Zoldervloerisolatie: mogelijkheden & prijzen

Met zoldervloerisolatie kan je flink wat energie besparen omdat de warmte niet langer via de zolder en het dak verloren gaat. Meer info over de soorten zoldervloerisolatie, de werkwijze en prijzen vind je in dit artikel.

 

 

Soorten zoldervloerisolatie

 

Gespoten glaswol Gespoten glaswol

Wanneer de zoldervloer over een houten balklaag beschikt is het mogelijk om de ruimte onder de vloer geheel op te laten vullen met gespoten glaswol. Je kunt deze isolatiemethode vergelijken met spouwmuurisolatie. Men boort op strategische plaatsen een aantal gaten in de zoldervloer waarna het isolatiemateriaal onder druk in de zoldervloer wordt geblazen. De gaten worden naderhand met speciale doppen afgedekt. Het voordeel van deze isolatiemethode is dat er zeer snel gewerkt kan worden aangezien de vloer niet open gemaakt hoeft te worden. Dat scheelt aanzienlijk in materiaal- en arbeidskosten.

 

zoldervloerisolatie met isolatiedekens Minerale wol (dekens)

Bij een lichte vloerconstructie, die bestaat uit een houten draagstructuur met balken kiest men meestal voor isolatie met minerale wol. Het aanbrengen van isolatiedekens of halfstijve platen is een redelijk arbeidsintensieve klus omdat de vloer of het plafond volledig moet worden open gemaakt en het isolatiemateriaal handmatig tussen de balken moet worden aangebracht. Het voordeel van deze werkwijze is dat er nauwkeurig geïsoleerd kan worden zonder plaatsverlies. Een dampscherm is zo ook perfect te integreren. Dit dient ter voorkoming van vochtproblemen.

 

PUR isolatie voor zoldervloer Gespoten PUR

Een massieve zoldervloer van beton kun je uitstekend laten isoleren met een laag PUR (Polyurethaanschuim). Pur isoleert zelfs bij geringe laagdiktes erg goed en het kan relatief snel worden aangebracht. Het schuim komt in alle hoekjes en spleetjes waardoor een naadloze isolatie ontstaat. Ook eventuele leidingen die over de vloer lopen worden netjes uitgevuld. Een vloer geïsoleerd met PUR is direct beloopbaar. Indien gewenst kan er vrij eenvoudig worden afgewerkt met OSB of een gelijksoortig materiaal maar dat is niet perse noodzakelijk. Het nadeel van PUR is dat het direct na het aanbrengen een onaangename chemische geur verspreidt. De zolder moet dan goed gelucht worden. Na enkele dagen is deze geur verdwenen.

 

isolatieplaten voor zoldervloerisolatie Isolatieplaten

Indien je een massieve zoldervloer niet wil isoleren met PUR dan kun je ook kiezen voor losse drukvaste isolatieplaten van PUR of PIR. Deze materialen isoleren erg goed, ook bij geringe laagdikte. Je kunt ze eenvoudig afwerken met houten platen zodat de zolder beloopbaar blijft. Een dampscherm kan los op de vloer worden gelegd maar dit is bij betonnen welfsels niet perse noodzakelijk omdat beton van zichzelf al dampdicht is. Je kan ook kiezen uit milieuvriendelijke alternatieven zoals schapenwol of houtwol. Het nadeel hiervan is dat je dan dikker moet gaan isoleren.

 

 

Zoldervloerisolatie prijs

De kostprijs voor zoldervloerisolatie is afhankelijk van: het gekozen isolatiematerialen, de dikte, de afwerking van de vloer en het aantal vierkante meters. Gemiddeld moet je rekening houden met een kostprijs van 25 tot 35 euro per vierkante meter. Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw project?
Hier kan je gratis & vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij gespecialiseerde isolatiebedrijven.

 

Beloopbare zoldervloer met isolatie

 

Welk isolatiemateriaal voor welke zoldervloer?

Een zoldervloer kan op verschillende manieren geïsoleerd worden. De wijze van isoleren is voornamelijk afhankelijk van de opbouw van de zoldervloer. Ruwweg kun je twee soorten zoldervloeren onderscheiden:

 

1. Massieve vloeren (van beton)

Bij massieve vloeren moet het isolatiemateriaal óp de vloer zelf worden aangebracht. Men tracht daarbij de dikte van de isolatie zo gering mogelijk te houden zodat het ruimteverlies beperkt blijft.

Isolatiemateriaal: gespoten pur, (drukvaste) isolatieplaten of isolatiedekens

 

2. Vloeren met een houten roostering

Vloeren die bestaan uit een houten roostering met daarop een loopvloer van planken of platen. De elektriciteitsleidingen liggen in de roostering. Bij houten constructies brengt men bij voorkeur de isolatie zoveel mogelijk in de draagstructuur zelf aan.

Isolatiemateriaal: gespoten glaswol, isolatiedekens

 

 

Verschillen voor beloopbare en niet-beloopbare zoldervloeren

Het type zoldervloerisolatie hangt tevens af van de functie die de zolder moet gaan vervullen. Niet beloopbare zoldervloeren zijn in principe sneller af te werken dan beloopbare vloeren omdat er geen dragende afwerking nodig is. Het isolatiemateriaal hoeft zelf ook niet drukvast te zijn. Je kunt dan volstaan met gespoten glaswol of, of met glaswol dekens. Bij een zoldervloer die wel beloopbaar moet blijven zul je het isolatiemateriaal af moeten werken met een draagvloer van houten platen. Indien je de vloeropbouw zo gering mogelijk wil houden dan kun je het beste kiezen voor drukvaste isolatieplaten met een hoge isolatiewaarde (bijvoorbeeld PUR of PIR platen).

 

 

Aandachtspunten bij het isoleren van de zoldervloer

Na het isoleren van de zoldervloer zal de temperatuur in deze ruimte aanzienlijk gaan dalen. De zolder wordt immers niet langer verwarmd door de onderliggende ruimtes. Afhankelijk van de dakconstructie (isolatie of niet) kan de temperatuur zelfs onder het nulpunt komen. De spullen die je op zolder wil bewaren moeten dus bestand zijn tegen deze lage temperaturen. Dat geldt ook voor eventuele leidingen en cv-installaties. Je kunt er vanzelfsprekend ook voor kiezen om tevens het dak te isoleren. De temperatuur op zolder blijft dan wat constanter en je hoeft niet bang te zijn voor vrieskou.

 

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten