Dakisolatie-advies.nl

Geïsoleerde dakplaten

Geïsoleerde dakplaten zijn erg geschikt als dakbedekking voor loodsen, garages, magazijnen, tuinhuizen, stallen, bedrijfshallen en andere gebouwen waarbij dakisolatie gewenst is. Dit type dakplaat kan ook voor woonhuizen gebruikt worden maar vanwege het industriële karakter kiest men hier minder vaak voor. Geïsoleerde dakplaten worden ook wel sandwichpanelen genoemd.

 

Dakplaten met isolatieWat zijn geïsoleerde dakplaten?

Geïsoleerde dakplaten zijn enkel- of dubbelwandige metalen panelen die aan de binnenzijde voorzien zijn van een thermisch isolatiemateriaal. Dat kan een kunststof hardschuim zijn zoals PUR (polyurethaanschuim) of PIR (polyisocyanuraat). Deze materialen staan bekend om hun goede isolatie-eigenschappen. Ook minerale wol zoals rotswol of glaswol kan in de kern worden verwerkt. Minerale wol isoleert akoestisch gezien beter dan PUR en PIR en heeft erg goede brandvertragende eigenschappen.

 

Soorten geïsoleerde dakplaten

Geïsoleerde dakpanelen zijn verkrijgbaar met trapeziumprofiel, golfprofiel of dakpanprofiel. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes (tot zelfs twintig meter). De werkende breedte bedraagt meestal 1 meter. Speciaal voor de agrarische sector zijn er panelen met een speciale coating die bestand is tegen schimmels, agressieve landbouwmiddelen en ammoniakdampen. De buitenkant van het paneel bestaat meestal uit lichtgewicht staal, de binnenplaat kan bestaan uit staal, polyester of een combinatie van materialen. De dakplaten kunnen in allerlei RAL-kleuren worden afgewerkt.

 

Geïsoleerde dakplaten
Realisaties: moderne bungalow met geïsoleerde dakplaten

 

Aandachtspunten geïsoleerde dakplaten

Geïsoleerde dakplaten hebben de neiging om te gaan ‘werken’ bij temperatuurverschillen en dit kan soms leiden tot kraakgeluiden. In een magazijn of bedrijfshal zal dit voor weinig overlast zorgen maar bij particulier gebruik kan dit storend zijn. Verder is het bij dit soort prefab panelen van belang dat de naden tussen de platen nauwkeurig worden afgewerkt zodat er geen hemelwater naar binnen kan lekken. Dat geldt ook voor de plaatsen waar de panelen geschroefd zijn. Om vochtproblemen te voorkomen is een professionele plaatsing van belang.

 

Voordelen dakpanelen met isolatie

• Thermische isolatie (ruimte blijft in winter langer warm, in zomer langer koel)
• Snelle plaatsing is mogelijk (kostenbesparend)
• Lange levensduur
• Bestand tegen schimmels, afwasbaar, hygiënisch (binnenzijde plaat)
• Licht materiaal (kan op nagenoeg iedere dakconstructie worden aangebracht)

 

Nadelen dakpanelen met isolatie

• Relatief duur (t.o.v. traditionele isolatiemethoden)
• Minder goede akoestische isolatie t.o.v. traditionele dakbedekking
• Montage vraagt nauwkeurige plaatsing (waterdichte aansluiting tussen de platen)

 

Isolatie dakplaten
Realisaties: Lichtgrijze dakplaten

 

Prijs van geïsoleerde dakplaten

De kostprijs van geïsoleerde dakpanelen is afhankelijk van het type afwerking en het soort isolatiemateriaal dat in de panelen is verwerkt. Prijzen lopen uiteen van 50-200 euro per m².

Wil je isolatiewerken aan je dak laten uitvoeren? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij isolatiespecialisten. Klik hier voor meer info.

 

Brandwerende dakplaten

Brandwerende eigenschappen van dakplaten worden steeds belangrijker. Vaak stellen verzekeringsmaatschappijen hoge eisen aan geïsoleerde dakplaten. Zo mag het isolatiemateriaal in de dakplaten in geval van brand niet naar beneden druipen. Meestal kiest men daarom voor sandwichpanelen met PIR als isolatiemateriaal of minerale wol (glaswol of rotswol). Het is aan te raden om in de verzekeringspolis na te gaan welke eisen er aan de dakbedekking worden gesteld.

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten