Glaswol dakisolatie: uitvoeringen, kosten, ...
Glaswol is een van de meest populaire isolatiematerialen voor het isoleren van een hellend dak. Het materiaal heeft uitstekende thermische en geluidsisolerende eigenschappen, is eenvoudig te installeren, sluit naadloos aan en is bovendien budgetvriendelijk tegenover isolatiematerialen. In dit artikel bespreken we de voordelen, nadelen, kosten en verschillende toepassingen van glaswol dakisolatie.
Ga snel naar:
Voordelen en nadelen van glaswol
Soorten uitvoeringen glaswol dakisolatie
Hoeveel kost glaswol dakisolatie?
Toepassingen van glaswol dakisolatie
Zelf dakisolatie plaatsen of expert inschakelen?
Wat is glaswol dakisolatie?
Glaswol behoort tot de categorie van de minerale wollen. Het is een polyvalent isolatiemateriaal waarbij vezels van gesmolten glas zijn verwerkt tot zachte isolatiedekens, halfstijve isolatieplaten of inblaasisolatie. Glaswol bestaat voor 99% uit lucht, maar is wel uiterst geschikt om jouw schuin dak mee te isoleren van binnenuit.
Wil jij glaswol dakisolatie gebruiken voor jouw woning? Vergelijk dan eerst meerdere offertes van erkende isolatiespecialisten actief in jouw buurt. Start hier je aanvraag.
Voordelen en nadelen van glaswol
Wat maakt van glaswol een goede keuze om je dak te isoleren? En zijn er ook nadelen aan dit isolatiemateriaal verbonden? We zetten de belangrijkste voordelen en nadelen op een rij:
- Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding: glaswol is relatief goedkoop en biedt goede isolatiewaarden. Dit maakt het een ideale keuze voor wie op zoek is naar een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
- Eenvoudig te installeren: isolatiematerialen in glaswol zijn eenvoudig te plaatsen. Dankzij de samendrukbaarheid van het materiaal is er een goede luchtdichte aansluiting met de houten balken van je dakconstructie mogelijk.
- Thermische en geluidsisolatie: glaswol biedt niet alleen een goede thermische, maar ook een uitstekende geluidsisolatie. Kies je voor glaswol? Dan geniet je van een aangenaam binnenklimaat en hou je tegelijkertijd geluiden van buitenaf tegen.
- Brandveilig: deze isolatie is van nature onbrandbaar. Glaswol heeft een brandreactie van A1, waardoor deze dakisolatie bijdraagt aan de brandveiligheid van je woning.
- Dampopen: isolatie van glaswol is ademend, waardoor vocht uit je dakconstructie kan ontsnappen. Zo voorkom je bijkomende problemen als houtrot.
- Lange levensduur: glaswol dakisolatie gaat gemiddeld 50 jaar mee. Je hoeft de isolatie dus niet snel te vervangen. Bovendien behoudt het materiaal ook optimaal zijn isolatiewaarde.
- Volledig herbruikbaar: dit isolatiemateriaal is milieuvriendelijk en volledig recyclebaar. Glaswol als dakisolatie kiezen, is dus ook een ecologische keuze.
- Irritatie bij verwerking: glaswol kan irritatie veroorzaken aan de huid, ogen en luchtwegen. Het is aangeraden om professionele beschermkledij en een mondmasker te dragen als je met dit materiaal aan de slag gaat. Daarom is het beter om dit werk aan een getrainde professional over te laten.
- Dikkere isolatielaag nodig: hoewel glaswol goed isoleert, heeft het een lagere isolatiewaarde dan materialen zoals PUR of PIR. Om dezelfde thermische prestaties te behalen, is een dikkere laag glaswol nodig. Dit is geen probleem, mits er voldoende ruimte is in je dakconstructie.
Rotswol als alternatief voor glaswol: een goede keuze?
Zowel glaswol als rotswol behoren tot de categorie van minerale wollen en bieden uitstekende isolatiewaarden. Deze twee isolatiematerialen zijn dan ook erg vergelijkbaar. Zijn brandwerendheid en geluidsisolatie erg belangrijk voor jou? Dan kies je beter voor rotswol. Kies je liever een budgetvriendelijker materiaal? Dan is glaswol de betere keuze. Of je nu kiest voor glaswol of rotswol, hangt dus vooral af van jouw specifieke behoeftes.
Uitvoeringen van glaswol dakisolatie
Glaswol isolatie is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. Zo kan je kiezen voor dekens van glaswol of glaswolplaten om je dak te isoleren. Er bestaat ook nog inblaaswol, maar dit gebruiken professionals minder vaak bij dakisolatie.
- Dak isoleren met glaswoldekens
Isolatiedekens uit glaswol zijn erg populair voor de isolatie van schuine daken. Deze dekens zijn flexibel en sluiten zich perfect aan tegen het dakgebinte. Een specialist plaatst de dekens eenvoudig tussen de houten balken. Ze worden nooit rechtstreeks onder de dakpannen geplaatst. Als er dus nog geen onderdak is, moet je eerst zo’n water- en winddichte folie laten aanbrengen. - Dak isoleren met glaswolplaten
Glaswolplaten zijn ideaal voor egale oppervlakken zoals bij de isolatie van platte daken, maar kunnen ook gebruikt worden bij hellende daken. De professional plaatst de glaswolplaten van binnenuit tussen de bestaande dakstructuur. De platen zijn stevig, bieden een uitstekende thermische isolatie en zorgen voor een goede geluidsdemping. - Dak isoleren met glaswol inblaasisolatie
Een laatste uitvoering is de glaswol inblaasisolatie. Hoewel deze minder vaak gebruikt wordt dan dekens of platen, biedt dit materiaal ook een goede thermische en geluidsisolatie. Bij deze uitvoering blaast de expert inblaaswol (Supafil) tussen het onderdak en het dampscherm. Dit soort glaswolisolatie is vooral populair bij het isoleren van spouwmuren en houten tussenvloeren.
Wil je eten welke uitvoering het meest geschikt is om jouw dak te isoleren? Laat je adviseren door een ervaren isolatie-expert actief in je buurt. Ontvang vrijblijvend advies.
Hoeveel kost glaswol dakisolatie?
Je dak isoleren met glaswol kan al vanaf € 25 à € 35 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Hoeveel jouw isolatieproject exact kost, hangt af van verschillende factoren zoals de oppervlakte van je dak, eventuele voorbereidende isolatiewerken, dikte van de isolatie, …
Benieuwd naar de totaalprijs voor jouw isolatieproject met glaswol? Ontvang vrijblijvend prijsoffertes van meerdere isolatiespecialisten actief in jouw buurt. Ontvang hier je offertes.
Kan ik aanspraak maken op subsidies voor dakisolatie?
Je kan de kosten voor glaswol dakisolatie aanzienlijk drukken met subsidies en andere financiële voordelen. Zo kom je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor de ISDE. Is je woning ouder dan 2 jaar? Dan maak je aanspraak op het verlaagde btw-tarief van 9% op de arbeidskosten in plaats van 21%.
Wil je weten hoeveel je kan besparen? Onze specialisten uit de buurt informeren je graag over alle mogelijke premies en financiële voordelen. Ontvang nu advies op maat.
Toepassingen van glaswol dakisolatie
Dankzij de verschillende uitvoeringen is glaswol toepasbaar op bijna alle soorten daken en niet-gebruikte zoldervloeren. Hieronder vind je een overzicht van de voornaamste toepassingen:
1. Glaswol voor schuine daken
Wil je je schuin dak van binnenuit isoleren? Dan zijn glaswoldekens of -platen een uitstekende keuze. Een expert plaatst het isolatiemateriaal eenvoudig tussen de houten balken van je dakconstructie. Eventuele kieren en gaten vult hij op met andere isolatie zoals PUR-schuim. Via deze methode hoef je geen nieuwe dakbedekking te leggen, wat zorgt voor een lagere kostprijs van je project.
2. Glaswol voor niet-massieve zoldervloeren
Gebruik je je zolder niet als leefruimte? Dan kan je ervoor kiezen om je zoldervloer te isoleren met glaswoldekens, platen of inblaasisolatie. Zo voorkom je dat je zolder mee opwarmt, waardoor je flink kan besparen op je energiefactuur. Bovendien verloopt de plaatsing sneller dan bij het isoleren van je dak zelf, waardoor je ook op arbeidskosten bespaart.
Zelf dakisolatie met glaswol plaatsen of expert inschakelen?
Hoewel glaswol plaatsen niet heel ingewikkeld is, kan je toch maar beter een expert inschakelen. Zeker voor grote zolders of daken. Zo bespaar je jezelf veel tijd en moeite en ben je zeker van een mooi afgewerkt eindresultaat. Met een ervaren isolatiebedrijf kan je rekenen op:
- Advies op maat: welke uitvoering is het meest geschikt voor jouw dak? Hoe dik moet de isolatielaag zijn? Een specialist geeft je persoonlijk advies en helpt je de juiste keuze te maken voor jouw woning. Zo weet je zeker dat je de meest geschikte isolatie kiest.
- Correcte uitvoering: een specialist zorgt voor een professionele en foutloze installatie van je dak- of zolderisolatie. Of je nu kiest voor glaswolplaten of -dekens, een erkende specialist inschakelen is altijd een verstandige keuze.
- Hoogwaardige isolatie: werk je samen met een isolatiebedrijf? Dan ben je zeker dat je dak geïsoleerd wordt met glaswol van uitstekende kwaliteit.
- Financiële voordelen: enkel wanneer je samenwerkt met een isolatiespecialist, maak je aanspraak op subsidies en andere financiële voordelen zoals het verlaagd btw-tarief. Ga je zelf aan de slag met glaswol isolatie, dan loop je al deze voordelen mis.
Op zoek naar een isolatiespecialist? Kom gratis en vrijblijvend in contact met meerdere experts via het onderstaande offerteformulier: