Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Dikte dakisolatie

Bij het isoleren van een dak speelt de dikte van de isolatie een belangrijke rol. Heb je voldoende ruimte, dan kies je best voor goedkope dakisolatie zoals glaswol. Wil je de ruimte onder het dak optimaal benutten, dan kies je best voor isolatie met een hoge isolatiewaarde. Welke dikte isolatie je best kiest voor een dak en wat de vereiste rd waarde is om in aanmerking te komen voor premies, lees je in dit artikel.

Ga snel naar:
Dakisolatie dikte per type isolatie
Zelf dikte dakisolatie berekenen
Veelgestelde vragen dikte dakisolatie
Vergelijk vrijblijvend offertes van dakwerkers

 

Wat is de vereiste dikte van je dakisolatie?

In Nederland is er geen dakisolatienorm met een minimum vereiste dikte voor je isolatielaag. Het is echter wel sterk aangewezen om je dak te isoleren en te zorgen voor een minimale Rd-waarde van 3,8 m² K/W. Om als particulier aanspraak te maken op de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) moet de Rd-waarde van je dakisolatie maar 3,5 m² K/W bedragen. Toch kan je met een iets hogere isolatiewaarde al flink wat meer besparen, terwijl de kosten niet veel extra bedragen. Wil je een goede dakisolatie? Dan is een isolatiewaarde van 3,8 m² K/W dus aangeraden.

Advies op maat nodig? Een dakisolatie-expert kan je verder informeren en adviseren over de vereiste dikte van de isolatie voor jouw dak. Kom in contact met experts in jouw buurt.

 

Dakisolatie dikte per type isolatie

De dikte van de isolatie hangt af van het type isolatie en de lambdawaarde van het materiaal. Zo zal je met glaswol al gauw 14 tot 16 cm dik moeten isoleren om aan een Rd waarde van 3,5 te komen, terwijl je met PUR al toe komt met een dikte van 9 tot 11 cm. PUR heeft immers een lagere lambdawaarde dan glaswol of rotswol. Daar staat dan weer tegenover dat glaswol beter geluidsisolerend werkt.

Lambdawaarde (W/mK)MateriaalDikte in cm. nodig
volgens gewenste Rd waarde:
3,5 Rd4 Rd4,5 Rd
0.035Minerale wol, Cellulose13 cm14 cm16 cm
0.04Minerale wol, Cellulose14 cm16 cm18 cm
0.045Minerale wol, Cellulose16 cm18 cm21 cm
0.025PUR / PIR9 cm10 cm12 cm
0.03PUR / PIR11 cm12 cm14 cm

 

1. Dikte dakisolatie minerale wol

Voor het isoleren van een hellend dak met minerale wol zoals glaswol of rotswol zul je minimaal een dikte moeten aanhouden van 13 tot 16 centimeter (afhankelijk van de lambdawaarde van het isolatiemateriaal). Beter is het om nog dikker te isoleren (16-20 cm) omdat je hiermee een hogere Rd waarde kunt bereiken (4.5). Dikker isoleren loont altijd de moeite omdat de investeringskosten die ermee gemoeid zijn zichzelf op termijn vanzelf terugverdienen. Je gaat immers meer energie besparen en ook de EPC-score van de woning wordt gunstiger, waardoor de waarde van de woning toeneemt.

 

2. Dakisolatie met papiervlokken (cellulose)

Bij isolatie met cellulose vlokken of halfstijve platen moet je in de regel een laagdikte aanhouden van 13 tot 16 centimeter, indien je tenminste een Rd waarde van minimaal 3.5 wil bereiken. Wil je beter isoleren (Rd waarde 4.5), dan zul je al gauw 16 tot 21 centimeter dik moeten isoleren. De laagdikte is afhankelijk van de lambdawaarde van het isolatiemateriaal. Hoe lager de lambdawaarde, des te minder warmte er via het materiaal verloren gaat, des te dunner je hoeft te isoleren.

 

3. Dikte PUR / PIR (stijve platen of schuim)

PUR (polyurethaan) en PIR zijn een van de best isolerende materialen. De lambdawaarde van dit isolatiemateriaal is erg laag (0.025 – 0.03). Dat wil zeggen dat je relatief dun kunt isoleren in vergelijk tot andere isolatiematerialen met een hogere lambdawaarde. Om een minimale Rd waarde van 3.5 te bereiken kun je volstaan met een laagdikte van slechts 9 tot 11 centimeter. Bij een Rd waarde van 4.5 heb je een laagdikte van 12 tot 14 centimeter nodig.

Twijfel je of jouw dak voldoende dik geïsoleerd is? Via onze offerteservice kan je vrijblijvend advies en offertes vragen bij meerdere dakisolatie experts. Ontvang advies op maat van experts.

 

dikte dakisolatie

 

Zelf dikte dakisolatie berekenen

Hoe dik dakisolatie moet zijn, kun je zelf berekenen wanneer je de lambdawaarde van het product weet. Aan de lambdawaarde van een isolatiemateriaal kun je aflezen hoe goed een materiaal thermisch gezien isoleert. Hoe lager deze waarde, des te minder isolatiemateriaal je nodig hebt.

Stel dat je bijvoorbeeld een hellend dak wil gaan isoleren met minerale wol (Lambdawaarde 0,04) en je wil een Rd waarde van 4 m²K/W bereiken. Dan vermenigvuldig je de Rd waarde met de Lambdawaarde. Het resultaat is de dikte van de isolatielaag in meter. In dit geval moet je dus 16 centimeter dik isoleren (4 x 0,04 = 0,16). De lambdawaarde van een isolatiemateriaal kun je altijd terugvinden in de specificaties van de fabrikant.

TIP: laat je de vereiste dikte toch liever berekenen door een professional? Dan kan je dat doen via onze offerteservice. Zo ben je zeker van een voldoende dikke isolatielaag en een hoge besparing op je energiefactuur. Vergelijk vrijblijvend advies en offertes van dakisolatie experts.

 

Veelgestelde vragen dikte dakisolatie

Bekijk hieronder nog het antwoord op enkele veelgestelde vragen rond de dikte van dakisolatie: • Heb je voor dakisolatie langs de buitenzijde een andere dikte nodig dan voor isolatie langs de binnenzijde?

  Zowel voor dakisolatie langs de binnenzijde, als langs de buitenzijde geldt dat een isolatiewaarde van minstens 3,8 m²K/W aangewezen is. De dikte blijft dus voor beide isolatiemethodes afhankelijk van het gebruikte materiaal. Het is wel zo dat dakisolatie langs de buitenkant vaak minder dik is, omdat hiervoor vaak harde isolatieplaten uit PUR of PIR worden gebruikt. Aangezien deze een hoge lambdawaarde hebben, moet je ze minder dik aanbrengen voor dezelfde isolatiewaarde.

  Voor dakisolatie langs de binnenzijde wordt er dan weer vaak gekozen voor minerale wol dekens. Deze hebben net een lagere lambdawaarde waardoor je een iets dikkere laag nodig hebt voor een goede isolatie. Hou er wel rekening mee dat je je dak langs de binnenzijde evengoed kan isoleren met isolatieplaten of andere isolatiematerialen. • Kan je ook goed isoleren met een dunne isolatielaag?
  Je kan zeker een goede isolatiewaarde verkrijgen met een dunne isolatielaag, maar dit hangt sterk af van het gebruikte isolatiemateriaal. Zo kan je met PUR of PIR al met een laag van 12 tot 14 cm een goede isolatielaag aanbrengen, terwijl je bij isolatiematerialen zoals cellulose en schapenwol tussen de 16 en 21 cm aan isolatie nodig hebt. Wil je dus een dunne laag isolatie aanbrengen, maar wel een goede isolatiewaarde bekomen? Dan let je best goed op de lambda waarde van het isolatiemateriaal.


 • Is de dikte van je dakisolatie ook belangrijk tegen geluid?
  Vind je het belangrijk dat je dak naast een goede thermische isolatie ook een goede geluidsisolatie biedt? Dan speelt vooral het soort materiaal een belangrijke rol, en niet de dikte van het materiaal. Sommige materialen kunnen namelijk beter geluid opvangen, zoals glaswol, cellulose en rotswol.


 • Heb ik recht op subsidies als ik mijn dak isoleer?

  Voor het plaatsen van dakisolatie kan je als Vereniging van Eigenaren (VvE) in aanmerking komen voor de Subsidie Voor Verduurzamingsmaatregelen (SVVE). Als particulier kan je aanspraak maken op de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). De Rd-waarde van de dakisolatie moet minimaal 3.5 m² K/W bedragen. Hoe je die waarde bereikt en wat voor isolatiemateriaal je gebruikt, mag je zelf beslissen, zolang het dak thermisch gezien maar voldoende presteert. Bovendien moet de gehele oppervlakte van dakisolatie voorzien worden.

  LET OP: hou er wel rekening mee dat je pas recht hebt op de isolatie subsidie als je twee vormen van isolatiewerken met elkaar combineert. Je kan de dakisolatie bijvoorbeeld combineren met vloer-, spouwmuur- of gevelisolatie. Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen op maat van isolatiespecialisten.

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende isolatiespecialisten