Geïsoleerde dakplaten

Geïsoleerde dakplaten zijn erg geschikt als dakbedekking voor loodsen, garages, magazijnen, tuinhuizen, stallen, bedrijfshallen en andere gebouwen waarbij dakisolatie gewenst is. Ook bij woningen zie je ze steeds vaker terug. Meer info over afmetingen, kleuren, en prijzen vind je hier terug.

Ga snel naar: UitvoeringenAfmetingen en kleurenPrijzenOfferte aanvragen

 

Dakplaten met isolatie Wat zijn geïsoleerde dakplaten?

Geïsoleerde dakplaten zijn enkel- of dubbelwandige metalen panelen die aan de binnenzijde voorzien zijn van een thermisch isolatiemateriaal. Dat kan een kunststof hardschuim zijn zoals PUR (polyurethaanschuim) of PIR (polyisocyanuraat). Deze materialen staan bekend om hun goede isolatie-eigenschappen.

Geïsoleerde dakplaten worden ook wel sandwichpanelen genoemd.

 

Verkrijgbare uitvoeringen

Geïsoleerde dakpanelen zijn verkrijgbaar in 3 verschillende uitvoeringen (profilering). Naast een vlotte afwatering dragen deze bij tot de look & feel van het gebouw. Een overzicht met voorbeelden en realisaties:

 

1. Trapezium dakplaten met isolatie

geisoleerde sandwichpanelen dak

Trapezium dakpanelen worden het vaakst toegepast. Ze zijn erg populair bij industriële gebouwen en moderne woningen. Je kan kiezen uit diverse uitvoeringen met verschillende afstanden tussen de hoge en lage vlakken. Hun eenvoudige vormgeving zorgt niet alleen voor een strakke look maar maakt ze ook goedkoper dan sandwichpanelen met dakpanprofiel.

 

2. Geïsoleerde golfplaten

Golfplaten met isolatie

Golfplaten zijn de meest gekende vorm van dakplaten. De reden dat dakplaten niet verkrijgbaar zijn in vlakke plaatvorm is omdat de bevestiging van de panelen op een hoger punt moeten gebeuren (bovenaan een golf). De golfvorming laat ook toe om de platen waterdicht te overlappen. Door hun oubollige uitzicht en moeilijke beloopbaarheid worden golfplaten steeds minder vaak geplaatst.

 

3. Geïsoleerde dakpanplaten

geisoleerde dakpanplaten

Wil je het uitzicht van traditionele dakpannen met de voordelen van sandwichpanelen, dan zijn dakpanplaten de ideale oplossing! Vanop afstand is het verschil tussen dakpannen en dakpanplaten nauwelijks zichtbaar. Enkele jaren terug kon je ze nog herkennen aan de vlakke dakranden maar tegenwoordig kan je deze kopen in pannenvorm zodat het verschil helemaal niet meer zichtbaar is. Dakpanplaten zijn de laatste jaren dan ook aan een stevige opmars bezig. Offertes kan je aanvragen onderaan deze pagina.

 

Kleuren & afwerking

Dakplaten zijn verkrijgbaar in diverse RAL-kleuren. Zwart, grijs en diverse roodtinten zijn het meest populair. Op gebied van afwerking kan je voor de binnen- en buitenzijde kiezen uit verschillende opties. Voor de landbouwsector kan je bijvoorbeeld dakplaten kopen met een speciale coating die bestand zijn tegen schimmels en agressieve ammoniakdampen. Woon je dicht bij de zee en heb je last van een zilte lucht, dan kan je sandwichpanelen kopen met een sterke coating bestand tegen zout.

 

Nok en dakranden
Voor het afwerken van de dakranden en de nok kunnen bijpassende profielen besteld worden. Deze zorgen voor een perfecte waterdichting en aansluiting op het gebouw.

 

Afwerking langs de binnenzijde
De binnenzijde van geïsoleerde dakplaten zijn verkrijgbaar met staal, polyester of zichtbare isolatie. Je dakdekker adviseert welke platen het meest aangewezen zijn voor jouw woning, bedrijf, tuinhuis of ander gebouw.

 

 

Afmetingen dakplaten met isolatie

Geïsoleerde dakplaten zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes (tot twintig meter). Je kan de platen ook in horizontale lijn laten overlappen maar dit is niet aangewezen. Door te kiezen voor platen over de volledige lengte krijg je een betere waterdichting en een strak uitzicht.

De breedte van geïsoleerde dakplaten bedraagt meestal 1 meter. Ze worden naadloos op elkaar aangesloten zodat je van buitenaf geen overlapping ziet.

 

 

Geïsoleerde dakplaten
Realisaties: moderne bungalow met geïsoleerde dakplaten

Prijs geïsoleerde dakplaten

De kostprijs van geïsoleerde dakpanelen is afhankelijk van het type afwerking en de dikte van het isolatiemateriaal dat in de panelen verwerkt is. Prijzen lopen uiteen van 50 tot 200 euro per m². Gekende merken zijn onder andere Kingspan en Joris Ide. De kostprijs van de plaatsing hangt af van de bereikbaarheid, volume, voorbereidende werken,… Is het gebouw ouder dan 10 jaar, dan kan je genieten van een lager BTW-tarief. Vrijblijvend advies en prijzen op maat van jouw project kan je hier aanvragen.

 

Zelf plaatsen of laten plaatsen?

Geïsoleerde sandwichpanelen zijn in tegenstelling tot platen zonder isolatie moeilijk zelf te plaatsen. Aangezien de platen van isolatie voorzien zijn is een horizontale overlapping niet mogelijk of aangewezen. Hierdoor moeten de platen op lengte gemaakt worden. Dit heeft als gevolg dat ze door hun omvang en gewicht met een kraan geplaatst moeten worden.

Voordeel is dan weer dat het eindresultaat strakker is. De meerkost van het maatwerk en kraanwerk wordt ook ruimschoots gecompenseerd door een snellere plaatsing. Vrijblijvende voorstellen van gespecialiseerde dakdekkers kan je aanvragen via ons offerteformulier.

 

Isolatie dakplaten
Realisaties: Lichtgrijze dakplaten

 

Aandachtspunten geïsoleerde dakplaten monteren

Geïsoleerde dakplaten hebben de neiging om te gaan ‘werken’ bij temperatuurverschillen en dit kan soms leiden tot kraakgeluiden. In een magazijn of bedrijfshal zal dit voor weinig overlast zorgen maar bij particulier gebruik kan dit storend zijn. Dit valt op te lossen door de binnenzijde van het dak af te werken met minerale wol.

Verder is het bij dit soort prefab panelen van belang dat de naden tussen de platen nauwkeurig worden afgewerkt zodat er geen hemelwater naar binnen kan lekken. Dat geldt ook voor de plaatsen waar de panelen geschroefd zijn. Om vochtproblemen te voorkomen is een professionele plaatsing van belang.

 

Voordelen dakpanelen met isolatie

 • Thermische isolatie (ruimte blijft in winter langer warm, in zomer langer koel)
 • Snelle plaatsing is mogelijk (kostenbesparend)
 • Lange levensduur
 • Bestand tegen schimmels, afwasbaar, hygiënisch (binnenzijde plaat)
 • Licht materiaal (kan op nagenoeg iedere dakconstructie worden aangebracht)
 • Geen condensproblemen in tegenstelling tot niet-geïsoleerde dakplaten

 

Nadelen dakpanelen met isolatie

 • Relatief duur (t.o.v. traditionele isolatiemethoden. Wel goedkoper dan nieuwe dakbedekking + isolatie)
 • Minder goede geluidsisolatie t.o.v. zachte isolatiematerialen.
 • Montage vraagt nauwkeurige plaatsing (waterdichte aansluiting tussen de platen)

 

 

Vaakgestelde vragen   • Kan je geïsoleerde dakplaten bij een plat dak plaatsen?
    Geïsoleerde sandwichpanelen kunnen perfect toegepast worden bij een plat dak. Aangezien de platen over de volledige lengte doorlopen zijn er nauwelijks naden waar water zou kunnen infiltreren. Net zoals een standaard plat dak moet er wel een minimale hellingsgraad van 1cm per meter zijn zodat het water vlot kan afgevoerd worden. Lees hier meer over het isoleren van een plat dak.


   • Zijn dakplaten met isolatie zelfdragend?
    Dakplaten met isolatie zijn niet volledig zelfdragend maar hebben wel minder steunpunten nodig dan traditionele dakbedekkingen. Zo spaar je heel wat geld uit op de plaatsing van de dakconstructie.


   • Kan je dakplaten zonder isolatie plaatsen en nadien isoleren?

    Ja maar dit is allesbehalve evident. Waar koude en warmte met elkaar in contact komen zal condens ontstaan met vochtproblemen tot gevolg. Dit laat je dan ook best uitvoeren door een isolatiespecialist.   • Kan je sandwichpanelen schilderen?

    Zijn je dakpanelen verkleurd of wil je ze een nieuwe kleur geven, dan is dit perfect mogelijk. Met de juiste voorbereiding, primer en verf kan je dak er weer tegenaan voor 10 jaar.   • Zijn dakpannen of dakpanplaten goedkoper?

    Qua kostprijs zijn gewone dakpannen goedkoper dan dakpanplaten. De snelle plaatsing en het lagere gewicht maken dan weer dat dakpanplaten soms goedkoper uitkomen.

    Aangezien elke situatie anders is en afhankelijk is van tal van factoren (bereikbaarheid, volume, gewenste uitzicht, aansluiting op dakdoorvoeren,…) laat je je best adviseren door 1 of meerdere dakdekkers. Deze kunnen je offertes opmaken voor beide materialen en wijzen op de voor- en nadelen. Vrijblijvende offertes en advies van gespecialiseerde dakdekkers kan je hier aanvragen.

 

Tip: Kies voor brandwerende dakplaten

Brandwerende eigenschappen van dakplaten worden steeds belangrijker. Vaak stellen verzekeringsmaatschappijen hoge eisen aan geïsoleerde dakplaten. Zo mag het isolatiemateriaal in de dakplaten in geval van brand niet naar beneden druipen.

Meestal kiest men daarom voor sandwichpanelen met PIR als isolatiemateriaal of minerale wol (glaswol of rotswol). Zeker bij bedrijfsgebouwen / appartementen / winkels,..  is het aan te raden om na te gaan aan welke eisen de dakbedekking moet voldoen.

 

 

Offertes voor dakwerken / dakplaten ontvangen?

Wil je isolerende dakplaten plaatsen of laten plaatsen? Via onderstaand formulier kan je vrijblijvend offertes op maat van jouw project aanvragen. Je ontvangt maximaal 3 verschillende offertes en advies van vakmensen actief in jouw regio.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende specialisten