Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dak isoleren langs buiten

Een hellend dak wordt traditioneel gezien meestal langs de binnenzijde geïsoleerd. Toch is isolatie langs de buitenkant ook een prima optie. Een dak dat geïsoleerd is langs de buitenzijde noemt men ook wel ‘Sarkingdak’. Deze moderne manier van isoleren langs buiten, biedt een aantal voordelen ten opzichte van de traditionele manier van werken.

Je dak langs buiten laten isoleren? Vraag hier gratis offertes aan bij dakwerkers.

 

 

Voordelen en nadelen van buitenaf isoleren

Elke isolatiemethode heeft zijn positieve en minder positieve eigenschappen. Ook bij een sarkingdak is dit het geval. Om na te gaan of dakisolatie langs buiten de beste optie is, doe je er goed aan onderstaande zaken af te wegen:

 

recticel powerroof Voordelen

+ De binnenzijde van de woning blijft onaangetast. Er is ook geen ruimteverlies binnen.
+ Een Sarkingdak kan snel gerealiseerd worden. Bij isolatie langs binnen is de binnenruimte langere tijd onleefbaar.
+ De dakconstructie is goed beschermd tegen vocht en weersinvloeden (vorst, uitzetten en krimpen).
+ Interessant bij renovaties van de dakbedekking.
+ De isolatieschil is bij deze vorm van dakisolatie ononderbroken. Dit in tegenstelling tot isolatie langs de binnenzijde waarbij sneller koudebruggen kunnen ontstaan.

 

dak isoleren langs buiten Nadelen

– Een Sarkingdak isoleren vergt de nodige expertise. Zo is een goede luchtdichtheid soms wat lastig te realiseren zonder de juiste kennis en ervaring.

 

– Het type isolatiemateriaal dat bij deze vorm van isoleren wordt gebruikt (veelal stijve isolatiepanelen) is minder geluidwerend dan de standaard isolatiematerialen zoals rotswol en glaswol.

 

 

Gewenste isolatiewaarde & materialen

Wil je als particulier in aanmerking komen voor de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) en of als VvE in aanmerking komen voor een subsidie voor het isoleren van je dak (Subsidie voor verduurzamingsmaatregelen), dan moet de Rd-waarde van de dakisolatie minstens 3,5 m²K/W bedragen.

Om aan deze waarde te komen kun je stijve isolatieplaten van polyurethaan (ongeveer 12 cm dik) gebruiken zoals de Powerroof isolatieplaten van Recticel. Deze hebben een lambdawaarde van 0,022 W/mK. Maar andere isolatiematerialen zijn vanzelfsprekend ook mogelijk, denk maar aan XPS en PIR. Het belangrijkste is dat je een uiteindelijke warmteweerstand van minstens 4,5 m²K/W krijgt. Meer dakisolatie plaatsen is uiteraard ook perfect mogelijk. Hoe beter je dak geïsoleerd is, hoe minder energie er verloren gaat.

 

Dak isoleren langs buiten

 

Prijs dak langs buiten isoleren: schuin vs. plat dak

Het isoleren van een dak langs de buitenzijde is vanzelfsprekend duurder dan isoleren langs de binnenzijde. De bestaande dakbedekking moet verwijderd worden en er zal ook een nieuwe afwerkingslaag op geplaatst moeten worden. De grote voordelen zijn dan weer dat de binnenafwerking niet aangetast wordt en dat je dak er weer als nieuw zal uitzien en goed is voor minstens 50 jaar.

Aangezien elk project zijn specifieke eisen heeft, is het moeilijk een vaste prijs per vierkante meter te bepalen. Deze kan namelijk al beginnen vanaf 40 euro. Veel hangt ook af van het daktype; een plat dak langs buiten isoleren kost meer dan bij een schuin dak. Een plat dak wordt in vrijwel alle gevallen langs de buitenzijde geïsoleerd.

In volgende tabel geven we enkele prijzen weer van dakisolatie langs buiten en binnen:

 

Wat isoleren?Plaatsing van de isolatieRichtprijs per m²
Hellend dakLangs binnen€ 20 - 50
Hellend dakLangs buiten€ 40 - 60
Plat dakLangs binnen€ 30 - 40
Plat dakLangs buiten€ 70 - 115
ZoldervloerPUR op massieve zoldervloer€ 25 - 35
Vrijblijvend offertes aanvragen voor dakisolatie bij vakmannen kan via de offertepagina.

Opgelet: aangezien het volume van je woning toeneemt als je je dak langs buiten laat isoleren, zal je vaak een vergunning nodig hebben om deze werken uit te voeren. Je gaat best op voorhand bij je gemeente na of de geplande werken een vergunning vereisen.

 

 

Werkwijze van een dak isoleren langs buiten

Kies je voor een sarkingdak, dan zullen de isolatieplaten op de buitenkant van de draagconstructie van het dak geplaatst worden. Dit is een ingrijpend werk dat je beter niet zelf uitvoert. De nodige ervaring en kennis is vereist. Een vakman zal als volgt te werk gaan:

1. De bestaande dakbedekking (pannen, panlatten en tengellatten) wordt verwijderd, zodat enkel de kepers en gordingen nog te zien zijn.

2. In de meeste gevallen worden stijve isolatiepanelen van polyurethaan direct op de dakspanten aangebracht, maar men kan er ook voor kiezen om eerst een draagvloer aan te brengen.

3. Bovenop de isolatiepanelen brengt men een onderdak aan. Dit is een speciale klimaatfolie die het dak winddicht en waterdicht maakt. Vocht dat zich in de dakconstructie bevindt kan wel via de folie van binnen naar buiten, maar andersom is niet mogelijk.

4. De nieuwe tengellatten worden met schroeven (door het isolatiemateriaal heen) aan de dakspanten vastgemaakt. Dit moet nauwkeurig gebeuren aangezien de schroeven diep genoeg in de spanten terecht moeten komen. Bij ongelijke afstanden tussen de keperbalken moet men goed opletten dat de schroeven op de juiste plaats komen.

5. De panlatten kunnen nu op het tengelwerk worden aangebracht en het dak kan nu netjes afgewerkt worden.

 

Op zoek naar een dakwerker om je dak langs buiten te laten isoleren? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij specialisten in dakwerken. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

Dak buitenaf isoleren
Foto’s Recticel

 

Luchtdicht isoleren van een sarkingdak

Een van de nadelen van het langs buiten isoleren van het dak, is het risico op luchtlekken. Deze kunnen zich voordoen bij de aansluiting van de dakvoet en bij de aansluiting van het dak en de zijmuren. Om een perfecte isolatieschil te bekomen doe je dan ook best beroep op een ervaren plaatser van dakisolatie. Mits de nodige voorzorgen en correct materiaalgebruik zal het dak zo perfect geïsoleerd zijn.

 

 

Bestaande dakpannen recupereren?

Soms rijst bij huiseigenaren de vraag of het niet mogelijk is om bij dakrenovatie de bestaande pannen te recupereren. In principe is dat mogelijk maar om onderstaande redenen is het niet aan te raden dit te doen:

– Oude pannen, die op een niet geïsoleerd dak hebben gelegen hebben vaak last van onzichtbare vorstschade. Wanneer ze dan op een goed geïsoleerd dak worden gelegd, bestaat het risico dat ze bij vorst kapot gaan vriezen.

– Het is voor de dakdekker lastig om met oude pannen het nieuwe dak esthetisch perfect af te werken. Meestal zijn de pannen niet maatvast, wat het leggen ervan bemoeilijkt.

 

 

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten