Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zolderdak isoleren

Wil je je zolder als leefruimte gebruiken? Dan is het isoleren van de zoldervloer niet voldoende en moet je je zolderdak isoleren. Zo kan je tot wel 30% besparen op je energierekening. Hoe gaat een vakman te werk en welke materialen gebruikt hij? Hoeveel kost zolderdak isolatie per m²? En welke aandachtspunten mag je zeker niet uit het oog verliezen? Je leest het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe zolderdak isoleren?
Materialen voor zolderdak isolatie
Kosten zolderdak isoleren
Belangrijke aandachtspunten
Zolderdak of -vloer isoleren?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wanneer is je zolderdak isoleren een goed idee?

Heb je een zolderrenovatie gepland om een extra leef- en woonruimte te creëren? Dan wil je uiteraard die 2e badkamer, nieuwe slaapkamer, hobbyruimte, … lekker warm houden. Daarom is het isoleren van je zolderdak essentieel. Zo vermijd je veel warmteverlies en kan je je energiekosten doen dalen met wel 30%. Bovendien vermijd je vochtproblemen, storende omgevingsgeluiden, … én verhoog je de waarde van je woning!

Wil je je zolderdak isoleren en afwerken? Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat bij meerdere isolatiespecialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

zolderdak isoleren

 

Hoe zolderdak isoleren?

Een hellend zolderdak isoleren kan op 2 manieren: langs binnen en langs buiten. Welke werkwijze is het meest geschikt voor jouw situatie? Beide opties op een rij:

 

1. Zolderdak isoleren langs binnen

Is een volledige dakrenovatie niet aan de orde? En vind je het ok om een beetje plaats te verliezen aan de binnenkant van je dak? Dan is het isoleren van je zolderdak langs binnen de meest aangewezen én ook de meest praktische en goedkope optie. Een vakman plaatst de zolderdak isolatie dan tussen de houten balken van je draagstructuur. Daarbij is altijd een dampscherm nodig aan de warme zijde van de isolatie.

Mogelijke materialen: isolatiedekens van minerale wol, isolatieplaten, spuitisolatie, inblaasisolatie, …
Richtprijs: 20 à 50 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

2. Zolderdak isoleren langs buiten

Is je dakbedekking niet meer in goede staat of heb je geen onderdak? Dan laat je beter een volledige dakrenovatie uitvoeren, incl. zolderdak isolatie. Een dakwerker plaatst het isolatiemateriaal voor je zolderdak dan bovenop de bestaande draagstructuur. Die methode is uiteraard duurder, maar je bent wel zeker van een optimaal eindresultaat en een naadloze isolatielaag zonder koudebruggen.

Mogelijke materialen: harde isolatieplaten van kunststof hardschuim
Richtprijs: 40 à 60 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Hoe isoleer ik een plat zolderdak?

Meestal gaat het om hellende daken, maar ook een plat zolderdak is uiteraard mogelijk. In dat geval isoleer je je zolderdak best langs buiten met harde isolatieplaten. Zo zit je dakconstructie mee in de isolatieschil en is die draagstructuur dus niet onderhevig aan temperatuurschommelingen. Zo is er geen risico op barsten en scheuren.

Advies op maat nodig? Via onze gratis offerteservice kom je onmiddellijk in contact met erkende isolatiespecialisten actief in je buurt!

 

Materialen voor zolderdak isolatie

Er bestaan verschillende materialen voor zolderdak isolatie, elk met hun eigen kenmerken, isolatiewaarde, prijs, … Waaruit kan je allemaal kiezen voor het isoleren van je zolderdak? Een overzicht:

 

isolatiedekens zolder 1. Isolatiedekens

Isolatiedekens van minerale wol zijn een relatief budgetvriendelijke en praktische uitvoering van dakisolatie. Ze zijn erg flexibel, waardoor een  vakman ze vlot tussen de houten balken van de dakconstructie kan plaatsen. Hij moet de isolatiedekens enkel op maat snijden, waardoor het isoleren ook behoorlijk snel gaat. Bovendien biedt minerale wol naast een goede thermische isolatie ook een sterke geluidsisolatie.

→ Vereiste dikte: 16 à 21 cm

Prijs: vanaf € 20 à 35 per m², excl. btw en incl. plaatsing

Vraag vrijblijvend offertes aan.

 

isolatieplaten zolder 2. Isolatieplaten

Kunststof isolatieplaten voor je zolderdak kan je zowel langs binnen als buiten laten plaatsen. Dankzij het handige tand- en groefsysteem creëer je aan de buitenkant van je zolderdak een naadloze isolatielaag. Laat je de platen langs binnen plaatsen? Dan kan een vakman de eventuele kieren dichten met PUR-schuim. Kunststof isolatieplaten hebben ook een hogere thermische isolatiewaarde dan minerale wol.

→ Vereiste dikte: 12 à 15 cm

→ Prijs: vanaf € 20 à 25 per m², excl. btw en incl. plaatsing

Vraag vrijblijvend offertes aan.

 

zolder spuitisolatie 3. Spuitisolatie

Met spuitisolatie kan een vakman het snelst je zolder dak isoleren. Hij moet geen dekens of isolatieplaten voor je zolderdak op maat snijden. Het volstaat om met een speciaal pistool de spuitisolatie aan te brengen tussen de balken van de dakconstructie. Zo zorgt hij voor een naadloze isolatielaag en ben je zeker dat elke kier helemaal is gedicht. Je kan ook de dikte van de zolderdak isolatie mooi afstemmen op je project.

→ Vereiste dikte: 12 à 15 cm

→ Prijs: vanaf € 25 à 30 per m², excl. btw en incl. plaatsing

Vraag vrijblijvend offertes aan.

 

inblaasisolatie zolder 4. Inblaasisolatie

Kies je liever een isolatiemateriaal voor je zolderdak dat milieuvriendelijker is dan PUR-schuim? Dan kan je naast die spuitisolatie ook gaan voor inblaasisolatie. Het principe is gelijkaardig, maar hier gaat het om materialen als cellulose (papiervlokken), houtvezels of glaswol. Een vakman blaast die tussen de balken van je zolderdak met een kleefstof. Ook hier ben je zeker van een naadloze isolatielaag.

→ Vereiste dikte: 16 à 21 cm

→ Prijs: vanaf € 20 à 30 per m², excl. btw en incl. plaatsing

Vraag vrijblijvend offertes aan.

 

Welke isolatie voor mijn zolderdak kies ik het best?

Dat hangt volledig af van jouw woonsituatie, je budget, je persoonlijke wensen, … Laat je bv. je zolder dak isoleren langs binnen of langs buiten? Gaat het om diepe spanten waar je makkelijk isolatie tussen kan plaatsen of is spuit- of inblaasisolatie meer aangewezen? Dergelijke factoren spelen allemaal een rol bij de keuze voor het beste isolatiemateriaal voor jouw zolderdak.

TIP: een erkende isolatiespecialist informeert je graag over de mogelijkheden voor de isolatie van jouw zolderdak. Zo ben je zeker van een doordachte keuze tegen een correcte prijs. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere vakmannen in je buurt!

 

Kosten zolderdak isoleren

Hoeveel betaal je nu gemiddeld voor zolderdak isolatie per m²? Die prijs hangt vooral af van de gebruikte methode (langs buiten of langs binnen), het gekozen isolatiemateriaal, de oppervlakte van je zolder, … Gemiddeld mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

IsolatiemethodeGemiddelde prijs per m²
Zolderdak isoleren langs binnen€ 20 à 50
Zolderdak isoleren langs buiten€ 40 à 60

BELANGRIJK: je kan deze kosten onder meer drukken met de ISDE voor particulieren. Een vakman begeleidt je bij de aanvraag en bezorgt je alle nodige documenten. Vrijblijvend meerdere specialisten contacteren? Dat kan snel via onze offertepagina. Start je aanvraag hier!

 

zolderdak isolatie

 

Belangrijke aandachtspunten

Wil je zeker zijn van een optimale isolatie van je zolderdak op lange termijn? Dan moet je goed rekening houden met verschillende aandachtspunten. Enkele sleutelfactoren op een rij:

  • Onderdak of niet: zie je vanop je zolder je dakbedekking gewoon liggen? Dan is er geen onderdak aanwezig. Zo’n water- en winddichte folie is essentieel om je dak te beschermen tegen de weersinvloeden. In dat geval zal je vakman dus eerst zo’n onderdak moeten aanbrengen, idealiter aan de buitenkant van je dakconstructie.
  • Bestaande dakisolatie: is je bestaande laag zolderdak isolatie in slechte staat? Dan zal je isolatiespecialist die eerst verwijderen. Bij een dunne isolatielaag in goede staat kan hij ook een extra laag dakisolatie aanbrengen voor een optimale thermische isolatie van je zolder. Hij doorprikt of verwijdert wel eerst je oude dampscherm om vochtproblemen te vermijden.
  • Staat van de dakbedekking: wil je je zolder dak isoleren? Dan ga je best eerst de staat van je dakbedekking na (dakpannen, leien, EPDM, …). Het zou zonde zijn om je zolderdak bv. langs binnen te isoleren, terwijl je dak eerder aan een volledige renovatie toe is. Schakel dus zeker een vakman in om je dakbedekking en -constructie eerst nauwkeurig te laten analyseren.
  • Doe-het-zelven: heb je de nodige ervaring met isolatiewerken? Dan kan je eventueel het isoleren van je zolderdak langs binnen voor je rekening nemen. Vergeet wel niet dat je als doe-het-zelver geen spuit- of inblaasisolatie kan gebruiken.
  • Afwerken van de zolderisolatie: bij isolatie langs buiten kies je een nieuwe dakbedekking. Wil je langs binnen je zolderdak isoleren en afwerken? Dat kan met gipsplaten of panelen in kunststof of hout. Er bestaan ook kant-en-klare systemen met een dunne afwerklaag van hout of kunststof die bevestigd is aan het isolatiemateriaal.
  • Breedte van de houten balken: zijn de balken van je dakconstructie breed genoeg? Dan kan een vakman daar makkelijk isolatieplaten of -dekens tussen klemmen. Is dat niet het geval? Dan kan een vakman ook spuit- of inblaasisolatie gebruiken voor een voldoende dikke isolatielaag. Ook de houten balken opdikken met extra houten latten is een mogelijkheid.

TIP: een professionele vakman houdt rekening met al deze aandachtspunten bij het isoleren van je zolderdak. Zo ben je zeker van een naadloze isolatie, optimaal rendement en zo kort mogelijke terugverdientijd. Kom vrijblijvend in contact met meerdere isolatiespecialisten in je buurt!

 

Zolderdak of -vloer isoleren?

Naast je zolderdak kan je ook je zoldervloer laten isoleren. Wanneer kies je nu best voor welke vorm van zolderisolatie? We zetten het kort op een rij:

 

OPTIE 1 = zoldervloer isoleren

Wil je je zolder enkel en alleen gebruiken als opslagplaats? Dan is het isoleren van je zolderdak niet nodig en volstaat het isoleren van je zoldervloer. Dat komt namelijk een pak goedkoper uit. Het aantal m² aan isolatie-oppervlakte ligt lager en je moet ook een ruimte minder opwarmen in je woning. Zo verdien je je investering nog sneller terug.

 

OPTIE 2 = zolderdak isoleren

Wil je je zolder verwarmen om er een extra badkamer, slaapkamer, bureau, … in te richten? Dan kan je niet anders dan je zolderdak te isoleren. Anders zal de opgewerkte warmte onmiddellijk verloren gaan langs je dak en betaal je je blauw aan energiekosten.

 

TIP: laat je zoldervloer én je dak isoleren

Je hoeft niet te kiezen tussen zoldervloer- of zolderdak isolatie. Als je voldoende budget hebt, is het een uitstekend idee om beide te combineren. Zo creëer je de meest optimale isolatieschil voor je zolder en heb je ook geen last van geluidsoverdracht tussen je zolder en andere woonruimtes.

Welke isolatiemethode is het best voor mijn zolder? Een vakman geeft je graag advies op maat van jouw situatie. Bovendien zorgt hij ook voor een correcte en snelle uitvoering van de werken. Contacteer vrijblijvend meerdere isolatiespecialisten in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten