Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Schuin dak isoleren binnenzijde

Je schuin dak isoleren langs de binnenzijde is goedkoper en minder ingrijpend dan dakisolatie langs buiten. Deze methode is dan ook ideaal als je dak nog in goede staat is en je geen zin hebt in grote werkzaamheden. Welke materialen kan je gebruiken voor de isolatie van je schuin dak langs binnen? Wat kost het? En kan je deze klus zelf uitvoeren of schakel je toch beter een isolatiespecialist in? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Mogelijke isolatiematerialen
Kosten schuin dak isoleren binnenzijde
Aandachtspunten dak isoleren langs binnen
Zelf isoleren of vertrouwen op expert?
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wanneer je schuin dak isoleren langs de binnenzijde?

Om je schuin dak te isoleren van binnenuit, plaatst een vakman het isolatiemateriaal tussen het metalen of houten raamwerk aan de binnenzijde van je dak. Het grote voordeel van deze aanpak is dat er niets verandert aan je dakbedekking. Het is dus een minder ingrijpende manier om je dak te isoleren. Maar wanneer is het nu een goed idee om je dak langs binnen te isoleren?

 • Als je geen volledige dakrenovatie wil laten uitvoeren.
 • Als zowel je dak als je onderdak nog in goede staat zijn.
 • Als de ruimte onder het dak (nog) niet volledig afgewerkt is.
 • Als je genoeg ruimte hebt aan de binnenkant van het dak.
 • Als je het dakgebinte graag wil wegstoppen.

Je schuin dak laten isoleren langs binnen? Schakel een specialist in voor een snelle en correcte plaatsing van je dakisolatie. Via onze offerteservice brengen we je in contact met isolatiespecialisten in jouw buurt. Vergelijk vrijblijvend offertes.

 

Isolatie schuin dak binnenzijde: mogelijke materialen

Welk materiaal het meest geschikt is voor de isolatie van je dak langs de binnenzijde hangt af van de opbouw van het dak, de beschikbare ruimte onder het dak, de gewenste afwerking… Maar welke materialen lenen zich nu het beste voor deze klus? We zetten ze hieronder op een rijtje:

 

1. Isolatiedekens van minerale wol

isolatie schuin dak dekens

Eén van de meest gebruikte materialen voor de isolatie van je dak langs de binnenzijde zijn isolatiedekens uit glaswol, rotswol, schapenwol… Dat komt omdat deze dekens licht en flexibel zijn en je ze makkelijk op maat kan snijden. De plaatsing van deze dekens bij een schuin dak verloopt dus erg vlot, ongeacht hoe effen of ongelijk de ondergrond is. Bovendien bieden isolatiedekens van minerale wol niet alleen een goede thermische, maar ook een sterke geluidsisolatie.

 

2. Kunststof isolatieplaten

hellend dak isoleren met platen

Naast isolatiedekens kan je ook harde kunststof isolatieplaten gebruiken om je hellend dak te isoleren langs de binnenzijde. Daarbij kan je kiezen uit verschillende materialen als PUR, PIR, EPS, XPS … Ook deze isolatie is makkelijk te plaatsen. Dat komt omdat isolatieplaten voor je schuin dak beschikbaar zijn in verschillende groottes en vormen en een vakman ze eenvoudig op maat kan snijden. Het voordeel van isolatieplaten is dat je je dak voldoende kan isoleren met een dunnere laag, omdat de platen een hoge isolatiewaarde hebben.

 

3. Gespoten PUR-schuim

isolatie schuin dak PUR schuim

PUR-schuim is een vorm van spuitisolatie die altijd door een vakman aangebracht wordt. Daarbij spuit een isolatiespecialist met een speciaal pistool het schuim tussen de balken. De plaatsing verloopt dus snel, waardoor de arbeidskosten relatief beperkt blijven. PUR-schuim is met z’n snelle uithardingstijd daarnaast ook ideaal om moeilijk bereikbare plekken zoals kleine hoeken en kieren op te vullen. Het resultaat is een naadloze isolatielaag en een kleinere kans op koudebruggen.

 

4. Inblaasisolatie

hellend dak isoleren inblaasisolatie

Tot slot kan je je hellend dak langs de binnenzijde ook isoleren met inblaasisolatie. Daarbij blaast een vakman losse isolatievlokken tussen de houten balken van de dakconstructie (of de zoldervloer). Dat kunnen isolatievlokken zijn uit o.a. gespoten glaswol of cellulose. Deze soorten inblaasisolatie zijn milieuvriendelijk, recycleerbaar en brandwerend. Een ander voordeel is hun sterke geluiddempende werking. Tot slot is ook deze vorm van isolatie ideaal om naden en kieren te bereiken en verloopt de plaatsing vlot.

 

Welk isolatiemateriaal kies ik het best?

Wat de beste isolatie is voor je schuin dak hangt af van verschillende factoren. Heb je bv. niet veel ruimte die je kan verliezen aan de binnenkant van je dak? Dan kan je je hellend dak isoleren met dunnere PIR platen. Heb je een ongelijke ondergrond? Dan is PUR-schuim misschien wel het meest geschikte materiaal. Het hangt dus volledig af van jouw situatie en voorkeuren.

Advies op maat nodig? Via onze offerteservice kom je in contact met isolatie-experts die je verder kunnen informeren en adviseren, rekening houdende met jouw wensen en budget. Vul het offerteformulier in.

 

Kosten schuin dak isoleren binnenzijde

Wat kost het nu om je hellend dak langs de binnenzijde te isoleren? Die prijs zal afhangen van meerdere factoren als de oppervlakte van het dak, het gebruikte isolatiemateriaal, de gewenste isolatiedikte, de moeilijkheidsgraad van de werken… Gemiddeld zal de prijs voor de dakisolatie van je hellend dak € 20 à 50 per m² (excl. btw en incl. plaatsing) bedragen. Hieronder geven we nog enkele richtprijzen:

Type isolatiePrijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)Lambdawaarde in W/mKIsolatiedikte
Isolatiedekensvanaf € 20 à 35 0,030 à 0,040 W/mKGem. 16 à 21 cm
Harde isolatieplatenvanaf € 20 à 250,021 à 0,045 W/mKGem. 12 à 15 cm
Spuitisolatievanaf € 25 à 30 0,024 à 0,030 W/mKGem. 12 à 15 cm
Inblaasisolatievanaf € 20 à 300,034 à 0,040 W/mKGem. 16 à 21 cm

LET OP: de prijs voor je dakisolatie kan ook verschillen per isolatiespecialist. Daarom is het interessant om meerdere offertes te vergelijken. Kom in contact met verschillende isolatiespecialisten in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Bespaar op dakisolatie kosten met subsidies!

Om de kosten voor de isolatie van je dak te drukken, zijn er enkele subsidies waarop je aanspraak kan maken. Zo kan je de ISDE aanvragen wanneer je je dakisolatie combineert met nog minstens 1 andere energiebesparende maatregel. Bovendien geniet je ook van het verlaagde btw-tarief van 9% op de arbeidskosten als je woning minstens 2 jaar oud is.

Meer info? Een isolatiespecialist geeft je graag advies op maat en helpt je bij de aanvraag van de dakisolatie premies. Vind een isolatiespecialist in jouw buurt.

 

schuin dak isoleren binnenzijde

 

Aandachtspunten schuin dak isoleren langs binnen

Als je je dak isoleert langs de binnenzijde zijn er een aantal dingen waar je best rekening mee houdt. Schakel je voor de isolatie van je hellend dak een isolatiespecialist in? Dan zal deze sowieso al rekening houden met de volgende aandachtspunten:

 • Onderdak: voor je je isolatie laat plaatsen, moet je altijd een onderdak hebben. Een onderdak is een wind- en waterdichte laag die het isolatiemateriaal beschermt tegen weersinvloeden van buitenaf. Om te controleren of er een onderdak aanwezig is, moet je nagaan of je de dakbedekking door de dakconstructie kan zien. Is dat het geval, dan moet je nog een onderdak laten plaatsen.
 • Dampscherm: een dampscherm voorkomt dat vocht van binnenuit het isolatiemateriaal kan binnendringen. Zo behoudt het materiaal zijn isolerende werking. Sommige materialen, zoals bepaalde isolatieplaten, zijn standaard voorzien van een dampscherm. Bij andere materialen moet een vakman nog een apart dampscherm plaatsen aan de warme zijde van het isolatiemateriaal.
 • Dikte isolatie: het is ook belangrijk om even stil te staan bij de juiste dikte van je isolatielaag. Als je bijvoorbeeld niet veel ruimte ter beschikking hebt, is het belangrijk om een materiaal te kiezen met een hoge isolatiewaarde. Om aanspraak te maken op premies moet je dakisolatie bovendien een Rd-waarde hebben van minstens 4,5 m²K/W.
 • Beschikbare ruimte: heb je te weinig ruimte voor een voldoende dikke isolatielaag? Dan kan een vakman de houten balken aan de binnenkant van je dakconstructie opdikken door er latten op te vijzen. Zo creëert hij meer diepte voor een dikkere isolatielaag. Let er ook zeker op dat je isolatiedekens mooi tussen je balken passen. Als je die in een te kleine ruimte propt, verliezen ze een deel van hun isolerende werking.
 • Afwerking: qua afwerking van je dak langs de binnenzijde heb je ook enkele mogelijkheden. Gipsplaten komen het vaakst voor als afwerking, omdat ze eenvoudig te bevestigen zijn en je ze nadien nog naar eigen smaak kan behangen of verven. Andere opties zijn wandpanelen in kunststof of hout of een kant-en-klaar systeem waarbij de isolatieplaten zelf al voorzien zijn van een afwerkingslaag.

 

Zelf je schuin dak isoleren of vertrouwen op expert?

Kan je zelf je schuin dak langs binnen isoleren? Of is het een betere keuze om een isolatiespecialist in te schakelen? We zetten beide opties tegenover elkaar:

 

OPTIE 1: zelf je schuin dak isoleren tussen balken

Afhankelijk van je gekozen isolatiematerialen, kan je ervoor kiezen om de isolatie zelf aan te brengen. Bij PUR-schuim of inblaasisolatie is dat niet mogelijk, omdat de plaatsing ervan gebeurt met speciale technieken en aangepast materiaal. Kies je voor isolatiedekens of -platen? Dan kan je die met de nodige ervaring en expertise wel zelf plaatsen.

LET OP: als je de isolatie zelf plaatst, hou je best niet alleen rekening met bovenstaande aandachtspunten, maar is het ook belangrijk om het juiste materiaal te kiezen, de isolatie correct aan te brengen, alle kieren te dichten… Bovendien maak je geen aanspraak op de subsidies en financiële voordelen wanneer je de isolatie niet laat plaatsen door een erkende specialist.

 

OPTIE 2: schuin dak laten isoleren tussen balken

Wil je zeker zijn dat je dak correct geïsoleerd is en er met alles rekening gehouden wordt? Dan doe je best een beroep op een isolatiespecialist. Zo geniet je van…

 • Advies op maat: een isolatiespecialist bekijkt jouw situatie en luistert naar jouw wensen. Op basis daarvan stelt hij het meest geschikte isolatiemateriaal voor en adviseert hij je over de nodige voorbereidingswerken en afwerking.
 • Snelle en correcte uitvoering: wil je zeker zijn dat de isolatie de juiste dikte heeft, dat alle hoeken en kieren goed opgevuld zijn, dat de nodige bescherming voor je isolatie aanwezig is… Vertrouw dan op een isolatiespecialist. Deze weet waar hij rekening mee moet houden bij de plaatsing van je isolatie.
 • Kwaliteitsvolle materialen: een isolatie-expert zal altijd kiezen voor hoogwaardige isolatiematerialen. Zo ben je verzekerd van een naadloze isolatie van je hellend dak langs de binnenzijde. Bovendien kan een specialist die materialen ook aan scherpere prijzen verkrijgen.
 • Financiële voordelen: als je je isolatie laat plaatsen door een erkende isolatiespecialist, kan je aanspraak maken op dakisolatie subsidies. Is je woning ook ouder dan 2 jaar? Dan geniet je van een verlaagd btw-tarief van 9% i.p.v. 21% op de arbeidskosten.
 • Garantie: tot slot heb je ook garantie op de isolatiewerken wanneer je een vakman inschakelt. Dat betekent dat je financieel beschermd bent in het geval er schade ontstaat aan het materiaal of je dak. Plaats je je isolatie zelf? Dan ben je ook zelf verantwoordelijk voor eventuele schade.

 

CONCLUSIE: vertrouwen op een isolatiespecialist loont!

Een isolatiespecialist biedt jou dus heel wat voordelen die de arbeidskosten compenseren. Als je bovendien meerdere offertes vergelijkt, vind je ongetwijfeld de meest geschikte isolatiespecialist met interessante voordelen. Vul daarom zeker onderstaand offerteformulier in en ontvang vrijblijvend offertes van experts in jouw buurt.

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten