Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Steenwol dakisolatie

Steenwol (ook rockwool of rotswol genoemd) is een ideaal materiaal om je dak te isoleren. Deze brandwerende minerale wol is verkrijgbaar als drukvaste steenwol platen en flexibele isolatiedekens. Wat zijn de grootste voordelen van rockwool dakisolatie? Hoeveel betaal je gemiddeld per m²? En kan je steenwol dakisolatie zelf plaatsen of schakel je beter een dakisolatie bedrijf in? Je leest het in dit artikel!

Ga snel naar:
Welke mogelijke toepassingen?
Prijs steenwol dakisolatie
Zelf plaatsen of door vakman?
Mogelijke alternatieven
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom kiezen voor steenwol dakisolatie?

Net als glaswol is steenwol een minerale wol met een optimale thermische isolatiewaarde. Steenwol isolatie is gemaakt op basis van gesmolten vulkanisch gesteente en zand. Met hars, olie, … worden de woldraden samengeperst tot steenwol platen en -dekens. Maar waarom is deze minerale wol zo geschikt voor de isolatie van je dak? De belangrijkste voordelen op een rij:

  • Goede thermische isolatie: de thermische isolatiewaarde van steenwol is zeer goed. Zo hou je de warmte in je woning beter binnen en moet je minder stoken. Het gevolg? Lagere energiekosten!
  • Optimale geluidsisolatie: naast die thermische isolatie dempt rockwool dakisolatie ook doeltreffend omgevings- en contactgeluiden. Die geluidsisolatie van rotswol is zelfs nog beter dan die van glaswol.
  • Brandwerend: steenwol isolatie is niet brandbaar. Door die uitstekende brandwerende eigenschappen is dit materiaal ook geschikt als technische isolatie (luchtkanalen, leidingen …).
  • Lange levensduur: steenwol blijft zijn goede isolatiewaarden makkelijk behouden gedurende de hele levensduur. Gemiddeld gaat dit isolatiemateriaal tot wel 75 jaar mee.
  • Dampopen: rotswol isolatie is een ademend materiaal. Daardoor kan eventueel vocht altijd ontsnappen en krijg je geen vochtproblemen. Steenwol dakisolatie is ook ongevoelig voor schimmels, bacteriën en ongedierte.
  • Budgetvriendelijk: dakisolatie van rockwool is iets duurder dan glaswol. Toch blijft ook deze minerale wol gemiddeld goedkoper dan kunststof isolatie als PUR of PIR.

Wil je je dak isoleren met steenwol isolatie? Vraag dan zeker offertes aan bij meerdere dakisolatie bedrijven actief in je buurt. Zo kan je niet alleen hun prijzen, maar ook hun adviezen, werkwijzen, … gericht vergelijken. Start je aanvraag hier!

steenwol dakisolatie

 

Toepassingen van steenwol dakisolatie

Met steenwol isolatie kan je zowel platte daken, hellende daken als zoldervloeren doeltreffend en snel isoleren. Maar hoe verloopt die plaatsing precies? En wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? Een kort overzicht van deze toepassingen:

 

1. Hellend dak isoleren met steenwol isolatie (langs binnen)

Een schuin dak langs buiten isoleren doet een vakman met kunststof isolatieplaten. Is je dak echter in goede staat? Dan kan je makkelijk en snel je hellend dak laten isoleren langs binnen met dekens of platen van steenwol. Een vakman plaatst de steenwol dakisolatie dan gewoon tussen de houten balken van je dakconstructie. Zijn er nog resterende gaten of kieren? Dan vult hij die eenvoudig op met PUR-schuim.

Prijs: vanaf 35 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

2. Plat dak isoleren met steenwol isolatie (langs buiten of langs binnen)

Je plat dak langs binnen isoleren met steenwol is theoretisch mogelijk, maar niet aangeraden. Zo zit je dakconstructie namelijk niet mee in de isolatieschil, waardoor die onderhevig is aan temperatuurwisselingen. Daarom laat je beter je plat dak langs buiten isoleren met steenwol platen. Door hun dichte vezelstructuur zijn die drukvast en beloopbaar. Daarbovenop komt dan een dakbedekking (bv. EPDM). Op die manier is je dakconstructie beschermd en vermijd je schade.

Prijs (langs binnen): vanaf 30 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.
Prijs (langs buiten): vanaf 70 euro per m² (excl. btw, incl. plaatsing & afwerking). Ontvang offertes op maat.

 

3. Houten zoldervloer isoleren met steenwol isolatie

Gebruik je je zolder enkel als opslagruimte? In plaats van je dak kan je dan ook je zoldervloer isoleren met steenwol platen of dekens. Zo moet je een ruimte minder verwarmen in je woning en de plaatsing gaat ook nog sneller. Steenwol is vooral ideaal bij een houten zoldering. Zo kan vocht ontsnappen en vermijd je houtrot, schimmels, … Een vakman vult de vloerbalken gewoon op met isolatie, eventueel gevolgd door een afwerking met bv. OSB-platen.

Prijs: vanaf 20 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang offertes op maat.

 

TIP: ontvang advies op maat van een isolatiespecialist!

Isoleer je best je dak of je zoldervloer? Hoe dik moet die isolatielaag zijn en hoe werk je die af? Kies je best voor steenwol platen of voor isolatiedekens? Voor advies op maat contacteer je best een isolatiespecialist actief in je buurt. Die bekijkt jouw situatie en informeert je gericht over je mogelijkheden. Zo maak je zeker de juiste keuzes!

Isolatiespecialisten contacteren? Dat kan snel en eenvoudig via onze gratis offerteservice. Ontvang vrijblijvend voorstellen op maat!

 

Prijs steenwol dakisolatie

Laat je je dak of zoldervloer isoleren met steenwol isolatie? Dan mag je rekenen op een prijs vanaf 20 à 35 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De exacte kosten voor jouw project zullen vooral afhangen van de oppervlakte van je dak of zoldervloer, de moeilijkheidsgraad van de werken, …

BELANGRIJK: de kosten kunnen ook verschillen van vakman tot vakman. Vergelijk daarom zeker de offertes van meerdere isolatiespecialisten actief in je buurt. Zo kan je eenvoudig hun totaalprijzen, maar ook adviezen, uitvoertermijnen, … naast elkaar leggen. Start je aanvraag hier!

 

steenwol platen

 

Zelf je dak isoleren met steenwol of door vakman?

Kan je zelf steenwol dakisolatie plaatsen of doe je best een beroep op een ervaren vakman? We overlopen kort beide opties:

 

1. Zelf steenwol dakisolatie plaatsen

Heb je voldoende ervaring als klusser? Dan kan je ook zelf je dak of zoldervloer isoleren met steenwol platen of isolatiedekens. Let op: de plaatsing kan zorgen voor irritatie aan de huid, ogen en luchtwegen. Je zorgt dus best voor beschermende kledij en een mondmasker.

BELANGRIJK: als doe-het-zelver betaal je enkel voor je materialen, maar het risico op fouten bij de plaatsing is wel groter. Hou daarom goed rekening met belangrijke aandachtspunten zoals het aanbrengen van een dampscherm, het dichten van kieren en gaten, de juiste dikte van de isolatielaag, …

 

2. Steenwol dakisolatie laten plaatsen

Wil je 100% zeker zijn van een naadloze isolatieschil met een optimaal rendement op lange termijn? Dan is samenwerken met een vakman nog altijd de beste en veiligste keuze. Dankzij zijn ervaring en expertise kan je rekenen op…

  • Advies op maat: een isolatiespecialist inspecteert je dak grondig en geeft je dan gericht advies, van de keuze van de materialen tot en met de afwerking. Zo kan je op je beide oren slapen.
  • Correcte uitvoering: een vakman plaatst de steenwol isolatie volgens de regels van de kunst. Indien nodig dikt hij je houten balken extra op om dieper te kunnen isoleren, hij zorgt voor een luchtdichte plaatsing zonder kieren, …
  • Snelle werkzaamheden: dankzij zijn ervaring, het juiste gereedschap, … kan een vakman je dak snel isoleren. Zo bespaar je jezelf heel wat tijd en moeite. Door die vlotte plaatsing vallen de arbeidskosten ook goed mee.
  • Hoogwaardige materialen: een vakman werkt enkel met steenwol van de hoogste kwaliteit. Zo ben je zeker van een optimale werking, lange levensduur, …
  • Subsidies & financiële voordelen: werk je samen met een erkende vakman? Dan kan je aanspraak maken op de ISDE voor het isoleren van je dak met steenwol. Als je woning minstens 2 jaar oud is, betaal je bovendien slechts 9% btw op de arbeidskosten.

CONCLUSIE: de voordelen van samenwerken met een vakman wegen meer door dan de uitgespaarde arbeidskosten bij doe-het-zelven. Bovendien werkt een isolatiespecialist snel en geniet je doorgaans van het verlaagd btw-tarief van 9% op de arbeidskosten. Zo komt doe-het-zelven amper goedkoper uit. Ontvang voorstellen van meerdere vakmannen in je buurt!

 

Mogelijke alternatieven voor steenwol isolatie

Uiteraard zijn er naast steenwol nog andere kwalitatieve isolatiematerialen om je dak te isoleren. Uit welke alternatieven kan je nog kiezen? We zetten ze even op een rij:

 

ALTERNATIEF 1 = glaswol

Naast steenwol is ook glaswol een goede optie om je houten zoldervloer of je hellend dak langs binnen te isoleren. Bovendien is deze minerale wol op basis van gerecycleerd glas en zand ook iets goedkoper dan rockwool dakisolatie. Steenwol is dan weer wel brandwerender en zorgt voor een betere geluidsisolatie.

Belangrijk: je kan ook kiezen voor gespoten glaswol. Een vakman kan dit materiaal tussen je dakconstructie of op je zoldervloer spuiten. Dat gaat snel en je bent zeker van een sluitende isolatielaag.

 

ALTERNATIEF 2 = kunststof isolatie

Naast minerale wol kan je ook kiezen voor kunststof dakisolatie. Het gaat om chemische hardschuimen op basis van aardolie. Die kan je verkrijgen als harde, drukvaste isolatieplaten, maar ook als spuitisolatie (bv. PUR-schuim). Kunststof isolatie heeft een hogere isolatiewaarde, maar zulke platen zijn minder flexibel en moeilijker te hanteren dan minerale wol. PUR, PIR, EPS, … zijn ook niet milieuvriendelijk.

 

ALTERNATIEF 3 = ecologische isolatie

Wil je zo milieuvriendelijk mogelijk je woning renoveren en verduurzamen? Om je dak te isoleren, kan je kiezen voor verschillende ecologische materialen als papiervlokken (cellulose), houtwol, schapenwol, … Hou er wel rekening mee dat deze materialen gemiddeld duurder zijn dan minerale wol en kunststof dakisolatie. Er zijn ook minder vakmannen beschikbaar die werken met dergelijke materialen.

 

Zeker zijn van het juiste materiaal? Contacteer een vakman!

Nog niet zeker welk materiaal het meest geschikt is om je dak te isoleren? En wil je zeker zijn van een optimale prijs-kwaliteitsverhouding? Vraag dan advies aan een vakman actief in je buurt. Die bekijkt jouw project en stelt dan het meest geschikte materiaal voor, afgestemd op jouw wensen en budget.

Vrijblijvend meerdere isolatiespecialisten contacteren? Dat kan snel en eenvoudig via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten