Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dampscherm hellend dak

Als je je dak laat isoleren, is het belangrijk dat de isolatielaag damp- en luchtdicht is. Daarom is een dampscherm vrijwel onmisbaar. Met een dampscherm zorg je er namelijk voor dat de isolatie optimaal kan functioneren. Maar hoe plaats je nu een dampscherm onder een hellend dak? Wanneer is zo’n dampscherm noodzakelijk? En wat kost het je? Je ontdekt het in dit artikel.

Ga snel naar:
Wanneer is een dampscherm noodzakelijk?
Hoe dampscherm plaatsen bij hellend dak?
Prijs dampscherm hellend dak
Zelf dampscherm plaatsen of laten plaatsen?
Vergelijk vrijblijvend offertes op maat

 

 

Waarom een dampscherm plaatsen onder je hellend dak?

Een dampscherm is een dampremmende folie die je dakisolatie beschermt. Zo’n folie voorkomt dat vochtige lucht van binnenshuis in je isolatiemateriaal kan condenseren. Daardoor behoudt het isolatiemateriaal langer zijn isolerende werking. Het dampscherm vermijdt dus condensatie, vochtproblemen en schimmels en draagt zo bij aan een efficiënte isolatie van je hellend dak.

Meer info over dakisolatie en dampschermen? Een isolatiespecialist helpt je graag verder en geeft je alle nodige info. Daarnaast zorgt deze natuurlijk ook voor de plaatsing van je isolatie en het dampscherm. Vind een specialist in de buurt.

dampscherm hellend dak

 

Wanneer is een dampscherm noodzakelijk?

Een dampscherm is erg belangrijk bij de isolatie van daken. Dat komt omdat de onderdaken vaak niet zo dampdoorlatend zijn en vocht zich hierdoor kan opstapelen. Vooral bij hellende daken is een dampscherm onmisbaar, omdat deze vaak langs de binnenkant zijn geïsoleerd. Zonder dampscherm zou de damp en het vocht van binnen in de woning in je dakstructuur kunnen dringen.

TIP: er bestaan ook isolatiematerialen die standaard al voorzien zijn van een dampscherm. Dat zie je bijvoorbeeld vaak bij minerale wol isolatie of bij sommige harde kunststof isolatieplaten. In dat geval is een extra dampscherm natuurlijk niet nodig.

 

Dampscherm plaatsen onder hellend dak: 4 tips

Bij de plaatsing van een dampscherm onder een schuin dak zijn er een paar belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. Hieronder een overzicht met 4 nuttige tips:

 1. Plaats het dampscherm altijd aan de warme zijde

  Als je je dak isoleert, is het altijd belangrijk dat de dampdichte materialen aan de binnenkant zitten en de dampopen materialen juist aan de buitenkant van de woning. Het dampscherm moet je dus steeds aan de warme zijde plaatsen. Op die manier kan de warme en vochtige lucht niet in je dakstructuur terecht komen.

 2. Hou bij de plaatsing rekening met de isolatiemethode

  De plaatsing van je dampscherm verschilt ook op basis van de gekozen isolatiemethode. Als je je hellend dak langs buiten isoleert, komt het dampscherm tussen de draagstructuur van je dak en de isolatieplaten. Laat je je hellend dak langs binnen isoleren? Dan plaatst een vakman het dampscherm tussen de afwerking aan de binnenkant van je dak en de draagstructuur met het isolatiemateriaal erop of ertussen.

 3. Zorg voor een nauwkeurige afwerking

  Wanneer een vakman een dampscherm plaatst, is een goede afwerking cruciaal. Dit dampscherm moet namelijk 1 sluitend en luchtdicht geheel vormen. Daarbij moet niet alleen de isolatie volledig bedekt zijn, maar ook alle naden, spleten en kieren, … Alleen zo zal de isolatie optimaal kunnen functioneren.

 4. Zorg voor voldoende overlapping tussen verschillende stroken

  De verschillende stroken dampscherm moeten voldoende overlappen zodat er tussen de naden geen openingen zijn waar lucht door kan. Reken op ongeveer 10 cm overlap tussen de stroken. Hou hier dus ook rekening mee wanneer je het dampscherm aankoopt, zodat je zeker voldoende folie hebt om een naadloos geheel te vormen.

Zeker zijn van een correcte plaatsing van je dampscherm en dakisolatie? Schakel dan een ervaren vakman in. Deze plaatst de isolatie en het dampscherm correct en efficiënt, zodat jouw dak optimaal is geïsoleerd. Ontvang vrijblijvend offertes.

 

Prijs dampscherm hellend dak

Een dampscherm plaats je altijd in combinatie met isolatie. Het dampscherm zelf kan je daarbij al vanaf 5 euro per m² (incl. btw) kopen. De volledige prijs voor de isolatie van je hellend dak inclusief dampscherm hangt af van het gekozen materiaal, de oppervlakte van je dak, de isolatiemethode… In de tabel hieronder vind je een overzicht met enkele richtprijzen voor hellend dak isolatie:

Isolatiemethode voor hellend dakGemiddelde prijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Isolatie langs binnen € 20 - 50
Isolatie langs buiten€ 40 - 60

Benieuwd naar de exacte totaalprijs? Wil je weten hoeveel het zal kosten om je hellend dak te isoleren en een dampscherm te plaatsen? Vraag dan zeker offertes aan bij meerdere isolatiespecialisten. Zo kan je meerdere prijsvoorstellen op maat vergelijken en een doordachte keuze maken. Start je aanvraag hier.

dampscherm plaatsen hellend dak

 

Zelf dampscherm onder hellend dak plaatsen of laten plaatsen?

Kan je zelf je dampscherm onder je hellend dak plaatsen of is dit een klus die je eerder overlaat aan een vakman? Een overzicht met beide opties:

 

OPTIE 1: zelf dampscherm plaatsen

Als je je hellend dak langs de binnenkant isoleert, kan je dat met de nodige kennis en handigheid zelf doen. Je bespaart in dat geval op arbeidskosten. Daar tegenover staat wel dat je gemakkelijk fouten kan maken, aangezien een dampscherm correct en nauwkeurig geplaatst moet worden. Er zijn daarbij vele zaken waar je rekening mee moet houden zoals de afwerking, de overlapping tussen verschillende stroken, de afdekking van alle naden, kieren en spleten, …

 

OPTIE 2: dampscherm laten plaatsen

Om fouten te vermijden, is het aangewezen om een vakman in te schakelen die je hellend dak kan isoleren en je dampscherm correct kan plaatsen. Vooral voor de isolatie van je hellend dak langs buiten schakel je altijd een expert in, aangezien dit een complexere isolatiemethode is. Door een vakman in te schakelen, profiteer je van volgende voordelen:

 • Advies op maat: een expert adviseert je over het meest geschikte isolatiemateriaal en de beste isolatiemethode, rekening houdende met jouw persoonlijke situatie, voorkeuren en budget.
 • Correcte & veilige plaatsing: als je een vakman inschakelt, ben je zeker dat je isolatie correct geplaatst is. Bovendien is je dak isoleren langs de buitenkant geen eenvoudige klus. Door een vakman in te schakelen, weet je zeker dat dit veilig en correct verloopt.
 • Garantie: gaat er tijdens de plaatsing van je isolatie en dampscherm iets fout? Of doet er zich tijdens de garantieperiode een probleem voor met je dampscherm? Dan zal een vakman dit altijd oplossen en eventuele extra kosten dekken.
 • Verlaagd btw-tarief: door een vakman in te schakelen, geniet je van het verlaagde btw-tarief van 9% i.p.v. 21% op de arbeidskosten. Hiervoor moet je huis in ieder geval wel minstens 2 jaar oud zijn.

 

Vergelijk offertes en bespaar kosten!

Het loont dus om een ervaren vakman in te schakelen voor de plaatsing van je dakisolatie en dampscherm. Via onze offerteservice ontvang je bovendien meerdere offertes. Zo kan je vrijblijvend prijzen, voorstellen, adviezen, uitvoertermijnen… van meerdere experts vergelijken en extra besparen. Vul daarom het onderstaande offerteformulier in:

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten