Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dak isoleren buitenzijde

Een hellend dak wordt meestal langs de binnenzijde geïsoleerd. Toch is isolatie langs de buitenkant ook een prima optie. Een hellend dak dat geïsoleerd is langs de buitenzijde noemt men ook wel ‘sarkingdak’. Bij platte daken is het altijd aangeraden om langs buiten te isoleren. Dit wordt ook wel ‘warm dak’ genoemd. Een dak isoleren langs de buitenzijde biedt een aantal voordelen ten opzichte van dakisolatie langs binnen.

Je dak van buiten laten isoleren? Vraag hier gratis offertes aan bij dakwerkers.

Ga snel naar:
Voor- en nadelen dak van buitenaf isoleren
Kosten dak isoleren buitenzijde
Werkwijze dak isoleren buitenzijde
Dak luchtdicht isoleren
Veelgestelde vragen
Vergelijk offertes voor dakisolatie

Voordelen en nadelen dak van buitenaf isoleren

Elke isolatiemethode heeft zijn positieve en minder positieve eigenschappen. Ook bij een sarkingdak en een warm dak is dit het geval. Om na te gaan of dakisolatie langs buiten de beste optie is, doe je er goed aan onderstaande zaken af te wegen:

 

Voordelen dakisolatie buitenzijde

 • Geen plaatsverlies: de binnenzijde van de woning blijft onaangetast. Er is ook geen ruimteverlies binnen.
 • Snelle plaatsing: zowel een sarkingdak als een warm dak kunnen snel gerealiseerd worden. Bij isolatie langs binnen is de binnenruimte langere tijd onleefbaar.
 • Bescherming tegen weersinvloeden: de dakconstructie is goed beschermd tegen vocht en diverse weersinvloeden (vorst, uitzetten en krimpen door warmte).
 • Ideaal in combinatie met nieuwe dakbedekking: je dak isoleren langs buiten is interessant bij renovaties van de dakbedekking.
 • Ononderbroken isolatieschil: de isolatieschil is bij deze vorm van dakisolatie ononderbroken. Dit in tegenstelling tot isolatie langs de binnenzijde waarbij sneller koudebruggen kunnen ontstaan.

 

Nadelen dakisolatie buitenzijde

 • Plaatsing vereist expertise: een schuin of plat dak van buiten isoleren vergt de nodige expertise. Zo is een goede luchtdichtheid soms wat lastig te realiseren zonder de juiste kennis en ervaring.
 • Minder geluidwerend: het isolatiemateriaal dat bij deze vorm van isoleren wordt gebruikt (veelal stijve isolatiepanelen) is minder geluidwerend dan de standaard isolatiematerialen zoals rotswol en glaswol.

Kosten dak isoleren buitenzijde

De buitenkant van een dak isoleren, kost gemiddeld € 40 tot 100 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Het isoleren van een dak langs de buitenzijde is vanzelfsprekend duurder dan isoleren langs de binnenzijde. De bestaande dakbedekking moet verwijderd worden en er moet ook een nieuwe afwerkingslaag geplaatst worden. De grote voordelen zijn dan weer dat de binnenafwerking niet aangetast wordt en dat je dak er weer als nieuw zal uitzien en goed is voor minstens 50 jaar.

Veel hangt ook af van het daktype; een plat dak langs de buitenkant isoleren kost meer dan bij een schuin dak. In de tabel vind je de richtprijzen van dakisolatie langs buiten:

Type dakGemiddelde kosten per m²
(excl. btw, incl. plaatsing)
Hellend dak€ 40 - 60 (excl. afwerking)
Plat dak€ 45 - 100 (incl. afwerking)

LET OP: aangezien elk project zijn specifieke eisen heeft, is het moeilijk een vaste prijs per m² te bepalen. Wil je graag een prijs op maat ontvangen voor jouw dakisolatie langs buiten? Vraag dan vrijblijvend prijsvoorstellen aan bij dakwerkers in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

Subsidie dakisolatie aanvragen? Voldoe aan de isolatiewaarden!

Wil je als particulier in aanmerking komen voor de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) en of als VvE in aanmerking komen voor een subsidie voor het isoleren van je dak (Subsidie voor verduurzamingsmaatregelen), dan moet de Rd-waarde van de dakisolatie minstens 3,5 m²K/W bedragen.

Om aan deze waarde te komen kun je stijve isolatieplaten van polyurethaan (ongeveer 12 cm dik) gebruiken zoals de Powerroof isolatieplaten van Recticel. Deze hebben een lambdawaarde van 0,022 W/mK. Maar andere isolatiematerialen zijn vanzelfsprekend ook mogelijk, denk maar aan XPS en PIR. Het belangrijkste is dat je een uiteindelijke warmteweerstand van minstens 3,5 m²K/W krijgt. Meer dakisolatie plaatsen is uiteraard ook perfect mogelijk. Hoe beter je dak geïsoleerd is, hoe minder energie er verloren gaat.

 

schuin dak isoleren langs buitenzijde

 

Werkwijze dak isoleren buitenzijde

Een dakdekker volgt steeds een specifiek stappenplan wanneer hij je hellend of plat dak isoleert langs de buitenkant. Een overzicht:

 

1. Schuin dak isoleren buitenzijde

Kies je voor een sarkingdak, dan zullen de isolatieplaten op de buitenkant van de draagconstructie van het dak geplaatst worden. Dit is een ingrijpend werk dat je beter niet zelf uitvoert. De nodige ervaring en kennis is vereist. Een vakman zal als volgt te werk gaan:

 1. Bestaande dakbedekking verwijderen

  De bestaande dakbedekking (pannen, panlatten en tengellatten) wordt verwijderd, zodat enkel de kepers en gordingen nog te zien zijn.

 2. Isolatie aanbrengen

  In de meeste gevallen worden stijve isolatiepanelen van polyurethaan direct op de dakspanten aangebracht, maar men kan er ook voor kiezen om eerst een draagvloer aan te brengen.

 3. Onderdak aanbrengen

  Bovenop de isolatiepanelen brengt men een onderdak aan. Dit is een speciale klimaatfolie die het dak winddicht en waterdicht maakt. Vocht dat zich in de dakconstructie bevindt kan wel via de folie van binnen naar buiten, maar andersom is niet mogelijk.

 4. Nieuwe tengellatten vastmaken

  De nieuwe tengellatten worden met schroeven (door het isolatiemateriaal heen) aan de dakspanten vastgemaakt. Dit moet nauwkeurig gebeuren aangezien de schroeven diep genoeg in de spanten terecht moeten komen. Bij ongelijke afstanden tussen de keperbalken moet men goed opletten dat de schroeven op de juiste plaats komen.

 5. Dak afwerken

  De panlatten kunnen nu op het tengelwerk worden aangebracht en het dak kan nu netjes afgewerkt worden met een dakbedekking naar keuze.

 

 

2. Plat dak isoleren buitenzijde

Bij een warm dak wordt de isolatie langs de buitenzijde van de dakconstructie aangebracht. Ga je een bestaand plat dak na-isoleren, dan kies je beter voor een omgekeerd dak. Hierbij wordt de isolatie bovenop de bestaande dakbedekking geplaatst. Een dakwerker gaat hierbij als volgt te werk:

 1. Dampscherm plaatsen (warm dak)

  Bij een warm dak brengt de dakwerker een dampscherm aan op de dakconstructie.

 2. Isolatie aanbrengen

  Vervolgens plaatst hij de isolatielaag. Bij een omgekeerd dak plaatst hij het isolatiemateriaal rechtstreeks op de bestaande dakbedekking.

 3. Afwerkingslaag aanbrengen

  Bovenop de isolatielaag bij een warm dak, komt de dakbedekking (EPDM, bitumen…). Bij een omgekeerd dak wordt de isolatielaag afgewerkt met grind, hout of tegels.

 

Op zoek naar een dakwerker om je dak aan de buitenzijde te isoleren? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij specialisten in dakwerken. Start hier jouw aanvraag.

 

Dak luchtdicht isoleren van buitenaf

Een van de nadelen van het langs buiten isoleren van het dak, is het risico op luchtlekken. Deze kunnen zich voordoen bij de aansluiting van de dakvoet en bij de aansluiting van het dak en de zijmuren. Om een perfecte isolatieschil te bekomen doe je dan ook best beroep op een ervaren plaatser van dakisolatie. Mits de nodige voorzorgen en correct materiaalgebruik zal het dak zo perfect geïsoleerd zijn.

Wil je zeker zijn van een luchtdichte isolatie van je dak? Via onze offerteservice vind je verschillende dakwerkers in jouw buurt die jouw dak isoleren langs buiten volgens het boekje. Start hier jouw aanvraag.

 

FAQ over dakisolatie buitenkant

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen rond dakisolatie langs buiten. Heb je een specifieke vraag? Dan kan je hiermee altijd terecht bij een dakwerker in jouw buurt. • Heb ik een vergunning nodig om mijn dak te isoleren langs de buitenzijde?
  Aangezien het volume van je woning toeneemt als je je dak langs de buitenkant laat isoleren, zal je vaak een vergunning nodig hebben om deze werken uit te voeren. Je gaat best op voorhand bij je gemeente na of de geplande werken een vergunning vereisen.


 • Kan ik mijn bestaande dakbedekking recupereren?

  Soms rijst bij huiseigenaren de vraag of het niet mogelijk is om bij dakrenovatie de bestaande pannen te recupereren. In principe is dat mogelijk maar om onderstaande redenen is het niet aan te raden dit te doen:

  • Schade: oude pannen die op een niet geïsoleerd dak hebben gelegen hebben vaak last van onzichtbare vorstschade. Wanneer ze dan op een goed geïsoleerd dak worden gelegd, bestaat het risico dat ze bij vorst kapot gaan vriezen.
  • Uitzicht van het dak: het is voor de dakdekker lastig om met oude pannen het nieuwe dak esthetisch perfect af te werken. Meestal zijn de pannen niet maatvast, wat het leggen ervan bemoeilijkt.


 • Mag je een dak van binnen en buiten isoleren?

  Bij bestaande geïsoleerde daken voldoet de dakisolatie vaak niet meer aan die huidige isolatienorm. Daarom is het een goed idee om je dak nog extra te isoleren. Je mag een dak in principe zowel van binnen als van buiten isoleren, al zijn er wel een aantal aandachtspunten waarmee je rekening moet houden.

  Zo moet de bestaande isolatielaag droog en in goede staat zijn én moet je er ook op letten dat je het nieuwe dampscherm en de nieuwe isolatielaag niet zomaar tegen het oude dampscherm plaatst. Anders zit eventueel vocht in je nieuwe isolatielaag gevangen tussen 2 dampschermen.

  TIP: om een foutieve plaatsing te vermijden, laat je je dakisolatie best altijd plaatsen door een professional. Hij weet waarmee hij rekening moet houden en zorgt zo voor een optimaal rendement van je dakisolatie. Via het onderstaande offerteformulier kom je in contact met geschikte isolatiespecialisten in jouw buurt:

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten