Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Omgekeerd dak: Informatie, voordelen en Prijzen

Wil je een plat dak isoleren zonder dat daar ingrijpend werk aan te pas komt? Dan doe je er goed aan te kiezen voor een omgekeerd dak. Dakisolatie is bovendien een zeer verstandige investering die je heel wat energiekosten zal besparen. Lees hier meer over de werkmethode, voordelen en kostprijs van een omgekeerd dak.

Graag advies of een prijs op maat voor de isolatie van uw dak?
✓ Vraag hier vrijblijvende en gratis offertes aan bij erkende vakmannen.

 

voorbeeld omgekeerd dak Wat is een omgekeerd dak?

Een omgekeerd dak is één van de drie methoden om een plat dak te isoleren. De opbouw en isolatiewijze is hier anders dan bij een warm dak of koud dak.

Het omgekeerd plat dak is in feite een speciale vorm van het warm dak. Het verschil ligt in de plaatsing. De isolatie wordt bij een omgekeerd dak namelijk rechtstreeks bovenop de bestaande dakbedekking (bitumen, pvc, epdm,…) geplaatst in plaats van eronder. Die dakbedekking doet dan dienst als waterdichte afdeklaag.

Verder wordt de isolatielaag afgewerkt met een ballastlaag. Deze schutlaag kan bestaan uit keien, grind, hout of tegels en zorgt ervoor dat de isolatie goed op zijn plaats blijft. Bovendien beschermt deze laag het dak tegen stormen en UV-straling. Ook de isolatielaag zelf moet bestand zijn tegen water en een goede drukvastheid hebben. Anders zou de isolatie haar thermische eigenschappen kunnen verliezen. Er komt in feite slechts 1 voldoende hard type isolatie in aanmerking voor een omgekeerd dak: geëxtrudeerd polystyreen (XPS).

Mensen kiezen voornamelijk voor een omgekeerd dak in het geval van renovatiewerken. Het is interessant dat de dakafdichting niet vervangen moet worden indien die nog in goede staat is.
Omgekeerde daken worden vooral toegepast op daken die veelvuldig belopen worden. Denk daarbij aan dakterrassen, balkons of parkeerdaken.

 

Kostprijs omgekeerd dak

Omdat er bij een omgekeerd plat dak geen nieuwe dakbedekking geplaatst wordt, ligt de kostprijs gemiddeld lager dan bij een warm dak. De totaalprijs hangt wel van een aantal factoren af, zoals de oppervlakte van het dak, de moeilijkheidsgraad en het gebruikte isolatie- en afwerkingsmateriaal.

Je kan het dak zelf isoleren of ervoor kiezen om dit uit te besteden aan een ervaren dakwerker. Prijzen voor XPS isolatieplaten met een dikte van 3cm starten ongeveer aan 12 euro per vierkante meter. Hoe dikker de platen, hoe meer je betaalt. Platen van 10 cm dik kosten 20 à 25 euro per m². Als je het werk overlaat aan een specialist, moet je uitgaan van een kostprijs van 45 euro/m².

 

Heb je interesse om een omgekeerd dak te laten installeren?
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan bij erkende dakisolatie-experten.

 

 

platdak isolatie

 

Voor- en nadelen van een omgekeerd dak

De prijs van een omgekeerd dak is over het algemeen lager dan die van een warm dak.
Een omgekeerd dak is een gemakkelijke en efficiënte manier om een dak te isoleren.
Ook wanneer de weersomstandigheden niet goed zijn, is het mogelijk om de isolatieplaten te plaatsen.
Je hebt geen bijkomend dampscherm nodig dankzij de waterdichte afdeklaag onder de isolatie.
+ Het risico op condensatie is veel kleiner dan bij een koud dak.

 

Nadelig is het feit dat de ballastlaag voor extra druk zorgt. De dakconstructie moet dit aankunnen en dus voldoende zwaar zijn.
– Het is iets lastiger om isolatiemateriaal in de hoeken te plaatsen dan bij een warm dak.
De isolatiewaarde is iets minder optimaal. Het warmteverlies is groter, waardoor je dikkere isolatie nodig hebt om eenzelfde effect te krijgen als bij een warm dak.
– Het dak heeft best voldoende afschot. Een iets grotere helling is nodig dan voor een warm dak. Zo worden vochtproblemen vermeden.

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten