Koud dak: opbouw en nadelen
Bij een koud dak komt de isolatie onder de dakbedekking en de dakconstructie te liggen. Aangezien er heel wat nadelen aan verbonden zijn, wordt deze vorm van dakisolatie echter niet zo vaak meer uitgevoerd. In dit artikel kom je meer te weten over deze vorm van het isoleren van platte daken van binnenuit.
Koud dak opbouw
De opbouw van een koud dak is als volgt samen te vatten: boven het plafond komt het dampscherm te liggen. Deze dampremmende laag komt aan de warme zijde van de isolatielaag te liggen.
De volgende laag in de opbouw van koude daken is dan ook het isolatiemateriaal. Meestal kiest men hierbij voor isolatiedekens gemaakt uit glaswol of rotswol. Bovenop deze dakisolatie komen dan nog twee lagen te liggen; de bovenste laag van de dakconstructie (dakbeschot) en de dakbedekking.
Verschil met een warm dak
Het verschil met een warm dak ligt in de plaats van de isolatie. Bij een koud dak ligt het isolatiemateriaal namelijk onder het dakbeschot, terwijl dit bij warme daken boven deze laag ligt. Bovenop de isolatie ligt dan de dakbedekking.
Aangezien de dakconstructie bij een warm dak mee beschermd wordt door het isolatiemateriaal, is deze minder gevoelig voor temperatuurschommelingen. Daarom krijgt deze isolatiemethode vaak de voorkeur op koude daken. Meer info over de voordelen, constructie en materialen voor warme daken vind je in dit artikel.
Verschil met een omgekeerd dak
Bij een omgekeerd dak wordt het isolatiemateriaal bovenop de dakbedekking geplaatst. Het voordeel hiervan is dat de isolatiewerken redelijk snel kunnen gebeuren en de prijs van omgekeerde daken ligt ook lager dan die van warme daken.
Bovenop het isolatiemateriaal brengt men een ballastlaag aan, bijvoorbeeld grind of tegels. Dit zorgt natuurlijk voor extra druk op de dakconstructie. Het dak moet dan ook voldoende stevig zijn om deze laag te kunnen verdragen. Voor meer info en voor- en nadelen van deze isolatiemethode kan je terecht in dit artikel.
Een vakman kan je meer advies geven over de meest geschikte isolatiemethode voor jouw plat dak. Via de offerteservice kan je gratis en vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij isolatiespecialisten. Klik hier voor meer informatie.
Nadelen van koude daken
Zoals reeds gezegd in de inleiding worden daken niet vaak meer volgens het principe van het koude dak geïsoleerd. Er zijn namelijk enkele nadelen verbonden aan deze vorm van het isoleren van daken langs de binnenzijde:
- Aangezien de dakconstructie bij een koud dak niet beschermd wordt door het isolatiemateriaal, is deze gevoeliger voor temperatuurschommelingen. Hierdoor kan de dakconstructie gaan uitzetten en inkrimpen. Dit kan tot scheurtjes in de constructie leiden, met alle kwalijke gevolgen van dien.
- Het zorgen voor voldoende ventilatie is erg moeilijk. Als de constructie onvoldoende geventileerd wordt, kunnen er condensatieproblemen ontstaan. Deze vochtproblemen kunnen rot in houten dakconstructies veroorzaken.
- De plaatsing van het dampscherm net boven het plafond brengt enkele risico’s met zich mee. Als je bijvoorbeeld het plafond opnieuw afwerkt of elektrische leidingen wil plaatsen, dan kan de dampremmende laag beschadigd raken en haar nut verliezen.
Omwille van deze nadelen kiest men er beter niet voor om het dak te isoleren volgens het principe van het koud dak. Als het echter bijvoorbeeld om technische of andere redenen niet mogelijk is om voor een warm dak te zorgen, kan men alsnog een koud dak in overweging nemen. Dan is het dak tenminste geïsoleerd, wat warmteverliezen natuurlijk sterk vermindert.