Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zoldervloerisolatie: mogelijkheden & prijzen

Met zoldervloerisolatie kan je flink wat energie besparen omdat de warmte niet langer via de zolder en het dak verloren gaat. Meer info over de soorten zoldervloerisolatie, de werkwijze en prijzen vind je in dit artikel.

 

 

Soorten zoldervloerisolatie

Gespoten glaswol

Wanneer de zoldervloer over een houten balklaag beschikt is het mogelijk om de ruimte onder de vloer geheel op te laten vullen met gespoten glaswol. Je kan deze isolatiemethode vergelijken met spouwmuurisolatie. Er worden op strategische plaatsen een aantal gaten in de zoldervloer geboord waarna het isolatiemateriaal onder druk in de zoldervloer wordt geblazen. De gaten worden achteraf met speciale doppen afgedekt. Het voordeel van deze isolatiemethode is dat er zeer snel gewerkt kan worden aangezien de vloer niet open gemaakt hoeft te worden. Dat scheelt aanzienlijk in materiaal- en arbeidskosten.

 

Minerale wol (dekens)

Bij een lichte vloerconstructie, die bestaat uit een houten draagstructuur met balken wordt meestal gekozen voor isolatie met minerale wol. Het aanbrengen van isolatiedekens of halfstijve platen is een redelijk arbeidsintensieve klus omdat de vloer of het plafond volledig moet worden open gemaakt en het isolatiemateriaal handmatig tussen de balken moet worden aangebracht. Het voordeel van deze werkwijze is dat er nauwkeurig geïsoleerd kan worden zonder plaatsverlies. Een dampscherm is zo ook perfect te integreren. Dit dient om vochtproblemen te vermijden.

 

Gespoten PUR

Een massieve zoldervloer van beton kan je uitstekend laten isoleren met een laag PUR (Polyurethaanschuim). Pur isoleert zelfs bij geringe laagdiktes erg goed en het kan relatief snel worden aangebracht. Het schuim komt in alle hoekjes en spleetjes waardoor een naadloze isolatie ontstaat. Ook eventuele leidingen die over de vloer lopen worden netjes uitgevuld. Een vloer geïsoleerd met PUR is direct beloopbaar. Indien gewenst kan er vrij eenvoudig worden afgewerkt met OSB of een gelijksoortig materiaal maar dat is niet perse noodzakelijk. Het nadeel van PUR is dat het direct na het aanbrengen een onaangename chemische geur verspreidt. De zolder moet dan goed gelucht worden. Na enkele dagen verdwijnt de geur weer vanzelf.

 

Isolatieplaten

Indien je een massieve zoldervloer niet wil isoleren met PUR, dan kan je ook kiezen voor losse drukvaste isolatieplaten van PUR of PIR. Deze materialen isoleren erg goed, ook bij geringe laagdikte. Je kan ze eenvoudig afwerken met houten platen zodat de zolder beloopbaar blijft. Een dampscherm kan los op de vloer worden gelegd maar dit is bij betonnen welfsels niet perse noodzakelijk omdat beton van zichzelf al dampdicht is. Je kan ook kiezen uit milieuvriendelijke alternatieven zoals schapenwol of houtwol. Het nadeel hiervan is dat je dan dikker moet isoleren.

 

 

Zoldervloerisolatie prijs

De kostprijs voor zoldervloerisolatie is afhankelijk van: het gekozen isolatiematerialen, de dikte, de afwerking van de vloer en het aantal vierkante meters. Gemiddeld moet je rekening houden met een kostprijs van 20 tot 40 euro per vierkante meter. Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw project?
Hier kan je gratis & vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij gespecialiseerde isolatiebedrijven.

 

Beloopbare zoldervloer met isolatie

 

Welk isolatiemateriaal voor welke zoldervloer?

Een zoldervloer kan op verschillende manieren geïsoleerd worden. De wijze van isoleren is voornamelijk afhankelijk van de opbouw van de zoldervloer. Ruwweg kan je 2 soorten zoldervloeren onderscheiden:

 

1. Massieve vloeren (van beton)

Bij massieve vloeren moet het isolatiemateriaal óp de vloer zelf worden aangebracht. Men tracht daarbij de dikte van de isolatie zo gering mogelijk te houden zodat het ruimteverlies beperkt blijft.

Isolatiemateriaal: gespoten pur, (drukvaste) isolatieplaten of isolatiedekens

 

2. Vloeren met een houten roostering

Vloeren die bestaan uit een houten roostering met daarop een loopvloer van planken of platen. De elektriciteitsleidingen liggen in de roostering. Bij houten constructies brengt men bij voorkeur de isolatie zoveel mogelijk in de draagstructuur zelf aan.

Isolatiemateriaal: gespoten glaswol, isolatiedekens

 

 

Verschillen voor beloopbare en niet-beloopbare zoldervloeren

Het type zoldervloerisolatie hangt tevens af van de functie die de zolder moet vervullen. Niet beloopbare zoldervloeren zijn in principe sneller af te werken dan beloopbare vloeren omdat er geen dragende afwerking nodig is. Het isolatiemateriaal hoeft zelf ook niet drukvast te zijn. Gespoten glaswol of glaswol dekens kunnen dan volstaan. Bij een zoldervloer die wel beloopbaar moet blijven, moet je het isolatiemateriaal afwerken met een draagvloer van houten platen. Indien je de vloeropbouw zo gering mogelijk wil houden, dan kan je het beste kiezen voor drukvaste isolatieplaten met een hoge isolatiewaarde (bijvoorbeeld PUR of PIR platen).

 

 

Aandachtspunten bij het isoleren van de zoldervloer

Na het isoleren van de zoldervloer zal de temperatuur in deze ruimte aanzienlijk gaan dalen. De zolder wordt immers niet langer verwarmd door de onderliggende ruimtes. Afhankelijk van de dakconstructie (isolatie of niet) kan de temperatuur zelfs onder het nulpunt komen. De spullen die je op zolder wil bewaren moeten dus bestand zijn tegen deze lage temperaturen. Dat geldt ook voor eventuele leidingen en cv-installaties. Je kan er vanzelfsprekend ook voor kiezen om tevens het dak te isoleren. De temperatuur op zolder blijft dan wat constanter en je hoeft niet bang te zijn voor vrieskou.

 

 

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Kies voor een erkend isolatiespecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende isolatiespecialisten