarmt, is dat erg belangrijk. Zo voorkom je vochtproblemen die op termijn ook de constructie van je garage kunnen aantasten.
 • Geen tochtgevoel: zonder goede isolatie kan in je garage een vervelend tochtgevoel ontstaan. Gebruik je je garage niet alleen als opslagplaats? Dan kan je met de isolatie van je garagedak voor een hoger wooncomfort zorgen.
 • Waardevermeerdering voor je woning: een geïsoleerd garagedak heeft een positief effect op het energielabel van je huis. Zo stijgt de verkoopwaarde van je woning.
 • Lagere CO2-uitstoot: een betere thermische isolatie betekent automatisch ook minder stoken. Op die manier stoot je ook minder CO2 uit en draag je je steentje bij aan het milieu.

Advies op maat nodig? Een isolatiespecialist informeert je graag over de mogelijkheden voor de isolatie van jouw garagedak. Je kan gratis voorstellen aanvragen bij verschillende vakmannen via onze offertepagina.

 

Werkwijze garagedak isoleren

Afhankelijk van jouw situatie en persoonlijke wensen zijn er 2 opties om je garage dak te isoleren: isolatie plaatsen aan de binnenkant of de buitenkant van je dakconstructie. Beide opties in een notendop:

 

1. Garagedak isoleren aan de binnenkant

Bij deze methode blijft je dakbedekking onaangeroerd. Bij een hellend dak plaatst een vakman het isolatiemateriaal gewoon tussen de spanten of kepers van je dakconstructie. Wil je een plat garagedak isoleren van binnen uit? Dan is je garageplafond isoleren de meest praktische methode. Zijn er houten balken aanwezig? Dan kan de vakman er eenvoudig isolatiedekens tussen plaatsen. In het andere geval zijn spuitisolatie of isolatieplaten ook een optie. Daarna kan je je plafond afwerken met bv. kunststof panelen.

Mogelijke isolatiematerialen: isolatiedekens van minerale wol, kunststof isolatieplaten, PUR-schuim, …
Richtprijs: 20 à 50 euro per m² (excl. btw & afwerking, incl. plaatsing)

 

2. Garagedak isoleren aan de buitenkant

Heb je eerder een volledige dakrenovatie voor ogen? Of is het plafond van je garage al mooi afgewerkt? Dan kan je ook je garagedak aan de buitenkant isoleren. In dat geval plaatst een dakwerker het isolatiemateriaal bovenop je draagstructuur van je plat of hellend garagedak. Zo zit die dakconstructie mee in je isolatieschil , waardoor die beter beschermd is tegen vocht en temperatuurschommelingen.

Mogelijke isolatiematerialen: harde, drukvaste isolatieplaten in PUR, PIR, XPS, …
Richtprijs: 40 à 60 euro per m² (excl. btw & afwerking, incl. plaatsing)

 

Hoe laat ik mijn garagedak het best isoleren?

Dat hangt vooral van jouw situatie af. Is je dakbedekking nog in een goede staat? Dan is je garagedak isoleren van binnenuit de meest praktische en budgetvriendelijke methode. Is een grotere dakrenovatie aan de orde? Dan zijn die werkzaamheden het uitgelezen moment om ook je garagedak langs buiten te isoleren voor een optimale, sluitende isolatieschil.

Zeker zijn van de juiste keuze? Een isolatiespecialist analyseert jouw situatie en informeert je graag over de beste oplossing voor jouw project. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Garagedak isoleren prijs

De kostprijs voor de isolatie van je garagedak hangt vooral af van de gebruikte methode (langs binnen of langs buiten), het type dak en de oppervlakte, … Gemiddeld mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

Soort garagedakIsolatiemethodeGemiddelde prijs per m²
(excl. btw & afwerking, incl. plaatsing)
Plat garagedakLangs binnen€ 25 à 40
Langs buiten€ 45 à 60
Hellend garagedakLangs binnen€ 20 à 50
Langs buiten€ 40 à 60

Op zoek naar een precieze prijs voor jouw project? Dan vraag je best verschillende prijsvoorstellen aan bij isolatiespecialisten actief in je buurt. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … gericht vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

isolatie garagedak

 

Geschikte isolatiematerialen

Je kan je garage dak isoleren met verschillende materialen, elk met hun eigen kenmerken, plaatsingswijze, … Uit welke isolatiematerialen kan je allemaal kiezen? Een kort overzicht:

 

garagedak isoleren isolatiedekens 1. Isolatiedekens

Met isolatiedekens van glaswol of rotswol kan je snel en goedkoop je garagedak isoleren. Een vakman snijdt de dekens gewoon op maat en plaatst ze dan tussen de houten balken van de dakconstructie van je hellend dak of de spanten van je garageplafond.

Bovendien bieden isolatiedekens niet enkel een goede thermische isolatie, maar ook een optimale geluidsisolatie. Daarnaast zijn ze brandwerend en dampopen. Zo kan eventueel vocht ontsnappen.

Toepassing: garagedak isoleren langs binnen
Prijs: 20 à 35 euro per m², excl. btw, incl. plaatsing

 

 

garagedak isoleren isolatieplaten 2. Isolatieplaten

Met harde, drukvaste isolatieplaten kan een vakman zowel platte als hellende garagedaken langs binnen en langs buiten isoleren. Vanwege de hogere isolatiewaarde heb je ook een geringere dikte nodig om dezelfde thermische isolatie van isolatiedekens te bereiken.

Je kan kunststof isolatieplaten verkrijgen in PIR, PUR, XPS, EPS, … Bovendien zijn sommige platen verkrijgbaar met een tand- en groefsysteem voor een optimale plaatsing zonder koudebruggen.

Toepassing: garagedak isoleren langs binnen en langs buiten
Prijs: 20 à 25 euro per m², excl. btw, incl. plaatsing

 

 

garagedak isoleren spuitisolatie 3. Spuitisolatie

Met spuitisolatie (bv.PUR-schuim of icynene) kan een vakman snel en efficiënt je garage dak isoleren. Hij spuit het isolatiemateriaal gewoon met een speciaal pistool tussen de spanten van je dakconstructie of van je garageplafond.

Door die vlotte plaatsing spaar je ook behoorlijk wat arbeidskosten uit. Omdat alle kieren, spleten, … perfect gedicht zijn, ben je ook zeker van een optimale luchtdichtheid.

Toepassing: garagedak isoleren langs binnen
Prijs: 25 à 35 euro per m², excl. btw, incl. plaatsing

 

 

garagedak isoleren inblaasisolatie 4. Inblaasisolatie

Net als spuitisolatie kan je bepaalde isolatiematerialen ook laten inblazen om je garagedak te isoleren, bv. glaswol, cellulose, … Ook deze vorm van isolatie is ideaal om moeilijk bereikbare plaatsen optimaal te isoleren.

Inblaasisolatie is ook milieuvriendelijker dan spuitisolatie. Met het oog op een goede hechting van het isolatiemateriaal gebruikt een isolatiespecialist een kleefstof.

Toepassing: garagedak isoleren langs binnen
Prijs: 20 à 30 euro per m², excl. btw, incl. plaatsing

 

TIP: laat je adviseren door een isolatiespecialist

Niet zeker welke garagedak isolatie voor jouw project de beste is? Vraag dan zeker advies op maat aan verschillende isolatiespecialisten actief in je buurt. Zo kan je hun adviezen gericht vergelijken en een doordachte keuze op maat maken. Bovendien staat je vakman ook garant voor een optimale plaatsing met het oog op een perfect sluitende isolatieschil.

Op zoek naar een vakman actief in je buurt? Vraag gratis en vrijblijvend voorstellen aan bij meerdere isolatiespecialisten via onze offertepagina.

 

Zelf garagedak isoleren of vakman inschakelen?

Is het een goed idee om zelf je garagedak te isoleren of doe je beter een beroep op de expertise van een isolatiespecialist? We zetten beide opties kort op een rij:

 

1. Zelf garagedak isoleren

Heb je de nodige ervaring met isoleren? Dan kan je eventueel zelf je garagedak van binnenuit isoleren met isolatiedekens of -platen. Zelf spuitisolatie of inblaasisolatie aanbrengen is dan weer niet mogelijk. Daarvoor heb je speciale apparatuur, aangepaste kleding en de juiste vakkennis nodig. Ook je garagedak isoleren aan de buitenkant is minder aan te raden vanwege de arbeidsintensieve plaatsing en de mogelijke risico’s voor je eigen veiligheid.

LET OP: ga je doe-het-zelven? Dan moet je rekening houden met enkele belangrijke aandachtspunten voor een optimale isolatielaag zonder koudebruggen of vochtproblemen: dampscherm plaatsen, juiste dikte van het isolatiemateriaal, kieren correct dichten, … Vergeet ook niet dat je als particulier 21% btw betaalt op de aankoop van je materiaal.

 

2. Garagedak laten isoleren

Wil je 100% zeker zijn van een optimaal geïsoleerd garagedak zonder koude- of warmtebruggen? Dan werk je samen met een ervaren isolatiespecialist. Zo ben je verzekerd van:

 • Advies op maat: welk materiaal is het meest geschikt voor de isolatie van jouw garagedak? Welke dikte is vereist? Een vakman geeft je graag advies op maat van jouw project.
 • Correcte uitvoering: een isolatiespecialist zorgt voor een naadloze isolatielaag zonder koude- of warmtebruggen. Bovendien kan zo’n vakman ook spuitisolatie of inblaasisolatie gebruiken, wat als particulier niet aangewezen is.
 • Snelle plaatsing: een vakman isoleert je garagedak niet alleen correct, maar ook snel. Zo vallen de arbeidskosten voor deze klus mee.
 • Kwaliteitsvolle isolatiematerialen: een specialist gebruikt enkel hoogwaardige isolatiematerialen. Bovendien kan hij die ook verkrijgen aan scherpere prijzen dan particulieren.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 2 jaar oud? Dan betaal je slechts 9% btw in plaats van 21%, zowel voor de materiaal- als de arbeidskosten.

CONCLUSIE: een isolatiespecialist kan de isolatie van je garagedak snel uitvoeren met eender welk isolatiemateriaal. In combinatie met het verlaagde btw-tarief komt een vakman inschakelen dus voordelig uit. Bovendien ben je zo ook zeker van een optimaal eindresultaat op lange termijn. Je kan gratis voorstellen aanvragen bij verschillende vakmannen actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten