Geïsoleerde dakplaten
Geïsoleerde dakplaten zijn erg geschikt als dakbedekking voor loodsen, garages, magazijnen, tuinhuizen, stallen, bedrijfshallen en andere gebouwen waarbij dakisolatie gewenst is. Ook bij woningen zie je ze steeds vaker terug. Lees hier meer over de verschillende soorten dakpanelen met isolatie, de voor- en nadelen, prijs en plaatsing.
Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Soorten geïsoleerde dakplaten
Geïsoleerde dakplaten prijs per m²
Dakplaten met isolatie plaatsen
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang vrijblijvend offertes
Wat zijn geïsoleerde dakplaten?
Geïsoleerde dakplaten, ook wel sandwichpanelen genoemd, zijn enkel- of dubbelwandige metalen panelen die aan de binnenzijde voorzien zijn van een thermisch isolatiemateriaal. Dat kan een kunststof hardschuim zijn zoals PUR (polyurethaanschuim) of PIR (polyisocyanuraat). Deze materialen staan bekend om hun goede isolatie-eigenschappen.
Dakpanelen met isolatie worden voornamelijk gebruikt voor gebouwen in de industrie en landbouw, al zie je ze ook steeds vaker voorkomen bij woningen.
Interesse in sandwichpanelen? Een ervaren dakdekker informeert je graag over alle mogelijkheden. Ontvang advies op maat.
Voordelen & nadelen dakpanelen met isolatie
Geïsoleerde dakplaten hebben enkele interessante voordelen, maar wegen die ook op tegen de nadelen?
- Thermische isolatie: dankzij dakpanelen met isolatie blijft de ruimte in de winter langer warm en in de zomer langer koel.
- Snelle plaatsing: geïsoleerde dakpanelen zijn meestal sneller geplaatst dan andere soorten dakbedekkingen, waarmee je heel wat plaatsingskosten bespaart.
- Goedkoop: dakplaten met isolatie zijn dan wel duurder dan gewone dakplaten, maar zijn toch een voordelige keuze dankzij de combinatie van dakbedekking en dakisolatie. Je hoeft het dak immers niet meer apart te isoleren.
- Lange levensduur: dit type dakplaten gaat gemakkelijk 20 tot wel 50 jaar mee.
- Bestand tegen schimmels: dakplaten met isolatie zijn bestand tegen schimmels en zijn daarnaast ook gemakkelijk afwasbaar.
- Licht materiaal: geïsoleerde dakplaten kunnen op nagenoeg iedere dakconstructie worden aangebracht.
- Geen condensvorming: in tegenstelling tot niet-geïsoleerde dakplaten heb je met geïsoleerde dakplaten geen last van condensproblemen.
- Duurder dan gewone dakisolatie: je dak isoleren met geïsoleerde dakplaten is duurder dan traditionele dakisolatie.
- Minder goede geluidsisolatie: geïsoleerde dakpanelen bieden een minder goede geluidsisolatie dan zachte isolatiematerialen of andere soorten dakbedekkingen zoals dakpannen.
- Nauwkeurige montage vereist: het is belangrijk dat de naden tussen de platen nauwkeurig worden afgewerkt zodat er geen hemelwater naar binnen kan lekken. Dat geldt ook voor de plaatsen waar de panelen geschroefd zijn. Om vochtproblemen te voorkomen is een professionele plaatsing van belang.
- Krakende geluiden: geïsoleerde dakplaten hebben de neiging om te gaan ‘werken’ bij temperatuurverschillen, wat kan leiden tot kraakgeluiden. In een magazijn of bedrijfshal zorgt dit voor weinig overlast, maar bij woningen kan dit storend zijn. Dit valt op te lossen door de binnenzijde van het dak af te werken met minerale wol.
Wanneer kiezen voor geïsoleerde dakplaten?
Dakpanelen met isolatie zijn een goede keuze wanneer je wilt besparen door je dakbedekking te combineren met dakisolatie. Ook wanneer je minder belang hecht aan geluidsisolatie, kan je gerust kiezen voor sandwichpanelen.
Twijfel je of geïsoleerde dakplaten geschikt zijn voor jouw gebouw? Een ervaren dakdekker bekijkt samen met jou de mogelijkheden en stelt je de meest geschikte oplossing voor. Kom in contact met professionals in jouw regio.
Soorten geïsoleerde dakplaten
Er zijn 3 verschillende soorten geïsoleerde dakpanelen verkrijgbaar. Naast een vlotte afwatering zorgt elk type dakplaat voor een andere look & feel van het gebouw. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijkheden met enkele voorbeelden van realisaties:
1. Trapezium dakplaten met isolatie
Trapezium dakpanelen worden het vaakst toegepast. Ze zijn erg populair bij industriële gebouwen en moderne woningen. Je kan kiezen uit diverse uitvoeringen met verschillende afstanden tussen de hoge en lage vlakken. Hun eenvoudige vormgeving zorgt niet alleen voor een strakke look maar maakt ze ook goedkoper dan sandwichpanelen met dakpanprofiel.
2. Geïsoleerde golfplaten
Golfplaten zijn de meest gekende vorm van dakplaten. De reden dat dakplaten niet verkrijgbaar zijn in vlakke plaatvorm is omdat de bevestiging van de panelen op een hoger punt moet gebeuren (bovenaan een golf). De golfvorming laat ook toe om de platen waterdicht te overlappen. Door hun oubollige uitzicht en moeilijke beloopbaarheid worden golfplaten echter steeds minder vaak geplaatst.
3. Dakpanplaten met isolatie
Wil je het uitzicht van traditionele dakpannen met de voordelen van sandwichpanelen, dan zijn geïsoleerde dakpanplaten de ideale oplossing. Vanop afstand is het verschil tussen dakpannen en dakpanplaten nauwelijks zichtbaar. Enkele jaren terug kon je ze nog herkennen aan de vlakke dakranden maar tegenwoordig kan je deze kopen in pannenvorm zodat het verschil helemaal niet meer zichtbaar is. Dakpanplaten zijn de laatste jaren dan ook aan een stevige opmars bezig.
Uitvoeringen geïsoleerde dakplaten
Geïsoleerde dakplaten zijn verkrijgbaar in diverse kleuren, afwerkingen en afmetingen. Hieronder vind je een greep uit de mogelijkheden:
-
Kleuren
Dakplaten zijn verkrijgbaar in diverse RAL-kleuren. Zwart, grijs en roodtinten zijn het meest populair. Je kan de binnen- en buitenzijde ook laten coaten voor extra bescherming. Voor de landbouwsector kan je bijvoorbeeld dakplaten kopen met een speciale coating tegen schimmels en agressieve ammoniakdampen. Woon je dicht bij de zee en heb je last van een zilte lucht, dan kan je sandwichpanelen kopen met een sterke coating tegen zout.
-
Afwerkingen
Voor het afwerken van de dakranden en de nok kunnen bijpassende profielen besteld worden. Deze zorgen voor een perfecte waterdichting en aansluiting op het gebouw.
Voor de binnenzijde van geïsoleerde dakplaten kan je kiezen uit staal, polyester of zichtbare isolatie. Je informeert steeds best bij je dakdekker welke platen het meest aangewezen zijn voor jouw woning, bedrijf, tuinhuis of ander gebouw.
-
Afmetingen
Geïsoleerde dakplaten zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes (tot 20 meter). Je kan de platen ook in horizontale lijn laten overlappen maar dit is niet aangeraden. Door te kiezen voor platen over de volledige lengte krijg je een betere waterdichting en een strak uitzicht. De breedte van geïsoleerde dakplaten bedraagt meestal 1 meter. Ze worden naadloos op elkaar aangesloten zodat je van buitenaf geen overlapping ziet.
-
Brandwerendheid
Brandwerende eigenschappen van dakplaten worden steeds belangrijker. Vaak stellen verzekeringsmaatschappijen hoge eisen aan geïsoleerde dakplaten. Zo mag het isolatiemateriaal in de dakplaten in geval van brand niet naar beneden druipen.
Meestal kiest men daarom voor sandwichpanelen met PIR als isolatiemateriaal of minerale wol (glaswol of rotswol). Zeker bij bedrijfsgebouwen / appartementen / winkels,.. is het aan te raden om na te gaan aan welke eisen de dakbedekking moet voldoen.
Geïsoleerde dakplaten prijs per m²
De kostprijs van geïsoleerde dakpanelen is afhankelijk van het type afwerking en de dikte van het isolatiemateriaal dat in de panelen verwerkt is. Prijzen lopen uiteen van 50 tot 200 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing).
LET OP: de exacte kosten van de plaatsing hangen af van de bereikbaarheid van het dak, de oppervlakte, het type dakplaat, eventuele voorbereidende werken, … Via onze offerteservice kan je prijzen op maat van jouw project aanvragen. Start hier jouw aanvraag.
TIP: druk de kosten met subsidies voor dakisolatie
Je kan de kosten voor dakisolatie aanzienlijk drukken met subsidies en andere financiële maatregelen, zoals de ISDE, het verlaagd btw-tarief van 9% op de arbeidskosten, gemeentelijke subsidies… Je dakdekker informeert je graag over alle mogelijke financiële voordelen waarop je aanspraak maakt.
Dakplaten met isolatie plaatsen
Geïsoleerde sandwichpanelen zijn in tegenstelling tot dakplaten zonder isolatie moeilijk zelf te plaatsen. Aangezien de platen van isolatie voorzien zijn, is een horizontale overlapping niet aangewezen en moeten de platen op lengte gemaakt worden.
Door hun omvang en gewicht moeten ze daardoor met een kraan geplaatst worden. Het voordeel is dan weer dat het eindresultaat strakker is. De meerkost van het maat- en kraanwerk wordt ook ruimschoots gecompenseerd door de snellere plaatsing.
Geïsoleerde dakplaten laten plaatsen? Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen van 2 à 3 ervaren dakdekkers via onze gratis offerteservice.
FAQ over geïsoleerde dakplaten
Heb je nog een vraag over dakpanelen met isolatie? Hieronder vind je alvast het antwoord op enkele veelgestelde vragen. Met specifieke vragen kan je steeds terecht bij een dakdekker in jouw buurt.
-
Kan je geïsoleerde dakplaten bij een plat dak plaatsen?Geïsoleerde sandwichpanelen kunnen perfect toegepast worden bij een plat dak. Aangezien de platen over de volledige lengte doorlopen, zijn er nauwelijks naden waar water zou kunnen infiltreren. Net zoals een standaard plat dak moet er wel een minimale hellingsgraad van 1 cm per meter zijn zodat het water vlot kan afgevoerd worden. Lees hier meer over het isoleren van een plat dak. -
Voor welke toepassingen worden dakplaten met isolatie gebruikt?Dakplaten met isolatie worden voornamelijk toegepast bij industriegebouwen zoals loodsen en magazijnen of in de landbouw, bij schuren, stallen, … Daarnaast worden geïsoleerde dakplaten ook steeds vaker toegepast bij particuliere gebouwen zoals woningen, garages en tuinhuizen. -
Zijn dakplaten met isolatie zelfdragend?Dakplaten met isolatie zijn niet volledig zelfdragend maar hebben wel minder steunpunten nodig dan traditionele dakbedekkingen. Zo spaar je heel wat geld uit op de plaatsing van de dakconstructie. -
Kan je dakplaten zonder isolatie plaatsen en nadien isoleren?Ja, maar dit is allesbehalve evident. Waar koude en warmte met elkaar in contact komen zal condens ontstaan met vochtproblemen tot gevolg. Dit laat je dan ook best uitvoeren door een isolatiespecialist. -
Kan je sandwichpanelen schilderen?Zijn je dakpanelen verkleurd of wil je ze een nieuwe kleur geven, dan is dit perfect mogelijk. Met de juiste voorbereiding, primer en verf kan je dak er weer tegenaan voor 10 jaar. -
Wat is goedkoper: dakpannen of dakpanplaten?Qua kostprijs zijn gewone dakpannen goedkoper dan dakpanplaten. De snelle plaatsing en het lagere gewicht maken dan weer dat dakpanplaten soms goedkoper uitkomen.
Aangezien elke situatie anders is en afhankelijk is van tal van factoren (bereikbaarheid, volume, gewenste uitzicht, aansluiting op dakdoorvoeren,…) laat je je best adviseren door 1 of meerdere dakdekkers. Deze kunnen je offertes opmaken voor beide materialen en wijzen op de voor- en nadelen. Vrijblijvende offertes en advies van gespecialiseerde dakdekkers kan je aanvragen via het onderstaande offerteformulier: