Dampscherm plat dak
De locatie van het dampscherm bij een plat dak is afhankelijk van het type dak. Er zijn twee soorten platte daken: warm dak en een koud dak. Bij een warm dak worden de isolatie en het dampscherm aan de buitenkant geplaatst, bij een koud dak is dat aan de binnenzijde van het gebouw.
Plat dak isoleren? Vergelijk hier prijzen van verschillende aanbieders.
Plaatsing van het dampscherm naargelang de opbouw
Het belang van dampschermen voor het isoleren van een plat dak is niet te onderschatten. De correcte plaatsing van het scherm is belangrijk. Daarvoor maak je een onderscheid tussen verschillende soorten platte daken. Een dak dat aan de buitenkant is geïsoleerd noem je een warm dak. Bevindt de isolatie zich in het gebouw zelf, dan spreek je van een koud dak. Tegenwoordig zijn de meeste platte daken warme daken.
1) Warm plat dak
Bij een warm plat dak wordt het isolatiemateriaal bovenop een dampremmende laag aangebracht. Deze laag moet ervoor zorgen dat er geen (condensatie)vocht in het isolatiemateriaal kan komen want dat is erg nadelig voor zowel de levensduur als de thermische eigenschappen van de isolatie.
De plaats van het dampscherm in de opbouw van een warm plat dak:
• Plafond
• Balklaag
• Dakbeschot
• Dampscherm
• Isolatie
• Dakbedekking
2) Dampscherm koud plat dak
Bij een koud plat dak wordt het dampscherm in de woning zelf aangebracht, achter het plafond en vóór het isolatiemateriaal. Het dampscherm beschermt de isolatie tegen woonvocht en zorgt tevens voor extra luchtdichtheid. Het is erg belangrijk dat het dampscherm naadloos is aangebracht en dat het nergens geperforeerd wordt. Aandachtspunten zijn vooral de doorvoeren van elektriciteitsleidingen en de aansluiting van de folie bij de wanden.
De plaats van het dampscherm in de opbouw van het koud plat dak:
• Plafond
• Dampscherm
• Isolatie
• Balken
• Dakbeschot
• Dakbedekking
Welke materialen gebruiken voor dampschermen?
Dampschermen voor een plat dak bestaan nagenoeg altijd uit polyethyleen. Dit is een relatief goedkope kunststofsoort die sterk is en zeer duurzaam. Er zijn ook speciale OSB-3 houtvezelplaten die dienst kunnen doen als dampscherm. Deze zijn speciaal gecoat en gespecificeerd als dampremmer. Bij het aanbrengen van het dampscherm is het erg belangrijk dat de folie nergens doorboord wordt en dat de aansluitingen met andere bouwdelen zoveel mogelijk luchtdicht is. Bij het isoleren van koude daken wordt hier vaak te weinig aandacht aan besteed waardoor er luchtlekken in de constructie ontstaan en vocht zich alsnog in de dakconstructie kan ophopen.
Bestaande roofing gebruiken
Bij renovatie van een plat dak kan de bestaande roofing (bitumen) in sommige gevallen nog prima dienst doen als dampscherm. Het spreekt voor zich dat de roofing nog wel in redelijke staat moet zijn, dat wil zeggen: de dakbedekking moet een voldoende afsluitende werking hebben. Eventuele blazen in de roofing mogen gewoon ingesneden worden en opnieuw geplakt, de dakbedekking heeft immers geen waterkerende functie meer. Door de bestaande roofing als dampscherm te gebruiken kun je flink op de kosten besparen. Het materiaal hoeft immers niet verwijderd te worden, waardoor de arbeidskosten zich beperken tot het isoleren en afwerken van het dak.