Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Na isoleren dak

Een dak na-isoleren betekent dat je een bestaand dak extra isoleert. Waarom? Omdat er nog geen isolatie aanwezig is of omdat de huidige isolatie niet aan de dakisolatienormen voldoet. Hoe het na-isoleren precies gebeurt, is vooral afhankelijk van het type dak. Een hellend dak na isoleren vraagt een andere aanpak dan een plat dak na isoleren.

Ga snel naar: Hellend dak na-isolerenPlat dak na-isoleren

 

Waarom jouw dak na isoleren?

Nieuwe daken worden standaard van isolatie voorzien waardoor ze onmiddellijk voldoen aan de isolatienormen. Maar wat met bestaande daken? Vaak hebben ze geen isolatie of zijn ze wel geïsoleerd, maar voldoet de isolatiewaarde ervan niet meer aan de huidige energie-eisen. In dat geval is het om verschillende redenen interessant om jouw dak na te isoleren:

 • Energie- en kostenbesparing: de meeste warmte in huis gaat verloren via het dak. Door je dak goed na te isoleren beperk je dat warmteverlies en kan je tot 30% besparen op de energiefactuur. Een lager energieverbruik is bovendien beter voor het milieu.
 • Verhoogd wooncomfort: als jouw dak goed geïsoleerd is, verbetert ook het binnenklimaat in huis. In de zomer wordt de warmte buiten gehouden, in de winter wordt de kou geweerd. De temperatuur in de woning blijft meer constant waardoor het thermisch comfort toeneemt.
 • Verhoogde waarde van de woning: hoe beter het dak geïsoleerd is, hoe hoger de energiescore op het energieprestatiecertificaat (EPC). Een goed geïsoleerd huis scoort ook beter bij verkoop.

 

Hellend dak na isoleren

Een hellend dak extra isoleren kan op 2 manieren: langs binnen of buiten.

IsolatiemethodeGemiddelde prijs per m²Meer info
Hellend dak na isoleren langs binnen€ 20 - 50Klik hier
Hellend dak na isoleren langs buiten€ 40 - 60Klik hier

 

1. Hellend dak na-isoleren langs binnen

De klassieke isolatieopbouw bij hellende daken ziet er van buiten naar binnen als volgt uit: dakbedekking – onderdak – dakisolatie – dampscherm. Het is perfect mogelijk om langs de binnenkant nog extra isolatie aan te brengen. De meest gebruikte isolatiematerialen daarvoor zijn:

na isoleren dak voorbeeld Isolatiewol

Extra isoleren met glaswol is de meest gebruikte methode als er een onderdak aanwezig is. De isolatiewol wordt tussen de kepers geplaatst en over het volledige nieuwe isolatievlak komt nog een dampscherm.

Tip: neemt de reeds aanwezige isolatie teveel plaats in waardoor de kepers niet diep genoeg zijn om extra isolatie te plaatsen? Dan kan je de kepers ophogen door er latten tegen te schroeven. Een andere mogelijkheid is om een nieuw frame op de bredere gordingen te maken. Een offerte op maat kan je hier aanvragen.

 

dak na isoleren Isolatieplaten

Je kan ook isolatieplaten, bijvoorbeeld uit PIR of PUR, tegen de kepers schroeven. Een voordeel ten opzicht van isolatiewol, is dat je met isolatieplaten minder dik moet isoleren om hetzelfde effect te bereiken.

Isolatieplaten zijn meestal al voorzien van een dampscherm. Als je ze aanbrengt werk je dus meteen dampdicht af waardoor een extra dampscherm niet nodig is. Let wel op, bij isolatieplaten kunnen er naden of kieren achterblijven. Het is belangrijk dat je deze goed afplakt of opvult met isolatieschuim. Een offerte op maat kan je hier aanvragen.

 

na isoleren hellend dak Gespoten isolatie

Jouw dak extra isoleren met gespoten PUR is een andere mogelijkheid. Je brengt het aan tussen de balken of rechtstreeks tegen de pannen.

Het grote voordeel van spuitisolatie is dat het een naadloze isolatielaag vormt die alle gaatjes en kieren goed afsluit. Het is dus heel goed tegen koudebruggen en bovendien waterdicht.

Aangezien PUR-schuim van zichzelf al dampdicht is, is een dampscherm niet nodig zijn. Een offerte op maat kan je hier aanvragen.

 

Hou rekening met het bestaande dampscherm

Het is geen probleem om een hellend dak langs de binnenkant van extra isolatie te voorzien. Je moet dan wel rekening houdt met het al aanwezige dampscherm.

Waarom?

Een dampscherm is dampdicht en voorkomt dat vocht uit de woning in het isolatiemateriaal terecht komt. Het onderdak daarentegen is dampopen en zorgt ervoor dat eventueel vocht in het isolatiemateriaal toch langs daar naar buiten kan.

Plaats je een extra isolatielaag en een dampscherm tegen het reeds aanwezige dampscherm, dan zit de nieuwe isolatielaag gevangen tussen 2 dampschermen. Eventueel condensatievocht in het isolatiemateriaal zit dus ook gevangen en kan niet weg, met natte isolatie als gevolg. Natte isolatie verliest zijn isolatiewaarde en kan je dus best vermijden.

Oplossing?

Plaats je een extra isolatielaag en dampscherm, dan moet je het oude dampscherm verwijderen of doorprikken. Zo kan het vocht via het oude dampscherm en onderdak weg.

 

 

2. Hellend dak na-isoleren langs buiten

Zonder onderdak is het niet mogelijk om een hellend dak langs binnen na te isoleren. Het onderdak vormt een beschermende laag tussen de dakbedekking en het isolatiemateriaal. Zonder onderdak bestaat het risico dat water binnensijpelt en het isolatiemateriaal aantast. In dat geval isoleer je jouw dak beter na langs buiten. Dat kan op 2 manieren:

 • Sarkingdak
  Bij deze methode plaats je de isolatieplaten op de buitenzijde van de draagconstructie van het dak. Het grote voordeel ten opzicht van langs binnen te isoleren is de ononderbroken isolatieschil en het uitsluiten van koudebruggen. Doordat alles langs de buitenkant gebeurt, verlies je binnen ook geen ruimte onder het dak. Het enige nadeel is dat de volledige dakbedekking eraf moet zodat alleen de kepers en gordingen overblijven. Deze methode van na isoleren is natuurlijk wel interessant als de dakbedekking sowieso eens moest vervangen worden. Een offerte op maat kan je hier aanvragen.
 • Dakelementen
  Dakelementen zijn op maat gemaakte panelen waarin de isolatie, kepers, het onderdak en de binnenafwerking reeds verwerkt zitten. Deze panelen bedekken met andere woorden de hele hoogte van het dak. Ze worden op de gordingen geplaatst en daarna als puzzelstukken aan elkaar vast gemaakt tot het dak volledig gedicht is. Alle onderdelen zitten dus al in de dakelementen verwerkt, er moet enkel nog dakbedekking geplaatst worden. Een offerte op maat kan je hier aanvragen.

 

na isoleren dak langs buiten

 

Plat dak na isoleren

Een plat dak kan je, net zoals een hellend dak, zowel langs binnen als langs buiten isoleren.

IsolatiemethodeGemiddelde prijs per m²Meer info
Plat dak na isoleren langs buitenWarm dak€ 70 - 100 Klik hier
Omgekeerd dak€ 45 - 50 Klik hier
Plat dak na isoleren langs binnenKoud dak€ 25 - 40 Klik hier

 

1. Plat dak na-isoleren langs buiten

Het na isoleren van en plat dak doe je best langs de buitenkant. Dat kan via een warm dak of omgekeerd dak:

Warm dak

De isolatie komt op de draagvloer van het dak en onder de dakdichting. De dakconstructie zit mee in de isolatieschil waardoor het samen met de woning opwarmt. De dakconstructie is daardoor meer bestand tegen temperatuurschommelingen, scheurvorming in de dakvloer voorkomt.

Bij bestaande platte daken kan je de bestaande dakbedekking verwijderen of een nieuw warm dak op de bestaande dakbedekking plaatsen. De oude dakbedekking doet dan dienst als dampscherm. Een offerte op maat kan je hier aanvragen.

Omgekeerd dak

Bij een omgekeerd dak wordt de isolatie op de bestaande dakbedekking geplaatst waardoor deze beschermd is.

Op de isolatie komt een ballastlaag uit tegels, grind of keien. Deze laag houdt het isolatiemateriaal op zijn plaats en beschermt tegen temperatuurschommelingen.

Deze methode is duurder dan een warm dak, maar je kan de huidige dakbedekking wel behouden. Een offerte op maat kan je hier aanvragen.

 

Duodak: combinatie van een warm en omgekeerd dak

Is je plat dak al geïsoleerd volgens het warme dak principe? Dan kan je het best na-isoleren via het omgekeerde dak principe. Bovenop de bestaande dakbedekking komt dan een extra isolatielaag waarop vervolgens een ballastlaag geplaatst wordt. Zo combineer je het beste van beide isolatiemethodes.

 

2. Plat dak na-isoleren langs binnen

Wanneer je een plat dak langs binnen na isoleert, spreken we van een koud plat dak. Deze methode is minder aan te raden.

Koud dak

Bij een koud dak zit de isolatie tussen of onder het dakbeschot. De dakconstructie zit dus niet in de isolatieschil waardoor het niet mee opwarmt en onderhevig is aan temperatuurschommelingen. Daardoor is het risico op vochtproblemen, schade en rotting groter.

Een plat dak is ook dampdicht aan de buitenzijde. Het vocht van binnen kan daardoor niet ontsnappen, wat het risico op interne condensatie vergroot. Hou er ook rekening mee dat je de binnenafwerking van het dak moet verwijderen om de isolatie te kunnen aanbrengen. Een offerte op maat kan je hier aanvragen.

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten